Titkosított ügyirat

megtörtént bűnügy a filmvásznon

 

1978- at írunk. Egy kislányt elrabolnak Busanban de a gyerekrablók két hétig nem lépnek kapcsolatba sem a szülőkkel, sem senkivel, aztán súlyos váltságdíjat követelnek. Majdnem mindenki biztosra veszi, hogy a gyermek már nem él, és leginkább azért drukkolnak már csak, hogy a rendőrség kapja el a bűnözőket. A szülők még természetesen nem adják fel a reményt, és a kislány anyja egy jóst is felkeres. KIM Joong-san azt állítja, hogy a kislány még él, de csak akkor szabadulhat ki az emberrablók markából, ha sikerül meggyőzni GONG Gil-yong detektívet, hogy szálljon be a nyomozásba.

Így esik meg, hogy feláll egy eléggé valószerűtlen páros: egy jövendőmondó és egy rendőr titokban, „fű alatt” próbálnak megküzdeni azokkal a sötétlelkű bűnözőkkel, akik anyagi hasznukat fölébe helyezik egy ártatlan gyerek életének.  

KWAK Kyung rendező új filmje, a „Classified File” (Titkosított ügyirat) igaz, megdöbbentő esetet dolgoz fel, és hőseit még ma is élő két férfiről formálta meg. Ő maga 2013-ban találkozott először a történettel, amikor interjút készített a valódi GONG-Gil-yonggal, a volt rendőrnyomozóval, akinek szerepét KIM Yun-seok alakítja. A jövendőmondó szerepében YOO Hae-jint láthatjuk.   

 a rendező

„Amikor először beszélgettem velük és láttam, mennyire a múlt hatása alá kerültek megint, és milyen nagyon felkavarta őket még mindig az az eset, akkor lettem biztos benne, hogy ezt a filmet meg kell csinálnom.” – nyilatkozta a rendező a CGV Wangsimniben június 8-án tartott sajtótájékoztatón. „Nem egy gyerekrablás történetét akartam megrajzolni, hanem két olyan férfi harcát bemutatni, akik cseppet sem könnyű körülmények között 30 évvel ezelőtt szinte mindenüket feláldozva küzdöttek egy gyerek életéért. Akik nem váltak hősökké, mert áldozatos tettük titkát megtartották maguknak”  

Mivel az eset megtörtént, nincs kétség a film befejezéséről, a végéről. Így a film tehát nem a rejtély megoldásáról szól, hanem ennek a két embernek a nyomozás során tanúsított személytelenségbe burkolt hősiességéről és küzdelmeiről.  Az esetet úgy zárták le, mint a rendőrség egyik sikeres ügyét, anélkül, hogy bármiféle említés esett volna ennek a két embernek a szerepéről.

Pontosan ez az emberi aspektus, ami miatt Korea két jól ismert és elismert színésze KIM Yun-seok és YOO Hae-jin elvállalta a szerepeket.

„Ha ez egy kemény zsarus akciófilm lett volna, akkor nem vállalom – mondta KIM a sajtótájékoztatón.  – „Ilyeneket már csináltam eleget a pályafutásom során. Azért mondtam igent, mert egy olyan embert lehetett megjelenítenem, aki rendőr, aki apa, aki kolléga is és legfőképp Ember volt azokban a politikailag is zűrzavaros időkben”

 

„Mindenkit megvisel, ha helyettünk más aratja le a babérokat és más kapja a jutalmakat.” –tette hozzá a rendező. Viszont ez a jelenség ma már annyira mindennapos, hogy szinte fel sem kapjuk a fejünket. De én egy üzenetet szeretnék ezzel továbbítani: 

ha a jó oldalon, akár a háttérbe húzódva is, de teszed a dolgodat, az a jótékony erő visszajön rád, még ha az egész Földet kell is megkerülnie."