Archív / HÍREK / BRIEFS

---------------------------------------

Japán webldal Dokdot követeli

(2015.augusztus 31)

A japán kormány pénteken (aug.28.) bejelentette, hogy weboldalt indított, amelyben azt publikálja, hogy Japán igényei jogosak Dél-Korea kis szigetcsoportjára, Dokdora.

Eriko Yamatani, Japán területi minisztere úgy nyilatkozott, azért hozták létre a weboldalat, hogy bebizonyítsák, Japán jogosan követeli a koreai szigeteket, mert azok a szigetország tulajdona. Közölte továbbá, hogy a honlap angol nyelven is megjelenik.

A website egyelőre 200 olyan dokumentumot mutat be, amelyekről a Japán úgy gondolja, hogy megfelelő bizonyíték a követelésre.

Dokdon kívül Japán a Kínai tengeren található egy másik, kínai szigetet, Diaoyut (Japánban Senkakunak nevezik) is magának követeli.

A dél-koreai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy ellenpropagandát indítanak, mert Dokdo Koreáé volt és ma is az.    

---------------------------------

Magyar film Busanban

Startra kész a BIFF

 

(2015. augusztus 29)

A hét közepén megtartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy 2015-ös, 20. Busani Nemzetközi Filmfesztivál szervezése célegyenesbe fordult és lezártnak nyilvánították a nevezést is. Az idei, október 1-jén kezdődő nagy eseményt egy indiai film, a Mozez Singh rendezésében készült „Zubaan” nyitja, míg a kilencnapos fesztivál záróalkotásának Larry Yang kínai rendező indie filmjét, a „Mountain Cry”-t jelölték.

  

"Zubaan", az indiai nyitófilm  

A  BIFF idén a világ 74 országának 304 filmjét látja vendégül, s ebből 94 világprömier lesz. A Gála díszvendég-alkotásai között például ott találjuk a következő alkotásokat: „The Assassin” rendező: Hou Hsiao-hsien), „The Mountains May depart” (rendező: Jia Zhangke), „Our Little Sister” (rendező: Hirokazu),”A Bigger Splash”, címszerepben Tilda Swintonnal (rendező: Luca Guadgnino), „Un Plus Une” (Claude Lelouch), … és a teljes lista felsorolását nem vállalhatjuk :-)

KIM Ki-duk

Korea 33 világpremieres filmmel mutatkozik be a korábban készült filmjei közül, de látható lesz a rangos külföldi vendégsereg számára jó néhány mostanában készült sikerfilm is, mint pl. a „Veteran”, az „Assassination”, a közelmúltban Luzernban nagydíjat nyert „Right Now, Wrong Then”, az „Office”, a „Madonna”, vagy Kim Ki-duk alkotása a „Stop”. 

Saul fia   

És végül, de nem utolsó sorban, magyar film is látható lesz Busanban, mégpedig Nemes László alkotása a „Saul fia”.  Az idei Ccannesi Filmfesztivál Grand Prix győztes filmje más cannesi díjazott művek társaságában lesz majd látható, úgymint az Aranypálma győztessel a „Dheepan” (rendező: Jacques Audiard).

(*Reméljük, hogy a „Saul fia” elnyeri a BIFF igényes résztvevőinek tetszését! * a szerk. megj.)    

---------------------------------------

Füstmentes parkok

(2015. augusztus 29)

A Szöuli Polgármesteri Hivatal nem kisebb célt tűzött ki, minthogy a főváros folyójának a Hannak a partján található összes parkját füstmentessé teszi, azaz megtiltja a dohányzást ezeken a területeken.

A part mentén található összesen 12 park közül jelenleg csak egy, a város nyugati felén elterülő Sunyudoban tiltott a dohányzás.

Az eredeti tervek szerint a városvezetés egyidejűleg kívánta a radikális intézkedést bevezetni, ám a dohányosok lobbijának élénk tiltakozásába ütköztek, így maradt a fokozatosság.

A város honatyái bölcsen úgy döntöttek, hogy egyelőre kompromisszumot kötnek, de azt nem titkolták el, hogy a cél a teljes füstmentes partszakasz, és lépésről lépésre haladnak a megvalósítás felé.     

---------------------------------------

Ágyútűz a határon

(2015. augusztus 21)

Helyi idő szerint csütörtökön kora hajnalban eldördültek az ágyúk a két Koreát elválasztó nyugati határövezetben.  Hajnali 3:53-kor Észak légelhárító fegyverekkel tüzet nyitott, vélhetően a határon a déliek által felszerelt hangosbeszélőket vették célba Gyeonggi tartományban. Nem sokkal később megismételték a támadást, amire válaszul Dél ágyútűzzel válaszolt. A déli részen sérülés nem történt, az északiak sem jelentettek veszteségeket. Kim Jong-un észak-koreai elnök ugyanakkor teljes fokú háborús készültséget hirdetett országában, és azzal fenyegetőzött, hogy folytatni fogják a támadásokat, amennyiben Dél nem hagy fel a hangosbeszélőkön keresztül  folytatott propaganda hadjárattal a határ közelében.

Park Geun-hye Dél-Korea elnöke rendkívüli válságmegbeszélést hívott össze a Nemzetbiztonsági Tanács részvételével a helyzet tisztázása, és a további lépések meghatározása érdekében.

Ezzel párhuzamosan a dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács elrendelte néhány olyan család evakuálását (Yeoncheon, Paju, Ganghwado sziget), akik a határvonal közelében laknak.

Mint ismeretes, augusztus 4-én a határsáv Dél-Korea területére eső részén észak-koreai aknák robbantak fel, súlyosan megsebesítve két dél-koreai katonát. Erre válaszul szerelték fel a déliek a hangosbeszélőket, amelyen keresztül felszólították Északot a provokációk befejezésére.    

Tudod már mit csinálsz vasárnap délután?

       Ha nem, hallgasd a Klasszik Rádió 92.1-et!

   A KOREAI DRÁMÁKRÓL indul egy riportsorozat minden vasárnap 

                 a Klasszik Rádió 92.1-en 

  14-15h között (esti ismétlés 21-22h) - ONLINE IS ! 

FONTOS! Egy-egy rész nem egyórás, hanem rövid, az adott egy órán belül megy!
                               

---------------------------------------

(Más)képmutatás

(2015. augusztus 17)

A „Duo” nevű társkereső cég legutóbbi felmérése szerint a 20-as, 30-as éveikben járó koreai nők 82%-a rejtegeti smink nélküli arcát a kedvese elől. A felmérést 327 hajadon körében végezték,  és az eredmények azt mutatják, hogy 10 hölgyből 8 nem jelenik meg smink nélkül a férfi előtt, akivel jár!

A megkérdezettek legtöbbször ilyen válaszokat adtak, hogy van valami hiba az arcukon, amit el szeretnének takarni, hogy nem elég magabiztosak make-up nélkül, és hogy úgy érzik, nagy a különbség a sminkelt, vagy smink nélküli arcuk között. A legtöbben mégis úgy válaszoltak, hogy attól félnek, a partnerük kiábrándul, ha smink nélkül látja őket.

Persze, vannak olyan helyzetek, amikor „lehull a lepel”, például egy-egy utazás során, nyáron, amikor a hőségben a legmakacsabb smink is könnyen leolvad az izzadt arcról, úszás közben, vagy amikor a fiú váratlan látogatást tesz a hölgy lakásán.

Ami soha nem hiányzik sminkkészletükből az a bb krém, vagy cc krém, alapozó, vízálló festékek, ceruzák és szájfények. Egyre népszerűbbek a szemhéj és szemöldök tetoválások is, bár ez azért sosem mutathat olyan jól, mint egy szép koreai smink:-)       

---------------------------------------

Nemzetközi sorozatok gálája

(2015. augusztus 13)

Idén ünnepeli 10. jubileumi évfordulóját a Szöuli Nemzetközi Dráma Fesztivál, amely több szempontból is nevezetes. Eddig soha nem látott számú nevezés - szám szerint 212 - érkezett a világ 42 országából, s ez idáig ez a legnagyobb szám a fesztivál eddigi történelmében. Ezen kívül megjelent egy új kategória is, ez pedig a „Web-sorozat” műfaj, ami azt mutatja, hogy azon kommunikációs csatornák skálája is bővült, amelyek eljuttatják a nézőhöz a kívánt tartalmat.

 

„Az elmúlt 10 év világszerte óriási változást hozott ebben a népszerű műfajban” – mondta KIM Jong-hwa a drámafesztivál igazgatója. „Míg korábban csak pár ország képviseltette magát főleg Ázsiából és az USÁ-ból, mostanra már Európa legtöbb országa is benevezett országonként több alkotással is, de üdvözölhetünk művészi munkákat Kanadából, Ausztráliából, sőt Afrikából is.”  

A díjakat öt kategóriában osztják majd ki : ’Nagydíj’, ’Legjobb rendező’, ’Legjobb forgatókönyvíró’, ’Legjobb színész’ és ’Legjobb színésznő’, mindegyik egy-egy műfajhoz kapcsolódóan kerül kiosztásra, úgy mint TV-játék, minisorozat (20 részig) és TV-sorozat. Ezen kívűl számos díj talál majd gazdára versenyen kívül is.

A "Misaeng" is döntős lett 

A 212 alkotásból egyébként már kiválogatták a döntősöket, 24 sorozat, 25 rendező, 25 forgatókönyvíró és 25-25 színész és színésznő került a legjobbak közé.   

A Nagydíjra esélyes művek között emlegetik a következőket: „Open Your Eyes” (Angola), „The Good Sister” (Kanada),  „Naked Among Wolves” (Németország), „Woman Under Influence” (Franciaország), „Jane, the Virgin” (USA), stb.

A koreai esélyesek között szerepel többek között a „Misaeng”, a „Snowy Road”, a „Bad Guys”, a „Yuna’s Street” és még mások is.

„Snowy Road” ismertető:

koreainhungary.blog.hu/2015/03/02/_snowy_road

Noha a fesztivál csak szeptember 10-én startol, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a közönség már előre megismerhesse a döntős műveket, mert a legnagyobb koreai televíziós csatornák (KBS, MBC, SBS, EBS) folyamatosan adják a 24 alkotást.  

"Kaboul Kitchen"      

Csak emlékeztetőül: a tavalyi Nagydíjat minisorozat kategóriában a francia Canal+ alkotása a „Kaboul Kitchen” hozta el, a legsikeresebb koreai sorozat, az „Empress Ki” pedig elnyerte az „Aranymadár” díjat.

„Empress Ki” ismertető:

www.erzeki-korea.hu/ujdonsagok/empress-ki/

Az idei jelöltek teljes listáját pedig itt találod:  

www.seouldrama.org/EN/Entry/AwardsStatus.aspx

---------------------------------------

Hullócsillagok hete

(2015.augusztus 11.)

Azokra, akik szeretik nézegetni a csillagokat, igazi Kánaán vár, mert ezen a héten nem mindennapi meteorhullásra számítanak a Koreai-félsziget felett.

A Koreai Csillagászati- és Űrkutatási Intézet tegnapi (augusztus 10.) bejelentése szerint a Perszeida meteoreső fogja bevilágítani az északkeleti éjszakai égboltot és a tetőpontot akkor éri majd az égi jelenség, amikor óránként kb. 100 hullócsillag szántja az eget. Ráadásul a telihold is segítségül siet, remek háttérvilágítást biztosítva a csodálatos csillaghullásnak.

Hullócsillag akkor „keletkezik”, amikor az aszteroidákról, vagy üstökösökről levált, összeállt por, vagy részecskék tömegesen „beszáguldanak” a Föld légkörébe. A Perszeidák augusztusban jelennek meg és a Földről szemlélve olyan, mintha egy pontból indulnának a fénycsóvák és aztán különböző irányba száguldanának. Ez a jelenség fényesebb és gyorsabb, mint a novemberi Leonidák, vagy a decemberben feltűnő Gemini.

Koreában leginkább a csütörtökről péntekre virradó éjszaka első óráiban lehet élvezni majd a látványt a Csillagászati Intézet szóvivője szerint, aki hozzátette, hogy sötétebb, síkvidékre érdemes ilyenkor kimenni, ahol sem a fényszennyezés, sem a hegyek nem zavarják a fenséges égi jelenség látványát. 

www.eumet.hu/erdekessegek/perseidak/           

---------------------------------------

Nézőpont kérdése?

(2015.augusztus 10.)

Egy  jobboldali japán újság szombati számában erős kritikával illette a közelmúlt egyik óriási koreai mozisikerét, az „Assassination”-t.  A lap úgy értékeli, hogy a film japánellenes  és aláássa a két ország közti viszonyt.

„Az ehhez hasonló filmekben és sorozatokban álcázva van a japánellenes érzelem és a legtöbben talán úgy kezelik, mint egyik fajta forrását a szórakoztatásnak” – írja az újságíró, Sankei Shimbun – „s nem veszik észre, hogy ez irritálja a japánokat és csak negatív érzéseket keltenek”

japán katonák kísérnek 2 yangbant a börtönbe (eredeti fotó)

A japán újságíró megjegyzi még, hogy a Koreai Függetlenség Napja alkalmából (augusztus 15.) Dél-Korea minden évben bemutat egy olyan filmet, ami a japán megszállás igencsak érzékeny témáját dolgozza fel.  „Korábban többségben voltak az olyan filmek, amik  határokon átívelően szerelemről és barátságokról szóltak, így a békülékenyebb hangnem segítette a két nép egymás iráni megértését és elfogadási készségét, de azzal, hogy  pozitív emléket állítanak a terroristáknak, azzal csak a japánellenes nacionalizmust erősítik. „

A filmet jóval korábban már mi is bemutattuk oldalunkon, még mindig címlapon szerpel:

www.erzeki-korea.hu/blog/a-merenylet-assassination/

A történet 1933-ban Shanghajban és Szöulban játszódik és egy maroknyi ellenállóról szól, akik azt a megbízást kapják, hogy likvidáljanak egy japán katonatisztet. A film a hazai mozik óriási kasszasikere, bemutatása óta 8.5 millióan voltak rá kíváncsiak és eddig 14 országban adták el a forgalmazás jogát.

(*A KoreaHerald cikke nyomán)

(** Azon azért érdemes elgondolkodni, hogy megszálló ország ellen harcolni vajon tényleg ’terrorizmus’ – e. * a szerk. megjegyzése)    

---------------------------------------

Elpusztult kagylók

(2015. augusztus 9.)

 

Szakemberek valószínűnek tartják, hogy a hosszantartó, rendkívüli hőség okozta 40 tonna kagyló pusztulását  a Buan (Észak-Jeolla tartomány) közelében található mesterséges kagylótenyészetben.  (Jeolla tartomány egyébként az egyik olyan megye, amelynek területén talán a legrégebbi történelmi emlékek maradtak fent még a Három királyság idejéből, amikoris ez a vidék a Pekcse-királyság területéhez tartozott. )

A mintegy 5 hektárnyi  kagyló és osztriga farmon a tenyésztésre szolgáló iszapos sekély víz hőmérséklete meghaladta a 35 fokot, amit az értékes állatok már nem bírtak elviselni.

„ Egyszerűen  megfőttek az apály idején felforrósodott iszapban, pont úgy, mint ahogy a lábasban megfőzzük” – nyilatkozta szomorúan SONG Ki-chul, a farm tulajdonosa.

A kagylók júniusban szaporodnak, amikor az iszap kb. 25 fokos, akkor rakják le petéiket, amiknek előzőleg 10 centiméter mély üregeket ásnak, hogy védjék a kicsiket. A nagy viharok és a nagy hőség okozta tengervíz felmelegedése ellen azonban védtelenek.

A tulajdonost jelentős anyagi veszteség is érte, mert a lábasjószággal (baromfi, sertés, marha, stb.) ellentétben a kagylótenyészetre nem lehet biztosítást kötni.

 

Mégis, leginkább a szíve fáj elpusztult kagylói miatt: „Nagyon sajnálom őket, mert ugyanúgy szerettem őket, mint más a kedves háziállatait. Nem tudtam őket megvédeni, tehetetlen voltam…”      

---------------------------------------

Meddig tart a tanulóidő?

(2015.augusztus 4.)

 

A 20-as éveikben járó fiatalok egyre inkább ideiglenes munkakörben tudnak csak elhelyezkedni, ami után ráadásul egyre nehezebben jutnak teljes munkaidős álláshoz.

Megdöbbentő a Munkaügyi Minisztérium egyik osztályának a legfrissebb felmérése, amely szerint tíz ideiglenes foglalkoztatott fiatal közül minden harmadik még 10 év elteltével sem tud teljes állású munkakörben elhelyezkedni. A felmérés 920 fiatalt követett abból a 4000-ből, akik 2004-ben végeztek valamelyik felsőszintű intézményben (high school) és immár 30-as éveikbe léptek, vagy ahhoz közel vannak.

(illusztráció)

A 920 végzősből 262 (28%) ideiglenes munkát kapott a munkaerőpiacon, és ebből a 262-ből 71 fő (27%) még mindig csak részmunkaidősként dolgozik. A részmunkaidősök korántsem rendelkeznek olyan jogokkal, mint a főállásúak, legyenek bármilyen tehetségesek is. Ez a különbség még az egyetemet végzettek esetében is fennáll, ha csak ideiglenes (határozott időre szóló szerződése van) A legtöbb munkahelyen- főleg a bankokban -  még a ruházatokban is különbség van, nem beszélve a juttatásokról.

(illusztráció)

Szomorú, de megtörtént, hogy a Sewol komphajó tavalyi tragédiáját követően két olyan fiatal tanár családja nem kapta meg elhunyt szerettei után azt a fájdalomdíjat, amit a főállású tanárok családjának a törvény betűje szerint kifizettek.   

Sajnos még inkább rontja a képet, hogy a diszkrimináció a nők esetében még nagyobb, mint a férfiaknál.    

„Tapasztalataink szerint tehát azt mondhatom, hogy a felső szintű végzettség, vagyis egy négyéves felsőiskola elvégzése nem jelent semmilyen garanciát egy biztos álláshoz. Folyamatos továbbképzésre, tanulásra és megújulásra és igen, sokszor alázatra és mindig nagyon kemény munkára van szükség” –nyilatkozta SHIN Dong-joon, a felmérést végző osztály illetékese.

(illusztráció)

Megjegyzés: Ha esetleg láttad a Misaeng c. sorozatot, akkor bizonyára kaptál erről a kérdésről képet, ha nem, akkor ajánljuk figyelmetekbe, s noha nem egy könnyed nyári téma, de hűséges képet ad a mai fiatalok VALÓS problémáiról.   

---------------------------------------

Két feleség, aranyélet...(?)

(2015. augusztus 3.)

 

Egy 39 éves busani férfit 100 millió won (kb. 24 millió HUF) pénzbüntetésre ítélt a bíróság bigámia miatt. A férfi 2010-ben vette feleségül első nejét, ám rá egy évre találkozott egy másik hölggyel, akivel szintén házasságra lépett, mégpedig 2013-ban. A második házassága „zökkenőmentes” lebonyolításához még embereket is bérelt, akik eljátszották a családja és a barátai szerepét. Mindkét asszonytól született egy-egy kislánya is.

A férfi azt hazudta a feleségeinek, hogy üzleti utakra utazik, így pendlizett ügyesen a két asszony és a két élete között, mígnem lebukott az első nejénél. Ez pedig úgy történt, hogy az asszony spontán kölcsönvette a férj mobilját, aki eszelősen rátámadt, pofon teremtette az asszonyt, kitépte a kezéből a telefont, aztán eltűnt.

A rendőrség nem sokkal később kiderítette, hogy hol tartózkodik, a felség beadta a válópert, a bíróság helyt adott a keresetnek és jól meg is büntette a nősülős kedvű férfiembert. A második feleség egyébként úgy nyilatkozott, hogy ugyan csalódott a férjében, de nem gondol válásra, mert szereti, meg amúgy kedves, figyelmes ember…       

Reklámszövegírók vizsgája a Gwanghwamun téren Joseon-kori diákruhában 

  Test for copywriters in traditional Joseon dress in Gwanghwamun Square

---------------------------------------

68 nap karantén után

(2015. július 29)

A „karantén” szó a francia „quarante” szóból ered, amely jelentése: negyven. A középkorban kitört járványok idején 40 napra el kellett különíteni a megfertőzött betegeket, akik ez idő alatt vagy felgyógyultak, vagy belehaltak a betegségbe.

Dél-Korea kormánya kedden, (július 28-án) hivatalosan is bejelentette, hogy megszűnt a május 20-án kitört MERS járvány.

HWANG Kyo-ahn miniszterelnök beszédében arra kérte Korea lakosságát, hogy többé ne féljen ettől a veszélyes kórtól, mert sikerült izolálni és megfékezni. Mindemellett kormánya nevében bocsánatot kért mindenkitől az okozott fájdalmakért, aggodalmakért és kellemetlenségekért. Elismerte, hogy az illetékes hatóságok és a Kormány a járvány kitörésének és elterjedésének kezdetén nem volt elég hatékony, az intézkedések nem mindig voltak körültekintőek. Kiemelte, hogy az érintett kórházak költségvetésében pótlások történnek majd, és azokat a családokat, és kezelt betegeket is anyagi kompenzációban részesítik, akik veszteséget, hátrányt szenvedtek.

Néhány adat: Összesen 16 693  főt vontak karantén alá, 186 személynél azonosították a veszélyes kórt,  amely összesen 36 halálos áldozatot követelt Dél-Koreában. 22 napja nem jelentettek újabb esetet és 16 nap óta nem volt a betegséggel összefüggő haláleset. Jelenleg 13 pácienst kezelnek, mivel korábban kimutatható volt náluk a fertőzöttség, közülük 3 állapota súlyos.

Minden kórházban bevezették a látgatók azonosítását és láz-szűrését, és az egészségügyi intézmények bármilyen fertőző betegséggel kezelt beteget külön gonddal kötelesek kezelni. 

---------------------------------------

Lee Byung-hun bocsánatot kért

(2015. július 27)

Az amerikai filmekben is sokat foglalkoztatott sztár, LEE Byung-hun (45) hivatalosan is bocsánatot kért mindazoktól, s főleg rajongóitól, akiknek a zsarolási botránnyal csalódást okozott.

„ Az ok, amiért én, Lee Byung-hun színészként létezem, az Önök és az Önök irántam való szeretete.” – mondta alázatos hangon riporterek hada előtt az elmúlt pénteken, július 24-én, mielőtt bemutatta volna premier előtt álló filmjét a „Memories of Sword” c. történelmi drámát. „Tudom, hogy a csalódást, amit okoztam nem lehet kitörölni néhány megbánó szóval. Mindent meg fogok tenni azért, hogy enyhítsem a velem kapcsolatos rossz érzéseket, és visszanyerjem bizalmukat és szeretetüket”.

Mint arról egy korábbi hírünkben beszámoltunk, a már tavalyra tervezett bemutatót azért kellett mostanáig halasztani, mert a színész egy zsarolással kapcsolatos per kellős közepében volt sokáig. Tavaly szeptemberben LEE beperelt egy modell hölgyet és egy énekesnőt, mert azok egy meglehetősen kompromittáló videofelvétellel megzsarolták őt, amelyben mindhárman megjelentek. LEE tagadta, hogy intim viszonyba került volna a két hölggyel, és ugyan a pert megnyerte, az ügy árnyékot vetett karrierjére, annál is inkább mivel felesége várandós volt a most már négyhónapos kisfiukkal.  

Mivel az ő ügye miatt jelentős késésbe került a film premierje, most bocsánatot kért színésztársaitól is – többek között JEON Do-Yeontól – és a stáb valamennyi tagjától.

Noha fontos szerepet kapott az új amerikai szuperprodukcióban is Arnold Schwarzenegger oldalán („Terminator:Genisys”) LEE nem vett részt vele együtt a közös film promócióján. A botrány óta most először jelent meg a sajtó és a meghívott közönség nyilvánossága előtt.

Az új nagyszabású történelmi filmet augusztus 13-án mutatják be a hazai mozikban. 

LEE Byung-hunról itt olvashatsz még weboldalunkon:

www.erzeki-korea.hu/ujdonsagok/szineszkedvencek/

Új filmjéről pedig itt:

www.erzeki-korea.hu/archiv-hirek-briefs/

---------------------------------------

Go North! Irány Észak!

(2015. július 25)

Nos, természetesen nem Észak-Korea, hanem Észak-Európa! A dél-koreai fiatalok ugyanis egyre inkább és egyre növekvő számban az észak-európai országokat választják lakhelyül, ahol egzisztenciájukat el tudják képzelni.

A nem is olyan régi közelmúltban a boldogulásnak számító országok még az USA, Kanada, Japán, Ausztrália, vagy Új-Zéland voltak, és leginkább a 40-es éveikben lévők választották kivándorlásuk célállomásaként.

Mára azonban már a kiválasztott terület Észak-Európa, és főleg azok 20-as, 30-as éveikben járó fiatalok indulnak erre szerencsét próbálni, akik jóhírű egyetemeket végeztek Koreában és most a legtekintélyesebb nagyvállalatok alkalmazottai.  Olyan országokat keresnek, ahol biztos megélhetés és szociális háló várja a munkavállalót, valamint az állampolgári jogok is megfelelő védelem alatt állnak.

Szociológusok szerint a kivándorlási jelenség mögött elsősorban az áll, hogy sokak csalódottnak érzik magukat, mivel az egyre élesedő versenyben egyre kevesebb a lehetőség a társadalmi, anyagi érvénysülésre.

A Külügyminisztérium közleménye szerint a Dánia, Finnország, Norvégia, vagy Svédország területén élők száma 2007 és 2013 óta megduplázódott ( 2.123 à 4.113) és ez a szám a becslések szerint tovább kétszereződött.

LEE Sammy emigrációs miniszteri biztos szerint egészen a legutóbbi időkig Észak-Európára úgy tekintettek, mint egyfajta „terra incognitára”, azaz „ismeretlen földre”. Ma a kivándorlás legfőbb kritériuma, hogy az adott országban megfelelő legyen a szociális biztonság, a magasszintű és a tehetségesek számára elérhető oktatás és a tiszta természeti környezet.  

Korábban az USA, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland volt az, melyekről úgy gondolták, hogy e kritériumoknak megfeleltek, ráadásul szívesen fogadták az emigránsokat is. Sajnos úgy tűnik, egyre kevésbé tolerálják az idegeneket és a fiatal koreai nemzedék új irányokat keres. 

Dél-Korea Dániával és Svédországgal aláírt egy megállapodást, melynek értelmében koreai fiatalok egyéves szerződés keretében dolgozhatnak az érintett országokban, míg az USA, Kanada és Ausztrália alaposan szigorított ezeken a szabályozókon.

Sokaknak az is fontos szempont, hogy az észak-európai országokban még nincs jelentős koreai populáció szemben az USA-val, Kanadával, stb. Úgy vélik, ilyen körülmények között önállóbb, szabadabb életet tudnak maguknak kialakítani.

Érdekes a már Észak-Európában élő koreai ifjú populáció véleménye: „Észak-Európa nagyszerű lehetőség azoknak, akik nyugis életre vágynak, de a ’sava-borsa’, a hangulata nincs meg egy pezsgő városi életnek errefelé.”

  

Így aztán a koreai fiatalok egyre délebbre is kacsingatnak, úgymint Hollandia, vagy Németország.  

( * A "Chosunilbo cikke nyomán)      

---------------------------------------

Külföldi diákok honosítása

(2015. július 20)

A Dél-Koreában műszaki- és természettudományokat folytató tehetséges külföldi diákok nagyobb lehetőséget kaphatnak, hogy honosítsa őket az ország. Az Igazságügyi Minisztérium tegnapi (július 19.vasárnap) közleménye szerint hatályon kívül helyezhetik a jelenleg érvényben lévő szabályzatot.

A jelenlegi törvény értelmében a külföldi állampolgárok több, mint öt évig kell dolgozzanak az országban ahhoz, hogy koreai állampolgárságot szerezzenek, még pedig egytemi tanári állásban, vagy tudományos kutatási területen. Ez az idő, most két évre rövidülhet.

A koreai kormány továbbá jóváhagyja az állampolgárság megszerzését azoknak a külföldieknek, akik két évnél több munkatapasztalatot szereztek a technológiai tudományok terén, és éves jövedelmük meghaladja Dél-Korea éves bruttó jövedelmének (GNI) háromszorosát.

Dél-Korea GDP és GNI növekedése 2015. I. negyedév 

 

Az eddigi szabályozás értelmében csak ötéves folyamatos munkaviszony és a GNI ötszörösének meghaladása esetén engedélyezte a koreai állampolgárság felvételét.     

„ A régi törvény hatályon kívül helyezése és az új törvény bevezetése lehetővé teszi, hogy a tehetséges külföldi munkavállalók bekapcsolódhassanak hazánk gazdasági véráramába” – nyilatkozta az Igazságügyi Minisztérium szóvivője.        

---------------------------------------

Ha Ji-won sorozata nem egyszerű eset

(2015. július 15)

Az SBS csatorna új sorozata, a „The Time We Were Not in Love”, amelynek címszereplőjeként a nem kispályás Ha Ji-wont láthatjuk – mostanában nehéz, mondhatni kritikus  napokat él át.  A probléma abban áll, hogy a forgatókönyvíró csapat az 5-dik résztől kezdve folyamatosan küzd a sorozat rendezőjével, mivel nézetkülönbségeik adódtak a történet folytatását illetően.  

Úgy hírlik, hogy már a kezdet sem volt felhőtlen, JO Soo-won rendezőnek más elképzelései voltak, mint a lassan önálló életre kapott írói gárdának.

A vita akkor fordult komolyabbra, amikor az 5. résznél maga a z SBS csatorna vezetősége sem hagyta jóvá a történet folytatására vonatkozó elképzeléseket.

Egy nevét elhallgatni kérő  kolléga, aki szintén a sorozaton dolgozik így nyilatkozott a nehézségekről: „ Igyekeztünk jó hangulatban dolgozni, de mivel már az elejétől fogva nem volt elég  a felkészülésre szánt idő, így nőttek a feszültségek és tényleg sajnálom a főszereplő színészeket LEE Jin-wook-ot és Ha Ji-wont.”

A kritikusok szerint egyébként az, hogy eddig a dráma viszonylag simán megy az  SBS csatornán, elsősorban HA Ji-won tapasztalatának és rugalmasságának köszönhető.  

---------------------------------------

Özönvíz, szélvihar - a tájfun nem tréfál

(2015. július 13.)

A Chan-hom nevű tájfun a hétvégén lecsapott a Koreai félsziget déli partjaira és Jeju szigetére. Orkánerejű széllel, özönvízszerű esővel érkezett, többméteres tengerhullámokat korbácsolt, súlyos károkat okozott a partmenti épületekben és az áramellátásban és megbénította a repülőgépek, valamint a komphajók közlekedését.

Megközelítőleg 90 repülőgépjáratot töröltek Szöul és a déli partok nagyvárosai, valamint Jeju között – közölte a Szöuli Gimpo repülőtér.

Jeju Airport

Jeju szigetén mintegy 2000 turista rekedt a repülőtéren az extrém időjárási viszonyok miatt  és nem tudott eljutni a hétfői munkakezdésre.  

Busan repülőterét is érintette az orkán, mert a rendkívül heves széllökések miatt 10 nemzetközi járatnak sem lehetett felszállási engedélyt adni.   

A Koreai Meteorológiai Szolgálat (KMA) szerint szombaton és vasárnap, valamint hétfőn hajnalban Jeju szigetének hegyekkel borított vidékein óriási vízmennyiség zúdult alá az elfeketedett égből, amelynek mértéke meghaladta a 1,400 millimétert. A sziget többi részén is több, mint 200 mm mennyiségű csapadék hullott, tilos volt kimozdulni a hegyekbe, s akik már ott tartózkodtak, menedékházakban voltak kénytelenek átvészelni a rendkívüli időjárási körülményeket. Természetesen, annyira nem rendkívüli az ezen a vidéken, ebben az évszakban rendre megérkeznek a különböző elnevezésű tájfunok és kisebb-nagyobb erővel sújtanak le a térségre.

Szöul, hétfő 11 óra

 

Szöul, Gyeonggy, Dél-Jeolla és Gyeongsang tartományok sem maradnak ki a Chan-hom hatása alól. Szöult hétfőn délelőtt helyi idő szerint 11 óra körül kapta el a vihar és óránként 40 mm csapadék hullott. Más oldalról nézve, nem jön rosszkor az esőzés, mert a hosszan tartó szárazság és meleg miatt egyre aggasztóbbá vált a helyzet, már lassan a főváros ivóvíz ellátása is veszélybe került.     

---------------------------------------

A zöld alga nem üdít...

(2015. július 8)

Bizony hogy nem valami finom, egészséges üdítőitalt tart a kezében Szöul főpolgármestere, PARK Won-soon, hanem a Han folyóból vett vízmintát. Ökológiailag meglehetősen veszélyes helyzet állt elő az utóbbi hetekben: kiterjedt és gyorsuló algásodási folyamatot lehet tapasztalni a főváros folyójában, de az ország számos más nagyobb folyóvizeiben is. 

A kellmetlen és bűzös jelenség a szokásosnál hosszabban tartó meleg és száraz időszaknak köszönhető - vélik a szakemberek. 

A folyón szinte sziszifuszi munkát végeznek a kotróhajók, mert a folyami zöldalga igen szívós és újranő, tovább szaporodik. 

Tengeri, jótékony névrokonával ellentétben ez a fajta toxikus hatású, azonkívül akadályozza a hajózást és veszélyezteti a folyók halállományát.   

---------------------------------------

UNESCO-s győzelem!

(2015. július 7)

a neungsan-i királysírok

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a régi három királyság egyike, Baekje (Pekcse) nyolc történelmi nevezetessége jó eséllyel indult, hogy felkerülhessen az UNESCO Világörökségi listájára. Nos, a döntés a Világörökségi Bizottság Bonnban a napokban megtartott ülésén megszületett, és ennek értelmében Dél-Korea immár 12 történelmi nevezetessége szerepel az előkelő listán. 

Cikkünk mögé mellékeljük korábbi hírünket, amelyben érdekes részleteket találhatnak a híres-neves történelmi helyszínről.  

---------------------------------------

Új UNESCO örökség?

 

Egy hatalmas kiterjedésű történelmi helyszín, ami valaha a „Három királyság” (i.e.57-668) egyik birodalma volt a dél-nyugati partok mentén – most jó eséllyel indul, hogy a világörökség része lehessen. (Emlékeztek a „Silla királyság ékkövének„  impozáns csatajeleneteire? ) Nos, ez terület pedig nem más, mint az ősi Baekje (Pekcse)  

A döntést hamarosan meghozzák ügyében a Világörökségi Bizottság soron következő, 39. ülésén, amit július 4-én tartanak Németországban. A bizottság elé már csak azok a jelöltek kerülhetnek, amelyeket az Emlékművek és Helyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS)beterjeszt.     

„Komoly reményeink vannak, hogy Baekje felkerül a világörökségek listájára, mert az ICOMOS javaslatát a Világörökségi Bizottság csak a legritkább esetben utasítja el” – bizakodik LEE Cheol-kyu, a koreai bizottság szóvivője.

a Mireuk-sa buddhista tempom és kolostor kövei 
 

A „jelölt” nyolc történelmi helyszínt foglal magában, ahol királyi paloták, erődök, sírhelyek, templomok és egyéb régészeti lelőhelyek találhatók, mégpedig a baekjei történelem különböző korszakaiból az i.e. 18 és i.sz. 660 közötti időkből.  

a Wanggung-ri ásatási terület 
 

A Tanács (ICOMOS) ajánlásban a következőket fogalmazta meg: „Páratlan módon tanúskodik a korszak mindennapi életéről, és egyértelműen bizonyítja, hogy abban az időben milyen élénk kereskedelmi kapcsolat volt Kína, Korea és Japán között: Baekje archeológiai leletei azt bizonyítják, hogy a királyság milyen fontos közvetítő szerepet játszott a kínai kultúra keletre, Japán irányába való közvetítésében”.

Koreának jelenleg 11 UNESCO kulturális öröksége van, köztük olyan helyek, mint a Changdeokgung királyi palota Szöulban, Gyeongju régi városa (Sorabol, az ősi Silla fővárosa), vagy Jeju szigetének vulkánikus hegyei és az itt található természetvédelmi terület. Lehutóbb, a Namhansanseong, vagyis a Szöult dél felől körülvevő hegyi városfal került fel az UNESCO világörökségi listájára, pont egy éve, 2014 júniusában.

A szöuli városfalról az alábbi linkre kattintva olvashatsz oldalunkon:

www.erzeki-korea.hu/setak/varosfal-tura-es-nadragfek/

(2015. július 1)

---------------------------------------

Ragadozóhalak

(2015. július 6)

A Környezetvédelmi Minisztérium július 5-i jelentése szerint négy húsevő, Korea vizeitől idegen halat fogtak ki a hongsongi rezervátumban (Gangwon tartomány). A Dél-Amerikából származó halak közül három piranja, egy pedig az úgy nevezett piroshasú pacu, ami rendkívül különleges, embeszerű fogazatáról ismert.

Mivel nem lehet tudni, hogy a rezervátum vizeiben található-e még a ragadozó halak példányaiból, a hatóságok elrendelték az időszakos látogatási tilalmat. A melegben ugyanis előfordulhat, hogy a látogatók belenyúlkálnak a vízbe, és így veszélynek tehetik ki magukat.  Először fordul elő, hogy dél-amerikai ragadozóhalak egyedeit találják Koreában.

Miután minden csatornát elzártak, sűrű acélhálót vetettek ki a lehetséges vízi kijáratok elé arra az esetre, ha még több húsevő hal lenne található – egyelőre elrejtve – a rezervátum vizeiben.   

„Ahhoz nem elég kis méretűek ezek a halak, hogy eddig megszökhettek volna a csatornarendszeren át, ezen kívül az ilyen halak ívási ideje csak késő nyáron van, amikor a vizek hőmérséklete meghaladja a 23 fokot” – nyilatkozta az egyik tudományos munkatárs.

pacu, az "emberfogú" hal

A rendkívüli halfajták felbukkanását egy civil látogató jelentette, ezt követően a Nemzeti Ökológiai Intézet azonnal megkezdte a terület felkutatását. Pénteken (július 3.) kifogtak egy 20 cm-es piranját, majd az ezt követő napon két, 15cm-t is meghaladó példányt. Ugyanezen a napon sikerült megtalálni és lehalászni a 30 cm-es piroshasú pacut, aminek elég rossz híre van a 2013-as párizsi események óta.

Az erről szóló cikk linkje:

www.origo.hu/nagyvilag/20130904-parizsban-is-felbukkant-a-hereharapo-hal.html

Arról egyelőre fogalma sincs a hatóságoknak, hogy az egzotikus ragadozóhalak hogyan juthattak a koreai rezervátum területére. Valószínűsíthető azonban, hogy valaki beleengedte megunt  „háziállatait” a hongsongi vizekbe.  

„Ha esetleg maradtak volna is még példányok valahol a rezervátum területén található tavakban és patakokban, azok a hideg beálltával mindenképpen elpusztulnak, mert a hideg vizeket nem élik túl” – mondta az Ökológiai Intézet referense.  

---------------------------------------

Busan, a filmes city

(2015. július 5.)

A déli partok mentén található, gyönyörű fekvésű kikötő- és üdülőváros, Busan már eddig is az egyik legnépszerűbb hely volt Koreában. Nem csak a turisták, de a filmesek is egyik legfontosabb fellegváruknak érzik, ami nem is csoda. Fantasztikus, finom, sárgahomokú tengerparti szakaszai, elképesztő kínálatot felvonultató halpiacai és gyönyörű vonulatú hegyei több százezreket vonzanak.  

 

Úgy tűnik, a tengerparti város Szöul mellett immár a filmgyártás legfontosabb központjává válik, hiszen jóváhagyták azt a tervet, miszerint 2019-re megépül Korea legkorszerűbb filmstúdiója, ami egyben Busan harmadik ilyen jellegű létesítménye lesz.

A Dél-Koreai Kulturális Minisztérium, a Busan Városi Tanács és a Koreai Filmtanács  (KOFIC) június 23-án írta alá azt az együttműködési megállapodást (MOU), amely szerint a Busan vonzáskörzetében található Gijangban egy új filmstúdiót építenek fel.   

A létesítmény a tervek szerint egy külső, két belső, egy színpadi és egy digitális hatalmas stúdióból fog állni, ahol a filmes utómunkálatokat végzik majd. További három helyszín kialakítása is szerepel a tervben,ez a fejlesztés következő szakaszát érinti.  

Jelenleg két hatalmas produkciós központ működik Busanban, mindkettőt a Busani Filmtanács üzemelteti. Ezek közül az egyikben (Digital Bay) jelenleg a SONG Seung-heon és Bruce Willis főszereplésével bemutatandó „The Bombing” (Bombázás, vagy más címen Robbantás) c. kínai film szkennelési munkálatai zajlanak.    

A filmről oldalunkon mi is írtunk, ha még nem olvastad, itt megtalálod:

www.erzeki-korea.hu/stars/robbantas-song-seong-heon/

---------------------------------------

Fehér háztetők

(2015. július 4)

Őrültség vagy zseniális ötlet? :-)

A szöuli városvezetés aktivistáknak engedélyt adott arra, hogy a főváros háztetőit fehérre fessék. Ennek célja, hogy megelőzzék, illetve csökkentsék a melegház-hatás kialakulását az épületekben, illetve energiát spóroljanak, mivel a városszerte beindított klímaberendezések komoly többletfogyasztást jelentenek. A leglelkesebb aktivisták természetesen a fiatalok, hiszen elsősorban ők azok, akik tetőtéri lakásokat bérelnek. 

Az ötlet azon az egyszerű fizikai tényen alapszik, hogy a fehér szín visszaveri a napsugarakat, így gátolhatják, hogy a háztetők magukba szívják a hőséget.   

Robbanás

(2015. július 3.)

(illusztráció)

Súlyos katasztrófa történt pénteken, július 3-án, helyi idő szerint 9:20-kor a dél-keleti partok mellett található Ulsan kikötóváros egyik vegyiüzemében.

A vegyitartály robbanásának következtében 6 munkás meghalt, egy személy pedig könnyebb sérülést szenvedett. A katasztrófa feltehetően akkor következett be, amikor a tartályon dogozó munkások hegesztői és egyéb javítási munkákat végeztek. A robbanás pontos okainak vizsgálata folyamatban van, és kiterjed arra is, hogy megfelelőek voltak-e a munkakörülmények, illetve történt-e emeberi mulasztás.

---------------------------------------

Öten az Oscar-bizottságban

(2015. július 1)

Nagy megtiszteltetés érte a koreai filmesek világát. Először fordult elő, hogy öten Dél-Koreából  – két színész és három rendező meghívást kapott, hogy a következő Oscar-díj Bizottságban vegyenek részt, mint szavazók.

A két kiváló színész SONG Kang-ho (többek közt: The Face Reader, The Host, stb.) és CHOI Min-sik ( Old Boy, The Admiral), a rendezők pedig IM Kwon-taek, BONG Joon-ho, valamint KIM Sang-jin.   

Choi Min-sik a "The Admiral" címszerepében

 

Song Kang-ho a "Thirst" vámpírrá vált papjának szerepében

 

Az amerikai Motion Picuture Arts & Sciences (AMPAS) a napokban küldte szét a világ minden pontjára, összesen 322 filmes legenda számára a felkérést, hogy vegyenek részt a híres bizottság munkájában.   

---------------------------------------

A "király" megint főzni fog

(2015. július 1.)

Sokak nagy kedvence CHA Seung-won valószínűleg még egy szezont bevállal a „ nagy túlélőjátéknak”  is nevezett valóság showban, a „Napi háromszori étkezésben”.

Cha, akit jelenleg rajongói és a történelmi sorozatok kedvelő az MBC „Hwajung” (vagy: Splendid Politics) c. drámájában láthatnak a 15. Joseon király, Gwanghae szerepében, célzott rá, hogy a többiek is hajlanak arra, hogy még egy évadot leforgassanak.

Jelenlegi sorozatáról itt olvashatsz ismertetőt:

koreainhungary.blog.hu/2015/04/21/kiralyok_es_hercegnok_elbuknak_de_a_show_megy_tovabb#more7386586

CHA népszerűsége ismét igencsak a magasba szökött a túlélőshow „Halászfalu” epizódjában, amikor igen nagy leleményről tett tanúbizonyságot és kiváló, sőt elképesztően kreatív képességeit is megcsillogtatta a főzőtudományok terén.  Ekkor kapta a „Cha-jumma” becenevet is, aminek jelentését ugye nem kell taglalnunk?   

A főzőshow-ban a sztároknak maguknak kell előteremteni a hozzávalókat, elkészíteni az étkeket, s ráadásnak még olykor a nyakukra érkezik valamelyik sztárkollégájuk, vagy kolléganőjük ( az ő személyük mindig meglepetés), akiket ki kell szolgálniuk – napi háromszori étkezéssel.   

---------------------------------------

Luxusfészek Szöul felett

(2015. június 26)

Nem mindennapi körülmények várják azokat, akik vannak olyan szerencsések (és gazdagok), hogy ellátogassanak a nagyváros őrületétől megszabadulva Szöul büszkesége, a Namsan hegy fészkében található BANYAN TREE CLUB & SPA SEOUL-ba. A hotel és rekreációs központ igazi felüdülést és luxus kényelmet kínál, akár egy napra, hétvégére, vagy hosszabb időre a kikapcsolódni vágyóknak – egy kb 70, 000 négyzetméternyi tetőtéren – Dél-Korea nyüzsgő metropolisza felett.  

A luxusfészek elsősorban magán klub-vendégek számára nyílt, de, ha meg tudja fizetni az árát, bárki élvezheti a bel- és kültéri uszodák, szaunák, edzőtermek, minigolf- és teniszpályák és az előkelő bárok és éttermek gazdag kínálatát.

A hotel mindössze 16 szobával és 18 apartmannal rendelkezik, de abban a „keleti kényelem” minden kelléke a rendelkezésére áll – akár a világ szeme elől elbújni kívánó, vagy csak kikapcsolódásra vágyó – nem kevés pénzzel rendelkező vendég számára.  

A hely hírnevének erősítésében nem kis szerepe van a világ egyik legjobb minőségű gyógyvízforrásának, amely táplálja a gyógyító medencéket. Így a Namsan nem csak a város látképe, hanem annak lakói egészsége fölött is őrként magasodhat.  

---------------------------------------

Nagydíj a "The Shameless"-nek

(2015. június 22)

A június 13-án kezdődött 18. Shanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon OH Seung-uk filmje elnyerte a "Legkiemelkedőbb Művészi Alkotás" nagydíját.

(Oldalunk többször is foglalkozott a JEON Don-yeon és KIM Nam-gil főszereplésével készült "sötét románc filmmel")

A főleg ázsiai fimeket felvonultató fesztiválra 22 koreai alkotást hívtak meg, ebből 4 indult verseny kategóriában. Köztük szerepelt az idei Cannesi Filmfesztiválon is elismerést aratott "The Shameless" és  Shanghaiban most elnyerte a "Legkiemelkedőbb Művészi Alkotásnak" járó nagydíjat.   

Némileg - nem is kicsit - beárnyékolja azonban a shanghaji fesztivált, hogy a szervezők ugyan udvariasan, de felkérték a koreai filmek valamennyi előzetesen meghívott alkotóját, művészét - a sztárokat is beleértve -  hogy ha lehetséges, a Dél-Koreában megjelent MERS-járvány miatt, ne vegyenek részt az eseményen, ne utazzanak Shanghajba.  A koreai filmalkotók vegyesen fogadták a finom "kiutasítást". Volt, aki úgy reagált, hogy nem is állt szándékában utazni, a legtöbben azonban nem is válaszoltak. KIM Nam Gil így nyilatkozott erről: "Ez most természetes, és érthető. Mi most karanténban vagyunk, végülis, vagy nem? ^-^"

/*Ez annyira "Oppás", nem???:-) - a szerk. megjegyzése /

---------------------------------------

A vírus nem válogat

(2015. június 26)

Péntek délutánra (június 26) egy új fertőzést és két újabb halálesetet jelentettek. A legújabb fertőzött egy 26 éves orvos, aki a Samsung Medical Centerben dolgozik, és így nyilván közvetlen kapcsolatba került az általa kezelet fertőzött betegekkel. Az ő esete azt is jelenti, hogy a fertőzött betegek 20%-át az ápoló- és a gyógyító személyzet teszi ki jelenleg. 

A legfrissebb adatok szerint eddig összesen 181 fertőzött beteget és 31 halálos áldozatot jelentettek, ezzel a halálozási arány Dél-Koreában meghaladja a 17%-ot. 

---------------------------------------

Augusztusra csúszik LEE Byung-hun új filmje

(2015.június 19.)

Többhónapos késéssel, csak augusztusban mutatják be LEE Byung-hun új filmjét a „Memories of Sword”-ot

Eredetileg már tavaly a mozikba kellett volna kerülnie a sztár új történelmi filmjének, ám ezt LEE elhúzódó és elég nagy port felvert bírósági ügye miatt halogatni kellett. (a per tárgya az volt, hogy két kevésbé közismert celeb-hölgy megpróbálta őt megzsarolni.)

A filmről annyit lehet tudni, hogy a Korjo királyság (918-1392) legvégén játszódik és kardforgató bajtársak küzdelmeiről, konfliktusairól szól. LEE egy Yoo-baek nevű harcost játszik, aki elárulja társait.

 

A film másik főszereplője JEON Do-yeon (legutóbb: „The Shameless”), aki bosszút forral Yoo-baek ellen, mert az megölte gyermeke édesapját.   

LEE ügynökségének, a BH Enetrtainment közleménye szerint a film promtálására a színész július végén tér haza az Egyesült Államokból, ahol az 1960-ban készült „Magnificent Seven” remake-jének a forgatásán vesz részt. 

---------------------------------------

Szöulban a "Terminátor"

(2015. június 17)

Arnold Schwarzenegger, a  „Terminátor” filmek ikonikus alakja, mondhatni, a karakter megteremtője, június végén látogatást tesz Dél-Koreában, hogy reklámot csináljon az ötödik „Treminátor” filmnek, amelyet július 2-án mutatnak be.

A forgalmazó Lotte Entertainment közleménye szerint a hollywoodi sztár a tervek szerint július 30-án érkezik Szöulba egy háromnapos promo-körútra és számtalan sajtótájékozatót is tart majd.  

Emilia Clarke ( a híres „Games of Thrones” c. sorozatból ismerheted még) is megérkezik majd hogy július 1-2-án csatlakozzon a szupersztárhoz a promos tevékenységekben. Az új Terminátor filmeben női harcosként és John Conner anyjaként jelenik majd meg,  

Arnold Schwarzenegger, az „abszolút terminátor” az öt film közül immár négyben viszi a címszerepet, kezdve a ma már klasszikusnak számító, legendás 1984-es sci-fi filmmel, amit az 1991-es „Terminátor2” követett 1991-ben, majd jött a 2003-as „Terminátor3”  A következő, „Terminátor4”-et (2009) kihagyta, mert, mint ismeretes,politikai karrierbe fogott, nem kisebb pozícióban, mint California állam kormányzójaként.  

A 2017-be helyezett sztori három nagy küzdelem köré épül, ami a múltban (1984-ben), a jelenben (2017-ben) és a jövőben (2029-ben) zajlik.

Egyébként más koreai vonatkozása is lesz a „Terminator Genisys”-nek, a velejéig gonosz T-1000 névre hallgató, gyilkos robot szerepét nem más, mint LEE Byung-hun alakítja.

---------------------------------------

MERS-hatás

(2015. június 17)

Korea megváltozott az utóbbi hetekben. A lakosság kerüli a kórházakat, a mozikat, színházakat, csökkent a tömegközlekedés utasforgalma és olyan árucikkeket próbálnak beszerezni, amelyekkel igyekeznek magukat megvédeni a kórtól.

Mivel egyre kevesebbet fordulnak kórházakhoz, a gyógyszerek vásárlására fordított költés a magasba szökött. A „7-Eleven” kisbolt-hálózat felmérés szerint 16%-al nőtt a gyógyszerek, gyógyszerkészítmények és lázcsillapítók vásárlása a tavalyi év azonos időszakához képest.

A szöuli metro- és autóbusz hálózat utazóközönsége például június 14-én 5,698,000 főt tett ki, ami május 31-hez képest 22%-os visszaesést jelent.

Ugyancsak drasztikus visszaesés jelentkezett a KTX szupergyorsvonat Szöul-Busan közti járatain, ez 26%-os utaslétszám csökkenést  tesz ki a tavaly ilyenkori időszak adataival összevetve.   

Ugrásszerűn megnőtt viszont a légtisztító készülékek vásárlása, az E-mart (Dél-Korea legnagyobb diszkont áruház-lánca) és a Lotte Department Store közös adatai szerint 104.9%-al emelkedett az ilyen készülékek beszerzése.

Mindemellett Dél-Korea lakossága fegyelmezett és türelmes, semmi jelét nem lehet tapasztalni bármilyen pánikhangulatnak. Lassan az iskolákba is visszatér az élet.

Az első MERS esetet Dél-Koreában május 20-án jelentették és június 1-jén jelent meg az első haláleset.

Mai, június 17-i adatok szerint a fertőzött betegek száma 162, 6508 ember van karantén alatt és 20 halálos áldozata van a MERS-nek Dél-Koreában. 

 

---------------------------------------

Aszály

(2015.június 12.)

Dél-Koreát közel negyven éve nem sújtotta olyan szárazság, mint az idei évben. Eddig mindössze alig 60%-a esett le az időszak sokéves átlag csapadékmennyiségnek, és néhány tartomány különösen nagy bajban van a vízellátásban és a mezőgazdaságban jelentkező gondok miatt. A legsúlyosabb problémával Gyeonggi és Gangwon tartományokban lehet találkozni, s így a közéjük ékelődött fővárosban, Szöulban is. 

A Koreai Vízügyi Társaság (K-Water) tájékoztatása szerint a Szöultól keletre található Gangwon tartományban különösen súlyos a vízügyi helyzet. 

Soyang vízerőmű tavaly május
 

A Soyang tározó környéke most
 

A Soyang folyó- és tóvidék víztározója és a kapcsolódó vízerőmű szintje 193.5 méterről 153 méterre csökkent. Komoly aggodalomra ad okot, hogy a víz szintje naponta 33 cm-rel apad. Vízügyis szakértők és a tározó szakembereinek egybehangzó véleménye, hogy amennyiben az elkövetkező 10 napban nem jön egy kiadós esőzés, akkor az elektromos generátorok leállhatnak.

A meteorológiai előrejelzések szerint azonban a helyzet súlyosbodhat, mivel ilyen kiadós csapadékra egyelőre nem lehet számítani.  

A környéken sokan élnek káposzta és retek termelésből de a kiszáradt földeken nem tudnak vetni egyelőre. Értelemszerűen a káposzta és retek ára jelentősen emelkedik a szöuli és a tartományi piacokon.

Szakemberek arra figyelmeztettek, hogy Szöulnak és a két tartománynak vízellátási gondokkal kell szembenéznie, ha az időjárási viszonyok nem javulnak. 

--------------------------------------------------

Nics újabb eset

(2015. június 20)

Hwang Kyo-ahn miniszterelnök szombati látogatása a cheonani kórházban (Dél-Chungcheong tartomány)

Nem történt újabb MERS-megbetegedés és újabb haláleset sem az elmúlt nap alatt – jelentette a dél-koreai Egészségügyi Minisztérium szombaton, június 20-án.

így az összes fertőzések száma 166, az elhalálozottaké pedig 24, mint az előző napon.

Ennek ellenére a minisztérium illetékesei arra hívják fel a figyelmet, hogy még korántsem lehet a járványt véglegesen megszűntnek tekinteni, hiszen még mindig ezrek vannak, akik lappangó betegséget hordozhatnak. Ez főleg azokat érintheti, akik vagy munkájuk, vagy egyéb körülmények miatt kapcsolatba kerülhettek MERS-fertőzött személlyel. Mint ismeretes, a betegség lappangási ideje kb. két hét, s ez alatt az idő alatt a fertőzött nem mutat tüneteteket.

Az adatoknál maradva: pénteki (június 19-i) adatok szerint közel 6000 embert tartanak izoláció alatt, többségüket saját otthonukban, mert esetükben még fennállhat a fertőzés gyanúja. 36 főt engedtek ki a kórházakból, mivel teljesen gyógyultnak minősültek.

Jelenleg 106 fertőzött beteget kezelnek még, közülük jelenleg 15 instabil, súlyos állaotban van. A MERS halálozási aránya köztudottan igen magas, 40%-os,ez jelenleg Dél-Koreában 14,5%. Hatékony gyógymód, kezelés, vagy védőoltás jelenleg még nincs ellene kifejlesztve. Idősebb, más betegségekben szenvedő, vagy legyengült immunrendszerű emberek fokozott veszélynek vannak kitéve.   

---------------------------------------

11 koreai film a new yorki fesztiválon

(június 8.)

A hónap végén a A NYAFF (New Yorki Ázsiai Filmfesztivál) is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, az amerikai közönség tehát lehetőséget kap jó néhány ázsiai alkotás megtekintésére. Épp a múlt héten hozták nyilvánosságra a filmek listáját, amely igencsak változatos képet mutat. Közülük is 11 dél-koreai alkotás szerepel majd az ezüst vásznon, és szintén széles palettán mutatkozik be az érdeklődők előtt. 

"A bujaság birodalma"

A nemzetközi prömierfilmek között szerepel többek között az EMPIRE OF LUST (A bujaság birodalma) c. erotikus történelmi dráma, és a fiatalok göröngyös-vidám útkeresését bemutató TWENTY (20) is. Mindkét filmet márciusban már láthatta a hazai közönség.

De olyan alkotásokat is láthatnak majd New Yorkban, mint a csodálatos, 76 év házasság és szeretet történetét ábrázoló, megható történet a MY LOVE DON’T CROSS THAT RIVER (Ne lépd át azt a folyót, Kedves), vagy az independent kategóriás „SOCIALPHFOBIA”

"Ne lépd át azt a folyót..."

Szerepel még a megrázóan szép történet a REVIVRE, amely egy középkorú férfi bizonytalan, nyiladozó érzelmeit mutatja be egy fiatal kolléganő iránt, miközben hűségesen, odaadóan, mély szeretettel ápolja rákos, haldokló feleségét – AHN Sung-ki megrendítő alakításában.

De ott vannak a listán olyan klasszikusok is, mint KIM Ki-duk „THE ISLE” c. művészfilmje (2000), vagy a WAIKIKI BROTHERS (2001)

Mivel a listát még nem zárták le, szakemberek úgy vélik, hogy még további koreai filmek is bekerülnek a NYAFF-ra, amely június 26-tól július 11-ig tart majd a Broadway legpatinásabb mozijaiban. 

Kim Ki-duk: The Isle

---------------------------------------

Kevesebb vegyes házasság

(2015. június 5.)

A Koreai Bevándorlási Hivatal közleménye szerint hét egymást követő hónapon át folyamatosan csökkent a vegyes házasságok száma Dél-Koreában, s ez a csökkenés hónapról hónapra megfigyelhető. Érdekes, hogy arányaiban a Koreában férjhez menni kívánó nők száma nagyobb visszaesést mutat, mint a Korába beházasodó férfiaké. 

Ennek oka többek között az, hogy a Kormány tavaly (2014) áprilisban szigorított korábbi vízumrendeletén. A szigorítást azzal indokolták, hogy túl sok volt a felkészületlen, különböző kultúrával rendelkező pár, ami aztán végletes szituációkhoz, sőt esetenként bűncselekményekhez is vezettek. Ennél kisebb problémának látszik – viszont egyáltalán nem az – a nyelvi kommunikáció hiánya és az anyagi különbségek.

A szigorított feltételek egyike az, hogy, mindkét fél beszélje a koreai nyelvet, vagy legalább a másik fél anyanyelvét és a koreai házastársnak (vagy a férjnek, vagy feleségnek) legalább évi 14.8 millió won éves jövedelemmel kell rendelkeznie.

A koreai féllel kötött házastársak 40%-a kínai, 26,3 %-a vietnámi, 8,5% japán, 7,4% fülöp-szigeteki, és 3% kambodzsai.         

---------------------------------------

Csökkent az új esetek száma, de...

(2015. június 16.)

Az új fertőzéses esetek száma csökkent tegnap óta ( 4 új esetet jelentettek), viszont három új áldozatot követelt a MERS.

Így a fertőzések száma összesen 154, a halottaké pedig 19.

Az eddig legfiatalabb elhunyt 49 éves volt, és ő a negyedik, akinél előzetesen diagnosztozált belgyógyászati betegség nem volt kimutatható.

A négy új betegnél azt követően mutatotkoztak a jellegzetes tüneteket, miután bent jártak a Samsung Medical Centerben. A Dél-Korea legnagyobb konglomerátuma által fenntartott elit kórház bizonyult eddig az elsődleges gócpontnak. Ezt figyelembe véve a kórház vezetése úgy döntött, hogy legalább június 24-ig nem fogad betegeket még a sürgősségi osztályon és az ambulanciákon sem. 

Egyébként vannak biztató jelek is, hogy csak a csökkenő új eseteket említsük. De az is bizakodásra ad okot, hogy az összes (154) megfertőzött közül 17-en már teljesen meggyógyultak és komplex szűrés után otthonukba bocsátották őket. Szintén jó hír, hogy már csak 475 iskola van zárva, holott a múlt héten ez a szám még 2600 volt. 

 

---------------------------------------

MERS-gyanús eset Pozsonyban

(2014. június 14.)

Kiderült közben, hogy szerencsére nem MERS-fertőzött a dél-koreai fiatalaember, de még megfigyelés alatt tartják. 
.....................................................................

A 38 éves dél-koreai férfi június 3-án repülőgéppel érkezett Pozsonyba és nem esett át otthon szűrővizsgálaton, mielőtt a közép-európai országba indult. Mivel nem mutatott tüneteket, elhagyhatta Koreát.

A Koreai Külügyminisztérium vasárnap (június 14-én) tett bejelentése szerint a férfi a KIA Motors Corp. alvállalkozó cégénél dolgozik Zsolnán.

Szombat óta a szlovák főváros egyik kórházában tartják szigorú megfigyelés alatt. Jelenleg a vérvizsgálat eredményére vár, amely a következő 24 órában rendelkezésre fog állni.  

Hasmenése, magas láza van és testén bőrelváltozások jelentek meg, ez mind jellemző tünete a veszélyes koroanavírusos fertőzésnek.

Elmondása szerint nem járt olyan helyeken Koreában (pl. a MERS-szel érintett kórházakban), ahol követhetően összeszedhette a betegséget.

A koreai és szlovák egészségügyi szervek szorosan együttműködnek kérdésben – szól a közlemény.

Mint ismeretes, a MERS először Szaúd-Arábiában jelent meg 2012-ben, és eddig több,mint 1100 halálos áldozatot követelt.    

Koreában idén május 20-án regisztrálták először és a legfrissebb jelentések szerint 145 fertőzött beteget tartanak nyilván, héttel több, mint az előző napon volt. Vasárnap meghalt a tizenötödik áldozat, egy 61 éves busani férfi. Halála nem sokkal az után következett be, hogy meglátogatta egyik rokonát, akit a szöuli Samsung Medical Centerben kezeltek.      

---------------------------------------

Nem enyhül a járvány

(2015. június 15.)

Tegnap (vasárnap) óta öt újabb esetet jelentettek, ezzel 150-re emelkedett a MERS-fertőzöttek száma.

A betegségben elhunytak száma kettővel nőtt, így összesen 16 ember halt meg a magas halálozási arányú veszélyes kórban.

Az 58 éves elhunyt cukorbeteg volt korábban, de a másik, 61 éves áldozatnak nem volt korábban ismert betegsége. Ismeretes, hogy a betegség halálozási aránya magas, 40%-os, Dél-Koreában most elérte a 11%-ot. 

Jelentették továbbá, hogy a kezelt betegek közül 17 állapota súlyos, instabil, lélgeztető gépen tartják őket.  

Az ápolószemélyzetet sem kíméli a kór, a fertőzöttek közel 20%-a egészségügyi dolgozó, többségükben ápolónők és beteghordók, de eddig négy orvos is megfertőződött.  

---------------------------------------

Ez a hét döntő lehet

(2015.június 9.)

Szakemberek úgy vélik, ez a hét döntő fontosságú, mivel most már az összes érintett kórházat beazonosították és teljes személyzetével, valamint a betegekkel együtt karantén alá helyezték. Remélik, hogy ha lassan is, de csökkenni fog az új esetek száma. 

Tegnapról mára virradóra azonban még 8 új fertőzött beteget jelentettek (összesen 95) és a halálos áldozatok száma is nőtt, ezzel immár 7-re emelkedve. A elhunyt nőbeteg egy 68 éves, krónikus szívpanaszokkal küzdő hölgy, szintén már bentfekvő beteg volt a szöuli Samsung Medical Centerben.   

Choi miniszterelnök arra kérte a lakosságot, legyen fegyelmezett, türelmes, tartsa be a hatósági rendelkezéseket és tartózkodjanak szeretteik látogtásától, amennyiben azok az érintett kórházak ápoltjai. 

---------------------------------------

Még nem sikerült megfékezni

 

(2015.június 8.)

Hétfőn helyiidő szerint  reggel 8 órakor elhunyt a MERS hatodik áldozata is. A 80 éves beteget egyébként már korábban fekvőbetegként kezelték a daejoni kórházban. 

Ezzel egyidőben bejelentették, hogy a kórral megfertőződött az első fiatal, egy tizenéves diák. Mint ismeretes, eddig csak negyven év felettiek kapták meg a betegséget. Ezzel a fertőzött betegek száma elérte a 87-et.

A kormány felszólította azokat a pácienseket, vagy látogatókat, akik a listán szereplő kórházakban bármikor megfordultak, hogy jelentkezzenek ellenőrző vizsgálatra.   

 

---------------------------------------

24 kórház, 64 beteg

(2015.június 7.)

Ez a mai nap ( június 7. vasárnap) statisztikája.  Dél-Korea kormánya végül Park elnökasszony és a közvélemény sürgetésére, úgy döntött, hogy felfedi azon érintett kórházak nevét, amelyekhez a fertőzés köthető. Ezek közül hat intézményben jelenleg is ápolnak MERS-fertőzötteket, 18 kórházról pedig kiderült, hogy korábban jártak ott koronavírussal fertőzött betegek.

A megnevezett kórházak között van Szöul öt legnagyobb kórháza közül három, a Samsung Medical Center, a Seoul St. Mary’s és a Seoul Asa. 

A bejelentést Choi Kyung-hwan hivatalban lévő miniszterelnök tette vasárnap reggel. Elmondta, hogy ugyan korábban nem kívánták felfedni az érintett kórházak névsorát országos pániktól tartva, ennek most mégis szükségét látják. Mint mondta, meg szeretnék nyugtatni az embereket, hogy a pontos lista annak bizonyítéka, hogy a kormány és az egészségügyi  hatóságok tisztában vannak a helyzettel,  követik a fertőzés útját és mindent megtesznek a kór terjedésének megfékezése érdekében.

Tegnap óta tovább emelkedett a MERS betegek száma, a legfrissebb adatok szerint 64 fertőzöttet ápolnak és a halálos áldozatok száma vasárnap délelőttre ötre emelkedett.    

---------------------------------------

MERS - Izoláció

(2015.júnus 5.)

Szakemberek véleménye egybehangzóan az, hogy a veszélyes vírus megfékezésének leghatékonyabb módja az izoláció. Ezzel párhuzamosan megnevezték azt a kórházat, amelyhez bizonyítottan köthető a MERS fertőzések 71%-a, azaz szám szerint 30. A Szt. Mary Kórház Pyeontaekban (Kjonggi tartomány) található. A többi, 13 érintett kórház nevét a Kormány Egészségügyi Hivatala nem hozza nyilvánosságra - a közvélemény követelése ellenére sem - mert el szeretnék kerülni a felesleges pánikkeltést. 

A péntek délutáni (június 5.) adatok szerint a MERS vírusnak 4 halálos áldozata van Dél-Koreában és már 42 bizonyítottan fertőzött beteget tartanak nyilván. A járványt eddig tehát nem sikerült megfékezni, a halálos vírus egyelőre nem bizonyult legyőzhetőnek.

Ebben a pillanatban a leghatékonyabb mód a légúton fertőző kórokozóval szemben a zsúfolt helyek elkerülése, az egészségügyi maszk használata és  a higiéniás szabályok legszigorúbb betartása. 

Fertőtlenítés a szöuli metróban

Az elkülönített betegeken kívül az őket ápoló személyzet is karantén alatt  van, számuk meghaladja a kétezret. Ezen felül Szöulban még 1500 főt helyeztek elkülönített megfigyelés alá, mivel gynú merült fel, hogy egy orvos, aki a karantén alá helyezett kórház alkalmazottja, részt vett egy szimpóziumon Szöulban, ahol esetleg terjeszthette a halálos kórt. 

Park elnök látogatása az izolációs feladatokat ellátó Egészségügyi Központban

Korábbi híreink a témával kapcsolatban:

www.erzeki-korea.hu/archiv-hirek-briefs/

 

--------------------------------------

Tanítási szünet

(2015.június 3.)

4 megye 200 iskolájában ideiglenes tanítási szünetet rendelt el az Oktatási Minisztérium szerdától (június 3.) péntekig a MERS miatt. Ebből 180 iskola található Kjonggi-do tartományban, azaz az Inchon nemzetközi repülőteret is magában foglaló területen.

Időközben 30-ra emelkedett a fertőzött betegek száma, az újonnan jelentett betegek 40 év felettiek. A legveszélyeztetettebbek a krónikus tüdő-, vagy vesebetegségben szenvedők. Egyelőre hatékony kezelési mód nem áll rendelkezésre és a szakemberek a vírus mutációjától tartanak.       

--------------------------------------

Járványtól tartanak

(2015. június 2.)
Kínai turista maszkban a Gyeongbokgung palota előtt
 
Mára (jún.2.) kettőre emelkedett a halálos áldozatok száma és 25-re a MERS-fertőzötteké.
Mindkét elhunyt egyéb krónikus belgyógyászati betegségben is szenvedett, a legutóbb elhunyt 71 éves férfi veseelégtelenséggel küzdött korábban.
 
 
------------------------------------------------------------
(2015. június 1.)
 
 
Sajnos romlott a helyzet, amióta először számoltunk be ennek a rendkívül veszélyes vírusnak a megjelenéséről Dél-Koreában.
 
Már egy halálos áldozata is van a MERS-nek az országban. Az 58 éves asszony, akit május 25-e óta kezeltek magas lázzal és légzőszervi problémákkal (mindkettő jellgzetes tünete a koronavírusnak) ma, hétfőn hunyt el. Vizsgálják, hogy halálát valóban a MERS okozta-e. Sajnos újabb három esetet jelentettek egy nap elteltével ismét, így a fertőzöttek száma mára 18-ra emelkedett. 681 embert helyeztek karantén alá, a gyanús esetek száma két nap alatt 120-ról 681-re emelkedett.
5 rendkívül súlyos beteg van. Az üggyel Park elnökasszony és a Kormány is foglalkozik. Úgy tudni, hogy a rendkívül veszedelmes vírust egy 28 éves fiatalember hurcolta be, aki májusban Szaúd-Arábiában járt. Dél-Koreában a Közel-Keletről érkezett beutazóknak speciális vizsgálaton kell a határon átesni, de ez a fiatalember kínai átszállással érkezett, így nem vetették alá lázvizsgálatnak. Aggodalomra az adhat okot, hogy valószínűleg sokkal többen vannak, akik így, vagyis tranzit átszállással lépték át az ország határát.   
 
------------------------------------------
 
(2015.május 31.)
 
Ahogy arról tegnapi, május 30-i hírünkben beszámoltunk, a MERS-fertőzöttek száma nő Dél-Koreában. Sajnos egy nap alatt, azaz 31-ére kettővel nőtt ez a szám és így eddig 15 esetet tartanak nyilván.  
 
------------------------------------------------
 
 
(2015. május 30.)
 

 

Tizenháromra emelkedett a MERS-fertőzöttek száma.

A dél-koreai Egészségügyi Mimisztérium a tizenharmadik MERS páciens fertőző megbetegedését is bejelentette szombaton (május 30-án)

//MERS = Middle East Respiratory Syndrome (Közel-keleti légúti koronavírus)//

A 13. beteg annak az asszonynak a férje, aki vélhetően akkor fertőződött meg, amikor feleségét látogatta, akit 12. betegként abban a kórházban kezeltek, ahol az országban az első ilyen vírusos megbetegedést azonosították. A férfit magas lázzal és más jellemző tünettel kórházba szállították és elkülönítették.

A 13 esetből 10 ugyanabban a kórházban jelent meg, ahol már az első megbetegedést is észlelték.

A MERS betegséget a világon először csak 2012-ben azonosították Szaúd-Arábiában és azóta összesen 24 országból 1154 esetet jelentettek.  

A betegség az esetek 40%-ában halálos, és gyógyszeres kezelés, vagy védőoltás alkalmazása jelenleg még nem áll rendelkezésre, illetve kifejlesztés alatt áll. 

Dél-Koreában úgy vélik, a betegség eddigi terjedése viszonylag gyors, hiszen az első eset azonosítása óta (május 20) mindössze tíz nap telt el. A Minisztérium megtette a szükséges intézkedéseket a járvány kitörésének elkerülése érdekében – közölte az illetékes szóvivő.

(Koreatimes)