Gyilkosok a tengerben

Korea életét, történelmét, kultúráját, gazdaságát és ételeit millió szál köti az örökké hullámzó, hol békés, hol pusztító erejű tengerhez. Csodálkozhatunk-e? Ugye, hogy nem? Hiszen a Koreai-félsziget partjait közel 9 ezer kilométernyi hosszan mossa a tenger, s ennek több mint 2/3 része Dél-Koreához tartozik. Bár a keleti partoknál igen hirtelen és meredeken mélyülnek a vizek, mindig is bőséges táplálékkal szolgáltak, s szolgálnak ma is, de bármilyen titokzatos lényeket rejtettek is a tengerhasadékok, halálos veszedelmet jelentő lények nem fordultak elő, vagy legalábbis nem merészkedtek a part közelébe. Igaz volt ez a sekélyebb, ám jóval tagoltabb, szigetekkel tarkított déli vizekre is – egészen mostanáig. Nos, ez helyzet drámai módon megváltozott, és a búvárok, halászok megdöbbentő átalakulásokat tapasztalnak újabban: olyan tengeri lények szaporodnak, amelyek rövid percek alatt képesek embert ölni.

Kékgyűrűs polip, a gyönyörű gyilkos  

Nemrégiben fedezték fel, hogy a dél-koreai partok vizeiben, ez idáig egyáltalán nem honos kicsi, ám annál veszedelmesebb fajok jelentek meg. Ezeknek két leggyakrabban felbukkanó képviselője a kékgyűrűs polip és a feketecsíkos tengeri kígyó.

Alig két hónapja, június közepén történt, hogy a déli partok mellet fekvő Geoje város vizeiben rátaláltak az egyik legrettegettebb gyilkosra, a kékgyűrűs polipra. A város vezetősége nem tehetett mást, mint figyelmeztetést adott ki a búvárok és a fürdőzők számára.

Ez a kis vacaknak látszó polip a világ leghírhedtebb tengeri gyilkosainak egyike. Alig nagyobb, mint egy golflabda, de egyetlen példánya annyi gyilkos mérget hord magával, amennyivel akár 26 felnőtt embert is pillanatok alatt meg lehet ölni. A többi között idegmérget is tartalmazó mérge bénulást, vakságot, légzőszervi bénulást, szívmegállást és fulladást okoz, ha azonnali szakszerű segítséget nem kap az áldozat. (mintha bizony ezek közül akár egy is már nem volna éppen elég…)

Eredeti élőhelye a Csendes és Indiai óceán Ausztrália és Japán között található korallszirtjei. Koreában legelőször Jeju szigeténél találkoztak kékgyűrűs polippal 2012-ben. Azóta már négy koreai déli város tengerében is megtalálták, Yeongdeokban, Ulsanban, Uljinban és most legutóbb júniusban már Geoje vizeiben is ott portyázott.

A Kangwon Nemzeti Egyetem kutatócsoportja idén júniusban kiadott jelentése szerint 2015 áprilisa és 2016 októbere között először fordult elő Koreában, hogy a déli partoknál és Jeju szigetének vizeiben egy másik veszedelmes fajból 12 példányt találtak meg. Ez a tekergő gyilkos pedig nem más, mint a feketecsíkos tengeri kígyó.  

Ennek a kígyónak a mérge kb. tízszer olyan erős, minta kobráé. Ez rendkívül veszélyessé és kerülendővé teszi, bár a kutatóbúvárok azt állítják, hogy csak provokáció hatására mar. Mivel anatómiai felépítése szerint szüksége van levegőre, legalább 6 óránként feljön a víz tetejére is, nem kis riadalmat keltve.

A kutatócsoport vezetője, Park Dae-sik professzor, tengerbiológusok és klímakutatók egyöntetű véleménye, hogy ezeknek a gyilkos kis tengeri lényeknek a Koreai-félsziget közelében való megjelenésének talán legfontosabb – ha nem az egyetlen – oka a tengerek melegedése. Ezek a példányok korábban csak a korallzátonyok, vagy Japán déli szakaszának jóval melegebb vizeiben voltak fellelhetőek. Mára azonban a biológiai egyensúly felbomlása nemcsak a szárazföld immár kézzel fogható felmelegedésében érhető tetten, hanem bizony a tengerek, óceánok ökológiai világában is.  

Ami azonban ennél is szomorúbb, hogy ez a folyamat soha többé nem fordítható vissza, megállítására vajmi kevés esély van, hiszen az ember még mindig nem fogta fel, hogy tulajdon hajlékát pusztítja szinte szisztematikusan. 
 
Forrás: Koreatimes, Wild
 
// 2017. augusztus 5.//    

 

Téma: Gyilkosok a tengerben

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása