Házasság koreai módra 5.

"Anyósom kimcsije, a család és egyéb…"

Nem titok már ugye, hogy Koreában az ideális házastársat illetően hosszú és sokszínű az elvárások listája? 20-30 évvel ezelőtt jellemzően még a szülők intézték a kiválasztást és a néhány legfontosabb kérdésen kívül nem igazán bonyolódtak bele a részletekbe. Ma már szabadon választanak párt a házasulandók (legalább is úgy vélik), ennél fogva sok gondolat forog a fejekben és legalább ezernyi kérdés felmerül bennük – már ha kilátnak a szerelem rózsaszín ködfátyola mögül. De a családok még ma is éberen figyelnek.  Ahány kapcsolat, az annyiféle és ahány pár, annyi megközelítése a házasságnak, sőt ez különbözhet még egy-egy páron belül is.  

a fiúk is kibeszélik :-)

Amikor házastársat keresünk, gondolatainkban megjelenik életünk párja képe. A kritériumokat, ami alapján választunk, durván négy csoportba oszthatjuk.

  1. társadalmi és anyagi helyzet (iskolázottság, foglalkozás, fizetés)
  2. fizikai megjelenés (magasság, vonzó külső, stb.)
  3. családi háttér (családi környezet, a másik család tagjainak egymáshoz való viszonya, a légkör, stb.)
  4. a leendőbeli személyisége

(illusztráció)

A koreai házasságkötési gyakorlat rejtelmeiben továbbra is James Lee,  Szöul egyik legnagyobb házasságközvetítő irodájának tulajdonosa és vezérigazgatója kalauzol bennünket.

"Ez a felsorolás természetesen nem minőségi sorrend, hiszen ez attól függ, ki melyiket és milyen százalékban helyezi előtérbe.

Általánosságban azt lehet megállapítani, hogy a férfiak a fizikai megjelenést teszik az első helyre.  Volt egy férfi ügyfelünk, aki még a 150-dik szervezett randevú után sem talált megfelelő párt, mert 80%-ban a hölgy külsejét tartotta a legfontosabbnak. (Korábban már említettem, hogy ez milyen tévútra tudott vinni jó pár férfit)

A jól iskolázott, művelt hölgyekről pedig összességében azt lehet elmondani, hogy fontosabb számukra a leendő férj társadalmi pozíciója és az, hogy a férfi harmonikus, összetartó családból való legyen. És aki így gondolkodik, nagyon bölcsen teszi."

(illusztráció)

  • No igen, de hát az ember mégsem a családhoz megy férjhez!

"Bizonyos értelemben itt Koreában nagyon is!"

  • ????!

"Megpróbálom megértetni – mosolyog Lee vezérigazgató és ehhez ismét az egyik felmérésünket szeretném bemutatni.

Ennek elvégzésére 50 házasság előtt álló párt, valamint 50 olyan házaspárt kértünk fel, akik már 10-12 éve voltak házasok. 

A kérdés az volt: mik a jó házasság feltételei és az előbb említett, négy kritériumot kellett nekik sorrendbe állítani. S mit gondol, mi lett a végeredmény?

A házasság előtt állók zöme szerint: 1. az anyagiak, 2. a külcsín, 3. személyiség, 4. családi háttér.

A már 10-12 éve házasságban élőknél ez a sorrend totál máshogy alakult: 1. családi háttér, 2. személyiség, 3. anyagiak, 4. a külső megjelenés.  Szemléletesebben:

"Mi következik ebből? Az, hogy nálunk továbbra is óriási szerepe és befolyása van a családoknak, s ebben is leginkább a férfi oldaláról, s ha tovább mennék, akkor a fiús mama, az anyós szerepe mindenképpen meghatározó.   De a férfiak is jól teszik, ha körültekintőek, mert a lányos mamák is tudnak kellemetlenkedni, pláne, ha a férj rosszabb anyagi körülmények közé kerül, vagy társadalmi presztízst veszít."

(illusztráció)

"A házasság előtt sokan totális függetlenedésről ábrándoznak, a szándékok és a későbbi realitás között bizony nagy a különbség és ezt mindenképpen figyelembe kellene venni a pároknak, ha boldog házasságban szeretnének élni. És ugyan ki ne szeretne?  De a nagyinak (legjellemzőbben a férfi anyjának) vitathatatlan előjogai vannak a konyhában és az unoka (főleg, ha fiú) nevelésében."

   

(illusztráció)

  • Mi a helyzet a „személyiség” kérdésével? Úgy látom, az is átértékelődött a második csoportnál…

"Nos, ez is érdekes, bár már annyit hallottuk, hogy szinte közhely.

Azt nem állíthatom, hogy házasság előtt állók egyáltalán nem veszik figyelembe a másik személyiségét, tulajdonságait, de ennek jelentőségét csak azok értékelik igazán, akik már huzamosabb ideje együtt élnek.  Igen „lakva” ismerjük meg egymást igazán és az sem titok, hogy a kapcsolatok elején, szerelemesen könnyedebben átsiklunk a másik hibái felett. Mi több, magunkról is kedvező képet igyekszünk kialakítani, de az időt nem lehet becsapni… "

(illusztráció)

 

"Itt megint csak a családi háttér fontosságára szeretnék visszakanyarodni. Hiszen az ember jelleme nagyrészt egy család formáló közösségében alakul és az öröklött vonásainkat is csak hozzuk valahonnan, nem igaz?  

A családok szerepét nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert sok kellemetlenséggel találkozhatunk. Az a nő vagy férfi, akit a másik családja lenéz, vagy csak egyszerűen mellőz,  – és valljuk be, ebben a koreaiak elég jók -  nem tud sokáig boldog lenni és párja élete is megkeseredik. Kicsit szimbolikusabban : ezekben a szituációkban a mama kimcsije mindig finomabb, mint a feleségé…  

  • Mik a tapasztalatai a vegyes házasságokkal kapcsolatban?

Nos, ennek a kérdésnek majd egy külön fejezetet nyitunk. De annak alapján, amiről eddig beszélgettünk,  nem lesz nehéz levonni a tanulságokat, megengedve természetesen, hogy üdítő kivételek mindig akadnak …. "

(illusztráció) 

  

 

     s hogy mi jelent a család egy koreainak?

      nézd meg ezt a videót, megérted majd..