Házasság koreai módra 2.

"Szépségben" néha "Szörnyeteg" lakik?
 
 (illusztráció)

 

Ne kerülgessük a forró kását, a kérdés Koreában is így hangzik: a szép nőknek könnyebb férjhez menni? Mert hát ugye, világszerte ez a feltételezés és igen, a közvélemény Koreában is ezen az oldalon áll. Fiatal (és kevésbé fiatal) nők ezrei kétségbeesetten próbálnak hasonlítani a „nyugati” modellre, vagy egy-egy híres koreai hallyu-ikonra. Sajnos számtalan nő kísérel meg öngyilkosságot – sokan szomorú sikerrel -, mert nem vélte magát elég vonzónak ahhoz, hogy partiképes legyen. Pénztárcájuk vastagságának arányában több ezren szinte gondolkodás nélkül fekszenek a plasztikai sebészek kése alá annak reményében, hogy „átváltoznak”. Keskenyebb arcok, kerekebb szemek és íveltebb szemöldökök mögé vajon el lehet- e rejteni a valódi „én” képét, az igazi belsőt? Soha.  

 (illusztráció)

De valóban: a már az első részben megismert házasságközvetítő cég tapasztalatai vajon alátámasztják-e ezt a szinte mániákus hiedelmet?  

„Hogy nyomára bukkanjunk az összefüggésnek a hölgyek vonzó külseje és férjhez menési esélyük között – már ha létezik egyáltalán ilyen összefüggés – elvégeztünk egy felmérést. Ebben olyan 1340 nő esetét vizsgáltuk, akik az elmúlt tíz évben mentek férjhez.” tárta fel az érintettek inkognitóját szigorúan megőrizve a cégvezető.

A résztvevő hölgyeket négy csoportra osztottuk:

·         nagyon vonzó

·         vonzó

·         átlagos

·         kedvezőtlen külső megjelenésű

Ez után azt vizsgáltuk, hány szervezett randevújuk volt, ami után férjet találtak.  Amennyiben igaz a feltételezés, miszerint a legcsinosabbak előbb találnak párra – akkor ezen randevúk száma az ő esetükben lényegesen kevesebb kell legyen. De nem így volt!!! Tapasztalataink azt mutatták, hogy az érintett hölgyeknek megközelítően azonos számú szervezett randevújuk volt, függetlenül attól, hogy milyen fizikai adottságokkal rendelkeztek. 

A kapott adatok egyelőre tehát nem támasztották alá a világszerte hitt teóriát.

Más szóval: amikor nősülésre kerül a sor, a meghatározó szempont elsődlegesen tehát nem a hölgy szépsége, viszont természetesen nagyon jó ajánlólevél. De amikor egy férfi úgy dönt, hogy házasságra adja a fejét, akkor több mindent is mérlegre tesz, és akkor a családja véleményét még be sem kalkuláltuk. Márpedig egy valamire való koreai család anyósjelöltje mindent eldönthet!  

 (illusztráció)

Több mint 20 év házasságszerzői tapasztalat alapján azt mondhatom, hogy a nők fizikai szépsége csak a kapcsolatok első szakaszában számít domináns tényezőnek Koreában. Talán közhely, de a tartós együttéléshez másra is szükség van, és nagyon úgy néz ki, a koreai férfiak kiegyensúlyozott házasságban szeretnék életüket leélni. Koreában könnyű elválni, de nem mindegy, hogy milyen házassági szerződést kötöttek, így egy-egy válás súlyos anyagi következményekkel járhat – mindkét fél számára.

Tehát stabil házassághoz stabil jellemű, megbízható társra vágynak. (Hogy a szépséget néha máshol is keresik? Nos, ez egy külön fejezetet érdemel)

Volt egy eset – ez persze csak egy a sok közül. Egy tehetős és jóképű férfi az egyik legszebb hölgy-jelöltünket vette feleségül, fülig szerelmes volt, semmi nem érdekelte, csak a nő szépsége. Amíg randevúzgattak a férfi a legdrágább ékszerekkel, ruhákkal halmozta el a nőt, mindent megtett, hogy elnyerje a kezét. S a hölgy elbűvölő volt ebben az időben, ezt mindannyian el kellett, hogy ismerjük. Csak a férfi családja maradt józan, s bár a házasságot ők sem akadályozták meg, a szerződést egy a földön két lábbal járó ügyvéd kötötte. Gondolják, hogy tartós maradt a házasságuk és később is ugyanúgy rajongott a nőért? Bizony, hogy nem! 

(illusztráció)

Két hónap sem telt el, máris összecsapott a pár. A veszekedés alkalmával a férfi hirtelen meglátta a nő dühtől, gyűlölettől eltorzult arcát és egy szempillantás alatt összeomlott benne minden. Azt mondta, bolond volt, hogy hagyta magát a szépség által elvakítani és csak későn látta meg mögötte a SZÖRNYETEGET. Persze elváltak, és a hölgy nem járt jól, sőt a további férjhez-menési esélyei is elszálltak. 

 (illusztráció)

Igen, igaz az, hogy a fizikailag vonzó hölgyek nagyobb figyelmet keltenek , mint kevésbé csinos társaik. Ám bizton állíthatom, hogy a férfi részéről ez többnyire csak egyfajta rajongás, a férfiasság ágaskodó ösztöne. Amikor a megfelelő feleséget keressük, akkor az átlagos külsejű, kiváló jellemű és természetű, igazán kedves nő után vágyunk. Nem olyanra, aki a szépség felületes maszkja alatt egy szörny valódi énjét hordozza. 

Egy olyan hölgy esetét szeretném még kiemelni, akit külső adottságokkal nem túl bőkezűen halmoztak el az Égiek. Nos, őt már az első randevú után mindenki még egyszer látni akarta és kedvére válogathatott a kérői között, pedig pusztán a külső alapján erre nemigen lehetett számítani…

 (illusztráció)

Fordítsuk le kutatásunk eredményét és nézzük a gyakorlati szempontokat, tanulságokat.

Egy nő a külső önmagáról, saját maga által alkotott képet soha ne tekintse „szentírásnak” sem pozitív sem negatív irányban. Megengedve természetesen, hogy az önbizalom sokat számít – ne tartsa önmaga belső értékeinél fontosabbnak a külső megjelenését, mert nagyon gyorsan lebukhat itt Koreában. Másfelől, külsejük alapján ne érezzék magukat kevesebbnek és ne faragtassanak magukból sebészkéssel múlandó szobrokat. Inkább mutassák meg kedvességükkel vonzó, egyszerű, odaadó és szerető lényüket – hiszen a koreai férfiak többsége ilyen feleségre vágyik.    

LEGKÖZELEBB:

Fiatal feleséget akarsz? Legyen vastag a pénztárcád!! :-)

 

Viszlát jővő vasárnap :-)

 

 

Téma: tényleg a szépség számít?

Dátum: 2015.04.13

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Szépség/ Valló Katalin

Kedves Katalin,
nem tudom ,de lehet, hogy én nem nevezném "egyoldalúnak", ha egy dolgot az egyik fél szemszögéből vizsgálunk - egyelőre. Ez egy koreai házasságközvetítő tapasztalatait mutatja és bőven lesz még alkalom a másik oldalról is véleményeket olvasni.
Köszi,hogy követsz bennünket!
ÉK

Dátum: 2015.04.12

Feladó: Erika

Tárgy: Szépség

Nekem is nagyon tetszik ez a cikksorozat, szerintem ez más országokban is így működik, hogy a szépség, inkább csak figyelemfelkeltő, a megismerkedéshez elég, de a házassághoz ennél sokkal több kell. A nő kedvessége és gondoskodása, szeretete, többet nyom a latba, mint bármi. ☺

Dátum: 2015.04.13

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Re:Szépség / Erika

Köszi, Erika ! :-)
Igen, nagyon együtt gondoljuk: a kedvesség, a harmónia megteremtése a legfontosabb női erény - Koreában és másutt is. :-)
ÉK

Dátum: 2015.04.12

Feladó: Seres Patrícia

Tárgy: Szépség

Na, ezt is elolvastam!
Nagyon jó a sorozat! Az azért döbbenetes, hogy ennyire odavannak a csajok, hogy nem elég szépek...
Várom a folytatást. Azért még nem ment el a kedvem, szívesen kipróbálnám az esélyeimet.
Lesz olyan rész, amikor a külföldiekkel szerzett tapasztalatokról írtok?
Patri

Dátum: 2015.04.13

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Re:Szépség / Patrícia

Köszi szépen a jó véleményt.
Lesz, persze :-)
ÉK

Dátum: 2015.04.12

Feladó: Laca

Tárgy: Szépség vs Szörnyeteg

Nekem nagyon bejön az a cikksorozat!
Te ott élsz kint Érzéki Korea?
Amúgy érdekes nép lehet és szeretnék még többet tudni róluk.
Hello
Laca

Dátum: 2015.04.13

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Re:Szépség vs Szörnyeteg /Laca

Kedves Laca,
köszi, hogy követsz bennünket és aktívan hozzá is szólsz ahhoz, amit olvasol nálunk.
Igen valóban nagyon "érdekes nép" a koreai, ezzel nagyon is egyetértek.
Bocs, a kérdést passzolnám :-)
Üdv,
ÉK

Dátum: 2015.04.12

Feladó: Valló Katalin

Tárgy: Szépség

Azért ez eléggé egyoldalúan a férfiak szemszögéből nézi a kérdést, nem?
Bár a cikk nagyon érdekes, mert tényleg egyre jobban rávilágít az ottani gondolkodásmódra.
Köszönöm!
Kíváncsian várom a folytatást.
Kati

Új hozzászólás hozzáadása