Kiábrándultak az Angliában tanuló koreai diákok

Jelenkorunk legpusztítóbb világjárványának közepette az Egyesült Királyságban tanuló dél-koreai diákok kiábrándító tapasztalataikról számolnak be a járványhelyzet kezelését illetően. Elsősorban a hektikusan és ötletszerűen változó intézkedések aggasztják őket.

„Boris Johnson miniszterelnök először határozottan ellenezte a zárlat alá helyezés elrendelését, aztán pár nap leforgása alatt megváltoztatta a véleményét” – nyilatkozta Kim Minjeong, aki Oxfordban él. Európa két, leginkább járványsújtotta állama, Olaszország és Spanyolország gyorsabban reagált. Johnson március 23-án, azaz két héttel az olaszországi, és kilenc nappal a spanyolországi vészhelyzeti intézkedések után hirdette ki a szükséghelyzetet az Egyesült Királyságban.

„Megdöbbentett, hogy a tesztelések minden rendszer nélkül történnek” – mondta Park Jihun, akinek még a zárlat előtt sikerült Londonból eljönnie. „Az olyan megelőző intézkedések, mint a nyilvános helyek, intézmények, üzletek látogatási idejének csökkentése, vagy a közösségi érintkezések elkerülésére való figyelmeztetés nem történtek meg, aztán meg már túl késő lett.”  

A mai napig is zsúfoltak a metróvonalak

 

Az Angliában élő koreai diák- és egyéb kolóniák akkor kezdték végképp elveszíteni bizalmukat a brit kormányban, amikor Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója bejelentette, hogy az Egyesült Királyság valószínűleg a „nyájimmunitás” stratégiáját fogja alkalmazni. Amikor egy kormány a koronavírus kapcsán a nyájimmunitás szerepéről beszél, akkor gyakorlatilag arról van szó, hogy abban bíznak, hogy ha elég nagy számú ember megfertőződik, (azaz kvázi „elengedik a vírust a tömegekre”, a megbetegedettek kifejlesztik a vírussal szembeni immunitást, s így a vírusfertőzés majd nem fog tudni eljutni az igazán veszélyeztetett csoportokig, vagyis a járvány komolyabb áldozatok nélkül lecseng.    Miután azonban kiderült, hogy jó pár egészségesnek nyilvánított beteg visszafertőződött a COVID-19-el, csak akkor vált világossá a brit szakemberek számára, hogy ez a módszer ennek a vírusnak az esetében teljesen hasznavehetetlen.   

Heathrow reptér

 

A Coventry-ben élő Hyun-Jin úgy véli, hogy ez a hozzáállás nevetséges és nagyon felelőtlen. „ A vírusok szélsebesen képesek mutálódni, így nagyon sok barátom, ismerősöm azonnal hazautazott.”

A koreaiak megindultak hazafelé, csakhogy április 4-e előtt nincs repülőjegy. Egyébként a jelenleg érvényben lévő otthoni rendelkezések szerint minden Európából hazaérkező koreai állampolgárnak még a tesztvizsgálat elvégzése előtt kéthetes kötelező hatósági karanténba kell vonulnia. A 14 nap letelte után esik át a teszten, s ha az negatív, akkor feloldottnak tekinthető a karantén.   

Dél-Korea járvánnyal kapcsolatos intézkedései és tevékenysége nemzetközi elismerést vívott ki, amit annak a rutinnak és tapasztalatnak is köszönhet, amelyet a 2015-ös MERS-járvány kezelésekor szerzett a légúti megbetegedéseket okozó epidémiákkal kapcsolatban. A szigorú, lokális karanténintézkedések, a tünetmentes, de gyanús esetek gyorsszűrése, a megfertőzöttekkel kapcsolatos kontaktkutatások tették lehetővé Dél-Korea számára, hogy ellaposítsa az újonnan fertőzött esetek görbéjét, ami ugyan bizonytalan ideig húzza el a járvány időtartamát, de nem kényszeríti térdre az egészségügyi ellátórendszert, ami még így is a nehezen tud helytállni, a személyzet pedig a kimerülés határán van. S mindezt úgy, hogy az időközben megroggyant gazdasági teljesítmény fenntartása érdekében a teljes kijárási tilalmat sehol sem rendelték el. Tehát valamennyire a termelés is lélegzik, és még az egészségügyi ellátás is bírja.  

„Koreában szervezettebben mennek a dolgok” – mondta egy Birminghamben tanuló koreai diáklány, Heidi. „Még drive-in tesztállomásokat is kitaláltunk és elég gyorsan létrehoztuk a hálózatot, ahol 30 perc alatt tesztelnek, anélkül, hogy ki kéne szállni az autódból. Jó lenne, ha átvennének bizonyos kulcsfontosságú elemeket tőlünk, mert itt nem érezzük magunkat biztonságban” – tette hozzá Heidi.  

Az persze kétséges, hogy egy olyan fegyelmezett ország példája, mint Korea, alkalmazható-e egy olyan, multikultúrával rendelkező, mozgáskorlátozást nem, vagy nagyon nehezen tűrő államban, mint az Egyesült Királyság.     
 
2020. március 26.
 
 
Forrás: KoreaTimes, Chosun Ilbo
 
Plusz egy cikk Angliáról a mai (03.26.) napon. Elgondolkodtató.

 

Szerző:

Érzéki Korea