Összecsapás

2008 óta a legnagyobb utcai összecsapásra került sor Szöul szívében, a Gwanghamun téren szombat délután (2015.november 14-én) és késő este.

Mintegy 70 ezer tiltakozó vonult fel a Gyeongbokgung palota és a Jonggak Station irányából a tér felé és innen a Cheong Wa Dae (Elnöki Palota, azaz a Kék Ház) elé kívántak eljutni, hogy a kormány ellen tüntessennek.

A szervezők - munkaügyi szakszervezetek, civilek, agrárszövetségek és diákönkormányzatok célja az volt, hogy három fronton is tiltakozzanak a Kormány tervezett intézkedései ellen.  A szakszervezetek a munkavállalók számára egyre kedvezőtlenebb változtatások bevezetése (pl. még az eddiginél is sokkal könnyebb lenne az elbocsátás), az agrárszervezetek pedig az eddig védett mezőgazdasági piacok tervezett megnyitása ellen demonstráltak. Az oktatási szektor, azaz tanárok és diákok ezrei  a történelemkönyvek központosított, állam által irányított 2017-re tervezett újraírása ellen vonult az utcára és ezek a tömegek egyesültek szombaton délután.

A demonstráció délután fél négy körül kezdett eldurvulni, amikor a tömeg a Gwanghamun térről megpróbált kitörni és a Kék Palota felé vonulni. Miután ledöntögették a rendőrségi kordonokat és a rendvédelmi erők autóbuszaiból felállított barrikádokat, összecsaptak a rendőrökkel, akik keményen felléptek a tüntetők többnyire maszkos, illetve esőköpenyes radikális szárnyával szemben.

Az összecsapásokba sokan óhatatlanul is belesodródtak azok közül a diákok közül, akik táblákkal, vagy gyertyákkal a kezükben kicsit távolabb békésen demonstráltak a Sewol komphajó áldozatainak jóvátételéért, illetve a tankönyvreform ellen.

„ Nem voltam biztos benne, hogy a részvételem bármit is meg tud változtatni, de azt gondolom, hogy tiltakoznom kell az új történelemkönyvek megírása ellen. A történelemkönyveket sosem szabad a győzteseknek átírni” – nyilatkozta a KoreaHerald riporterének Lee Hyun-ju 19 éves diák, aki iskolai egyenruhájában vérző, remegő kézzel szorongatta kialudt gyertyáját.  

Az elnökasszony PARK Chung elnök szobra előtt

Mint ismeretes, nagyon sokan attól tartanak, hogy a tervezett tankönyvekben a kormány által megbízott tankönyvírók megpróbálják megszépíteni azt a fejezetet, amely a már elhunyt, egykori elnök korszakáról szól. Dél-Korea jelenlegi elnök asszonyának édesapja, Park Chung-hee 1961-től 1979-es meggyilkolásáig volt a déli állam teljhatalmú elnöke, akit sokan antidemokrata katonai diktátornak tartanak, mások azonban úgy látják, hogy az adott időszakban nagyon is szükség volt a keménykéz politikájára. (* szerkesztői megjegyzés: ha még nem láttad az „Endless Love” c. sorozatot és tudni szeretnél valamit erről a korszakról, akkor pótold, ismertető a honlapon itt:

www.erzeki-korea.hu/ujdonsagok/sorozatok/endless-love-2014-/

   

Visszatérve a jelenbe. Rendőrségi jelentések arról számolnak be, hogy mintegy 22 ezer készenléti rendőrt mozgósítottak, 700 autóbuszt, vízágyúkat és könnygáz gránátokat vetettek be az egyre erőszakosabban fellépő tüntetők ellen. Ezek közül sokan kötelekkel igyekeztek elmozdítani az autóbuszokból felállított barikádokat, míg mások elfoglalták a buszokat, illetve ezek tetejéről vasrudakkal ütötték a rendőröket. Dühüket valószínűleg az is kiváltotta, hogy előzőleg a rendőrség mindenfajta demonstrációra vonatkozó kérelmüket elutasította, mondván, megbénítanák a Gwanghamun tér és a Belváros forgalmát.

Az összecsapások este fél 10 körül érték el a legdurvább tetőpontot, amikor a tüntetők egy radikális nagy csoportja fáklyákkal jelent meg, rendőrségi autókat és a feldöntött autóbuszokat törték-zúzták vasrudakkal, majd gyújtogatni kezdtek, a rendőröket pedig vasdarabokkal dobálták, ütötték.

Az első becslések szerint egy tüntető sérült életveszélyesen, 113 rendőr sebesült meg (közülük 62 súlyosan) és 50 rendőrségi autóbusz, illetve autó égett ki, vagy vált más okok miatt használhatatlanná. Az egyik szakszervezet szerint közel ötszáz tüntető sérült meg, többen nagyon súlyosan és sokan emlegetnek rendőrségi túlkapásokat. A törvény szerint ugyanis vízágyúkat és könnygázt csak „indokolt” esetben lehet használni. 

illusztráció

Egy 79 éves tüntető, Maeng Haeng-il az elnökasszonyt és kormányát hibáztatta mindezért:

„Park az csak Park. Olyan, mint az apja, diktátor, aki fütyül a demokratikus értékekre és az emberek szabad akaratának érvényesítésére.  

A hatóságok 51 embert tartóztattak le, akiknek ügyében egyenként indítottak ügyészségi eljárást.

// 2015.november 16. //

Forrás: Deutche Welle, The KoreaHerald