Kis művészek a nagyok világában

Ki nem csodálta már meg közületek a koreai gyerek- és tinédzser színészek nem mindennapi tehetségét és megható játékát a kedvelt filmekben és sorozatokban? Nem hiszem, hogy akad ilyen közöttetek. Vajon a koreai gyerekek ilyen kiemelkedően tehetségesek, vagy – mivel sokan vannak – nagy a választék? Ez is, az is igaz, és még valami nagyon igaz: a gyerekszínész-képzésre ma már egy egész iparág, hogy ne mondjam, üzletág épül. Milyen is hát ez a világ? 

 

 

„Váltsd valóra álmodat”

Ez a felirat Szöul egyik nyugati, igencsak előkelő negyedében található „Olive Entertainment Gyerek Modell- és Színészképző” szlogenje, amely a bejáratnál fogadja a látogatót. Az előcsarnokban megcsodálhatjuk azoknak a növendék gyerekeknek a képeit is, akikből a reklámok, filmek és TV show-k világában SZTÁROK lettek, sőt, sokan fiatal felnőtt korukban ma is a szórakoztatóipar kiemelkedő alakjai. 

A TV képernyőn és a mozivásznon egyre nagyobb sikereket elérő gyerekszínészek csodálatra méltó karrierje igencsak fellelkesítette a kis jelölteket, nos, talán még inkább a szülőket. Ők már gyermekük egyre kisebb korában a jövő irigyelt, népszerű sztárját vélik látni a csemetében és mindent megtennének, hogy ez az álom valóra váljon. Így aztán az anyukákkal kéz a kézben több százan ostromolják a széles választékban fellelhető színészképzőket, amely séta sok esetben „az egy alkalmas kalandnál” be is fejeződik.  

illusztráció

A mai Koreában a legtöbb gyerekszínész-képző a legmodernebb fotó- és kamerastúdióval rendelkezik, ahol a szakmában jártas, jószemű „nagyok” állítják fel az elvárások mércéjét, csakúgy, mint a játékszabályokat. Ezek közül az egyik leghíresebb gyerekszínész iskola a Gangnam puccos negyedében található „TI Academy”, egy valódi multiplex létesítmény, amelyet ma is alkotó filmrendezők alapítottak.

Anyukák százai büszkén esküsznek, hogy gyermekük igen szerencsés, hogy egy professzionális gyerekszínész-képzőbe járhatnak.

„ Itt a gyerekeink profiktól tanulhatják a szakmát” – nyilatkozta Jung Eun-hyung, aki azt reméli, hogy négyéves kislánya hamarosan kereskedelmi reklámok sztárja lehet. „Nekik elég egy pillantást vetni a gyerekeinkre és máris tudják, hogy tehetséges, avagy nem. Az én kicsim biztos, hogy az! ”   

illusztráció!

A nyolcéves Lee Seo-joon, aki nagyon élvezi a „színészkedést” és híres filmsztár szeretne lenni, iskola után egyszer egy héten színészképzőbe jár. Hat éves volt, amikor megnyert egy gyermekmodell versenyt, édesanyja vérszemet kapott, és ma már sokkal többet vár el fiától, mivel a modellverseny után meg is nőtt az érdeklődés a kisfiú iránt.  A mama saját Instagramján az igencsak fotogén gyerek fényképeinek ezreit továbbítja a különböző ügynökségekhez.

„Azok számára, akik gyerekkorban kezdik a színész szakmát, sokkal nagyobb az esély” – vallja Yoon asszony. „Tudom, hogy sokkal ismertebbek lesznek nagyobb korukra és biztos, hogy sokkal több eséllyel indulnak el a szakmában, hiszen híres rendezők látták már őket. Ezt kicsi korban kell elkezdeni” Ennél a pontnál sikeres tinédzser színészek tucatjait sorolja fel, akik gyerekként kezdték a szakmát, úgy, mint: KIM Yoo-jung („Love in the Moonlight”), YOO Seung-ho („Seondal”), vagy éppen YEO Jin-goo („Jackpot).

 

Azonban a gyerekek számára fenntartott színészképző iskolák kapui nem mindenki számára vannak nyitva. A szűrés szabályai a legtöbb jóhírű intézményben igen szigorúak, és minden már a küszöbön eldőlhet egy-egy fénykép- vagy videó felvétel után.

Ha már egyszer bent vannak, a gyerekeknek rendkívül nehéz kiképzésen kell átesniük. Sportolniuk kell (fiúknak elsősorban küzdősportok, lányoknak gimnasztika és tánc, mindkettőnek lovaglás), az arc-mimikák ezer formáinak gyakorlása, monológok, hosszú versek citálása és előadása. KIM Hyun-woo tréner szerint a monológok a gyerek korához, külső és belső adottságaihoz igazodnak és senki nincs túlzott elvárások elé állítva, ám mindenki – beleértve a tanárokat, szülőket egyaránt – tudja, hogy a gyerekek játékos természetét használják ki.

LEE Hyo-jee ( Vanishing Time: A Boy Who Returned")

Nem mindenkiből lesz (és lehet) olyan kiváló és csodált gyereksztár, mint az utóbbi időben KIM Hwan-hee (14), aki a „Stranger”c. thrillerben tűnt fel, vagy a fenti képen szereplő LEE Hyo-jee (13) a legutóbbi filmes kasszasikerben, a „Vanishing Time: A Boy Who Returned”-ben, és így tovább…

 

„A színészkedés a kreativitás és a beleérzés képessége”  

Az anyukák többsége számára a színészmesterség leginkább az ember kreativitásának és empátia-készségének kifejezője, így csakis jótékony hatással lehet egy kicsi gyerekre. Még azt is hozzáteszik: lehetőségük nyílik arra, hogy – még ha átmenetileg is – felszabaduljanak a társadalom nagyon rigorózus és kemény követelményei alól (vajon a szülők követelményei hol vannak ebben???)

LEE Soon-jae a "Late Blossom"c. filmben

A híres színész, LEE Soon-jae által alapított SG School-ban a maximum hét kis növendékből álló színész-tanodában 9 és 14 év közötti gyerekek vesznek részt. A tanítás metodikája, hogy a gyerekeknek egy képre nézve szabadra kell engedni a fantáziájukat, vagyis elképzelni azt, hogy ez hol van, mi a sztori előtte, mi lesz utána, és hogy hogyan alakul az általuk kitalált szereplők élete, mit és hogyan mondanának a helyükben. A gyerek ebben a korban még persze őszinte. De talán pont abban a pillanatban, amikor a tanár (nevezzük „rendezőnek” innentől) más instrukciót ad neki, pont akkor veszíti el a „tisztaságát” és tanul meg valóban színészkedni. 

Ami nekünk, nézőknek persze egy kicsit sem rossz ! :-)

// 2016. november 12.//

 

 

Szerző:

Érzéki Korea