A szöuli "Zserbó"

Pár napja a KoreaTimes-ban és mellékletében, Dél-Korea második legolvasottabb írott-és online újságjában megjelent egy cikk ezzel a címmel: „Szöulnak már van magyar ’Gerbeaud’ kávéháza’”.

Lotte Tower - a JELEN                     és                     a JÖVŐ

Bár a híres felhőkarcolóban, a Lotte Towerben már tavaly október végén megnyílt a  Budapest világhírű cukrászdájának nevét viselő luxus szépségű kávéház, azért most született a cikk, mert a hely egyre inkább a hírességek és politikusok körében válik felkapottá. (Annak ellenére, hogy a LotteTower felső szintjei építkezés alatt állnak)  A cikk azonban mégsem az elit vendégkört emeli ki első sorban, hanem megemlékezik arról, hogy a patinás, világhírű kávéház idén 157 éves,  és ennek kapcsán rengeteg magyar vonatkozású hírt is közöl.  

Gerbeaud Cukrászda és Kávéház, Budapest

„ A budapesti Gerbeaud kávéház Kelet-Európa legfinomabb desszertjeit kínálja, de ami leginkább megkülönbözteti más, európai híres cukrászdáktól az az, hogy egyedülálló örökséget őriz töretlenül immár több mint 150 éve.” – írja a cikk szerzője. A továbbiakban megemlíti, hogy  a híres magyar cukrászdát Kugler Henrik alapította és indította útjára 1858-ban, majd - mivel nem volt nem volt törvényes örököse -  Párizsban megismert kedves barátjára, a svájci származású Émile Gerbeaud-ra hagyta a Gizella-téri (mai Vörösmarty tér) kávézót. Gerbeaud aztán rendkívül tehetségesen elegyítette a francia cukrászat elemeit a hagyományos magyar süteménykészítés fortélyaival és így alakult ki a világhírű „gerbeaud” (zserbó) egyedülálló receptje sok egyéb más specialitással egyetemben."

„De ez volt az a kávéház is, amely Közép-Európában elsőként szolgált fel autentikusan elkészített kínai teát, így ismertetve meg az akkori pesti és budai arisztokráciával a Távol-Kelet teakultúráját. Olyan híres személyek voltak e kávéház patrónusai és rajongói, mint Erzsébet királyné („Sisi”), Liszt Ferenc, Lady Diana és még a ma is jó egészségben uralkodó II. Erzsébet angol királynő.” – írja tovább a szerző, majd idézi  a ’Gerbeaud Café Seoul’ vezérigazgatójának, OH Jin-wan- nak (49) a szavait:

„ Sok időmbe és sok erőfeszítésembe került, amíg sikerült tető alá hoznom ezt a kiváló projectet. Végig hittem benne és tudtam, hogy minden fáradozást megér. Tokió után mi vagyunk a másodikak a világon, akinek sikerült ’importálni’ ezt a fantasztikus kávéházat Budapestről. Mivel úgy látszott, az ottaniakat nemigen érdekli az úgynevezett franchise üzlet nyitása, nem volt könnyű meggyőznöm őket, még a diplomáciai vonalat is felhasználtam a célom érdekében. Így aztán pár hét múlva ellátogatott hozzánk  Magyarország miniszterelnöke, külügyminisztere, Dél-Korea külügyminisztere, az Elnöki Hivatal képviselője és hazánk magyarországi nagykövete is. Büszke vagyok erre nagyon, és ma már Szöul egyik legkedveltebb, európai hagyományokkal rendelkező kávéházát vezethetem.”

Eszterházy-szelet, ahogy Szöulban szolgálják fel

„A vendégeink azt mondják, hogy mi itt valami olyan egyedi, európai  finomságokkal kínáljuk őket, amit sehol máshol nem találnak meg sem ízben, sem felszolgálásban. Itt van például a ’zserbó szelet’, a ’zserbó torta’, az ’Eszterházy torta’, amelyek több, vékony, különböző ízesítésű  rétegből készülnek, ezek Koreában unikumnak számítanak, és éppen ezért nagy kedvencek. Hallottam például egy történetet a magyarok kedvelt királynéjáról,  Erzsébetről, aki, ha Magyarországon tartózkodott, minden nap ellátogatott a Gerbeaud cukrászdába és aztán Bécsbe is hazavitt magával a sokrétegű tortákból. És ilyenkor mindig megparancsolta, hogy óvatosan kell vele bánni a szállításnál, hogy a torták különböző ízesítésű rétegei nehogy szétcsússzanak ”

Sisi

Igaz, vagy sem a legendás Erzsébet királynéról, Sisiről szóló újabb történet - nem tudjuk. Szerintem higgyünk benne csakúgy, mint ahogy OH úr és kedves koreai vendégei hisznek benne  a „Gerbeaud Café Seuol”-ban. :-)

// 2015.augusztus 19 //

 

Szavazás

Jártál már a budapesti Gerbeaud-ban?

Igen (12)
33%

Nem (9)
25%

Kedvelem (8)
22%

Kedvet kaptam hozzá :) (7)
19%

Összes szavazat: 36

Téma: A szöuli "Zserbó"

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása