Elnöki project - Tegyük globálissá a koreai konyhát

Park Geun-hye elnök-asszony olyan sztárséfeket hívott meg vacsorára a Cheong Wa Dae-be (Elnöki palota, a híres „Kék Ház”) múlt csütörtökön (november 20.), mint Pierre Gagnaire, Joan Roca vagy éppen Rene Redzepi, hogy közösen gondolkodjanak arról, mi módon lehetne Korea finom ízeit még ismertebbé tenni Európában és a Tengerentúlon. A világhírű európai séfek már valamennyien rendelkeznek tapasztalatokkal a koreai kulináriát illetően, így sziporkáztak, amikor arról ötleteltek, hogyan is lehet még sikeresebben kombinálni a koreai hagyományos, fermentált ételeket és alapanyagokat a nyugati finomságokkal.
A vacsorán ott jeleskedett a világhírnévnek örvendő koreai chef Ahn Jeong-hyeon és Yim Jung-sik, aki vezető szakácsa és tulajdonosa is egyben a Michelin-csillagos new yorki „Jungsik” étteremnek.

Park elnök-asszony valamennyiüknek köszönetet mondott a kreatív és művészi módon elkészített receptekért, amelyekben megszámlálhatatlan variációban jelentek meg az olyan jól ismert alapanyagok, mint a szójababpaszta, a szójaszósz, a csípős pirospaprika krém (gochujang), a ginseng , az omija, stb.

Monsieur Gagnaire például olyan francia specialitással lepte meg a Kék Ház elnök-asszonyát, amihez koreai alapokat használt fel.

„Ahogy a világ, úgy a konyhaművészet is globalizálódik. Az étel öröm. Köszönöm, hogy eljöttek és segítenek megosztani ezt a kultúrát és ezzel mindenki számára örömet szerezni” –zárta be ezt a rendkívüli estét Dél-Korea elnök-asszonya.  

 

Szerző:

 Érzéki Korea