Mitől szalad világgá a koreai pasi?

(Házasság koreai módra 7.)
 
 

Régi ismerősünk, James Lee ez alkalommal arról a tapasztalatáról beszél, hogy Koreában néhány szuper-esélyes nőtől miért menekülnek mégis hanyatt-homlok a férfiak. Idézet következik:

„ Ma arról a női típusról lesz szó, akik ún. ’talpraesett’ megjelenésükkel világgá képesek kergetni egy koreai férfit. Ő az, aki első ránézésre átveri a pasit. Szép, elegáns, jól szituált, dolgozik, és ráadásnak a családi háttere is nagyon rendben van (tudjuk ugye, hogy ez nagyon fontos Koreában). Ami a munkáját illeti, talán túlságosan is jó helyen van a ranglétrán és ez bizony sok férfiban féltékenységet ébreszthet. Ettől függetlenül, ez a típusú nő nagyon is a férjhez menési esélyesek között van minden kritérium szerint – legalábbis papíron.

(illusztráció)

A probléma ezekkel a hölgyekkel, hogy túl vannak virágkorukon és esetleg benne járnak harmincas éveikben, vagy még tovább. Ezeket a nőket Koreában egy vidám szóval  ’Arany Kisasszony’ –nak nevezik, de ebben semmi degradáló nincs, egyszerűen csak vidám.   

Kívülről szemlélve ezek a hölgyek boldog szinglinek tűnhetnek, de tapasztalataim szerint belül, a lelkük mélyén nagyon is párt, azaz házastársat keresnek.  

Nem mintha eddig nem rendelkeznének elég tapasztalattal a férfiak terén, hiszen ez a női típus számtalan hosszabb-rövidebb kapcsolaton átesett már és okozott csalódást másnak és csalódott másokban.  

Igen, ő az, aki vonzza a férfiak tekintetét és figyelmét és számos hódolója akad. Ismerek egy történetet, amelyben az egyik ilyen vonzó hölggyel egy munkatársa megpróbált mélyebb kapcsolatba kerülni. Mielőtt azonban a dolgok komolyabbra fordultak volna, ő is úgy járt, mint sok más sorstársa, vagyis inkább ’elmenekült a hegyekbe’ – ahogy nálunk mondják.  

Azt kérdezi, hogy miért? A válasz egyszerű: „túl sok fog és túl hegyes karom” – hogy megint egy ősi szólást idézzek.  

(illusztráció)

Ő az a nő, aki mindenképp kiharcolja, amit akar, szeret maga dönteni és a legtöbbször meg is hozza a döntéseit. Mivel csinos és vonzó, nem habozik ezeket a fegyvereket hadba állítani a férfival szemben, ami persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy gonosz. Csupán azt, hogy túlságosan önálló. Ugye, a macskáknak is van foguk, meg karmuk épp elég éles, de ha megfelelően nevelik őket, akkor nagyon kedvesek.

Mivel ezek a hölgyek már benne járnak a harmincas éveikben, vagy még tovább, a megszelídítésük egyáltalán nem könnyű, hiszen már nagyon is jól tudják, hogyan használják a karmaikat és fogaikat. Sokszor egy símogató kis mancsot vársz, és e helyett váratlanul végigszántja az arcodat egy éles köröm. Ugyan melyik férfi vágyna erre?

Mindenki szereti ezeket a szavakat, hogy ’büszkeség’, ’méltóság’ , de sajnos egyre kevésbé tiszteljük valójában. Igenis, megint sokkal több figyelmet kellene fordítani arra, hogy nem csak nekem, hanem a másiknak is van önérzete. Sajnos, korunk előrehaladtával kialakulnak védekező mechanizmusok, amik nagyon sokszor támadásba csapnak át, s ez bizony a hölgyekre inkább jellemző, mint a férfiakra. Ez a női típus – még ha érzékeli is ezt, mint problémát – védekező ösztöne működésbe lép, és szinte saját maga ellen dolgozik. És így férjhez menési esélyei egyre inkább csökkennek.

Ezt azt jelentené tehát, hogy reménytelen a helyzet? Nem. Minden attól függ, hogy képesek-e még a kompromisszumokra. Védekező reflexeiktől kérdőjelek nélkül megszabadulni pokolian nehéz dolog, ezt elismerem. De kordában tartani nagyon is lehetséges volna.

Sok esetben nem ez történik, hanem ehelyett:

(illusztráció)

Mivel a virágkor elmúlt, többet törődnek külső nőiségükkel, mint a belsővel. Pénztárcától függően ki plasztikáztat, ki szépségszalonokba jár, de ez a nőtípus mind több pénzt, időt és energiát fordít bőre, haja, körme, egészsége ápolására. Nehogy, megrójjon, ez mind nagyon fontos! De a bőr megóvásánál talán fontosabb lenne az ártatlanabb, a régebbi ’lányos, nőies’ SZEMÉLYISÉG megóvása.  S ez semmiképpen nem a ’karmoló, tüzet fújó nőstény’ képe.

Azt hiszem, le kellene győzniük a sérülésektől való félelmet és több lehetőséget adni a partnerüknek. Ehhez nyilván a megfelelő társ is szükséges.

(illusztráció)

Korea társadalma az utóbbi évtizedekben igen gyors átalakuláson ment és megy ma is keresztül, s ezzel egyidejűleg változik a férfiaknak az ideális nőről kialakított szemlélete is. Az a régi idea, hogy egy nő, mire férjhez megy, a háztartás minden csínját-bínját kitanulja és elsősorban háziasszony és anya legyen csupán – ma már a múlté. Ez ma már nem előfeltétele egy házasságnak, inkább valami olyasmi, ami majd utána kell, hogy megvalósuljon. Ebből Koreában a férfiak végül is nem igazán tudnak engedni…:-). Mára a legfontosabb szempont, hogy egyfajta szövetség alakuljon ki közöttük és a  személyiségük összeilljen. Viszont az a nő, aki nem sokat törődik partnere ügyeivel, jó közérzetével, aki makacs és hajthatatlan, nos annak bizony nincs sok esélye a férjhez menetelre, illetve a tartós, kiegyensúlyozott házasságra.

(illuszráció)

Igen, egy nő külső szépsége felhívhatja magára a figyelmet, meg is ragadhatja azt, de mindez múlandó,mint a virág.

Az a tapasztalatom, hogy a jó házasság alapja ma már a személyiség. A külsőleg legragyogóbb ’macskanő’ hölgynek sincs esélye, ha azt várja el, hogy a férfi fogadja el olyannak, amilyen, karmolósnak, sértődékenynek, hisztisnek, stb. Ez a legritkább esetben megy át, vagy nem működik sokáig.    

A szépség varázsereje egy nap, egy óra, egy perc alatt széttörhet. Egy nő függetlensége, társadalmi hasznossága mind a javára írandó, de ha továbbra is a ’fogait, a körmeit és a praktikákat’ használja, akkor csak jó szerencsét tudok nekik kívánni – mint sikeres szingliknek. „

                                         --- . ---                         

Nos, eddig Lee úr véleménye. Persze ő egy férfi, de egy olyan férfi, aki több,mint 20 éve vezeti Dél-Korea egyik legnagyobb, és legsikeresebb házasságközvetítő cégét Szöulban.

Most nézzük, hogy egy felmérés szerint a koreai férfiak véleménye alapján melyik típusú nők a legellenszenvesebbek?

(illusztráció)

  • Azok, akik kevés törődést mutatnak párjuk iránt, s nem veszik figyelembe annak társadalmi/munkahelyi kötelességeit. Ezzel szemben magukat és a saját programjaikat helyezik előtérbe
  • Azok, akik szépségüket fegyverként használják, zsarolnak a gyerekekkel és minden egyébbel, és úgy viselkednek, mintha ők irányítanák a világot
  • Azok, akik túl erősek, önállóak, vagy makacsok
  • Azok, akik állandóan azt várják, hogy körül legyenek rajongva
  • Azok, akik következetlenek, szeszélyesek, affektálnak és hisztiznek – ha nincs más érvük
  • Azok, akik isznak, vagy drogoznak és nagy ’party face’-ek és hangosak egy társaságban

  • Azok, akik előtérbe helyezik a munkahelyüket, vagy a barátnőzést az otthonnal szemben
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Nos, a dolog azért nem ilyen egyoldalú.Legközelebb azt kérdezzük Lee úrtól, hogy milyen típusú koreai pasitól szaladnak világgá a nők, még ha jóképűek is ! 
^ˇ^

 

Téma: Mitől szalad világgá a koreai pasi?

Dátum: 2016.02.11

Feladó: Erzsóka

Tárgy: Mitől szalad világgá a koreai pasi?

Milyen kicsi a világ. Mindenhol ezeket az érveket hozták fel a férfiak :) Talán a hagyományos családösszetartó nőre van a sikeres férfiaknak szükségük. Segítség nélkül nem tud sem a nő sem a férfi sikeres lenni. Az "anyatípúsú" nő a jobban elfogadott.

Dátum: 2015.09.07

Feladó: ZaraWales Natalia Zsanna

Tárgy: "Mitől szalad világgá a koreai pasi"

A K-Drámák sikeréhez nézői véleményem szerint nagyban hozzájárul az is,ahogyan a szerelmet láttatják. A hangsúlyt nem a szexre és meztelen női testre helyezik,(azért klassz férfitestek ízlésesen fel-fel villannak :), ) hagynak teret a nézői fantáziának miközben a férfi és női szerep magas színvonalon van finomra hangolva,hitelesen megformálva.Ilyen mintát keres a pasi,de nem csak a koreai' akarja magát férfinek érezni ... Valójában a mai nő már nem(csak) fészket rakni, 'uralni-uralkodni akar a saját életében ahová magas követelményeknek megfelelő férfit keres, az idő múlásával egyre elszántabban. Azt olvastam,hogy igen magas a Dél-koreai válások aránya ... talán ez elől szaladnak. Más: Nem tudtam nem észre venni,hogy náluk a rajongói klubok milyen erőt képviselnek...szinte csak csajok, ez nagyon durva!

Dátum: 2015.07.17

Feladó: Katimariann

Tárgy: mitől szalad világgá a koreai pasi

Szerény véleményem szerint nem csak a koreai pasik szaladnak világgá a határozott nőktől.-) Egyébként a férfiak többsége nagyon jól tudja, hogyan vegye el a nők önbizalmát. A koreai férfiak még nagy út előtt állnak. Bár nem hiszem, hogy egyhamar az európai, vagy az amerikai emancipáció megvalósulna az ázsiai kontinensen- és ez így van jól- viszont a változások megállíthatatlanok. A fiatalabb generációk már más szemmel látják ezt a kérdést. Kíváncsi lennék, ha a felmérést korosztályok szerint szétbontanák, milyen eredményt látnánk!

Új hozzászólás hozzáadása