Glamourous Temptation 

avagy - a képmutatás ezer arca

 

Ha lehetek kicsit személyes : én szeretem az MBC csatorna műsorait! Vagyis annak a többiekhez képest nagyobb hányadát, s azt is megmondom, hogy mért. Többek közt azért, mert nem fél attól, hogy a modern korban játszódó, esetleg kevésbé „jól fogyasztható”, kicsit sem könnyed, netán mélyre kaparó történeteket is megérintsen, sőt belemásszon azokba. Vagyis: az MBC időnként belecsap a lecsóba. És többek közt azért is kedvelem, mert számomra az egyik leghitelesebb módon tudta eddig ábrázolni a koreai történelem darabkáit.  S nem utolsó sorban azért is kedvelem, mert rendezőit, szereplőit az esetek 90%-ban hihetetlen jó érzékkel tudja kiválasztani, akik ezt többnyire szuper teljesítménnyel meg is hálálják. Ez történt eddig a még mindig futó „ Glamorous Temptation” esetében is, ahol az 50 rész ugyan soknak tűnhet néha –de a figyelmet a maximális mértékben leköti.

Már a vidámparkban játszódó kezdő képsorok, a női főszereplő, Eun-Soo, valamint férje figyelemkeltő megjelenítésével indulnak. Önfeledten, boldogan és ártatlanul szórakoznak, amikor is a várandós fiatalasszony egyik pillanatról a másikra szem elől téveszti férjét, hogy aztán legközelebb már csak a hatósági azonosításnál lássa őt viszont – holtan. Csak homályosan emlékszik vissza egy sötét színű, A-kategóriás autóra és a benne ülő férfira.

Ugrunk egyet az időben, ahol Eun-Soo kislánya Mirea már iskolás,  és Eun-Soo Szöul nehéz kenyérkeresetén él anyjával és a gyerekkel együtt. Egy nap aztán lehetősége nyílik, hogy Dél-Korea volt, immár visszavonult miniszterelnökének, Mr. Kangnak a magánrezidenciáján szolgáljon fel, ahol sokkoló élményben van része. Talál egy képet, amelyen együtt látszik elhunyt férje a miniszterelnök társaságában. Mr. Kang-ban ( JUNG jin-young döbbenetes alakítása!) felismerni véli a vidámparkban, a kocsiban látott férfit. Ám ez nem még mindig nem elég a döbbenetéhez.

Amikor Mr. Kang lánya, Il-joo éppen a templomba indulna, hogy apja kedvéért és a saját politikai karrierje érdekében egy elrendezett házasságban férjhez menjen Dél-Korea legnagyobb sajtómágnásának fiához, Eun-Soo szolgáló szenvedélyesen csókolózva látja a menyasszonyt egy fiatalemberrel, akiben első szerelmét, Hyung-woo-t ismeri fel, Il-Joo-ban pedig azt a lányt, aki valaha a barátnője volt…

A tinédzser Hyun-woo és Eun-soo

Itt visszakerülünk kicsit a múltba, ahol Hyung-woo és Eun-soo az első szerelem ízét kóstolgatják, amikor tragédiák sorozata miatt útjaik szétválnak. Megtudjuk, hogy Hyung-woo édesapja, aki parlamenti képviselő volt Mr. Kang miniszterelnöksége idején, öngyilkosságot követett el – úgy tűnik (!!!!) azért,mert belekeveredett a miniszterelnök pénzkimentési üzletébe. A terhelő bizonyítékot pedig nem más rejtette Eun-soo táskájába,mint Mr. Kang szeretőjétől született lánya, Il-joo, aki féltékeny volt barátnője, Eun-soo és Hyung-woo szerelmére….

Il-joo és Hyung-woo

Visszatérve a jelenbe: Akkor vajon Hyung-woo miért csókolózik szenvedélyesen Il-Joo-val, akinek 15 éve a szeretője? És ugyanez  a férfi miért áll jogászként a volt miniszterelnök hűséges szolgálatában immár 15 éve?  Vajon az öngyilkos képviselő felesége, Hyung-woo édesanyja miért állt be szintén a volt miniszterelnök megbízható könyvelőjének szerepébe? Il-Joo vajon mért megy hozzá a sajtómágnás általa utált és megvetett fiához, Moo-Hyukhoz?  

Mr. Kang, ex.miniszterelnök és Eun-soo

És hát maga a főhősnő! Eun-soo ugyan vajon miért dönt úgy, hogy kihasználva a szívbeteg volt miniszterelnök, Mr. Kang nosztalgikus érzelmeit, elveteti magát vele, noha közudott a házban, hogy első szerelmét, Hyung-woot szereti?  

Hyung-woo és Eun-soo

Bizony a motívum nem más, mint a pénz, a hatalom és a bosszú, persze mindenki másért, de legtöbbször ezért is, meg azért is küzd. Il-Joo politikai hatalomra tör, Korea elnökasszonya akar lenni. Hyung-woo és anyja bosszút és pénzt akar, Eun-soo pedig szintén nem különb: előbb a pénz, később a legnagyobb bosszú miatt köti életét a nála 30 évvel idősebb férfihoz, akitől aztán válna, és ezért szövetkezik szerelmével…

Úgy tűnik, az egész történetben egyedül Mr. Kang-nak nincsenek sötét tervei (csak múltja), naív, szinte ártatlan későn kivirágzó szerelme Eun-soo iránt szinte esendővé, megszánandóvá teszi őt. Múltbéli, politikai karrierjében elkövetett bűneiért keservesen meglakol, lányában, fiatal feleségében kegyetlenül csalódik és súlyos szívbeteg, a közelgő vég folyton ott lebeg a feje fölött.

Lehet bárkinek is felmentést adnunk? Ebben az MBC drámában nincs egyértelműen pozitív, vagy negatív hős, legalábbis a 40. résznél így látom. Mindenki ártatlanul indul, de mindenki – ilyen-olyan motívumtól hajtva - visszavonhatatlanul megromlik – legalábbis számomra. Nem tudom felmenteni sem Eun-soot, sem Hyung-woot a kapzsiság, a ravaszkodás, a képmutatás, a bosszú és a lelki kegyetlenkedés „vádja” alól. Minek a nevében teszik? A szerelem, vagy a gyermeki, illetve anyai szeretet nevében? S vajon így ők különbek, mint, az, akin bosszút akarnak állni? Ki az, aki vajon meg tud tisztulni a történet végére, ha egyáltalán…?  Talán Mr. Kang?  Talán ő. Bűnös a múltja, de vajon melyik politikus keze tiszta teljesen?  

  

A történetben talán túl sok csavar van, de ami nagy erénye, hogy végig izgalomban, feszültségben tud tartani. Rájöttem arra is, hogy mért szeretem a hosszú sorozatokat, azon kívül, hogyha tényleg jók. Nos, azért szeretem ezeket, mert a karaktereket valóban meg lehet ismerni, és jó forgatókönyv, valamint kiváló színészi alakítások mellett mód nyílik arra is, hogy HÚSVÉR SZEMÉLYISÉGEK bontakozzanak ki a képernyőn.

Ebben a sorozatban pedig szemet gyönyörködtetően sok jó színészi teljesítmény van.

Mr. Kang

A volt miniszterelnök, Mr. Kang  figuráját a koreai film- és drámajátszás nagy doyenje, nem más, mint JUNG Jin-young alakítja. (King & the Clown, Sunny, Miracle in Cell No.7, Gangnam Blues, dráma: Dong-yi, stb.).  JUNG olyan folyamatot jelenít meg egy jellem rezdüléseinek és átalakulásának ábrázolásakor, amin egy sokat tapasztalt, sokat hibázó, és sokat bűnhődő ember átmegy és megszenved. Erre valószínűleg csak a legnagyobb művészek képesek. Esendő, késői, botladozó szerelme fiatal felesége iránt, vagy az a mozdulat, ahogy régi, elhagyott szeretője összetört szemüvegét kezébe veszi, számomra feledhetetlen alakítássá vált – bárhogy végezze is a történet befejeztével.   

Moo-hyuk

Nem tévedés, nálam legalábbis a második helyen van ez mellékszereplő, Il-joo férje, akit szerepe szerint is szeretnek félrelökni, semmibe venni. Úgy a sajtómágnás, pénzéhes apja, mint a hozzá adott, őt megvető és kihasználó Il-joo. KIM Ho-jin számomra eddig ismeretlen színész volt, de nem mindennapi tehetségén és ennek a figurának a megformálásán felkaptam a fejem. Úgy látszik azonban, hogy nem csak nekem szúrt szemet, mert az MBC 2015-ös év végi díjkiosztóján ezért az alakításáért ő kapta meg a legjobb „support” szereplőnek járó nagydíjat. A színésznek gratula, az általa alakított figurának meg nagyon drukkolok!

Eun-soo

Szerintem az egyik legnehezebb szerep, amit CHOI Kang-hee olyan kiválóan old meg, hogy a kezdeti nézői szimpátia, lassan értetlenkedésbe, szánalomba, majd hol megvetésbe, hol megbotránkozásba fordul. CHOI viszont soha nem feledteti el a figura életre keltésekor, hogy elsősorban édesanya, másodsorban édesanya és talán harmadsorban szerelmes nő, aki úgy érzi, hogy bosszúja teljes mértékben jogos férjével és Il-jooval szemben. Bár a figura képmutatását és kegyetlen lelki terrorját nem tudom megbocsátani, a színésznő teljesítménye előtt le a kalappal!

Hyun-woo

Én egyébként szeretem JOO Sang-wook-ot, és itt is derekasan kitesz magáért, mint általában. Viszont ez a karakter szerintem sokkal keményebb, mint JOO. Ő egy igen jó megjelenésű, szinte „angyalarcú”, abszolút pozitív hősnek való figura. Talán inkább KIM Woo-bint, KANG Ji-hwant, de leginkább egy KIM Nam-gilt tudtam volna erre a szerepre elképzelni, amikor valóban démoninak és rezzenéstelennek kell lenni a bosszúja beteljesítéséhez. Mert a bosszú mindig kétélű fegyver és ahogy a mondás tartja:

„Ha bosszút állsz, mindig ketten maradnak a földön. Az, akin bosszút álltál és te magad….”

 

// 2016. február 20 //

 

Szerző:

Érzéki Korea

Szavazás

Szívesen megnéznéd ezt a filmet?

Igen (70)
91%

Kihagynám... (7)
9%

Összes szavazat: 77

Téma: Glamourous Temptation

Dátum: 2016.07.14

Feladó: Ágnes

Tárgy: szavazás

Bocsi, de véletlenül a kihagynám gombra nyomtam. természetesen én is szeretném megnézni, mert ráadásul az egyik kedvenc színészem Joo Sang-Wook is játszik benne. Köszönöm

Dátum: 2016.06.18

Feladó: Cselényi Anna

Tárgy: Kérdés

Szia, Tiszteletem!!
Azt szeretném megkérdezni, hogy szerinted a távol, netalántán közel múltban nem lesz-e magyar felirat?

Dátum: 2016.02.23

Feladó: Biby

Tárgy: Glamorous...

Sziasztok!
Na belefogtam! Gyerekek, alig tudtam abbahagyni, de muszáj volt, a meló az meló, de legszívesebben itt is nézném!
Tök érdekfeszítő, minden rész úgy fejeződik be hogy alig várd a folytatást. Nagyon jó, hogy írtatok róla sose jutott volna eszembe :-D

Dátum: 2016.02.22

Feladó: Kováts Eti

Tárgy: Glamorous Temptation

Szia,
nagyon felkeltetted az érdeklődésemet! Szuper ismertető! Te hol nézed? van angol, vagy esetleg magyar felirat hozzá?
Köszi!

Dátum: 2016.02.23

Feladó: Érzéki Korea -> Kováts Eti

Tárgy: Re:Glamorous Temptation

Kedves Eti!
Köszi a kedves szavakat! :-)
Én a DramaCool új oldalán nézem jelenleg - angol felirattal. Nem tudok arról, hogy magyar felirat már készült volna hozzá.
Remélem, hogy téged is leköt majd :-)
ÉK

Új hozzászólás hozzáadása