Kim Nam-gil, városfal, mozivászon

Talán sok Kim Nam-gil rajongónak megfordult a fejében mostanában a kérdés: vajon hova tűnt az utóbbi időben kedvencük? Csak nem beteg? Csak nem kiszállt a filmezésből? Esetleg megnősült és felhagyott a közszerepléssel? Nos, nyugalom, mert egyik sem igaz, oly annyira nem, hogy rajongóinak már tényleg nem kell sokáig várni, hogy a kiváló színészt ismét és hamarosan újra a filmvásznon lássák, ráadásul mindjárt három filmben is!

Ez a cikk azonban elsősorban nem közelgő premierjeinek bemutatásáról szól, hanem a filmszínész egy olyan nem mindennapi projektjéről, ami eddig senki másnak előtte nem jutott eszébe.

Nos, Kim Nam-gil elhatározta, hogy kezébe veszi Korea egyik méltán világhírű örökségének ügyét, az pedig nem más, mint a Szöuli Városfal. Ennek érdekében megalapított egy non-profit szervezetet, melynek egyetlen célkitűzése a híres történelmi örökség állagának megőrzése, továbbfejlesztése és népszerűsítése. Ráadásul ebbe a munkába bevonta számos, a kultúra területén mozgolódó művészbarátját is, építészeket, képzőművészeket, médiaszakértőket, fotósokat, operatőröket.

Indított egy portált, amelyben egy általa kitalált folytatásos történet segítségével igyekszik a projekt finanszírozási hátterét megteremteni, a cél nem kevesebb, mint 50 millió won, amelyet november 10-ig szeretne tető alá hozni. Ugyan augusztus elején mintegy 200 embertől „még csak” 2.6 millió won jött össze, Kim bízik benne, hogy az alapítvány eléri a kitűzött célt. Olyan esetről tudunk, hogy alacsony költségvetésű filmek alkotói a bevételt egy-egy hasonló project finanszírozására fordították, de olyan még nem történt, hogy egy híres filmszínész a saját nevét és magánidejét és pénzét adta volna egy koreai kulturális örökség megóvására és promóciójára.   

A „Gil Story”-t 2012-ben hozta létre, amely aktívan vett részt különböző kulturális és művészi programok népszerűsítésében. Ennek egyfajta ága lett 2013-ban a „The Man Who Leads the Way” , amelyekben ő is gyakran megjelenik, mint a régi koreai történelmi örökségek nyomát követő, a saját útját folytonosan kereső ember. Itt már egyértelműen látszik, hogy ez az „út” a városfal vonalát követi kisebb-nagyobb elágazásokkal.  

          

A mostani sztori arra hivatott, hogy az összejött pénzből a különböző történelmi korokban épült városfal hiányzó 15 kilométerét régészetileg feltárják és rekonstruálják. A „Gil Story” útikönyv és részletes térkép kiadását tervezi, ha a fal körgyűrűje teljes lesz és a színész nagyszabású koncertet is tervez az alkalomra.

Mindez Nam-gil saját ötlete, elképzelése és nagy álma. Az köztudott, hogy határokon kívül, pl. a Fülöp-szigetek, vagy Thaiföld szegény, vagy katasztrófa-sújtotta népének (főleg gyereknek) már megszámlálhatatlan alkalommal jótékonykodott, magánvagyonának jelentős hozzátételével, és most elhatározta, hogy minden szabad idejét és jelentős összegeket a „Szöuli Városfal” ügyének szenteli.

My Angel

Mind eközben a filmezés világában sem tétlenkedett. Három filmje közül legelőször (novemberben) kerül a mozikba a  „어느날 – One day”  (Korábbi címén : My Angel, 2016), amelyben Cheon Woo-hee lesz a partnere. A mélyen elgondolkodtató filmben egy biztosítási társaság befektetői tanácsadójaként dolgozik. Érzelemmentes, hideg profizmust feltételező munkája miatt talán fásulttá válna, amikor szemtanúja lesz saját felesége öngyilkosságának. és nem sokkal később találkozik egy különös szépségű nővel, aki utolsó napjait éli. Vajon megváltozhat egy ember? A választ persze még nem tudjuk, de abban biztosak lehetünk, hogy Kim Nam-gil karakterábrázolásában nem fogunk csalódni.

Pandora

Decemberben kerül filmvászonra a 2015-ben forgatott katasztrófafilmje, a „Pandora”.  A szörnyű tájfun-sújtotta országban elkeseredett harcot folytat a korrupt vezetőkkel és a természet elemeivel, hogy családját megmenthesse. A meglehetősen magas költségvetésű film utómunkálatai majd’ egy évet vettek igénybe és a közönség igen nagy várakozással tekint a bemutató elé.

Memoir of A Murderer

A harmadik film egy vérfagyasztó pszicho-thriller. A múltban Byeong-soo (Sol Kyung-gu alakításában) kegyetlen sorozatgyilkos volt, de most alzheimer-kórban szenved. Lánya (Seol Hyun) férfibarátjának felbukkanása (Kim Nam-gil alakításában) szörnyű gyanút ébreszt benne, egyre inkább azt érzi, hogy a férfi a lányán akar bosszút állni egy általa elkövetett gaztett miatt. Kétségbeesetten próbálja emlékeit felidézni, hogy megmenthesse lányát… 

Nos, a magam részéről alig várom, hogy a három különböző karakter ábrázolását hogyan oldja meg sokunk nagy kedvence, a már eddig sokoldalúságát bizonyító Kim Nam-gil.

A STORY tehát folytatódik….

// 2016. október 23.//

 

Szerző

Érzéki Korea