Bizarr ^^ és bombasztikusan finom!

10 hihetetlen koreai kaja, amitől beájulsz

A koreai konyha messze nem a japchae és a bulgogi világa csupán, és egész biztos, hogy nem egészen az, aminek hiszed. A koreai konyha minden, amit a fantáziád megenged, sőt az is amit talán el sem tudtál képzelni idáig. A félszigeten az éghajlati és földrajzi adottságokat figyelembe véve soha nem volt túl egyszerű a helyzet, ám a táplálékoknak mégis olyan gazdag tárházat sikerült kiaknázniuk az itt élőknek történelmük több, mint ötezeréves ideje alatt, hogy az a legtöbb ember képzeletét jócskán túlszárnyalja.

10 nemzetközi magazin összegyűjtött jó pár tucat „bizarr”-nak titulált koreai ínyencséget, amiből itt most 10-ről lesz szó, az első részben 5-ről. Persze, saját tapasztalatból állíthatom, hogy a kínálat még ennél is lényegesebb gazdagabb, és talán jóval meghökkentőbb is. Ahhoz azonban oda kell menni, és ott helyben megkóstolni, minden előítéletet eldobni és egyszerűen  csak élvezni a „tasty Korea” életérzést. Ám, ha úgy érzed, hogy fanyalognod, vagy fujjolnod kell, ne olvass tovább, s pláne ne mondd, hogy mindent tudsz a koreai konyháról :-)   

 

10. Csípős csirkelábak (닭발 dalkbal)

A csirkeláb – mint étel - sok országban szokatlan talán, de azért a magyar ízléstől egyáltalán nem áll távol. De kedvelt étel a Közel-Keleten, Peruban és az USA déli részén is. A koreai dalkbal nem egy önálló, elegáns fogás, és az igazság az, hogy legjobban egy 포장마차 –ban (utcai ételsátor) esik a jóbarátok és egy üveg finom soju társaságában

A koreai dalkbal csámcsogós, és általában „embertelenül” csípős szószban illik felszolgálni. Úgyhogy nem a meredező lábacskáktól tartanak sokan, hanem inkább az erős íztől, de ez bizony alap a koreai téli utcai életérzés elcsípéséhez.

 

9.  Sült disznóbőr (돼지껍질 dwaeji kkeopjil)

Koreában úgy tartják, hogy a sertésnek egyetlen egy darabkáját sem szabad kidobni, így aztán egy cseppet sem meglepő, hogy a sült malacbőr Korea egyik legrégebbi és hagyományosan őrzött fogása. Ma már általában barbecue-módon készítik, kicsit gumiszerű, elég zsíros, sőt néha még a sörtéket is fellelhetjük rajtuk, ha nagyon alaposan szemléljük. De ne szemlélődjünk, hanem kóstoljunk és ohhh, valóban fenséges íze van! Minél ropogósabb, annál jobban hasonlít dédapáink egyik kedvenc téli rágcsálnivalójára! Ráadásul sokan arra is esküsznek, hogy a sertésbőrben található kollagén igen jótékony hatással van az emberi bőr feszességére! Ó, igen és ráadásul természetes anyag!

 

8. Grillezett, vagy sült bél (곱창 gopchang)

A rendkívül ízletes, különleges textúrájú gopchangot a szarvasmarha, vagy a sertés igen jól kitisztított és átmosott beleiből készítik (na, most mi van?? és a pacal???) Általában barbecue szószban marinálják hirtelensütéssel (볶음), vagy pörköltszerűen készítik. Néhányan talán rágósnak titulálják a gopchangot. Mivel általában más egyéb barbecue-féleségekkel tálalják, a kezdők talán ne vessék bele magukat a habzsolásba, előbb szokják kicsit nem mindennapi rugós állagát és nyeljék együtt a kevésbé szokatlan marha, vagy csirkefalatokkal.

 

7. Alvadt / abált marhavér leves (선짓국 seonjitguk)

Ha hiszed, ha nem a seonjitguk, vagyis az abált marhavérbő készült leves a Koreában oly nagyon kedvelt haejanguk (해장국), azaz, „másnapossággyikos” levesek egyike legnagyobb sztárja! Van ebben káposzta és még számtalan más zöldségféle, de ami igazán egyedivé és ütőssé, táplálóvá teszi ezt a finomságot az nem más, mint az alvadt marhavér.  A közel száraz állagú vérdarabok  nagy csomókként üldögélnek a levesben, és rendkívül ízletesek, habár a textúra talán itt kissé szivacsosnak tűnhet.  De hogy a természetes vastartalom és a különleges íz jótékonyan hat, azt nem vitathatod! Az egyik legjobb leves, amit valaha ettem Koreában  :-)

           

6. véreshurka (순대 sundae)

Senki magyar ne mondja, hogy a véreshurka szokatlan, vagy ismeretlen! Hát bizony nem az, nemcsak nálunk, hanem Belső –Ázsia országaiban sem! Sőt! Az ősi skótföld népszerű étele, és Skóciában a mai napig az egyik legkedveltebb eledel. Hogy mi köti őket össze? Nos erre sokféle válasz létezik, de a legkézenfekvőbb a vérben fellelhető vas,- és gazdag vitaminkészlet.

A koreai véreshurka sertésvér, rizs, zöldhagyma, sertéshús, tészta keverékének sertésbélbe töltésével készül. Tipikusan az utcai árusoknál, vagy utcai kifőzdékben lelhető fel, evőpálcával, vagy éppen fogpiszkálóra való felszurkálással kell fogyasztani. Hmmmm… Elképesztően ízletes tud lenni !

Az igazság az, hogy mint minden „kolbászos és hurkás” ételnél, itt is nagy a szórás minőség és ízvilág terén. Szóval csak óvatosan és azokra hallgatva, akik valóban tudják, hová érdemes beülni egy isteni sundae-ra!  

Úgy érzed, hogy mindez eddig nem különösebben meglepő? Mért is lenne az, hiszen állítólag a mi őseink is végigsöpörtek Keleten ! :-D 

A következő részben viszont kicsit jobban "bevadulunk"  és a tengerből kinyert ínyencségekkel is megismerkedhettek:-)

 

Úgy érzed, hogy mindez eddig nem különösebben meglepő? Mért is lenne az, hiszen állítólag a mi őseink is végigsöpörtek Keleten ! :-D 
A következő részben viszont kicsit jobban "bevadulunk"  és a tengerből kinyert ínyencségekkel is megismerkedhettek:-)

Szerző:

Érzéki Korea