Dokdo Koreáé!

Dokdo védelmében - közös hadgyakorlati tervek november végén

Kormányközeli információk szerint a hónap második felében (november 24.) tervezett hadgyakorlatokra azért van szükség, mert jelentősen megnőtt azoknak az illetéktelen behatolóknak a száma a szigetcsoport körül, akik vízi, vagy légi úton közelítik meg a Keleti-tengeren található, sziklaszirtekkel töredezett területet, és ott partra is lépnek.

A mintegy 5-6 rombolóból és cirkálóból álló úszóegységet a megfelelő számú vadász- és kísérő repülőből álló légi kötelék egészíti ki, és a gyakorlat részét képezi majd egy tengerészgyalogos szakasz U-60-as helikopterekből való partraszállási tréningje is. 
Ilyen jellegű hadgyakorlatokat 1986 óta évente kétszer tartanak Japán élénk tiltakozása ellenére is. Mint ismeretes, a Szigetország folyamatos követelésékkel áll elő a területi jogokat illetően, ébren tartva ezzel a koreai nép ellenérzését és keserűségét korábbi gyarmatosítójával szemben.

Koreában úgy érzik, ez a provokatív területi igény egyenértékű azzal,hogy Japán még mindig nem ismeri el Korea szuverenitását minden olyan területe vonatkozásában, amely a gyarmati függés (1910-1945) előtt Koreához tartozott, beleértve Dokdo-t és a Koreai-félsziget körül elhelyezkedő számtalan kis szigetet is.

"Dokdo a miénk történelmi és minden más egyéb vonatkozásban." - jelentette ki Wi Yeong-Seop védelmi-minisztériumi szóvivő. "Semmilyen körülmény nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy megtartsuk ezt a hadgyakorlatot és abban, hogy megvédjük ősi földünket."