Mi a helyzet a rossz fiúkkal?

 

Könnyű lenne rávágni, hogy „nem szeretjük őket!”,… csak hát, ha jobban belegondolsz, a kérdés nem ilyen egyszerű. Vegyük csak a koreai film-, vagy sorozatok által elénk hozott sötétebb lelkű figurákat. Soha nem drukkoltál egyiküknek, vagy másikjuknak? Ó, dehogynem! S vajon mért, ha tudvalévő volt, hogy nem éppen galambszívűek, és nem igazán remeg meg a kezük, ha ölni, vagy romlásba kell dönteni másokat?    

A tankönyvek szerint : „A dráma rendszerint sorsfordulatot bemutató mű, cselekménye sűrített, gyakran a szemben álló erők, egymástól eltérő emberi magatartások kiélezett összeütközése, konfliktusa áll a középpontjában.”

Blalbla…na igen, persze, ezt tudjuk. De mindez hogy jelenik meg az általunk szeretett koreai filmekben, vagy sorozatokban? A jó és a rossz harca? Ha így van, mért vagyunk képesek felmenteni egy-egy  gazfickót? Nézzünk csak néhány – talán számotokra is ismerős, tipikus koreai film-fikciós figurát, akiket az elképesztően jó színészi alakítások is hozzásegítettek ahhoz, hogy példájává váljanak a „rossz fiúnak”, akiért mégis csak fáj a szívünk.   

 

                              

Az SBS csatorna 2014-ben „Endless Love ( 끝없는 사랑)” címmel vitte képernyőre ezt a több évtizeden átívelő, izgalmas sorozatot. A cím ne tévesszen meg senkit, nem egy rózsaszín lányregény, mert Dél-Korea egy kemény és viszonylag kevésbé ismert korszakáról szól (1970-es, 80-as évek), amikor az ország fellendülése beindult. Ezzel persze jött a hordalék is: a korrupció, a gazdasági visszaélés, a meggazdagodott, nagystílű bűnözők belefonódása a politikai játszmákba, és jöttek a diáklázadások, és ez utóbbi - Korea társadalmi kultúráját figyelembe véve – nagyon is szokatlan jelenség volt. A filmbéli Han Gwang-Cheol nem született bűnöző, viszont lázadó szellem, el kell tűnnie, megjárja a japán ketrecharcok sötét bugyrait, és tisztázatlan körülmények, vagyis a Gangnam építkezési lázában zajló telekspekulációk révén óriási vagyonra tesz szert. 

Amilyen kíméletlen volt a ketrecben, ugyanolyan kíméletlen az ellenfelekkel. Politikai karrierjét építgető, magas körökbe beházasodó bátyjával szemben végül is ő, a bűnös vagyon és hatalom tulajdonosa lesz az, aki képes a leszámolásra, mert hűsége és szerelme végig megkérdőjelezhetetlen az iránt a lány iránt, aki egy pillanatra sem felejtette el Gwang-Cheol testvérbátyját szeretni.

Meglehet, hogy a sorozat alkotói nem ezt a figurát szánták a főszerepnek, de JUNG KIUNG-HO szenzációs alakításában azzá válik.     

A 2008-ban forgatott mozifilm forgatókönyvét nem más, mint Kim Ki-duk írta, és aki 2013-ban részt vett a Koreai filmfesztiválon, az Budapesten is láthatta ezt székhez ragasztó alkotást. Az biztos: nem mindennapi élményben volt részünk. Egyrészt a „mozi a moziban”- módon megírt izgalmas történet, másrészt a kameramozgás és nem utolsó sorban két színész lélegzetelállító teljesítménye miatt.   

A  Rough Cut ( 영화는 영화다, „A mozi, az mozi”) egyik alakja egy valódi gengszterbanda alvezére, a véres kéz, az eltakarító ember (So Ji-Sub alakításában). Teszi is a dolgát hidegvérrel, rezzenés nélkül, kevés szóval és semmilyen erőszaktól nem riad vissza. Ő aztán nem bújik a gazdag üzletember álcája mögé, még a nevét is úgy választotta meg, hogy látszódjék, kit takar: Gang-pae = a gengszter szó paródiája. Egyetlen gyengéje, hogy magányosan jár moziba, mélyre elrejtett álma, hogy színész legyen, egyre messzebb csúszik és magában megveti a csupán „színészkedő” színészeket. 

A másik figura, Soo-ta, egy ismert színész, akivel már más kollégája nem hajlandó forgatni, mert túl erőszakos. Találkozásuk sorsszerű és a színész felkéri Gang-pae-t, hogy legyen a partnere a kamerák előtt, akinek csak egyetlen feltétele van, a játék menjen élesben…

A mozi, az mozi...

 

Itt talán lenne egy kis esélye, hogy élete fordulatot vegyen, de tudjuk hogy ez nem fog menni - a gengsztervilág vasmarkából lehetetlen a kitörés. Gang-Pae az utolsó kegyetlen gyilkossággal megpecsételi a sorsát és mégis olyan hőssé tud válni, akiért szorítunk. SO JI-SUB kiválasztása a szerepre szerintem telitalálat, ha csak egy percig is nézed az arcát, mindent leolvashatsz arról. 

2013-ban készítette az MBC ezt a lebilincselő, fordulatos és mondanivalójában is figyelemreméltó sorozatot, Gu Family Book ( 구가의 서) címmel. Egy vérbeli fantasyról van szó, amelynek ugyan nem főszereplője, de mindenképpen alapfigurája, sőt mozgatórugója, egy titokzatos, erdőlakó lény, aki tele van jósággal és boldog harmóniával. Ő Wol-Ryang, aki a szerelem hatása alatt emberré szeretne lenni, ám épp a szeretett nő miatt válik örökre elátkozottá, sötétlelkű, gonosz alakká, aki emberi lények életerejének kiszívásával tartja magát fent és a pokoli körforgásnak soha sem lesz vége számára. Válogatás nélkül öl, kegyetlen, minden érzés kiveszett belőle, nagyon kéne utálni – de nem utáljuk. Helyette lenyűgöz bennünket, miért is?      

Ha megfigyeled CHOI JIN-HYUK arcjátékát, az rögtön elárulja ennek a teremtménynek a kettősségét. A kétkedő és kegyetlenül gúnyos félmosoly súlyos ellentétben van azzal a fájdalommal, amit a szeme közvetít. Valószínűleg ezt hívjuk – kivételes tehetségnek… 

 

 

                                  

Ami azt illeti, a 2010-ben készült „Bad Guy (나쁜남자”) címszereplőjének, Kim Nam-gilnek sem kell a szomszédba menni a tehetség nevű isteni adományért… Alig egy évvel azelőtt a nagysikerű történelmi drámában (Silla királyság ékköve) Bidam szerepében hódította meg világszerte a koreai sorozatkedvelő – főleg hölgyekből álló - nézők szívét és máris jött a következő, igazi szívtipró szerep.  Geon-Ok nem az a tipikus szépfiú, viszont olyan karizma, olyan mélyről fakadó férfi-őserő sugárzik belőle (csakúgy, mint a szerepét alakító színészből), hogy feltétel nélkül elhisszük a hódításait. Geon-Ok nem kispályás, pontosan kidolgozott tervvel férkőzik egyre közelebb a multimilliárdos Chaebol cégcsoporthoz és a családtagokhoz, azon belül is annak hölgy tagjaihoz. Magabiztos, hallgatag és kérlelhetetlenül halad célja felé, ami nem más, mint a bosszú „szülei” halála, valamint az ő gyerekkori megaláztatása és utcára hajítása miatt. Hideg számítással veti ki hálóját a család két lányára, egyikük még kiskorú, a másik pedig már férjes asszony…      

Még a véletlenül jött harmadik iránti őszinte érzelmét is képes lenne félredobni célja érdekében, és mi drukkolunk neki, bár már látjuk azt a hálót is, amit ő köré fontak. Bosszúja már majdnem, teljes, amikor egy hirtelen csavart vesz a történet és Geon-Ok tragikusan elbukik.   

KIM NAM-GIL alakítása önmagáért beszél és ha még emlékszel a hírhedt-híres „liftes jelenetre”, teljességgel elhiszed, hogy a Geon-Okból áradó őserő bármire képes egy nőnél.

Talán - ha igazi rossz fiú lett volna - nem bukik el, de nem volt az. Csak el akarta játszani. Kár...

.... és a híressé vált 'liftes' jelenet

Szavazás

Ki a legjobban alakított "rosszfiú"?

Han Gwang-cheol (Endless Love) (8)
7%

Gang-Pae (Rough Cut) (12)
10%

Wol-Ryung (Gu Family Book) (33)
28%

Geon-Ok (Bad Guy) (65)
55%

Összes szavazat: 118

Szavazás

Ki a leginkább "belevaló rosszfiú"?

Jong Kyung-ho (6)
5%

So Ji-sub (17)
15%

Choi Jin Hyuk (24)
21%

Kim Nam-gil (65)
58%

Összes szavazat: 112