Csalárdság (간신 gan-sin)

Új nagyszabású történelmi film bemutatója májusban

Amint az az „Admirális” (Roaring Currents) című film tavalyi óriási sikeréből is látszik, úgy tűnik, Koreában a közönség soraiban mostanság egyre inkább kedveltek a történelmi filmek.  

Elemezve ezt a népszerűséget, a kritikusoknak egyöntetűen az a véleményük, hogy a mai társadalom olyan kiemelkedő személyiségeket szeretne látni a jelenben, mint amilyeneket a régmúlt idők adtak a népnek.

MIN Kyu-dong rendező azt mondja, éppen ezt kérdést kívánta „Csalárdság” című új filmje középpontjába állítani. Mint ahogy a cím is mutatja, azokról a hazug és álszent udvaroncokról szól, akik a hűség álarca mögé bújva igyekeztek a XVI.századi Joseon korban „uralkodni” az uralkodó felett.    

„Mindig is izgattak ezek a kiélezett történelmi helyzetek” vallotta MIN 2015. április 14-én tartott sajtótájékoztatóján. „És igen, kijelenthetem, hogy azért fordultam régmúlt eseményekhez, mert ezen keresztül szeretnék üzenni a mai politikusoknak.”   

 a rendező

A rendezőt olyan korábbi - inkább romantikus - alkotásairól ismerhetjük, mint  a „Five Senses of Eros” (2009), vagy az „All About My Wife” (2012). Mostani filmjének két főszereplője Korea 10. királya és egyben talán valaha volt legnagyobb zsarnok-uralkodója Yeonsangun (KIM kang-woo alakításában) és alattomos, ravasz udvarnoka Im Sung-jae, akinek szerepét Ju Ji-hoonra bízta a rendező.  

 a "csalárd"

„ Im  Sung-jae és apja, Sa-hong abszolút mértékben visszaélnek hatalmukkal, minden aljas trükköt bevetnek, amivel manipulálhatják az idegileg amúgy is labilis királyt (Emlékeztek? A „Kis hercegek és kis hercegnők c. írásunkban olvashattatok erről a szerencsétlen sorsú királyról és anyjáról - Tradíció rovatunkban). „Tudom, hogy ennek a királynak a történetét már sokan és sokféle módon feldolgozták, én azonban egy másik aspektusból szeretném a sorsát bemutatni, mégpedig, hogy hogyan befolyásolhatja a történelmet egy ilyen ártalmas találkozás és viszony, ami a két ember között volt.”

A rendező még hozzátette, hogy nem lehet eltitkolni a király kegyetlenkedéseit és excentrikus, érthetetlen cselekedeteit, hiszen uralkodásának 12 éve (1494-1506) alatt például számtalan nagyhírű tudóst kivégeztetett és több, mint ezer fiatal nőt kényszerített a királyi házba „udvarhölgyként” szolgálni. Túl a morális kivetnivalón, ezzel óriási adóterheket rótt az amúgy is meggyötört népre.  

..folytatás a videó után...

 

 

Egy korábbi híres film: A király és a bohóc

„A korábbi róla és a korról szóló filmek főként az öldöklésre és a király kicsapongásaira fókuszált, én inkább arról az udvaronci aljasságról kívánok beszélni, amellyel manipulálni lehet egy gyenge uralkodót ezernyi gyönyört és örömet ígérve neki” – mondta MIN rendező.

 Kim Kangwoo

A Korea legnagyobb zsarnok-uralkodóját megszemélyesítő színész, KIM Kang-woo rendkívül szerencsésnek tarja magát, hogy – ahogy fogalmazott – szinte shakespeari-karaktert alakíthat.  

„Igen, Yeonsangun király figurája olyan, amit mindig is szerettem volna eljátszani, mert mélyen azonosnak vélem cselekedete motívumait Shakespeare Hamlettjével. Mindkettő egyfajta bosszútörténet, de míg Hamlet apja halála miatt száll síkra, a nála jóval gyengébb jellemű koreai király édesanyja meggyilkolását akarja megbosszulni. Mindketten rosszkor voltak rossz helyen és Yeonsangun király is művészi, tépelődő hajlamú ember volt. Mint tudjuk, gyönyörűen festett és verselt. A miatt viszont aggódom, nem vagyok-e túl fiatal egy ilyen fajsúlyos feladathoz.” 

 

Az egyik udvarhölgy szerepében LIM Ji-yeont láthatjuk majd, aki nemrégiben kapta meg a feltörekvő színészeknek járó „Daejong” Film Nagydíjat 2014-es alakításáért az „Obsessed” c. filmben.

 

A „Hűtlen”-t a jövő hónapban, májusban mutatják be a hazai mozikban.

Csalárdság - 2015