"MASTER"

Csalás legfelső fokon

A koreai mozik valósággal felrobbannak az évvége nagyobbnál nagyobb dobásaitól. Alig két hete mutatták be a „Pandora”-t, máris közel 3 millió néző tódult, hogy láthassa. S ezt nem lehet csak arra fogni, hogy az országot olyan hosszú ideje nem tapasztalt tüntetéssorozatok lángja és óriási politikai botrányok garmadája tartja lázban, melyek a kormányzati körökig érő (sőt onnan burjánzó) korrupciós ügyek és a bajok eltusolásából fakadó katasztrófák állnak.  A „Pandora” tényleg nagyon jó alkotás, még ha katasztrófafilmekkel Hollywood már elborította is a világot. Ez bizony más! (lásd korábbi cikkeinket)

És most íme itt van egy újabb film - műfaját tekintve egy thriller (noná, abból is van épp elég), ami a csalárdság és a korrupció országot behálózó nyavalyájáról szól,  szintén kendőzetlenül, mint a Pandora, de ezúttal a saját „thriller” nyelvén.

A „Master”-től mindenki óriási sikereket vár, köszönhetően a témának, a műfajnak, a marketingnek és természetesen a koreai sztárcsapatot felvonultató szereposztásnak.  

Korea már régen szerelmese a bűnügyi mozifilmeknek, így aztán nem véletlen a „Veteran” és az „Inside Men” hihetetlenül elsöprő hazai szárnyalása.  

És íme, CHO Ui-seok rendező virító sztárokkal megrakott thrillere a „Master” a műfaj újabb hatalmas sikerének várományosa, aminek bemutatása e turbulens koreai időkben legalább olyan jól időzített, mint a „Pandorá”-é.   

  

A történet középpontjában az ország eddigi legnagyobb csalás-ügye áll. Az ellenpólusokat

a zseniális agyú és tehetségű, felsőbb körökhöz tartozó bűnözők, illetve a nyomukba szinte reménytelenül eredő nyomozók képviselik.

Jin úr egy kulcsfontosságú nagyvállalat, a Won Network minden hájjal megkent, befolyásos elnöke, akinek szerepét a sokat próbált, Hollywoodban is igen népszerű koreai sztár, LEE Byung-hun alakítja. Az „Inside Men”-ből már jól ismert gonosz néhány ördögi vonását most is hozza, ám ártalmatlannak látszó szemei, tehetsége és rutinja a karakternek megfelelően egy új, merőben más figurát teremt. Ő lesz az új „befolyásos emberünk”, akiben a nép vakon bízik, megváltójukként ünnepelik, és észre sem veszik, hogy a felső tízezerhez tartozó jogászok és ügyészek hátszelével százmilliárdokkal vágja őket át.

  

Hogy ne veszítsük el minden reményünket, a sok korrupt állami hivatalnok és jogi nagyság között akad olyan, aki felveszi a kesztyűt, sőt van elég hidegvér az ereiben, hogy oda is dobja azt a kesztyűt a magát immár legyőzhetetlennek hívő nagypályás lába elé. Ő Kim Jae-myung, az intellektuális bűnözés elleni osztály vezetője,akinek szerepét KANG Dong-won-ra bízta a rendező. Nos, ez is talitalálat- legalábbis szerintem. A korábban már olyan filmekben bizonyító Kang, mint  „ A Violent Prosecutor”, „The Priests”, s legutóbb „Vanishing Time” után, most pont olyan karizmatikus, eltökélt, kegyetlen és aljas (igen, igen!!), mint aki egyedül képes ellenpontozni a LEE által hozott figurát. De egy nyomozó vajon elég és képes lesz rá?

Nos, a kérdés eldöntésében kulcsfigura lehet Mr. Park, akinek szerepét a modellből színésszé avanzsált, rókaképű sztárunk, KIM Woo-bin alakítja.  A Won Network cégnél alkalmazásban lévő és nem kevésbé zseniális észjárású osztályvezető, Mr. Park úgy próbálja túlélni a fenyegető bajt (és ha lehet, győztesen kijönni az ügyből), hogy megkísérli egymás ellen kijátszani az ellenfeleket.

Vajon hová vezet hármójuk macska-egér játéka?   

 

Érdekes volt azonban CHO rendezőnek a filmjéhez fűzött megjegyzése.  Míg azt kijelentette, hogy számos valós, élő személyt is meg kívánt jeleníteni a filmben, azt határozottan tagadta, hogy alkotása arról  a mostani politikai botrányról szólna, amit az ország jelenleg felfüggesztett elnöke Park Geun-hye és bizalmasa, Choi Soon-sil kavart.   

Cho Ui-seok rendező 

„Szégyellem magam amiatt, ami most az országban történik jelenleg. Nagyon szomorú ez mindannyiinkra nézve, viszont a film forgatókönyvét már két és fél éve megírtam és sose gondoltam volna, hogy ez rémálom megtörténhet. A film természetesen egy kitalált történet, de egyfajta fantasy is, mert nincs negatív kicsengése. Csak az a baj, hogy ami most történik a hazámban, az sem nem fikció, sem nem fantasy."

  

Valószínűleg sokuknak feltűnt, hogy a filmbéli elnököt Jin Hyun Pil-nek hívják, ami megegyezik Cho Hee Pal nevének kezdőbetűivel…

Cho Hee-pal

Ha valaki nem hallott volna még CHO Hee-palról, hát ne szégyenkezzen: az ilyesmiről nem nagyon szeretnek viághírt adni a nemzetek, amit teljességgel meg is lehet érteni.  

Nos, a történet IGAZ. Cho Hee-pal nevéhez fűződik Dél-Korea valaha volt legnagyobb szélhámossága, ami párját ritkítja még a világpalettán is. Ennek során az akkor 58 éves Cho (felsőbb segítséggel, vagy annak szemhunyásával? ) 2004 és 2008 között 50 ezer nagybefektetőt vezetett meg mintegy 3.5 USD milliárddal egy piramisjátékhoz hasonlatos csalással. Aztán 2008-ban Kínába szökött, és ott nyoma veszett. 2012-ben a dél-koreai rendőrség azt jelentette, hogy szívelégtelenségben elhunyt. Ám holtteste kihantolhatatlan és híre jár, hogy Cho Hee-pal még ma is él…  

 

 „A történelem ismétli önmagát” – folytatta a rendező. „Mindig és mindenhol vannak olyanok, akik külföldre szöknek, és olyanok, akik valójában soha nem lesznek számon kérve a nép ellen elkövetett bűntetteik miatt”  

  

LEE Byung-hun úgy tartja az általa megformált karakterről, hogy ez egy nagyon is valóságos figura, bár ő maga nem gondolt egyetlen „bizonyos” személyre sem. Úgy hiszi, hogy ez az alak biztosan él valahol e földön, akinek megpróbált a cipőjébe bújni és azt eljátszani, amit az ilyen alak forgathat a fejében, miközben végső célja felé tör.

Kang Dong-won a saját szerepével kapcsolatban egyetért a rendezővel.

„Igen, Kim nyomozó alakja sajnos nem egy realisztikus figura manapság, bár azt hiszem, ez lenne az egyetlen helyes út. Amikor eljátszottam szerepét, végig abban a reményben tettem, hogy igen, egy ilyen KIM-nek létezni kell a világban valahol. Remélem, játékom segít a nézőnek, hogy ezt átélje és hogy az általam megformált karakter valódi katarzist hozzon filmben.  

// 2016. december 20.//  

 

Szerző

Érzéki Korea