A Kifutó fényei_Catwalk Stars

 

Titok-e-, hogy lányok milliói szeretnének a világ leghíresebb kifutóin végigsétálni? Ami a múlt században leginkább az európai – főleg francia, angol – modell-lányoknak sikerült csupán, az az utóbbi évtizedekben már jelentősen átalakult, és cseppet sem meglepő, ha a gyönyörű ázsiai típust képviselő lányok közt két koreai top modellt találunk. Életük nem mindig volt csupa fény, de amikor végigvonulnak a világ kifutói deszkáin, akkor megáll a levegő… 

Név: Bae Yoon-young

Magasság : 176 cm

Derékbőség : 55.88 cm   

2014-es debütálása óta a 19 éves koreai top modell, BAE  Yoon-young a legmenőbb nemzetközi divatlapok címlap-szereplője. Vagyis, azóta is ő az egyik legfoglalkoztatottabb „Cover girl-je” a Vogue-nak, a W Magazine-nak, a Marie Claire-nek, és a CeCi-nek is.  

BAE már a középiskolában szeretett volna modell lenni, mégpedig az Európából rendszeresen jelentkező „European Fashion Week” hatására. Igazi felfedezője azonban egy koreai stylist, CHAE han-suk volt, aki akkoriban már elismert név volt a szakmában – és ő volt az, aki végül is egyengette a daegu-i diáklány felfelé ívelő útját.

„ A suli mellett félállásban dolgoztam, amikor CHAE felkeresett és azt javasolta, hogy tegyek próbát a modellkedéssel. Ő volt az, aki jelenlegi ügynökségemnek is bemutatott, és akik pár nap múlva „Vogue Girl”- nek választottak és címlapfotót közöltek velem.” – mesélt karrierje első állomásairól Dél-Korea talán legünnepeltebb nemzetközi modellje.  

BAE elsődleges erőssége - mint nemzetközi modellé - éppen a jellegzetes és hamisítatlan ázsiai szépségében rejlik. Orra, szeme nincs átoperálva, vagyis orra kicsi, szeme szűk és hihetetlenül vékonycsontú, bár nyúlánkra nőtt alkat. A nemzetközi divat mogulok szemében pont ezért képviselheti nemcsak Korea, hanem egész Ázsia kihívó, egzotikus, ámde ártatlan szépségét, s ezért foglalkoztatják őt oly nagy előszeretettel..  

„Én alapjában egy kicsi test vagyok, ami megnyúlt” – mondja a 176 cm-re nőtt top-modell. Hiába vagyok ilyen magas,a csontjaim vékonyak, a hús és az izomzat nem gyarapodik könnyen rajtam, szóval nem különösebben kell diétáznom.

BAE Yoon-yeong 2014-ben 9 divatbemutatón vett részt, 2016-ban pedig már ez a szám elérte a 21-et és ő lesz az egyik sztárja az év New York Fashion Week Show-jának is, amit ez év második felében tartanak.

„ Nem tagadom, szeretnék Dél-Korea leghíresebb modellje lenni, aki nagy nemzetközi sikereket tud elérni. Sok munkát fektettem ebbe, sok mindenről lemondtam. Talán egyszer beérik a gyümölcse a magnak, amit elvetettem. S ha nem?... Hát.. akkor is nagyon szép volt az eddigi életem és köszönöm…”  

 

VITA KAN

Magasság: 173 cm

Derékbőség: 54 cm 

Ki az a Vita Kan? Bizony eddig nem túlságosan gyakorta emlegetett név volt a koreai divat világában, azonban egy hónapja szinte minden tőle hangos a szakmában. De ki is ő?

A „Koryo-In” (azaz „ A koreai orosz”) becenéven is emlegetett 21 éves lány hihetetlen energiával és erővel robbant be a koreai kifutók világába és seperc alatt tarolt…

Vita Kan Üzbegisztánban született, ott is nőtt fel, ott érettségizett, s aztán Moszkvában járt egyetemre. S hogy mi köze van Koreához? Nem más, mint hogy mind nagyapai, mind nagyanyai részről koreai felmenőkkel büszkélkedhet, de ami ennél is fontosabb, ő maga úgy érzi, hogy shová máshová nem tartozik, mint Koreához… Nos, ilyen eltökéltséggel és ilyen adottságokkal egyáltalán nem csoda, hogy pillanatok alatt a koreai divat szakma érdeklődésének középpontjába került.   

 

Vita Kan profi szinten négy éve kezdett modellkedni, nem sokkal azután, hogy Üzbegisztánban egy dél-koreai divattervező, JUNG Ku-ho fedezte őt fel. A „Hello Russia” nevű divatbemutató kiemelkedő egyénisége volt, első díjat nyert. Pár év elteltével JUNG meghívta az „orosz párduclányt” egy koreai válogatóra, és megtörtént a csoda: Vita Kan tarolt és mindenkit elbűvölt.

„JUNG Ku-ho megkérdezte, hogy vállalnék-e modellkedést Koreában és én igent mondtam. Nagyon sokan voltunk Oroszországból is, és nem is hittem, hogy én leszek az első, nagyon sok szép és magas szőke lány volt a vetélytárs. Azt hittem, inkább őket keresik…”

Ám az „Orosz-Koreai lány” megnyerte a versenyt, és ma már Szöul, London, Párizs és Milánó leghíresebb kifutói szerződtették le.

Ügynöksége azonban még mindig a moszkvai „Figaro”, amelynek Londonban székelő leányvállalata is egyengeti nemzetközi karrierjét.

„Ez érdekes. Mindig arról ábrándoztam kicsi koromban, hogy Londonban szeretnék élni. De most érdekes gyökereket fedeztem fel Koreában, és úgy érzem, valami vonz ide. Igen, menni akarok Angliába majd, de előbb azt szeretném felderíteni, mi is húz engem Korea földjére. Amikor itt végigmegyek a kifutón, valamiért otthon érzem magam,  és érzem a felém áradó pozitív energiát és a szeretetet. 

Szavazás

Melyik lány tetszik jobban?

Bae Yoon-young (5)
31%

Vita Kan (11)
69%

Összes szavazat: 16