INSIDE MEN

                      (Férfitermészet)

Még tavaly felröppent a hír, hogy koreai rajzfilmgyártás szupersztárja, YOON Tae-ho nem fejezi be az akkoriban egyik legnépszerűbb sorozatát, hanem az egészet egyszer mozifilmre viszik. Akkor rengetegen csalódtak, és még többen kételkedtek az egészben.

Íme, mit hozott 2015 a kétkedőknek és fanyalgóknak? WOO Min-ho rendező megcsinálta, sőt be is fejezte a három figyelemreméltóan izgalmas férfiegyéniségről szóló politikai thrillert! A film igencsak eltér az eredeti, komikus elemekkel tarkított manhwától, amely elsősorban arra koncentrál, hogy egy társadalom hogyan lesz korrumpálható hatalommal rendelkező emberek egyéni jellemvonásaitól befolyásolva. Ott megjelenítik a média, a chaebol-birodalmak és a politikai gengszterség szinte valamennyi arcát, a nagyfilm ehhez képest kevésbé végletes foglalkozású szereplőket vonultat fel, de ebből az is következik, hogy a jellemeken élesíteni kellett a rendezőnek. Az „ Inside Men” egészestés változata azért egyáltalán nem szívbajos nézőnk való még akkor sem, ha a humoros elemeket sem mellőzi. 

A vígjátékra hajazó rajzfilmben többek között szerepel egy igencsak fejlett társadalmi igazságérzettel rendelkező szabadúszó fotoriporter. Itt viszont egy rendőrből avanzsált nyomozó-ügyészt (LEE Byung-hun alakításában) varázsol belőle a rendező, aki egy maga által teremtett, blöff-intézményen keresztül sokkolja a közvéleményt, hogy felpiszkálja a társadalmi érdeklődést.

JO Seung-woo

Egy másik, ambiciózus ügyész szerepében JO Seung-woo-t látjuk.  Nagy nyomozásban van, nem kisebb prédára vadászik, mint a politikai élet moguljaira, és még a kisstílű, politikai nagykutyák talpát nyaló figurával is összeáll.(Ez lenne ugye a LEE Byung-hun által alakított figura) .

Ezt a karaktert a Hollwoodban is jól ismert és népszerű sztár, LEE Byung-hun alakítja. Az általa megformált figura pálfordulását mellőzöttsége miatti sértett hiúsága és pity bosszúvágya motiválja.  

A cselszövés tengelyében még ott találjuk egy konzervatív újság főszerkesztőjét, akinek manipulatív karakterét BAEK Yoon-sik hozza, méghozzá úgy, mintha pont erre a szerepre született volna.

BAEK Yoon-sik

Ó, mekkora hatalom van egy kis golyóstollban, tudtad? Bizony, mert ennek segítségével a főszerkesztő úrnak sikerül igen magas lóra ültetni egy volt (korrupt?) ügyészt, s ez a magas ló nem kevesebb,mint az elnök-jelöltség. A tollforgató úr törekvése, tudniillik, hogy ezen a figurán lépdelve jusson nagyobb hatalomhoz és befolyáshoz az ország irányításában,  érdekes módon bicsaklik meg és a három férfi egyszer csak farkasszemet néz egymással.   

A film szerkezete elég jól kettéosztható.  A film első része annak bemutatására koncentrál, hogy tükröt tartson egy korrupt társadalom szeme elé, de igazán érdekessé a felétől lesz, ahogy a két színész JOO és LEE mesterien hozott karakterei szövetségest vélnek egymásban felfedezni.    

Most nézzük, hogyan látják a kakastermészetű, ámde piti karaktereiket maguk a színészek. 

LEE Byung-hunnak az általa megformált rendőrből lett ügyészecskéről röviden az a véleménye, hogy egy ostoba, nehézfejű medve, aki rókaálarcot hord, ám ettől nem lesz más.  

„Ahn (filmbéli neve) próbál trükkös és ravasz lenni, de ehhez túl hülye, és állandóan a saját csapdájába esik bele, aztán még rá se jön” – nyilatkozta vidáman a színész a sajtótájékoztatón a hallgatóság nem kis derültségére. „Úgy döntöttem a film mellett, hogy előtte nem láttam az eredeti rajzfilm-változatot, de a rendező azt mondta, hogy nem is baj, mivel a karakterem jelentős átalakuláson ment keresztül. Később mégis beleolvastam a képregény-változatba, és valóban, ott még nem így nézett ki ez nyakaskodó, de túl kevés pofa és nagyon örülök ennek, mert nagy élvezet volt eljátszani.”

BAEK Yoon-sik a következőt nyilatkozta a cezaromániás főszerkesztőről:

„Már a forgatókönyv is nagyon megragadott, az általam alakított karakterről nem is beszélve. Rengeteg lehetőséget láttam benne és a játékban, amire bőven volt alkalom. Én megnéztem a rajzfilmet is, és így alakítottam ki magamban ennek a pöffeteg főszerkesztőnek az alakját, aki úgy véli magáról, hogy ő nyalta hegyesre a piramisokat.

Remélem, nem sok ilyen alak szaladgál a világban” – tette hozzá széles mosollyal, amit a hallgatóság hatalmas tapssal jutalmazott.    

A filmet akkora érdeklődés kíséri és annyira követelték már a bemutatását, hogy a premiert előbbre is hozták valamivel így november 18-án kerül a hazai mozikba.

 

                       HOPPÁ!!! :-D

// 2015. november 5. //