Kiutasítva - Get Lost!

A Koreai Bevándorlási Hivatal kiutasította az országból a korábbi televíziós sztárt, LEE Yoon-jit, akit művésznevén a legtöbben Amyként ismerhettek meg. Ő inkább szeretett volna Kínába menni, ámde a kettős állampolgárságú Amyt, aki koraei-amerikai, Dél-Korea oda száműzi, ahová második állampolgársága predesztinálja. Tekintettel arra, hogy a Szöuli Legfelsőbb Bíróság elutasította a híresség fellebbezését a  Bevándorlási Hivatal döntésével szemben, Amynek nem maradt más lehetősége, minthogy elhagyja Koreát.

S hogy mi vezetett ahhoz, hogy a valaha jelentős népszerűségnek örvendő ex-celeb erre a sorsra jutott? Nos, ez nem más, mint a kábítószer, és íme a rövidített történet:

2012 novemberében kétéves felfüggesztett börtönre ítélték, mégpedig azért, mert visszaélt egy pszichotróp gyógyszer alkalmazásával (ennek nevét természetesen nem említhetjük meg), vagyis azt nagy mennyiségben, kábítószerként használta.

A felfüggesztés ideje alatt azonban megszegte a tilalomra vonatkozó szabályt, és 2014 szeptemberében recept nélkül nagyobb mennyiségben vásárolt egy szintén erős hatóanyagú altatószert. Ezért a vétségéért akkor 5 millió won (4,300 USD) megfizetésére kötelezték, és kilátásba helyezték kiutasítását, mivel visszaeső bűnösnek számított. Akkor ígéretet tett, hogy több szabálysértést nem követ el, de ezt ismételten megszegte és zsarolással, megvesztegetéssel kényszerítette gyógyszerész ismerősét, hogy adja ki neki a szert.

Amy LEE azt nyilatkozta, fogalma sincs, mihez kezd majd Amerikában, hisz élete nagy részét Koreában töltötte, televíziós karrierjét 2008-ban sorozatszínésznőként kezdte, majd bemondó és show-sztár is volt.

Dél-Koreában, mint Ázsia legtöbb országában, a törvény nagyon szigorúan sújtja a kábítószerek használóit, birtoklóit, termesztőit és terjesztőit egyaránt. Az olyan kábszerek, mint pl. a Marijuana nagy mennyiségben való terjesztése életfogytiglaniig tartó börtönt, de akár halálbüntetést is vonhat maga után. Kisebb mértékű terjesztése 5 évtől életfogytiglaniig tartó börtönt jelenthet, míg a „legegyszerűbb” esetért, a kábszer puszta birtoklásáért is 5 évig terjedő rács mögötti elzárást lehet kapni. Amennyiben a gyanúsított nem egyezik bele a rendőrség által kezdeményezett vizelet-, vagy hajszál mintavételbe, a büntetés ugyanezt a mértéket érheti el, s megtagadhatják a saját ügyvéd igénybevételét is. Azok a külföldi állampolgárok, akiket kábítószer birtoklásáért ítélnek el, 3-6 hónapos fegyházban eltöltendő kényszermunkára ítélhetőek1000-5000 USD büntetés megfizetése mellett. Alkut egy módon azonban lehet kötni, és a büntetés enyhébb lehet, ha a gyanúsított információt szolgáltat a dílerről, vagy más öt droghasználót megnevez. 

Dél-Koreában gyakran látni járőröző rendőröket a reptereken, pályaudvarokon, de parkokban is, legyenek azok motorosok, gépkocsisok, vagy kutyások. Sőt, maguk a civil lakosok közül is a legtöbben abban a pillanatban hívják a rendőrséget, ha különös szagú cigarettát szívó hazait, vagy külföldit észlelnek. 

Lényegében Koreában a droggal és a drogosokkal szemben nincs semmilyen tolerancia, és a témát a beszélgetésekben is messze ívben kerülik – mintha már az is bűn lenne. Ha letartóztatnak, börtönbe kerülsz, és ez alól a külföldi turista sem kivétel. Érdekes azonban megjegyezni, hogy a fű szívása szinte nem is létezik és a legtöbb koreai nem ismeri fel a Marijuana szagot, de a szokatlan illatra gyanakszanak. Akárhogy is, akit elkapnak, akkor az dupla „SOL”.

(SOL = Short on Luck = balszerencse, vagy szlengben: „Shit out of Luck” , illetve „Sorta Outta Luck”  =  „Az nagy szívás, haver…” )

// 2016. január 15 //

 

Téma: Kiutasítva - Get Lost!

Dátum: 2016.03.04

Feladó: Erika

Tárgy: Kiutasítva

Szerintem, nagyon helyes, hogy ilyen szigorú a törvény náluk kábítószerügyben és persze ebbe az engedély nélküli gyógyszerhasználat is benne van. Nálunk is így kéne.

Dátum: 2016.01.16

Feladó: Dr. L. Károly

Tárgy: Kiutasítva

Kedves Szandra!
Egyrészt nem tudjuk (ez nem derül ki a cikkből - egyébként nagyon helyesen), hogy pontosan milyen gyógyszerről is van szó. Lehetséges, hogy olyan pszichiátriai kezelésekre is alkalmas szerről van szó, ami valóban szigorú felügyeletet von maga után.
Másrészt, tudomásul kellene venni, hogy Dél-Korea ebben a tekintetben NEM megengedő! - szerintem nagyon helyesen.
Szóval ne ítélkezzünk olyan könnyedén- gyógyszer és gyógyszer között óriási különbségek vannak!

Dátum: 2016.01.16

Feladó: Szandi78

Tárgy: kiutasítva

Hát ez kemény...
Viszont nem is értem, mert a gyógyszer azért mégsem kábszer ezért elzavarni valakit az országból, eléggé túlzás. Szerintem.

Új hozzászólás hozzáadása