Új sorozat a japán háborúról

Jingbirok

BIZTOS SIKER!  – ÚJ TÖRTÉNELMI SOROZAT A KOREAI-JAPÁN HÁBORÚRÓL  

A KBS televíziós csatorna bizony nagy fába vágta a fejszét!  A tavalyi év minden eddigieket felülmúló mozi-kasszasikerének („Roaring Currents”) nyomában a TV társaság nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy február 14-én képernyőre viszi új történelmi drámáját, aminek témája a soha feledésbe nem merülő, XVI. századi koreai-japán háború. Amíg azonban a mozifilm a YI Sun-sin admirális vezette 1597-es myeongryang-i tengeri csatát állította fókuszba - ahol egyébként a koreai vezér mindössze 13 hadihajója véres csatában győzött a mintegy 130 tengeri egységből álló japán flotta ellen -, addig az új sorozat a királyi udvar hosszúháborúját (1591-98) mutatja be. A hétéves háború idején a Joseon királyság japán megszállók ellen vívta elkeseredett és szinte kilátástalan függetlenségi élet-halál harcát. Ebben a korban élt egy emblematikus, történelmet meghatározó és alakító figura, YU Seong-ryong későbbi miniszterelnök, akinek sorsán és tevékenységén keresztül láthatjuk az eseményeket. A sorozatot máris óriási várakozás előzi meg és előreláthatóan igencsak nagy sikerre számíthat.  

Nézzük, vajon miért szerethetik majd ezt a sorozatot?

1./ A TV dráma CÍME „Jingbirok”, ez pedig Yu miniszterelnök autentikus, korabeli háborús emlékiratainak címével (Jingbirok – angol címe „Book of Correction”) egyezik és a könyv eredeti kézirata ma Korea Nemzeti Kincseinek 132. darabját képezi, s ez már önmagában elegendő, hogy a figyelmet felhívja magára.    

2./ A MÁIG FÁJÓ IGAZ TÖRTÉNELMI HÁTTÉR: 

1592-ben Toyotomi Hideyoshi egy 158 ezer fős sereggel hajtotta végre a Joseon-korabeli Korea – s ezzel egy időben a Kínai Ming dinasztiára is kiterjeszteni kívánt – első megszállási hadműveletét. Az invázió elején a japán erők elsöprő sikereket arattak a szárazföldön, elfoglalták a fővárost, Szöult, valamint Phenjangot is, és gyakorlatilag három hónap leforgása alatt leigázták a Koreai félsziget legnagyobb részét. Ám sikereik fényét valamelyest halványította a koreai tengeri erők hivatalos – avagy kevésbé legitim, khmmm… – erőinek folyamatos riogatása, rajtaütése és fosztogatása, amelyekkel a tengeri úton szállított japán utánpótlást dézsmálták.  Az akciók sok borsot törtek a megszállók orra alá a nyugati partoknál, mivel az egyébként remekül képzett japán erők váratlan és jelentős vérveszteségeket szenvedtek megfelelő fegyver- és élelmiszer utánpótlás híján. Tetejében rövid időn belül katonai összetűzésekbe kényszerültek a hatalmas Ming birodalommal is. A küzdelem 1592 és 1596 közt egyfajta állóháborúvá merevedett, amit aztán egy éven át tartó béketárgyalások követtek 1597-ig.  

 

1597-ben Japán azonban újabb offenzívát indított Korea ellen, ami kezdetben kísértetiesen hasonlított az elsőhöz. Ám a rendkívüli képességű japán vezér Hideyoshi 1598-ben bekövetkezett halálával a támadók szárazföldi sikerei lassan elhaltak, a partok mellett pedig rendre vereséget szenvedtek a japán erők – így a Vén Ötök Tanácsának Council of Five Elders. parancsára a katonákat visszavonták a szigetországba. Ez a háború véget ért. 

KOREA azonban ekkorra már bizonyos értelemben soha nem múló sebeket kapott. Elvesztette hadereje nagy részét, termőföldjei sokáig használhatatlanok voltak, nem beszélve a civil áldozatokról és az éhínségről.  

Legalább ennyire megdöbbentő volt az a kulturális veszteség, amit a japán invázió okozott. Pótolhatatlan, évezredes, évszázados kulturális értékek, történelmi írások, dokumentumok, relikviák vesztek oda és váltak a fosztogatók és rombolók martalékává. A leghíresebb királyi palotákat, a Gyeongbokgung-ot, a Changdeokgung-ot, és a Changgyeonggung-ot felgyújtották és mindössze a  Deoksugung-ot használták átmeneti királyi palotaként. Tudni kelI azonban, hogy ezért a pusztításért a belső erők harca és árulása majd’ annyira tehető felelőssé, mint maguk a külső agresszorok.

( a kép természetesen nem abban a korban készült!)

A SOROZATRÓL:

Yu miniszterelnök szerepét a 49 éves, immár „veteránnak” számító színész, KIM Sang-joong (nálunk is népszerű: „Dr.Stranger” és ”City Hunter” figurája) fogja alakítani.

„Amikor a hétéves háborúról beszélünk, többnyire csak a tengernagy szerepét emlegetjük és elfeledkezünk arról az emberről, akinek leginkább meghatározó szerepe volt a sikerekben, ez pedig Yu miniszterelnök volt. Örülök, hogy alkalmam nyílt bemutatni egy olyan történelmi személyiséget, aki nélkül a tengeri csaták és így a japán megszállók gyengítése soha nem lett volna sikeres. Kivételes gondolkodó volt. Nélküle nem így alakult volna a mi történelmünk” - vallott szerepéről a színész.  „Igyekszem megmutatni a kor egy kivételes alakját, előrelátó stratégáját és hálás vagyok, hogy ezt én tehetem meg”  

Reméljük, hogy ez a sorozat hozzánk is mielőbb eljut, mert így talán még közelebb kerülhetünk Korea heroikus küzdelmeinek megértéséhez, és ahhoz az erőfeszítéshez, amit kulturális értékeinek helyreállítása és megóvása érdekében tett és tesz.  

 

To be continued… :-)