Botránysorozat a magánegyetemeken

Nem kis botrányt kavart január elején a dél-koreai Oktatásügyi Minisztérium legfrissebb vizsgálata.  

A vizsgálat következményeként hét (!) film-, illetve K-pop sztár egyetemi diplomáját vonták vissza, vagyis fosztották meg őket egyetemi képesítésüktől, ami elég nagy szégyennek számít Dél-Koreában. Köztük van például Yoon Doo-joon 29 éves színész-énekes (Iris2, Radio Romance, stb) és Lee Gi-kwan (28, Highlight K-pop együttes), aki 2011-ben még a „Best New Actor” címet is elnyerte az MBC „My Princess”c. sorozatában nyújtott alakításáért és „Beast” majd’ minden tagja.

Volt diploma, nincs diploma...

A minisztérium közleménye szerint bizonyítást nyert, hogy Yoon és a többi érintett volt hallgató úgy szerzett diplomát a najui Dongshin magánegyetemen, hogy valódi teljesítmény nem, vagy csak alig volt mögötte. Az órákat az érintett sztárok elvétve látogatták, írásbeli munkáikat mások írták meg helyettük. Súlyosbítja a dolgot, hogy az egyetem csalt azzal is, hogy a sztár-diákok televíziós, filmes, vagy egyéb színpadi megjelenését egyetemi jelenlétnek könyvelték el.

A Kyungsang College, Busan

De a mesésen szép Busan magánfőiskolája, a Kyungsang College sem úszta meg a szégyenpadra ültetést. Itt ugyanis felmentették a csak „magán diploma-gyárként” emlegetett oktatási intézmény igazgatói testületének elnökét, az intézményt pedig eltiltották attól, hogy a 2020-as tanévre diákokat toborozzon. Tudniillik az történt, hogy a főiskola tömegesen vette fel (több mint 300 főt) az arra jogosulatlan, kevéske tudással rendelkező (ámde igen jól fizető) hallgatókat, míg a jóval tehetségesebbek és korábban jobban teljesítő diákok százával maradtak le a képzésről.

A híres Yonsei Egyetem, Szöul

Bizony, Szöul egyik leghíresebb, 1885-ben alapított patinás magánegyeteme, a Yonsei is alaposan belekeveredett a botrányhullámba. Itt a lavinát egy nemrégiben napvilágra került lista indította el, melyen olyan sportolók nevei szerepelnek, akik a kötelező tanulmányok teljesítése helyett pusztán sportteljesítményeikkel szerezték meg a nagyhírű egyetem oklevelét.

„Úgy tűnik, hogy a Yonsei Egyetemen folyó szabálytalan és törvénytelen folyamatokkal kapcsolatos gyanú egyáltalán nem alaptalan” – nyilatkozta az Oktatásügyi Minisztérium szóvivője. „ Ezért tehát itt is vizsgálatot indítottunk szakértők, az ügyészség és a rendőrség bevonásával. Az eredményről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt” 

(Forrás: Chosun, OSEN)

 

// 2019. január 22. //          

 

Szavazás

Szerinted jogos a diplomák visszavonása?

Igen (33)
61%

Nem (7)
13%

Egyedi elbírálás kérdése (14)
26%

Összes szavazat: 54

Téma: Botrányok a magánegyetemeken

Dátum: 2019.01.25

Feladó: Kitty

Tárgy: ENIKŐ!!

Kedves Enikő!
Ez mind szép, de mit tehet már erről az a színész,vagy K-pop sztár, akinek odadták korábban a diplomát? Neki nincs ideje ott üldögélni a padban, viszont sorra hozza a dicsőséget Koreának! Nagyrészük nélkül azt sem tudnánk, hogy Korea a világon van :-/

Dátum: 2019.01.24

Feladó: Krisztina

Tárgy: egyetemek

Bocsánatot kérek az őszinteségemért, de Koreára abszolút jellemző volt már a történelmi időkben is, napjainkban pedig pláne, hogy nincs se Isten se ember, csak pénz. Sajnos ez meglehetősen jellemző az egész világra, de nem hinném, hogy jó oktatási színvonallal egyéb csábító lehetőségekkel nem lehetne diákokat szereznie egy egyetemnek, hogy jól tudjon működni. Az elvárás, hogy Koreán belül is csak jó egyetemen érdemes végezni, mert még munkát sem kapsz, ha valami "mezei" főiskolán-egyetemen végzel, még inkább arra kellene sarkallnia a magán egyetemeket is, hogy valós tudást áruljanak. Persze van az a pénz amiért elárulják még szeretteiket is. Ha "magán" egyetem az azt jelenti, hogy nincs állami támogatás, ha meg nem tudja fenntartani, zárja be, és nyisson kávézót, vagy tudom is én mit.

Dátum: 2019.01.24

Feladó: Enikő

Tárgy: Erkölcs és tudás

Gratulálok! Ilyen Oktatásügyi Minisztériumra másutt is szükség van. Ha a pénz mögött nincs tudás és erkölcs az a "gáz" kedves Kitti. Minőség nincs morál nélkül.

Dátum: 2019.01.22

Feladó: L.Judith

Tárgy: Magániskolák

Szerintem a probléma gyökere a magániskolai intézményrendszerben rejlik. Ezek csak a diákok befizetett , egeket ostromló tandíjaiból tudnak megélni, mert állami támogatás ott nuku.
Szóval, aki fizet, az jöhet.
Más kérdés, hogy a valamilyen más területen jól teljesítő diákok mért ne kaphatnának valamilyen speciális diplomát? De ugyanolyat kiadni nekik, mint a tudományosan is jó eredményeket elérő hallgatóknak - az én szerintem nem jogos.

Dátum: 2019.01.22

Feladó: Lili

Tárgy: diploma

Ilyen nálunk is van bőven, csak itt nem töródnek vele. Ha van az öregjeidnek pénze, akkor király, ha nem, mehetsz havat lapátolni... vagy tüntetni :-D

Dátum: 2019.01.22

Feladó: Kitty

Tárgy: egyetemek

Szerintem ez gáz. Amit egyszer megszereztek, azt nincs joguk visszavoni.
Tiltakozni kéne nekik

Új hozzászólás hozzáadása