Csípős japchae-tengerész módra

Itt az ázsiai Holdújév a nyakunkon, mért ne ünnepelnéd meg te is egy jó kis koreai menüsorral? Íme, egy igazi hot fogás, amit még a tengeri afrodiziákumok kevésbé kedvelői is vígan bevállalhatnak. Hogy mit tegyél még mellé az asztalra? Nos, arra is lesz ötletem a végén!

Akik már kicsit is ismerősök Korea kulináris térképén, annak ez gyerekjáték lesz, hiszen alapja a nagyon kedvelt japchae (csapcse) tészta, illetve ez a recept semmi más, mint a japchae egyik – általam igen kedvelt - variációja   

Hozzávalók (2 személyre):

Egy nagymaréknyi dangmyeon, 당면 (édes krumpliból készült üvegtészta), azaz „japchae-tészta”

1 evőkanál növényi olaj (pl. repceolaj)

1 evőkanál szezámolaj

1 – 1 ½ kanál gochugaru (kocsugaru), azaz csípős csilipaprika pehely

1 kisebb tisztított tintahal (fagyasztva kapható a magyarországi koreai, illetve ázsiai boltokban)

8-10 db kisebb garnélarák (páncéltól, belsőségtől megtisztítva)

Esetleg: bébipolip darabkák

¼ fej vöröshagyma, hosszúkás félholdra szeletelve

½ sárgarépa juliennre vágva

3-4 db. shiitake gomba vékonyra szeletelve (más gomba is megteszi, de nem az igazi!)

Egy kis maréknyi enoki gomba

3-4 szál zöldhagyma 2 cm átlósan felszeletelve

só, bors –ízlés szerint

Szószhoz:

2 evőkanál szójaszósz

1 – 1 ½ evőkanál cukor (méz, vagy rizsszirup)

2 teáskanál apróra vágott fokhagyma

1 evőkanál szezámolaj

 

Elkészítés:

1. Áztasd be a tésztát langyos vízbe kb. 30-40 percig – akkorra csepegtesd le, mikor felhasználod

2. Tisztítsd meg a garnélarákot, a tintahalat szeleteld falatnyi darabokra

3. Vágd fel a zöldségeket instrukció szerint, a szószt keverd jól össze

4.Felmelegített serpenyőbe öntsd bele a repeceolajt, a szójaolajt, levéve a tűzről keverd bele a csilipaprika pelyhet, vigyázva, hogy nehogy megégesd!

5. Most vedd a tüzet közepesre, tedd bele a lecsöpögtetett tésztát, és keverd össze 1-2 kanálnyi szósszal. Sütve keverd, amíg a tészta megpuhul, ez kb. 3-4 perc.

6. Öntsd ki a tésztát egy nagy tányérra. Ugyanabban a serpenyőben pirítsd meg először a hagymát, majd a sárgarépát és a gombát, amíg puhulni nem kezdenek. Vigyázz, azért ropogósnak kell maradnia! Közben picit hintsd meg kis sóval-borssal.

7. Most add hozzá a tengeri finomságokat a zöldségekhez, és addig süsd, amíg azok teljesen át nem sülnek. Ezután tedd hozzá a zöldhagymát és az enoki gombát, és addig kevergesd, dobáld, amíg ez utóbbiak is átpuhulnak,de még kissé roppanósak.  

8. Elérkezünk a csúcspont kapujába (mert az igazi csúcspont persze a kaja bepuszilása!)

Pakold vissza az eddig tányéron pihegő tésztát a serpenyőbe, és alaposan rázogasd össze a többi résztvevővel, vagyis piríts oda nekik egy kicsit. Kóstolhatsz is persze menet közben és ízlés szerint tegyél hozzá még szójaszószt, vagy éppen egy kis szirupot :-D

Menü Holdújévre :

  • Rizstészta leves (tteokguk)

www.erzeki-korea.hu/evopalca-chopstick/tteokguk/

 

  • Csípős japchae - tengerész módra

 

  • kimcsi

 

  • 3 banchan   

www.erzeki-korea.hu/vendegkonyv/a3-banchan/

 

  • 2 banchan

www.erzeki-korea.hu/vendegkonyv/a2-bancnan/