Bapburger

Ez a Koreában egyik legnépszerűbb és legkönnyebben elkészíthető finomság eddig még mindenkit levett a lábáról, akit megkínáltam vele. Tulajdonképpen fúziós eledel, mert a jól ismert hamburger „koreasított” változata, aminek a legfőbb eleme, hogy zsömle helyett rizst kell használni és a kimcsi el nem maradhat. Ha komolyan gondolod, hogy koreai (ázsiai) ételeket szeretnél készíteni, jó, ha beszerzel egy rizsfőzőt, 10-20 e. ft-ért lehet kapni, bőven behozza az árát és pontosan olyan állagúra főzi a rizst, amilyennek annak lennie kell.

 

Hozzávalók:

2 csészényi rövidszemű kerek rizs (vagy sushi)

 30 dkg kimcsi apróbbra vágva egy kanál gochujang (csípős koreai paprikakrém), 4-5 e.kanálnyi ropogós kim (szárított alga, Magyarországon lehet kapni!), egy csomag szeletelt sajt, 1 e.kanálnyi szezámmag, 2 e.kanálnyi szezámolaj

bulgoginak való marhahús

20 dkg. elkészített bulgogi (recept itt:www.erzeki-korea.hu/vendegkonyv/receptek/bulgogi/ ), (vagy 6-8 szelet sovány sonka), 2-3 gerezd fokhagyma.

 

Elkészítés:
  • A rizst 3 vízből megmossuk és 1 ½-szeres, picit sózott vízben megfőzzük

Közben:

  • Az apróra vágott fokhagymát pici szezámolajon megpirítjuk, hozzá keverjük a gochujangot, és a vágott kimcsit, majd kicsit együtt pirítjuk. Kis tálkába kiszedjük, félretesszük.
  • Kis olajon átforgatjuk a bulgogit, (ha sonkával készítjük, akkor azt), ezt is félretesszük

crispy kim :-)

  • A közben megfőtt rizsbe belekeverjük a kimet és a szezámolajt
  • Egy megfelelő formába ( a kisebb margarinos doboz bőven megteszi) felénél kicsit lejjebb belerakjuk és finoman formára nyomkodjuk a rizst, rátesszük a sajtot, a kimcsit, a bulgogit (vagy sonkát) és befedjük rizzsel, lenyomkodjuk, majd a formát megfordítva kirázogatjuk a gyönyörűséges bapburgergereket  Szezámaggal megszórjuk és hamm! :-)