A bukás útján

Park elnök-asszony körül elfogyott a levegő

2016. december 3-án rekordszámú (közel 2,5 millió) tüntető vonult ki Dél-Korea szerte az utcákra, hogy a korrupciós és zsarolási botrányba keveredett Park elnökasszonyt a nép nevében azonnali és feltétel nélküli lemondásra szólítsa fel. Úgy tűnik, hogy a keddi televíziós beszéd messze nem érte el a kívánt hatást az emberekben, sőt olaj volt a tűzre…

Ami leginkább felbőszítette az utca emberét, hogy Park nyilvánvalóan időt húz, arra hivatkozva, hogy a Parlamentre bízza a döntést, és akkor hajlandó lemondani, ha az ország politikai életében nem keletkezik hatalmi vákum, illetve a parlamenti pártoknak sikerül a zökkenőmentes átmenetet biztosítani.

Ezúttal a szöuli tüntető tömeg már 100 méterre megközelíthette a Kék Házat, amit legutóbb még csak 200 méter volt. Úgy tűnik, Park körül végképp elfogy a levegő.

„Eddig nem jöttem el, és most sem jöttem volna, ha nem lennék a végtelenségig dühös!” – mondta egy Go nevű 48 éves háziasszony. „Park harmadik beszéde kiverte a biztosítékot nálunk, mert csak azt mutatta meg, hogy nem érzi magát bűnösnek azért, amit tett. Szégyellje magát, és csak egyet tehet: lemondani. Semmi szükségem, hogy végighallgassam a negyedik szánalmas mentegetőzését.”

„A legmeghökkentőbbnek azt találtam a harmadik beszédében, amikor azt mondta: „Soha nem néztem a magam érdekét elnöki hivatali időm alatt” – ez nagyon sok embert felbőszített. Mindenki ismeri már az igazságot, és Park homokot akar szórni a szemünkbe” – kiabálja egy mérges tüntető, aki elmondta, hogy Jung a vezetékneve.  

A hihetetlenül egységes és fegyelmezett szöuli tömeg hangosan skandálva vonult a Kék Ház felé, „ Kifelé Park”, „Oszlassák fel a pártját”! – gyertyákat és fáklyákat vittek egyik kezükben, Park-ellenes táblákat a másikban.

Az e hétvégi tüntetésre azután került sor, hogy Park elnök keddi beszédében az ismételt bocsánatkérés mellett bejelentette: kész lemondani, de sorsát a Parlament döntésére bízza, amennyiben biztosítottnak látja a hatalomátadás zökkenőmentességét.  

Az ellenzéki pártok javaslata alapján a Parlament december 9-én fog szavazni Park sorsáról. Az elnök leghűségesebb párttársai azt javasolták az elnök-asszonynak, hogy dcember 7-ig önként mondjon le, különben ők is kénytelenek lesznek lemondatása mellett szavazni a december 9-i parlamenti szavazáson. 

 

FONTOS KÖZLEMÉNY!
Az elnöknőről mostanában szárnyra kapott sajtóhíresztelések ( Choi édesapjához fűződő viszonya, szektatagsága, sámánok hatása) mind a mai napig nem bizonyítottak, és mindaddig megalapozatlan rágalmazásnak minősülnek, amíg a pletykákat terjesztők azt bizonyítani nem tudják.
(KoreaTimes)

 

// 2016. december 3.// 

 

Szerző

Érzéki Korea