"ENGEDÉLY MEGTAGADVA"

Katonai szolgálat - mi a helyzet az élsportolókkal? 

 

A golfozó BAE Sang-moon esete nyomán ismét fellángolt a már évek óta tartó vita, hogy kell-e, lehet-e engedélyt adni a külföldön szerződésben lévő élsportolóknak a kötelező katonai szolgálat elhalasztására. Az ő esetükben tudniillik kettétörhet, de legalábbis megroppanhat az a karrier, ami nem csak az egyéni dicsőségről szól, de növelheti hazájuk, Dél-Korea hírnevét is.

A közelmúltban, 2015. július 22-én a Dagu Területi Bíróság helyt adott a helybéli Katonai Sorozási Bizottság (MMA) keresetének. Ennek értelmében a Kanadában tartózkodó világhírű golfjátékos nem kaphat engedélyt arra, hogy elhalassza kötelező katonai szolgálatát. BAE Sang-moon jelenleg profi szerződésesként a PGA Tour Canada versenyén vesz részt. // A PGA a „Professional Golfers’ Association” (Profi Golfozók Szövetsége). //

Az MMA azért adott be kereset BAE ellen, mert megszegte a Dél-Koreában jelenleg hatályban lévő katonai törvényt, mely szerint bármely személy, aki sorozás alá esik, és külföldi tartózkodási engedélye lejárt, annak vissza kell térnie hazájába és teljesíteni kell katonai kötelezettségét.

Persze, a média azonnal felkapta a hírt és BAE egyszeriben a közérdeklődés kellős közepében találta magát. Neve azonnal a legsűrűbben keresett nevek között volt a Naveren, és a Daumon, amelyek Dél-Korea leggyakrabban használt keresőportáljai. És BAE Sang-moon, hogy elkerülje a „katonaszökevény” megszégyenítő billogját – néhány órán belül bedobta a törölközőt, és rendkívüli közleményben tudatta, hogy hazatér és természetesen eleget hazafias kötelességének – bevonul a seregbe.   

A golfozó esete ismét rávilágított arra, hogy a külföldön szereplő dél-koreai sportolók ügye és megítélése elég nehéz diónak bizonyul.

Az 1950-53-as Koreai Háború sajnos mindmáig csak fegyverszünettel sikerült lezárni, ami azt jelenti, hogy a két Korea technikai értelemben most is háborúban áll egymással. Így tehát minden testileg ép koreai férfit 18-35 év között arra kötelez, hogy sorkatonai szolgálatot teljesítsen. A szolgálati idő attól függ, hogy mely katonai egységbe történik a besorozás, így legalább 21 hónap a szárazföldi egységeknél, legalább 23 hónap a haditengerészetnél és 24 hónap a ierőnél.        

Két év eltöltése a barakkokban egy egészséges fiatalember számára nem jelent nagy kihívást, vagy kiesést  (addig sem adózik például). Más a helyzet azonban a sportolókkal, hiszen éppen ez az a kor, ami egybeesik a sportban nyújtott teljesítmények fénykorával, azzal az időszakkal, amikor a legjobb eredményeiket érhetik el.   Pontosan az ilyen sportolók számára a törvény megengedi, hogy szakágaiknak megfelelően tovább űzhessék kedvenc sportágukat a seregben is, még pedig a KAFAC csapatokban (KAFAC=Korea Armed Forces Athletic Corps.)

Ez lehetővé teszi számukra, hogy sportolói képességeiket karbantartsák, sőt továbbfejlesszék, hiszen kiváló edzők állnak a rendelkezésükre, és rendszeresek a barátságos, ligák közti erőösszemérések is.  

Ezzel azonban a külföldi szerződésben lévő sportolók még mindig nincsenek ki a vízből, az ő karrierjüket bizony hogy kettétörheti a kétéves „kihagyás”

Ide kívánkozik CHOO Shin-soo, a Texas Rangers baseball csapat koreai kiválóságának esete is. A kiemelkedő mezőnyjátékos is megjárta a maga Canossáját a kötelező katonai szolgálattal. 2010-ben úgy nézett ki, hogy az akkor 28 éves baseball sztár kifut minden lehetőségéből és minden reménye füstbe száll. A kétéves otthoni katonai szolgálat tudniillik kettétörte volna minden álmát, mert éppen karrierje csúcsa előtt állt és ünnepelt sztár volt.

CHOO-t ünneplik amerikai csapattársai

Akkori csapata, a Cleveland Indians is nagy bajban volt, hogy elveszítheti legjobb mezőnyjátékosát és éppen azt tanácsolták neki, hogy folyamodjon amerikai állampolgárságért, amikor az Égiek CHOO segítségére siettek. Történt ugyanis, hogy a 2010-es Ázsia Játékokon Dél-Korea baseball csapata aranyérmes lett, amely csapatnak természetesen CHOO is a tagja volt.

Ugyanis szintén ez a törvény azt is kimondja, hogy nemzetközi játékokon, olimpiákon való kiemelkedő (éremszerző) teljesítmény esetén kivételt lehet tenni – CHOO tehát megúszta.  

Park Ji-sung

Ugyan kevés férfi olvasója lehet ennek az oldalnak, de ha mégis van, és szereti a focit, akkor az ő számára nyilván nem cseng idegenül PARK Ji-sung neve, aki méltán került fel a világ legjobb focistáinak megtisztelő ranglistájára. 2002-ben az akkor 21 éves PARK kulcsjátékosként, ott volt a Világkupán, ahol ifjú oroszlánként harcolt – így háborítatlanul robbanhatott be a világ köztudatába és indíthatta útjára hihetetlenül sikeres nemzetközi sportolói karrierjét.  PARK felmentést kapott a katonai szolgálat teljesítése alól (bár egy négyhetes katonai kiképzésre be kellett vonulnia). Ez az engedmény többek közt annak volt köszönhető, hogy a 2012-es Londoni Olimpiai Játékokon a dél-koreai focicsapat megszerezte a bronzérmet.  

   

De a koreai közvélemény nem szereti a kivételezést, még ha annyira a favoritjairól van szó, akkor sem. Nem igazán segített hazai népszerűségén, hogy a legtöbben úgy vélték, hogy kihasználta a számára biztosított kibúvót. Pedig évekig „Korea aranylábú futballistája” volt, igazi ikon, példakép. Mégis - a köz nyomása végül arra sarkallta az MMA-t, hogy srófoljon egyet az élsportolókra vonatkozó törvényen.

 Son Heung-min

És itt a legújabb focista esete:

Számos angol klub – többek között a Liverpool – szemet vetett  a Bayer Lerverkusen ifjú koreai csatárára, SON Heung-minre (23), aki a nemzeti válogatott kiválósága is egyben. A Liverpool csapatának szponzorai azonban figyelmeztették a csapat vezetőit, hogy bánjanak óvatosan SON leszerződtetésével, sic. megvásárlásával. Hiszen SON még nem teljesítette kötelező katonai szolgálatát és egy csatár kétéves kiesése megfontolandó és így nem biztos, hogy megéri megéri majd a megvásárlásába fektetett pénzt.

 

BAE Sang-moon

Nos, BAE Sang-moon golfozó esete is már ez új, szigorított törvény hatálya alá esik.

A kétszeres PGA győztes világhírű sportoló nyilatkozatához, - amely egy vallomásnak is megfelel  -  nem kell semmilyen kommentár:

 „Tiszteletben tartom a bíróság határozatát és alázattal alávetem magam annak. Úgy érzem, hogy hazatérésem, és szolgálatom a dél-koreai hadseregben segíteni fog engem abban, hogy még jobb golfjátékos váljon belőlem, és bebizonyítsam, hogy a hazámat mindennél jobban tisztelem és szeretem ”

 

Téma: "Engedély megtagadva"

Dátum: 2016.02.11

Feladó: Erzsóka

Tárgy: Engedély megtagadva

Sajnálom akiknek az életét karrierjét tönkre teszi a katonaság, de megértem a törvényeiket, hiszen napi szinten fenn áll a fenyegetettség. Persze lehetnének elnézőbbek a kimagasló teljesítményt nyújtókkal akár sport akár művészet tekintetében, de jobban belegondolva bizonyos ösztönző az átlag fiataloknak, hogy nincs kivételezés.

Dátum: 2015.07.27

Feladó: Júlia

Tárgy: Engedély megtagadva

Kedves Pityu!
Próbáld megérteni őket - HADIÁLLAPOTBAN vannak. Te ezt biztos nem érzed át, mert háborús játékprogramok - miket bizonyára szívesen játszol - nem azonosak a valósággal. A szomszédjukkal hadban állnak, akiknek atomfegyverük van és van egy fanatikus nagyvezérük.
Ez más állapot, mintha a tanáraiddal állsz esetleg "hadilábon"
Fontold meg, mielőtt egy egész népet kritizálsz, kérlek.

Dátum: 2015.07.25

Feladó: Pityu

Tárgy: Engedély megtagadva

Szerintem meg ez egy nagy fafejűség részükről!!!

Dátum: 2015.07.25

Feladó: Nagy Zsuzsa

Tárgy: Engedély megtagadva

Ismerve egy kicsit is Koreát, ez nem meglepő, hogy ilyen szigorúak a katonaság ügyével. És helyes is szerintem.
De azért az élsportolóikkal lehetnének liberálisabbak, mert csak büszkék lehetnek rájuk.

Új hozzászólás hozzáadása