Letiltották a BTS-t egy japán TV-ben

Az egyik japán televíziós társaság törölte programjából a világszerte ismert és kedvelt BTS fiúbanda szereplését. Ennek oka pedig röviden: egy atombombát ábrázoló póló, amit még tavaly augusztusban az egyik zenekari tag viselt Koreának a japán gyarmati megszállás alól való felszabadulása napján.   

A Big Hit Entertainment management így erősítette meg a BTS japán hivatalos rajongói oldalán tegnap, november 8-án  a hírt:  „A japán TV Asahi’s Music Station felmondta a BTS-szel tervezett,  november 9-re időzített televíziós interjút és műsort, amire előzetesen szerződésünk volt. Nagyon sajnáljuk a történteket, de ígérjük, hogy a fiúk még jobb műsorral fognak jönni hozzátok hamarosan, mint gondolnátok.”

A TV Asahi sem késlekedett, és még aznap közölte: „Médiahírekből úgy értesültünk, hogy a BTS egyik tagja olyan pólót viselt, ami nagyon sok japán honfitársunk felháborodását váltotta ki. Utánajártunk az ügynek, és az oknak, hogy miért vette fel a zenész ezt a pólót. Ezt figyelembe véve, a leghatározottabban úgy döntöttünk, hogy letiltjuk szereplésüket csatornánkon „.

A múlt hónapban az egyik japán újság is bírálta az együttest, mondván, hogy Japán-ellenes tevékenységet folytat. Alapozta ezt a Jimin által tavaly augusztus 15-én, Korea felszabadulásának napján viselt pólóra, és az RM-nek (rapper) egy SNS (közösségi hálózati rendszer) korábbi posztjára.  

  

A pólón olyan szavak szerepelnek, mint „hazafiság”, „történelmünk”, „szabadság” és „Korea” a , fekete-fehér képlenyomaton egy atombomba gombafelhője látszik, egy másikon pedig a japán megszállói uralom alól való felszabadulást ünneplő koreai tömeg.  Az RM még 2013-ban ezt írta Twitter üzenetében a felszabadulás évfordulóján: „Nincs jövője az olyan népnek, amelyik elfelejti a saját történelmét. Köszönöm a koreai szabadságharcosok áldozatát. Éljen soká Korea függetlensége!”    

Így aztán a BTS nem repült el a mára, november 9-ére tervezett japán TV-s interjúra. Politikától mentes rajongóik azonban – akik több millióan vannak Japánban – megnyugodhatnak, hiszen a japán turnét (neve: Love Yourself) megtartják a fiúk, amelynek első állomása Tokió, dátuma november 13-14.   

//2018. november 9.//

 

Szerző:

Érzéki Korea