Az ész a fontos, nem a haj... :-)

 

Ki gondolta volna, hogy a 60-as években az USÁ-ból világgá indult „hippi kultúra” ekkora port tud még ma is felverni és éles vitákat gerjeszteni, mint ahogy az a napokban az inchoni rendőrségen történt? Jelzem, kezeljük ezt a történetet kellő humorral  :-) :-)

A kalamajkát az Inconi Seobu Rendőrkapitányság vezetőjének idén január 1-jén kiadott belső körparancsa robbantotta ki, amely igen szigorúan szabályozza a rendőrség kötelékébe tartozók külső megjelenését. Ez nemcsak azt írja elő, hogy a személynek és az egyenruhának „makulátlannak, ápoltnak és tisztának” kell lennie, hanem azt is, hogy a rendőr haja rövidre legyen vágva. A körparancs villámgyorsan felkerült a Facebookra és azonnal parázs vitát robbantott ki.  

  

Főleg a rendőrtisztek, nyomozók horkantak fel a közösségi oldalakon, akik nemes egyszerűséggel nyílt párhuzamot vontak a rendőrkapitány „maradi” körparancsa és a koreai kormány hírhedt „hajrendelete” között, amit anno a 70-es évek elején vezetett be.

A kiposztolt rendelet

 

A 2017. januári rendelet részletesen szabályozza a rendőrök frizura-stílusát, megtiltja pl. a behullámosított (dauerolt) hajviseletet, vagy a hosszú hajat, mondván, hogy az előbbi piperkőcre, utóbbi pedig huligánra „hajaz.” Megtiltja továbbá a bozontos, lenőtt, felkontyolt hajviseletet, a hajnak rövidnek, tisztának, az egyenruhának (illetve ingnek, öltönynek) makulátlannak, vasalnak, a cipőnek pedig fényesre suvickoltnak kell lennie szolgálatban.

A körparancs arra is kitér, hogy a feljebbvalók kötelesek a szolgálatra jelentkező rendőrök küllemét ellenőrizni a fentiek szerint, ráadásul a bajuszok állapotát is ellenőrizniük kell.

A felháborodott érintettek – tiszteket is beleértve! – több mint 100 kommentet tettek fel a közösségi oldalakra pl: „ A skinhead az átmegy a vizsgán?”, „Ki szabja meg azt, hogy mi a ’rendes’ megjelenés? Hol a határ?”, „Ha holnap jön egy új főnök, és neki tetszik a bajusz, akkor mindenkinek azt kell majd viselni?” „Ha a hullámos, vagy a hosszú haj, vagy a bajusz ápolt, akkor miért nem lehet viselni?”.

A legtöbben azonban azt hangsúlyozzák, hogy úgy tűnik, visszatért az 1970-71-ben életbe lépett, úgynevezett „hajviselet” rendelet.

 A DEVILS nevű rockbanda a 70-es évekből

 

Dél-Koreába a 60-as évek végén és a 70-es évek elején szivárgott be először Angliából a rock-, majd később az USÁ-ból érkező hippi kultúra. Mi tagadás, tetszett is itt nagyon, akusztikus gitárokon kezdtek játszani, rászoktak a sörre (nagyon is) és megőrültek a farmerért. Akinek fülig ért a haja, sörös dobozzal a kezében feszített egy farmernadrágban – no, az már nagyon nagy „coolság” volt.  

Ám Park Chung-hee elnök ( a jelenleg felfüggesztett Park elnök asszony néhai apja) despota rezsimje boszorkányüldözésbe fogott, és keményen lecsapott az „erkölcstelen és erkölcsromboló hóbort” követőire, és így bélyegezte meg őket:  „ a koreai néptől idegenek, szégyenletesek és antiszociális huligánok”.  

Rendőr nyírja a hosszúhajúakat az utcán (1971)

 

 Sokukat börtönbe zárták, vagy 5000 won-ra büntették, de az igazán nagy szégyennek az számított, hogy nyilvánosan megnyírták a rendőrök.   

A Seoul Shimmun 1971. október 1-ji jelentése szerint az egyenruhások 1164 civilt fogtak el, és borotváltak meg nyomban a helyszínen.

Természetesen vannak, akik védelmükbe vették az incheoni kapitány rendeletét, mondván, hogy az teljességgel helyénvaló és evidens, ha egy rendőrnek megfelelően ápolt a külleme. Az ő véleményüket bátorítja a vonatkozó törvény betűje is: „ a rendőrség presztizsét jó megjelenéssel, rendben tartott egyenruhával kell fenntartani” (természetesen sok más egyéb mellett). Az egyik netező megjegyezte:

„Az már egyéni probléma, ha valaki nem képes megérteni, hogy a jó megjelenés elvárása az nem az emberi szabadságjogok megsértését jelenti”. „ Aki a közt szolgálja, az mindig legyen ápolt és tiszta” – írja egy másik posztoló.  

"lecsuknak, vagy nem csuknak?

 

S végül álljon itt egy muris történet 2007-ből, amit „bajuszpör” néven vált elhíresültté: A bíróság helyt adott egy rendőrtiszt keresetének, amit azért nyújtott be a bíróságnak, mert felettese 3 hónap elzárásra ítélte, a növesztett bajusza miatt. A bíróság döntése a következőképpen hangzott:  „ A bajusznövesztés nem elegendő terhelő ok a fogvatartásra”

A KÉPEK TÖBBSÉGE ILLUSZTRÁCIÓS CÉLOKAT SZOLGÁL 

// 2017. január 7. //

 

Szerző

Érzéki Korea

Téma: Az ész a fontos, nem a haj

Dátum: 2017.01.09

Feladó: Réka

Tárgy: Az ész a fontos...

Szerintem ez csak vihar a biliben :-)
De azért nagyon gáz!
Egyébként úgy tudom,hogy a rendőrök, katonák nálunk is rövidhajúak.

Új hozzászólás hozzáadása