A merénylet (Assassination)

A politikai merényletek mindig is különös borzongással töltötték el a hír olvasóit, esetleg  a mozivászon, vagy a televízió képernyője előtt ülők többségét.  A borzongás érthető, hiszen egy erős politikai hatalom ellen a magányos - olykor elszigetelt partizánakciók - „hősének”  a manővere sokszor örültségnek tűnik. Mégis… az ilyen akciók hátterében mindig az elnyomás áll, és ez akarva-akaratlan legtöbbször azt jelenti, hogy a lázadó oldalára áll az olvasó, vagy a néző.

letartóztatott koreai tisztviselőket kísérnek japán katonák

Choi Dong-hoon legújabb filmje a XX. századi japán megszállás és gyarmatosítás idejébe visz bennünket. A történelmi háttér ismert: Japán 1905-ben protektorátus alá vonja, majd 1910-ben annektálja Koreát, vagyis gyakorlatilag gyarmati sorba süllyeszti. Az 1920-as évekre a koreai földeknek már csak alig fele van a nemzet kezén, a földek többsége japán tulajdon, az iskolákban japán írást tanulnak és a hivatalos nyelv a japán. Nagyon sokan emigrálnak Koreából – többek között Mandzsúriába – hogy onnan aztán kisebb-nagyobb akciókat szervezzenek a japán elnyomó hatalom ellen. A történelemből tudjuk, hogy ezeket persze elfojtják, és a megtorlás mindig kegyetlen. 

Az új politikai thrillerfilm mégis izgalmas kérdéseket vet fel mind morális, mind emberi szempontból.   

A film cselekménye szerint Kína területén jelentős számban élő koreai  ellenállási aktivisták köre bujkál és szervezkedik. 1933-as év Shanghajában vagyunk, amikor is  a korábban börtönviselt és halálraítélt mesterlövész, AHN Ok-yun (JUN Ji-Hyun alakításában) titkos parancsot kap a japán fegyveres erők parancsnokának meggyilkolására. Miután YEM Sek-jin, az igeiglenes kormány egyik ügynöke kiszabadítja az elszánt nőt,  az a gyilkos merénylet végrehajtásának félreérthetetlen parancsát kapja.   

  Mellé rendelnek még egy fegyverszakértőt és robbantási specialistát is. 

De a nagyszabású terv árulásba torkollik,  a merénylettel megbízott kommandóra már lesnek Koreában, amikor megérkeznek. És ekkor székhez tapasztó  macska-egér játék kezdődik űzött és üldöző között, de a célt egyik fél sem adja fel az utolsó pillanatig.

Vajon sikerül-e az immár szinte lehetetlen küldetést végrehajtani? 120 perc feszültség, 120perc körömrágás és vajon megkönnyebbülhetünk-e a film végén?

 Choi Dong-hoon, rendező

 

„Nagyon sok könyvet olvastam mielőtt és mialatt ezt a filmet készítettem” – mondta a film sajtótájékoztatóján CHOI Dong-hoon,  a rendező. „Amikor átnéztem a függetlenségi mozgalmak résztvevőinek fényképalbumát, sok olyan ember fótójára bukkantam, akik számunkra is már ismertté váltak a koreai történelemben. Ugyanakkor ennél sokkal több olyan arccal lehet találkozni, akiket talán ma már csak néhány öreg ismerne fel vagy már ők sem.  Ez különös érzéseket ébresztett bennem.  Egyre inkább kezdett érdekelni, hogy kik lehettek ők, hogy élhettek, mi motiválhatta ezeket a névtelen lázadókat.  Azoknak szerettem volna emléket emelni, akik ismeretlenül is az ismerőseink és bajtársaink”  

 Yun Ji-Hyun, a női főszereplő

„ Már akkor beszéltünk ennek a filmnek a lehetséges megszületéséről, amikor CHOI rendezővel együtt forgattuk a ”Thieves” c. filmet.” – nyilatkozta JUN Ji-Hyun színésznő, aki a mesterlövésznő főszerepét viszi.

„Amikor CHOI úr megemlítette az ötletet, már akkor éreztem, hogy ebben a sztoriban páratlan lehetőségek rejlenek. Persze, rengeteg ötletem volt, amit meg is osztottam vele. Aztán amikor végülis megláttam a forgatókönyvet, teljesen megdöbbentem.   A karakterek nagyon különbözőek, mindenkit más motivál, és a történet bizony, hogy átejtő.  Teljesen elbűvölt, hogy az a történet, amiről annak idején beszéltünk, ilyen módon is befejeződhet”

 Sanghaj 1930

A filmet öt hónapon át forgatták Sanghajban  és Szöulban. A hírek szerint hihetetlenül érdekes fényképezési technikákat és kameramozgásokat alkalmaztak annak érdekében, hogy a 30-as évek túlfűtött, titokzatos és  cselszövésekkel átszőtt világának hangulatát visszaadják.

Az „ Assassination” (A  merénylet) egyébként parádés szereposztásban lesz látható. A főhősnőt alakító Jun-on kívül többek közt ott találjuk LEE Jung-jae-t a titokzatos értelmi szerző szerepében és HA Jung-woot, aki a bérgyilkos szerepét viszi ebben rendkívül izgalmas alkotásban. A hazai mozik közönsége július 22-től láthatja, és óriási sikerre számíthat az előzetes érdeklődés alapján.... abban az évben,amikor a korea-japán  diplomáciai kapcsolatok rendeződésének  50. évfordulóját ünnepeli a két ország.     

Téma: A merénylet (Assassination)

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása