Cannes 2015

„A hivatal”, a „Madonna”, és a „Szégyentelen”

 

Hogy mi a közös bennük? Nos, nem más, minthogy új koreai filmek, és mindhárman hamarosan utaznak Cannes-ba!

Ahogy a filmesek szokták mondani, már egy hónapot sem kell aludni, máris itt van a nyakukon Európa legnevezetesebb filmes eseménye, a 68. Cannes-i Filmfesztivál, - ami persze nem azt jelenti, hogy csak európai gyártású filmek mutatkoznak be.

Thierry Freumaux fesztiváligazgató alig egy napja, április 16-án tartott sajtótájékoztatóján végre felfedte a válogatás eredményét, amely alapján 17 film indul a versenykategóriában, és 26 versenyen kívül. Ez utóbbiakat a különböző fantázianevekkel ellátott eseményeken mutatják majd be, úgy mint „Rendezők ideje”, „Éjféli vetítés”„Kritikusok hete”, „Egy másik szempont”, stb. Ez a koreai filmgyártás számára igen csak nagy fegyverténynek számít, hiszen három alkotás is megmutathatja magát a híres Boulevard de la Croisette-én  :-)

 

A koreai csapat:

THE OFFICE (A hivatal)

Az „Éjszakai vetítés” nevű szekcióban mutatkozik be a rendezőként most debütáló HONG Won-chan filmje a „The Office”.  Jónevű forgatókönyvíróként már hallhattak róla a mozirajongók, legutóbb mi is írtunk egy akciófilmjéről (Beismert gyilkosság) SzemFüles rovatunkban.

Most bemutatott filmje egy hátborzongató thriller, egy család különös körülmények közötti meggyilkolásának nyomába ered, ahol a szálak egy irodába vezetnek - és a film nem nélkülözi a misztérium elemeit sem.   

 Park Sung-woong

A film főszerepében a detektívet alakító Park Seong-woongot és az egyik irodai alkalmazottként megjelenő Ko Ah-seongot láthatjuk.

 

MADONNA

A rendezőnő, SHIN Su-won már szerzett elismerést itt Cannes-ban, méghozzá a „Kriktikusok hete” szekcióban nyerte el a „Canal+” Nagydíjat 2012-ben.  Ez alkalommal az „Egy másik szempont” kategóriában láthatják drámai alkotását. A film középpontjában egy szöuli elitkórház VIP-részlegének ápolónője áll, aki hősiesen küzd, hogy egy kedves betege mielőbb donor-szervhez jusson, miközben saját törékeny testét és egészségét elhanyagolja.

Az ápolónő szerepében Seo Yeong-heet láthatjuk, aki megrendítő alakítással igyekszik megnyerni a közönség szívét. 

 

THE SHAMELESS (Szégyentelen)

Biztosra vehetjük, hogy OH Seung-uk filmjét nem véletlenül válogatták be éppen az „Egy másik szempont” kategóriába. OH a 90-es évek egyik kiemelkedő tehetségű és legkeresettebb forgatókönyv-írója volt, mígnem 2000-ben a saját rendezésű „Kilimanjáró” meghozta számára a rendezői sikert is.

Mostani filmjéhez megnyerte Jeon Do-yeon-t az egyetlen koreai filmszínészt, aki eddig elnyerte Cannes-ban a „Legjobb színésznőnek” járó díjat. (Róla bővebben „Stars” rovatunkban olvashatsz egy korábbi cikkünkben).

Jeon Do-yeon ezúttal egy olyan egyszerű foglalkozású nő szerepét alakítja, aki fedezni igyekszik gyilkossággal gyanúsított szeretőjét, miközben egyre mélyülő vonzalmat érez a nyomozást vezető detektív iránt (Kim Nam-gil döbbenetes alakításában). A viszonnyá fajuló kapcsolatban a nyomozó –bár ő sem marad közömbös – nyomozati célja érdekében kíméletlenül kihasználja a nő érzelmeit pro és kontra.

 Szégyentelen

(A filmről részletesebben külön cikkünkben olvashatsz hamarosan !!!)

Bár a sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a lista még korántsem teljes, reméljük, hogy a bejelentett koreai filmek rangos elismeréssel a tarsolyukban térnek majd haza a május 13-24-e között megrendezett rangos eseményről. 

 

 

Ez még tavalyi, de jó.... :-)

Téma: Cannes 2015

Dátum: 2015.04.20

Feladó: Szelei Fruzsina

Tárgy: Szégyentelen

... ugye kap valami különdíjat? jaj, annyira drukkolok ennek a filmnek!!!!
Fruzsi

Dátum: 2015.04.18

Feladó: Kelemen Tibor

Tárgy: Koreai filmek Cannes-ban

Bár versenyen kívül lesznek láthatók, nagyon szurkolunk nekik !
KT

Új hozzászólás hozzáadása