Házasság koreai módra 4.

Egyedül nem megy...Vagy mégis ??

Szinglinek lenni ma már nem szégyen, sőt buli, világszerte sokan vállalják ezt az életet. Meg aztán: a „szingli” szó nem cseng olyan kicsit lesajnálóan, mint a régebben használt  „vénlány”, vagy „agglegény” szavak.  Bizony ám, régen az lengte körül az egyedül élő, korból kicsit (vagy nagyon) kicsúszott férfit vagy nőt, hogy ott valami valószínűleg „nincs rendben”.  Modern, liberálisabb világunkban már jóval megengedőbbek a közerkölcs íratlan ítéletei. 

Koreában hogy van ez? Az előző részekben már megismert James Lee-t kérdezzük a témáról ismét.

 

(Illusztráció)

„Pár évvel ezelőtt bekopogtatott hozzám egy 58 éves hölgy. Először azt hittem, hogy egy fia, vagy lánya miatt aggódó anya, de kiderült: a saját maga ügyéről volna szó.  Egyedülálló volt és az állította, soha, egy percig sem bánta meg, hogy e mellett az életforma mellett döntött. Mégis, egyszer csak eljött egy pillanat, amikor úgy érezte, valami hiányzik az életéből.

Elmondta, hogy fiatal korában élénk társadalmi életet élt. S aztán az évek múltával mintha valahogy elvesztette volna a magabiztosságát, már nem érezte magát olyan helyesnek, vonzónak - és ezzel együtt mintha a barátok is elkoptak volna mellőle. Nem csak, hogy egyedül volt, de kezdte magát magányosnak érezni.   Úgy döntött tehát, hogy párt keres. Volt jó néhány szervezett randevúja, de sorra eredménytelenül végződött mind.

Igen, nagyon férjhez akart menni, de akkor már úgy tűnt, hogy egyedüllétre „ítéltetett”, mert eddigre kialakult az a „képessége”, hogy ne legyen „képes” felvállalni más valakivel egy közös életet."

(illusztráció)

„Az elmúlt 20 év alatt számtalan hasonló esettel találkoztam.  Persze, lehetséges, hogy hosszas „szingli-lét” után is randevúzunk, össze-összejövünk valakivel, de egy elkötelezett kapcsolat, vagy együttélés ekkor már nagy kihívás. Gondoljunk bele: az egyedül töltött évek alatt a szokásaink csak mélyebb barázdákat hagynak rajtunk. S nem is elsősorban az arcunkon, vagy a testünkön, hanem a lelkünkben, a mindennapi szokásainkban.  És akkor vegyük a másik oldalt is figyelembe! Hiszen, aki velünk hasonló korban van, vagyis illik hozzánk – neki is bizony meghúzták azokat a bizonyos barázdákat az elmúlt évek. „

(illusztráció)

  • Koreában mi motiválja az embereket, hogy a szingli-létet válasszák? Hiszen itt, és Ázsia-szerte a családra épülő kapcsolat egyfajta „Szentség”, minden kapcsolatok alapja.

„ Ez bizony így igaz. A vérvonal továbbvitele ma is íratlan törvény. Viszont a házasságra lépettek átlagéletkora Koreában is alaposan kitolódott és ezzel párhuzamosan természetesen nőtt az egyedül élők száma. Nem kevesen választják ezt az életformát, főleg azért, mert  valamiféle idealizált képük van róla, és nagyon sokan azért, mert „elavultnak” tartják a hagyományos koreai családi modellt . És itt nagyot, végzetesen nagyot lehet tévedni.

Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy nincs joga valakinek így, vagy úgy dönteni,  vagy hogy az egyedül üdvözítő megoldás a házasság.  Megjegyzem: ebben szabad döntési joga van mindenkinek, hacsak a család nem nagyon erősködik, ami megint csak egy máig jellegzetes vonása a koreai életnek. Igen, sok szülő köti örökösödési feltételként a megfelelő házastárs kiválasztását még a legmodernebbnek hitt családban is.  

Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy ha pénzügyileg a maguk urai tudnak maradni és megőrzik fizikai vonzerejüket, sokáig élhetik a szabad életet. Ez vonatkozik mind a nőkre, mind a férfiakra, hiszen az út elvileg mindenki előtt nyitva."

(illusztráció)

  • Valóban működik ez hosszútávon itt Ön szerint, ha valaki ennek a kettőnek (anyagi függetlenség és megfelelő küllem) a birtokában van? 

„Igen, ez érdekes. Megkérdeztünk 103 személyt, akik egyedül éltek, hogy mi az a három dolog szerintük, ami a kényelmes és kielégítő szingli élethez kell. A legtöbben így szavaztak: 1. pénzügyi stabilitás, 2. egészség, 3.  a szexualitást is magában foglaló barát, illetve barátnő.

Ami ebben érdekes, hogy amíg az első kettőt adottnak tekintik, a szexuális intimitást csak a maguk oldaláról tartják „liberálisnak”, a másiktól hűségre számítanának…  Ez persze nem ilyen könnyen működik, sok a kiábrándulás és a vége mégis mintha csak az lenne, hogy tudva, vagy tudatlanul – vágynak a stabil kapcsolatra. Ez természetesen felelősségvállalás nélkül nem megy… "

"A szingli-létnek – csak úgy, mint a kapcsolatoknak és házasságoknak – ugyanúgy megvannak a maga vonzó vonásai és az árnyoldalai egyaránt. Sokan nem vesznek tudomást arról (vagy egy jó darabig nem is akarnak), hogy ha a szingli élet mellett döntesz, magadnak kell egy csomó problémát megoldani és külön erőfeszítéseket kell tenned, hogy ne magányosodj el. Ebben sajnos sokan arányt és irányt tévesztenek. Nők olyan kapcsolatokba is belemennek, ami megalázó lehet (pl. nős férfi szeretőjeként vágyják és remélik a boldogságot), vagy a szingli férfiak túl sok „kalandja” oda vezethet, hogy cinikus macho válik belőlük, akik végül is képtelenek a boldogságra és a másikat is boldogtalanná teszik." 

(illusztráció)

"S ha egy koreai férfi szégyenbe, kilátástalan lelki állapotban kerül, könnyen válik önmaga áldozatává. Akkor azokról a nőkről még nem is beszéltem, akik esetleg házasságon kívül (ne adj Isten, nős férfitől) szülnek gyereket. A gyerekek sorsa sok esetben az árvaház, a nőé pedig a számkivetettség. Igen, sajnos számos az ilyen ok miatt elkövetett öngyilkosság."  

(illusztráció)

„Én senkit sem akarok meggyőzni arról, aki hozzánk fordul tanácsért, hogy minden áron válassza a házasság útját. Ez szabad döntése mindenkinek.

De tudomásul kell venni, hogy nálunk még mindig élnek az ősi, íratlan, zsigerekben lakó ösztönös reakciók: a szingli-lét tudomásul vett, de soha igazán be nem fogadott, „különc” életforma.   

Szinglinek lenni mégis divat most Koreában, egy darabig…. de mi van aztán?

A mai napig emlékszem az 58 éves asszony szavaira:

„Ha egyedül élsz, az olyan, mint amikor bemész egy önkiszolgáló étterembe. Azt választasz, eszel-iszol és annyiért, amit csak akarsz, a kutya nem törődik vele. De egyedül ülsz az asztalnál és nincs, aki visszamosolyog rád, az étel fölött”    

 

 

no comment...  és csak illusztráció!!

Szerző:

 Érzéki Korea