Házasság koreai módra 3.

Bankkártya, szerelem, korkülönbség...
 

Te mit szoktál mondani (de legalábbis gondolni), ha olyan házassággal találkozol, ahol a férj jóval idősebb a feleségnél? Mert ugye az általános vélekedés az, hogy (tisztelet a kivételnek) az ilyen frigyek alapja vagy a férj neve, vagy a pénze. Szép, vagy nem, sajnos azt nem mindig hiszi el a többség, hogy az ifjú hölgyet a tiszta, lángoló szerelem vezette a jóval idősebb férfi karjaiba.

Vajon, hogy vannak ezzel Koreában? Összefügg vajon az életkori különbség a házaspár tagjainak keresetében kimutatható különbséggel?

Nézzük, hogy látja ezt a kérdést James Lee, Dél-Korea egyik legismertebb házasságközvetítő cégének vezérigazgatója? 

(illusztráció)

 

„Ha röviden összegezném, akkor két gondolatot emelnék ki. Az egyik az, hogy tisztán látszik, ahol nagy a korkülönbség, ott a férfi lényegesen többet keres, a másik pedig, hogy a férfitársadalom egy elég jelentős része ma is úgy gondolkodik, mint a Joseon-korban vagyis koruk előrehaladtával egyre fiatalabb hölgyet keresnek feleségnek. Természetesen óvnék mindenkit az általánosítástól, és kivételek a másik irányban is bőven akadnak. (Erre később még kitérünk) 

Egy biztos, a nagy korkülönbségek – mindkét esetben – bőven hordoznak magukban buktatókat.”

  

(illusztráció)

 

„Elvégeztünk egy tanulmányt, amiben azt vizsgáltuk, hogy függ össze a kor és a keresetek különbsége. Nem meglepően arra jutottunk, hogy minél idősebb a férj, annál nagyobb a házastársak jövedelmének különbsége.         

Ott, ahol a korkülönbség öt, vagy annál kevesebb volt, a keresetek különbsége átlag $10,000/év differencia volt kimutatható, míg hat-hét éves korkülönbség esetén ez a szám már $30,000 és $40,000/év. 

Oké, mondhatjuk, hogy ez azért is lehet, mert a férj eddigre már egy hosszabb karriert futott be és egyre magasabbra jutott a szamárlétrán, s így jövedelme is természetszerűen emelkedett. Ám lehet itt valami más, kevésbé szép ok is. Mégpedig az, hogy a férj – tudatosan, vagy ösztönösen imígyen igyekszik kompenzálni, elkényeztetni ifjú nejét.” 

  • Szerelem helyett pénz?

„Emlékszem egy esetre, ami pont a mi egyik irodánkban történt meg. Egy hölgy munkatársunk egyik napról a másikra felmondott. Később elmesélte, hogy az egyik ügyfelünk megkérte a kezét, s ez így már természetesen összeférhetetlenség. Igen ám, de mindannyian tudtuk, hogy a lány évek óta járt egy vele azonos korú fiatalemberrel és olyan szerelmesek voltak, hogy mindenki csak csodálkozott a romantikus kapcsolaton. Seperc alatt szakított a szerelmével és a nála 15 évvel idősebb üzletemberhez ment feleségül.

Azt hiszem, nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy az anyagi jólétet és biztonságot választotta a könyvkereskedésből élő fiatalember szerény életkörülményei helyett. Ezt támasztja alá sok száz fiatal nő ügyfelünk esete, akik a kérdőívben első helyen a férfi-jelöltek foglalkozására kíváncsiak, másodsorban a korára és csak a harmadik helyen szerepel az illető fizikai megjelenése.” 

(illusztráció)

  • A fiatal mindig fiatalít?

„Nos, a férfiak is sokszor esnek abba a hibába, hogy úgy hiszik, környezetük majd elismeréssel, sőt irigységgel tekint majd rájuk, ha egy fiatal feleséget vonultatnak fel. Ez azért hiba, mert úgy kezelik a párjukat, mintha az egy drága autó, vagy luxus karóra lenne. Ez azonban fals, másfelől kissé megalázó is a nő számára, és könnyen megbosszulhatja magát.  S bizony, még mindig ott motivál az örökösről való gondoskodás, csakúgy, mint pl. 500 évvel ezelőtt…. „  

„A párok korkülönbsége és a problémák menet közbeni növekedése között tagadhatatlan összefüggés van. A férj számára egy házasság általában is komoly anyagi megterheléssel jár Koreában, mert a meggyökeresedett gondolkodásmód szerint – legyen bármilyen modern is az a család – mindenkor a családfő feladata a stabil pénzügyi háttér és a minél nagyobb jólét biztosítása. Mondom: általában. Hát még, ha a feleség jóval fiatalabb! Teljesen nyilvánvaló, hogy ez teher a férjen csak tovább növekszik.   

Hogy mért mondom ezt? Egy pár évvel ezelőtt felmérést végeztünk arról, hogy a nagyobb korkülönbségű házaspárok egy év alatt mennyit költöttek otthonuk és feleség ruhatárára, ez az összeg pedig $430,000 volt. A párok 95%-a azt állította, hogy ezt a költséget teljes egészében a férj viselte.”

„A fiatal feleség nyilván sok örömöt jelent az őszülő halántéknak, de tudnunk kell nekünk, férfiaknak, hogy mivel nagyobb a függőségük, ezért több figyelmet és törődést kívánnak. Másfelől figyelembe kell venni azt is, hogy míg a férfi idősödik, fiatal felesége csupán „érettebbé”, rafináltabbá válik. A férj nyilván sokat dolgozik, pozíciójában nagy a felelőssége és nem mindig képes lépést tartani nejével a hálószobában, aki viszont egyre kevésbé érti férje kimerültségét. Koreában a késő esti céges bulik rendszeresek és bizonyos szinten elvárt tartozékai a vállalati életnek, amiből a nej kimarad. Tehát kompenzációt ”követel”. Az is nyilvánvaló és természetes, hogy mi emberek a különböző életkorunkban más-más értéket tartunk fontosnak és mások a prioritások. Ezeket áthidalni nagyon nagy türelemre, figyelemre és sokkal több kompromisszumra van szükség egy olyan házasságban, ahol a korkülönbség nagy.”  

(illusztráció)

 

  • Fiatallal randizz, de érettet vegyél feleségül?

„Remélem, nem hangzik nagyon cinikusan, de igen!

Egy másik példa: Jól menő vállalat második embere egy sokkal fiatalabb hölgyet választott ügyfeleink közül. Nem lehet mondani, hogy gyenge anyagi körülményei vannak, de amint közeledett az esküvő napja, a fiatal ara és családja egyre nagyobb követelményekkel állt elő az esküvővel, a házassággal és a lakás-ügyekkel kapcsolatban. Nos, a vőlegényjelölt egyszer csak felbontotta az eljegyzést és egy korban hozzáillő, hasonló korú hölgyet vett feleségül.”

 

  • Csak nem azt akarja mondani, hogy a koreai férfiak nem szeretik az igényes nőket?

"Dehogy! Pont ellenkezőleg! De mit is nevezünk „igényességnek”? A mohóságot, a követelőzést nem nevezzük igényességnek. Igen, a hölgy legyen igényes saját magával szemben is és mindig a megfelelő határokon belül."

(illusztráció)

  • Mi a helyzet az ellenkező esettel, vagyis azzal, amikor a férfi a fiatalabb?

"Nos, ilyen esetek nálunk egyáltalán nem ritkák, de legtöbbször itt is anyagi megfontolásból köttetnek a házasságok. Csakhogy esetleg a férfi a vagyont veszi feleségül. Viszont biztos lehet benne, hogy idősebb párja „nem csinál belőle idegroncsot”, hiszen toleránsabb, háziasabb és jobban igyekszik férje kedvére tenni. Ezzel nem azt állítom, hogy itt nincsenek kódolt problémák, hiszen ez evidencia.

Viszont számos példát említhetek, ahol működik, különösen ott, ahol a férfi korán elvesztette az anyját és ebben semmi beteges nincs. Aztán elég gyakori az ilyen párkapcsolat a művészek körében. A koreai színésznők modellek, hallyu-sztárok sokáig őrzik szépségüket és nem utolsó szempont, hogy a férfi és női művészek viszonylag zárt körben mozognak, sok a közös téma és a hasonló érdeklődési felület. A férfi idolokat a tinédzser lányok százezreinek rajongása sokszor indítja arra, hogy partnerük inkább korban hasonló, vagy akár idősebb legyen."

(illusztráció)

Természetesen vannak ilyen-olyan példák, de garanciák sehol sincsenek a happy endre...

 

Még ma is rengeteg házasság köttetik anyagi, pénzügyi szempontok miatt és bizony a hölgyek döntésében ez jelentős szerepet játszik.

Mégis úgy látjuk, a hosszú, kiegyensúlyozott házasság alapja a kor tekintetében az, ha a hozzánk hasonló korosztályból választjuk ki életünk párját és a fő motívum nem a pénz, hanem a szerelem és egymás tisztelete.                

 

 

ne hagyd ki ezt a videót!

Téma: Bankkártya, szerelem, korkülönbség

Dátum: 2015.04.19

Feladó: Zsuzsianyu

Tárgy: korkülönbség, pénz..

Köszönöm ..érdekes volt..

Dátum: 2015.04.19

Feladó: Erika

Tárgy: különbség, pénz

Tényleg szuper a cikksorozat, gratula és köszönet! Szerintem nem festenek hamis képet a doramák, hiszen pont a kivételes esetekről szólnak, akiknek először mindig el is mondja minden szereplő az általános véleményt, ami pontosan a cikk témája is. Viszont, ki nézné őket, ha nem a kivételt képező esetek lennének. . . Más kérdés a valóság, ahol talán, ha ritkán is, de mégis megesik egy-két doramába illő eset.☺

Dátum: 2015.04.19

Feladó: Szegedi Nóra

Tárgy: korkülönbség, pénz..

Először is: nagyon jó a cikksorozat és köszönet érte.
Nem árt tudni, hogy a koreai valóság is néha igen messze esik attól az képtől,amit a doramák hamis világa tár elénk!

Új hozzászólás hozzáadása