Színházban Szöulban - világhírű vámpírsztori

Let the Right One In

Nézzétek ezt a képet! Ugye, hogy a fehér nyírfa gyönyörű? Hát még egy havas, téli erdő, amelyben a nyírfa kérgénél csak a frissen hullott hó csillog fehérebben. Romantikus, ártatlan, szemet gyönyörködtető, s talán az utolsó jelző lenne rá az, hogy félelmetes. Pedig sötétedés után nagyon is kies és hátborzongató tud lenni, pláne ha úgy állítják a színpadra, ahogy azt legutóbb a szöuli CJ Towol Színház előadásában, a „Let the Right One In” című darabban lehet látni.

 John Ajvide Lindqvist író

A színpadi adaptáció alapja John Ajvide Lindqvist svéd író 2004-ben született azonos című regénye, amely egy Oskar nevű tinédzserfiú történetét meséli el. (A könyv egyébként magyarul is megjelent „Engedj be” címmel) Oskart iskolatársai durván zaklatják, és amikor a szomszédjukba költözik egy nagyon különös lány, a két magányos, kirekesztett kamasz között lassan barátság és óvatos érzelmi szál szövődik.

a könyv

A közeli erdőben történt sorozatos véres halálesetek azonban felkeltik a fiú gyanúját és fokozatosan felismeri, hogy Eli egy örök létre kárhoztatott lény, akinek állandóan friss vérre van szüksége ahhoz, hogy túléljen. A regény a fiú vívódására koncentrálva tartja végig nem mindennapi izgalomban az olvasót: ha eltaszítja magától a lányt az megölheti, viszont ha „beengedi” magához, akkor annak ugyanúgy nem lehet más választása, minthogy elvegye az életét. Lehet-e ebből kiút bármilyen is? Nos, ez a regény sztorija, ám a színpadi adaptáció más szemszögből közelíti meg az eseményeket és magukat a szereplőket is.

színpadkép 

Amikor a néző belép a szöuli CJ Towol színházba, a színpadon egy ezüstös-kéken csillogó, téli nyírfaerdő fogadja, és egy csapásra elrepíti Észak-Európa rideg-hideg tájaira. Már ez elég borzongató. A mű színpadon először 2013-ban jelent meg, méghozzá Skóciában (rendező: John Tiffany), ahol talán jobban hozzászoktak az ijesztő tájakhoz, még ha nem is nyírfaerdő az. Mivel azonban a koreai közönség egy része nagy rajongója a horror, illetve vámpíros sztoriknak, ráadásul ebben az esetben is nagyon jól tudja, hogy mire ül be, panaszra ok nem lehet a szöuli színpadi változatra, amelynek szerepválogatójára és rendezésére a koreai színháznak sikerült megnyerni az angol Jonh Tiffany-t és csapatát.

A színpadi változatban sokkal hangsúlyosabban jelenik meg Eli, a vámpír tinédzserlány társa, a nála jóval idősebb Hakan alakja. Eli minden értelemben függ Hakantól, hiszen ő az, aki „levadássza” a friss vér donorait, s így életben maradása a kezében van, míg Hakan a lány fiatal bájait élvezi ki. Úgy tűnik, köztük széttéphetetlen ez a kapocs, ám amikor Eli megismeri új szomszédját, a kiközösített, bátortalan Oskart, a lány és a Hakan közötti régi, jól bejáratott viszony és egyensúly kezd megbomlani.

A regényben számtalan más karakter és mellékszál is jelentős szerepet játszik, Tiffany azonban színpadi rendezésében az Eli-Hakan-Oskar háromszögre fókuszál.  

A vámpírok már régóta kedvenc figurái a populáris kultúrának, és ahogy Ian Somerhalder, az „Egy vámpír naplója” sztárja mondja: „.. ezt rendkívüli sokoldalúságuknak köszönhetik. Lehetnek öregek, de mégis szexik, veszélyesek, ámde hihetetlenül gyengéd szeretők, világiasak és könnyen eltűnők, hűségesek és mégis csapodárok”.  

Tiffany, a rendező azt mondta, ha Samuel Beckett valaha horror filmet írt volna, abban a vámpírok nagyon sokat beszélgettek volna. S valóban, az angol mester úgy rendezte meg ezt a darabot, hogy a cselekményt Eli és Oskar párbeszéde viszi tovább. Ugyanakkor azt is nagyon jól tudja, hogy ma már ilyen sztori látványelemek nélkül nem működik a 21. században, ezért ezeknek is rendkívül fontos szerep jut a színpadi drámában. 

Park So-dam Eli szerepében

A darab két Eli-szerepét PARK So-dam, illetve LEE Eun-ji játssza. PARK a filmvászon segítségével vált ismertté, amikor a nagysikerű „The Priests” c. film ördög által megszállt leányfiguráját alakította. Váltótársa, LEE eddig színpadi sikereiről nevezetes, népszerű, kedvelt és gyakran foglalkoztatott sztárja a szöuli színházaknak.

LEE Eun-ji, mint Eli

Alakításuk egy kicsit különböző, s bár mindkettőjük fizikailag és művészileg egyaránt maximálisan alkalmas a szerep tökéletes eljátszására, a kissé eltérő szerepfelfogás tisztán lejön. Míg PARK Eli-jének vámpírfiguráján jobban átsüt egy megrontott tinédzser ártatlansága, addig a LEE által alakított Eli inkább hasonlatos egy kortalan, halhatatlan szerencsétlen lényhez, aki nem tud szabadulni vérszomjas sorsától.   

AN Seung-kyun és OH Seung-hun játssza Oskar szerepét, akik szintén kicsit máshogy hozzák az Eli megismerése nyomán férfivá növő magányos kamasz figuráját. Előbbi keményebb, utóbbi érzékibb módon válik a lány partnerévé, s így teremtődik meg a kettejük közötti szükséges egyensúly.

Az eredeti regényben Hakan pedofil hajlamai hangsúlyozottak, míg Oskar az igaz szerelem lehetőségét hordozza. A színpadi mű azonban zseniális módon nyitva hagyja a kérdést: vajon a lassan idősödő Oskar lehet az örökéletű Eli következő „HAKAN”-ja?  

    

A szöuli „Let the Right One In” nem egy olyan darab, ami felhőtlen, könnyed szórakozást ígér, hiszen két óra alatt hét halálnak lehetünk a közvetlen szemtanúi. S mégsem lehet elfelejteni sohasem, mert a brit rendező, a nemzetközi stáb és a koreai színészek olyan atmoszférát teremtenek a színpadon, amiért egy néző tényleg elmegy a színházba egy élő előadásra: „a végigfutott a hátamon a hideg” érzése. Ezen az előadáson az ember valóban beleborzong. Hol a rettegésbe, az izgalomba, de leginkább a szerelem és gyűlölet elsöprő hatalmának megérzésébe.

Végül egy kis ízelítő, igaz, hogy a Skót Nemzeti Színház előadásból, de Szöulban is ugyanezzel, kifejezetten erre a drámára komponált zenével mennek az előadások egészen február végéig. A zeneszerző: a szintén észak-európai, azaz izlandi komponista, Olafur Arnalds.

Forrás: Broadwayworld, South Korea

// 2016.február 5. //

 

Szerző:

Érzéki Korea

Szavazás

Szeretnéd, ha nálunk is bemutatnák ezt a darabot?

Igen (12)
71%

Nem igazán. (5)
29%

Összes szavazat: 17

Színházban Szöulban

Dátum: 2016.02.15

Feladó: Messi

Tárgy: Színház

Én is nagyon szívesen olvasnék hasonló tartalmú több cikket. Tényleg sok mindenről szó esik Koreával kapcsolatban, és ez a téma egy kissé fehér folt. Így aztán nagyon örülök és biztatnám a szerzőt további ilyen jó cikkek megírására.
Egy őszinte színházrajongó, Messi

Dátum: 2016.02.06

Feladó: Katka

Tárgy: Let the Right One In

Nagyon érdekes és üdítő volt ilyesmiről is olvasni! Ezek után még úgyis megnézném, hogy még csak fél éve tanulok koreaiul :-) Nem tudod, a könyvet meg lehet valahol venni nálunk?
Előre is köszi!

Dátum: 2016.02.07

Feladó: Érzéki Korea -> Katka

Tárgy: Re:Let the Right One In

Kedves Katka!
Igen, pl. a Bookline-on meg lehet rendelni, kb. 3000.-Ft. Szerintem a műfajban az egyik legjobban megírt könyv, nagyon érdekes szerkezetű és nem lehet letenni.
ÉK

Új hozzászólás hozzáadása