Archív/Hírek/Briefs 7-12

Park-ot menesztette a Parlament

(2016. december 9.)

Ma, december 9-én a dél-koreai parlament nagy többséggel Park Geun-hye elnök menesztése mellett szavazott. A helyi idő szerint 16.23-kor lezárt szavazáson a 300 képvislő közül 234 szavazott a lemondatás mellett, mindössze 56-an voksoltak az elnök maradása mellett. 7 érvénytelen szavazat volt és ketten tartózkodtak. A lemondatáshoz már 200 szavazat is elegendő lett volna, ami azt jelenti, hogy a kormányzó Saenuri párt (Park pártja) 128 tagja küzül is a legtöbben az elnök elmozdítása mellett döntöttek.

Park elnöki státusza formálisan már órákon belül felfüggesztésre kerül, amikor a Parlament döntéséről szóló értesítést hivatalosan is kézhez veszi. Az Alkotmány értelmében a hatalom automatikusan a jelenlegi miniszterelnökre, Hwang Kyoahn-ra száll. Park felfüggesztése további 180 napig tarthat, ez idő alatt az Alkotmánybíróság megvizsgálja az indítvány megalapozottságát. Amennyiben a 9 alkotmánybírából legalább 6 úgy véli, hogy az elnök elleni vádak megalapozottak, akkor Park azonnal és véglegesen távozik, ekkor Dél-Koreának 60 nap áll rendelkezésére, hogy közvetlen módon új elnököt válasszon. Amennyiben kevesebb, mint 6 alkotmánybíró szavaz a menesztés jogossága mellett, akkor Park Geun-hyet azonnal visszahelyezik elnöki székébe. 

A valódi jejui sellők a Világörökség részei !

(2016. december 2.)

2016 december 1-je nagy nap a jejui „sellők” életében. Ezen a napon ugyanis az UNESCO felvette őket és hosszú időn keresztül végzett, csodálatra méltó tevékenységüket  Kulturális szellemi világörökségi listájára.

A haenyeo-s (ejtsd:henya) a múltban a déli kis sziget női merülőbúvárai sokáig a család kenyérkeresői voltak, akik életük kockáztatásával oxigénpalack nélkül, lélegzetük visszatartásával merültek alá, hogy algát, kagylókat és tintahalat gyűjtsenek.   

A Koreai Kulturális Örökség Hivatala (CHA) közleménye szerint a „haenyeo-k” a festői sziget kulturális identitásának képviselői, ahol a meglehetősen szegény lakosság régen főleg halászatból, így a tengerből éltek meg, kitéve magukat az óceán minden szeszélyének. A női búvár-halászok öko-gazdaságos és nem mindennapi képességeket követelő tevékenysége és tudása nemzedékről nemzedékre öröklődött és a mai napig fontos része a sziget, így Korea kultúrájának.

 A CHA azon reményét is kifejezte, hogy Koreai ikonikus örökségének az UNESCO által is elismerése még inkább népszerűsíti majd ezt az egyedülálló tevékenységet. Tiszteletére a Jeonju-ban található  Kulturális Örökség Központjában egy 150 darabból álló kiállítást is megnyitnak , amely december 5-től 2017. március 31-ig lesz majd látható.  

 

A jejui sellők immár Dél-Korea 19. kulturális öröksége az UNESCO listáján. Eddig már olyan koreai kulturális örökségek társaságában vannak, mint pl. a szöuli Jongmyo szentélynél évente megtartott királyi temetkezési szertartás és a hozzátartozó zenei bemutató, a pansori-ének, vagy éppen a Gangneungban rendezett Danoje Ünnepség.

Cikkajánló:

koreainhungary.blog.hu/2016/05/11/sellok_akik_nemcsak_a_mesekben_leteznek

Plágium vád !

(2016. november 24.)

Alig indult útjára a sokak által nagyon várt fantazy sorozat és hozott az első pár rész igen szép nézői sikereket, máris plagizálással vádolják.

Számos néző tette szóvá, hogy az A-kategóriás sztárokat felvonultató sorozatban koppintások sorozata fedezhető fel.

Elsőként is a nagysikerű brit „Sherlock”c. televíziós sorozatot említik. A koreai sorozatban Lee Min-ho egy igencsak ügyes szélhámost alakít, aki képes a legparányibb nüánsz megfigyelésére, ezért zseniálisan olvas a másik fél személyiségében és gondolataiban. Nos, a nézők nem haboznak, és felróják, hogy ez az ötlet egy csöppet sem eredeti, hisz a 2010-ben készült „Sherlock”-ban a szupernyomozó pont ezzel a képességgel rendelkezik, így szerintük az utánzás teljesen egyértelmű. 

De nemcsak a „Sherlock” az egyetlen korábbi alkotás, aminek utánzásával vádolják a „Legend of The Blue Sea” alkotóit. 1984-ben készült (Tom Hanks-szel a férfi főszerepben) a „Spalsh” (Csobbanás) c. amerikai mozifilm, amellyel teljesen egyértelmű a hasonlóság. Ebben Hanks egy sikeres fiatal üzletembert alakít, akit egy sellő ment meg, no és persze egymásba szeretnek… A koreai sorozatban ugyan Lee Min-ho a kedves szélhámost játssza, de a történet bizony hajaz az amerikai storyra. Itt nemcsak a tartalom lekoppintása a vád, hanem a két sellő karakterábrázolásának hasonlósága is, ahogy például beszélni tanulnak, szocializálódnak, illetlenül falnak, sőt a forgalmi lámpás jelenet kínos leutánzását is felróják.  

Vád alá helyezték Dél-Korea elnökét

(2016. november 20.)

Az ügyészség az ország demokratikus történelmében először helyezte vád alá hivatalban lévő elnökét, aki jelenleg Park Geun-hye. A főügyész vasárnap, november 20-án kiadott vádiratában az elnököt „bűnrészességgel” gyanúsítja abban az immár óriásivá dagadt korrupciós és hivatali hatalommal való visszaélési botrányban, amely immár egy hónapja borzolja a koreaiak kedélyét. Négy egymást követő hétvégén óriási tiltakozások és tüntetések törtek ki, amelyben alkalmanként milliós tömegek mozdultak meg országszerte, hogy Park lemondását követeljék.  

A vádirat szerint Park elnök-asszony és régi, közeli barátja Choi Soon-sil dollár milliárdokat csikartak ki az ország vezető nagyvállalataitól, hogy Choi magánalapítványaiba (MIR, K-Sports) helyezzék ki. De nem csak ez szerepel a lajstromban, hanem az is – többek között -, hogy Choi hivatali hatalom nélkül az ország politikai ügyeibe is beleszólhatott, s érdekei szerint befolyásolta az államügyeket.

„Elegendő bizonyítékot gyűjtöttünk össze, amelyek alá fogják támasztani, hogy az elnök bűnpártolást követett el, mert ezekről az üzelmekről volt tudomása, s így bűnrészese az ügynek” – jelentette ki LEE Young-ryeol főügyész a Szöuli Központi Kerületi Ügyészség sajtótájékoztatóján vasárnap (november 20-án) délelőtt.  

Mivel Dél-Korea alkotmánya értelmében a hivatalban lévő elnök nem ítélhető el, vélhetően megúszhatja a dolgot. Szakértők egyöntetű véleménye azonban, hogyha jogilag nem is vonhatják felelősségre, erkölcsileg és politikailag már hitelét vesztette, s így le kellene mondania az elnöki tisztségről. Park azonban egyelőre hallgat, és a Kék Ház (Elnöki palota) sajtónyilatkozata szerint nem szerepel terveiben, hogy elhagyja hivatalát.     

--------------------------------

A BTS tanítani fog ! :-)

(2016.november 6.)

A közelmúltban nagy nemzetközi sikereket is bezsebelő (Billboard listás) népszerű fiúbanda lesz a főszereplője a „Star Show 360” következő epizódjának hétfőn (november 7-én). A sorkövetkező részben a fiúk egy felsőiskola tanárait, illetve diákjait fogják alakítani.

Egy „Bangtan High School” nevű képzeletbeli iskolában Suga zenetanárt alakít.

Jimin nem kevesebbre vállalkozott, mint a testnevelő tanár szerepére.

Képzeljétek, Rap Monster angoltanár lesz,

J-Hope pedig koreai nyelvet fog tanítani! Hahaha...

Jin életeket ment majd, mint az iskola egészségügyi csapatának egyik prominens tagja

Jungkook és V, a két „legkölykösebb” képű srác pedig a diákok hadát erősíti majd. Reméljük, a BTS-rajongók nem hagyják ki a vissza nem térő szórakozási lehetőséget!

---------------------------------

„Téli Olimpia Pyeongchang, 2018”

Jéghideg fogadtatás

(2016. október 20.)

Jéghideg hazai fogadtatásban részesült a Pyeongchanban 2018-ban megrendezésre kerülő Téli Olimpiai Játékok beharangozó videóklippje, annak ellenére, hogy olyan sztárok szerepelnek benne, mint a SISTAR lánycsapat Hyolinje, vagy KIM Jun-hyun és JUNG Sung-ho humoristák, akik lényegében viszik a klippet.  

Bizony, az otthoni közvélemény eddig az igencsak meglepően rossz „gyenge” és „ zavaros” minősítést adott az „ARARI, YO” c. videoklippnek, aminek zenei alapja a legismertebb és legszeretettebb koreai népdal, az „Arirang”.  Sokan egyenesen az emblematikus  és mély nemzeti érzéseket kifejező dal megsértésének titulálták és kikérték maguknak ezt a feldolgozást.

Néhány idézet:

„Most komolyan? Ez a klip  népszerűsítené a koreai téli olimpiai játékokat? Na neeee….”

„Van képük az Arirangot felhasználni erre a SEMMIRE?”

 És egy nagyon figyelemre való észrevétel:

„Én nem szeretem a japánokat. De az szégyennel tölt el, hogy az ő 2020-ra tervezett olimpiai játékukra készített video-anyaguk egy jól, és gondosan összeállított, nemzeti érzéseket tükröző klip lett. Mi mért nem tudtunk ilyet csinálni? Pláne: ennél mért nem sokkal, de sokkal jobbat?"    

Tények:

A videoklip elkészítésének költsége mintegy 275 millió Won (240.000.- USD  = 67. 605 millió Ft)   

A Kulturális Minisztérium versenyt hirdetett tánckoreográfia kategóriában, amelynek az említett klipre készített tánc győztese 60.000 USD díjban részesül.

---------------------------------

Kína nyomul és vásárol

(2016.október 17.)

Miután a szépséges Jeju szigetét már majdnem teljesen ellepték, a kínai ingatlan befektetők immár Dél-Korea fővárosát, Szöult vették célkeresztbe.

A Szöuli Városháza legfrisebb, 2016. június végi adatai szerint jelenleg 4 139 telek/ingatlan (171,614 m2) van kínai állampolgárságú személyek tulajdonában, ami a tavalyi évhez képest a dupláját jelenti.

A kínai befektetők eddig jellemzően Szöul déli részén, Daelim-dongban, vagy a nyugati városrészben Yeonnam-dongban vásároltak ingatlanokat, ahol korábban is jelentős számú kínai populáció élt, ám mostanában egyre népszerűbbek az eddig jellemzően koreaiak által lakott, drága földterületek is.

Így ma már egyre több ingatlan kerül kínai tulajdonba a Yeongjong szigeten, az inchoni Songdo-ban, de már a híres és gazdag Gangnam is becserkészés alatt van.  

Az említett felmérés szerint mintegy 120 Gangnam-beli ingatlan van kínai kézben. Természetesen ezt csak a vagyonos kínaiak engedhetik meg maguknak, ezzel jelentősen felverve az amúgy sem alacsony szöuli ingatlanárakat. A szöuli városatyák attól tartanak, hogy bekövetkezik az, ami Jejun immár megtörtént, vagyis egyetlen év alatt 28%-al emelkedtek a korábban koreai ingatlanok árai.

---------------------------------

Busztragédia

(2016.október 14.)

Tíz ember életét veszítette, amikor a  Gyeongbu Expressway egyik járatán tűz ütött ki a délkeleti Ulsan városa közelében csütörtökön (október 13.) késő éjjel.

Az áldozatok lényegében csapdába kerültek a kigyulladt járműben, amely 20 utassal a fedélzetén a deagu-i repülőtérről Ulsanba tartott. A rendőrség közlése szerint a súlyos baleset este 10 óra körül történt.

A buszsofőr első vallomása szerint  a busz egyik kereke felrobbant, ezután a jármű irányíthatatlanul belerohant a terelőkorlátba, majd az ütközés következtében egy szempillantás alatt lángra kapott.

A forgalomfigyelő kamera felvétele szerint azonban a sofőr felkapcsolta a vészjelző lámpákat és hirtelen be akart vágni a jobboldali sávba két másik jármű közé. A manőver következtében elvesztette uralmát a kormány felett és háromszor is nekicsapódott járművével a szalagkorlátnak, s a tűz ennek következtében robbant be.

 A vezető ezután kiszabadította magát a járműből, és az ablakok betörésével megkísérelte kimenteni az utasokat, de sajnos közülük tízen bennrekedtek az égő járműben. Az életben maradt sérülteket a már közel lévő ulsani kórházakba szállították.

A 20 utas egyébként az ulsani Hanwha Chemical nyugdíjasa volt, akik egy kínai turista utazásról tértek (volna) haza.     

---------------------------------

Raint kitüntették!

(2016.október 7.)

Dél-Korea ikonikus pop- és fim sztárját ismét nagy megtiszteltetés érte, ráadásul távollétében!

A szeptember 30-án Busanban magtartott K-pop fesztiválon ugyanis nagydíjat nyert, amellyel a K-pop határokon túli elismertetéséért és népszerűsítéséért végzett, rendkívül értékes munkáját díjazták.

A „One Asia” nevű fesztiválon a műfaj legjelesebb képviselői léptek, fel, köztük többek között a képen látható INFINITE formáció is.

Rain, aki jelenleg Kínában forgat egy sorozatban, videóüzenetben köszönte meg a kitüntetést és rajongói bizalmát.

„Mindig büszkeséggel töltött el, hogy számos külföldi országban is képviselhettem a koreai pop-kultúrát a színpadokon és ez a megtisztelő díj további inspirációt ad, hogy még jobb legyek. Mindenkinek köszönöm!"

Gratuálunk Rain! ^-^

---------------------------------

Focisták sikere Rióban

(2016.augusztus 11.)

Dél-Korea fociválogatottja csoportelsőként, 7 ponttal bejutott az olimpiai negyeddöntőbe. Ez eddig azért is nagy fegyvertény, mert olyan csapatokat utasított maga mögé mint pl. a német válogatott, vagy éppen Mexikó, akiket éppen tegnap vert meg 1:0-ra. A képen Kwon Chang-hoon, aki a 77. percben lőtt góljával biztosította be a továbbjutást. 

Jin Jong-ok (képen) pisztolylövésben szerzett aranyérme is jól jött, és ezzel Dél-Korea a 7. helyre került az éremversenyben, egy helyet javítva.     

--------------------------------

Koreának is megvan az első arany :)

(2016.augusztus 7.)

Tegnap Dél-Korea is megcsípte az első olimpiai aranyérmét, ezt pedig a férfi íjászcsapatnak köszönheti.

Az ország hosszú ideje vitathatatlanul uralja ezt a sportágat, amin a történelmi sorozatok kedvelői kicsit sem csodálkozhatnak, hiszen évszázadokra nyúlik vissza a koreai íjászat története. Ezt a dominanciát a (mostmár) 20 olimpiai aranyérem is bizonyítja.

A győztes csapat a döntőben az USA team-jét verte meg. A bajnok íjászcsapat tagjai balról jobbra: Ku Bon-chan, Kim Woo-jin és Lee Seung-yun.

---------------------------------

Fagyosodó viszony

(2016. augusztus 6)

Nem mindennapi dolog történt a napokban, amire nagyon sok Hallyu rajongó felkapta a fejét.

A kínai szervező váratlanul, egyoldalúan és indoklás nélkül bejelentette, hogy lemondja Suzy és Kim Woo Bin szombatra (augusztus 6-ra tervezett) kínai rajongói találkozóját.

Köztudott volt, a két koreai szupersztár jelenlegi népszerű sorozatuk, az „Uncontrollably Fond” promotálása miatt utaztak volna Kínába, ahol népes rajongótáborukkal találkoztak volna.

De az elmúlt napokban nem ez volt az egyetlen igen kellemetlen, merev és teljességgel egyoldalú visszautasítás Kína részéről, ahol pedig közismerten a legtöbb szurkolója van a Hallyunak (koreai újhullám). Úgy hírlik, Yoo In-nát is kitessékelik az egyik kínai sorozat stábjából.   

Snuper

A Wassup nevű lány- és a Snuper K-pop formáció is nem várt és kínos értesítést kapott, hogy kínai TV show- műsorukat törölték. „Augusztus 21-ére volt tervezve, hogy részt veszünk az AIBB HIT parádén Kínában, aztán most közölték, hogy minket töröltek a műsorból. Segédfogalmunk sincs, hogy mért, azt nem árulták el.” – nyilatkozta a Snuper menedzsmentjének egyik tagja.

Az egyre eszkalálódó Kínai elutasítás abban is megmutatkozik, hogy sorban mondják le a szervezett turista utakat Dél-Koreába, ami pedig nagyon nagy érvágást jelentene. Közismert, hogy a turizmusból származó bevételek nagy részét arányaiban a Kínából beérkező látogatók termelik, nem is beszélve a csak 1-2 napra, bevásárló túrára érkezőkről, akik igencsak jó pénzeket hagynak Dél-Koreában.

Általánossá vált az a vélemény, hogy a levegő érezhetően hűvösödik a két ország között, ennek hátterében pedig a közelmúltban tett koreai katonai bejelentés áll. Dél-Korea ugyanis Kína és Oroszország élénk diplomáciai tiltakozása ellenére engedett az amerikai nyomásnak és ratifikálta az USÁ-val az amerikai THAAD rakétaelhárító rendszer telepítését. Ez nem csak a legmodernebb védelmi eszközök egyike, hanem rendkívül fejlett felderítő rendszer is, s ez valószínűsíthetően kiverte a biztosítékot Kínánál.

Pedig nagy kár, hogy a politika olyan helyre is beteszi a lábát, s ellenségeskedést szít, ahol semmi keresnivalója nem lenne.    

---------------------------------

Korea nyaralni megy

(2016. július 31.)

Ezen a hétvégén Dél-Koreában is kitört a nyári szünet, milliók rajzottak ki otthonukból, hogy eltöltsék jól megérdemelt, hosszabb-rövid ideig tartó vakációjukat.

A Koreai Közútkezelőségi Hivatal (KEC) közleménye szerint csak a közutakon 4.32 millió autó jelent meg egyetlen napon, vasárnap (július 31-én), ez kb. 15%-al több volt, mint egy átlagos napon.

Incheon Reptér

Az Incheon Nemzetközi Repülőtér forgalma is ugrásszerűen megnőtt vasárnap, mintegy 200 ezer utazni vágyó (vagy érkező) fordult meg a repülőtéren, amely egyébként sem szűkölködik utasokban, hiszen a világ egyik legforgalmasabb légikikötője. A roham még csak ez után jön igazán, hiszen a július 16 és augusztus 15-e közötti időszakban ( a nyári szezon csúcsa) mintegy 5 és fél millió utasra számít a Incheon Repülőtér.  

Haeundae Beach, Busan

A forró dél-koreai hétvégén a tengerpart szerelmesei is ellepték a legnépszerűbb strandokat, így Busan 7 híres fürdőhelyét is, a strandolók száma meghaladta a 2 milliót, csak egyedül a szépséges Haeundae parton 600 ezer pihenni, fürödni vágyó fordult meg.

Jeju-do

A Koreai Meteorológiai Szolgálat (KMA) szerint az extrém hőség legalább augusztus 10-ig kitart, és az előrejelzések azt mutatják, hogy a szokatlanul forró időjárás egészen szeptember közepéig megmarad a Koreai-félszigeten.   

---------------------------------

Újabb sorozat hódít külföldön! 

(2016. július 23)

Az OCN kábelcsatorna legújabb sorozata, a „38 Revenue Collection Unit” igen nagy sikernek bizonyul – csak eddig 10 ország vásárolta meg a sugárzás jogát.

A csatorna közleménye szerint ezek az országok: Kína, Japán, Hong Kong, Tajwan, Malájzia, Singapore, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Ausztrália és Új-Zéland, amelyek nézői otthonába eljut a legújabb sikersorozat.

Az eddigi OCN sorozatok közül a „38 Revenue Collection Unit”-nak van a legnagyobb sikere, a július 9-én vetített rész pl. 4%-os nézettségi arányt ért el, amit eddig a gyártó nem nagyon tapasztalt.

A „38 Revenue Collection Unit” egy 16 részből álló izgalmas krimisorozat, a főszerepeket Seo In-geuk, Don Lee és a ’Girls’Generation’ lánybanda tagja Sooyoung alakítják. Egy középkorú adóbehajtó, egy dörzsölt ifjú szélhámos és egy adóhivatali adminisztrátor összeáll, és ez a fura alakulat nem szokványos harcot indít az adóelkerülő, csaló, gonosz és gazdag urak ellen, hogy beszedjék az elmismásolt adókat és keményen büntessenek is.

A nem mindannapi csapatban a szorgalmas, de eleinte igen naív köztisztviselő szerepét a sokarcú Don Lee alakítja (egyébként szenzációsan!), az adóhivatal munkatársáét a színész-énekesnő, míg a minden hájjal megkent csaló bőrébe a pimasz képű, fiatal sztár, Seo In-geuk bújik.

(*belekukkantottam. tényleg nagyon jó! ^o^* a szerk. megjegyzése)    

---------------------------------

Metrózz ingyen Koreában!

(2016. július 21)

Az Incheon Közlekedési Vállalat bejelentette, hogy legújabb, 2. metróvonalán az átadás napján mindenki ingyen utazhat reggeltől estig!

A legmodernebb technikával felszerelt új metróvonal reggel 5 és este 9 óra között, 27 állomást összekötve szállítja az érdeklődőket (no meg a munkába sietőket). A 2.sz. Incheon járat hossza 29.2 km, és a Geomdam Complex, valamint az Unyeon állomások között közlekedik. (Persze, ha valaki át szeretne szállni az 1., vagy a Gyeongin vonalra, oda már fizetni kell, illetve lehúzni az utaskártyát.   

Szóval, ha még nem próbáltad  a koreai metrózást (ami valóban egy rendkívüli feeling! ^^), akkor most megteheted Incheonban. Ráadásul ingyen! Július 29-én adják át, bőven oda lehet érni!

Ja, hogy odáig is el kéne jutni valahogy? Nos, a repülőjegy egyelőre még fizetős….

---------------------------------

Telefonfülkéből töltőállomás

(2016. július 17)

A leleménynek és gazdaságosságnak Koreában nincs határa! Most az egyik legfrissebb, hogy a feleslegessé vált utcai telefonfülkéket elektromos töltőállomásokká alakítják át az elektromos meghajtású gépjárművek részére.

A Környezetvédelmi Minisztérium július 14-én bejelentette, hogy a KT Linkus-szal (a KT Telecom leányvállalatával) együttműködésben 9 használaton kívüli telefonfülkét alakított át ilyen módon. A tervek szerint 2017-től minden évben további 20 fülke jut erre a sorsra, vagyis nem válik selejtté, hanem átalakul és hasznosul.  

A jelenleg felállított töltőállomások közül 3 Szöulban, egy Gyeonggi tartományban, 3 Daeguban és további 2 pedig Dél-Jeolla tartományban került üzembe helyezésre. A mobiltelefonok rohamos terjedésével feleslegessé vált ex-fülkék pénteken, július 15-én már működésbe is léptek, és egy kilowatt ára 313.1 Won-ba kerül (1 USD = 1138 Won).Az új elektromos töltőállomásokon mintegy 25-30 perc alatt lehet feltölteni a járművet, míg a korábbi, hagyományos elektromos állomásokon ez bizony 3-5 órát is igénybe vett!A többi, régi telefonfülkét sem dobálták el, hanem vagy segélyhívó fülkévé, vagy ATM bankká alakították át, sőt, némelyikből kisebb használt könyvkölcsönző lett!

Dél-Korea úgy tervezi, hogy 2030-ra az országban lévő gépjárművek 5%-a elektromos meghajtású lesz. A kutatásokban, fejlesztésekben és a termelésben természetesen a Hundai jár az élen. 

---------------------------------

Ismét nagy sztár a kisképernyőn :-)

(2016.július 3)

Ne higgyük, hogy a színész, aki alaposan belekóstolt már a filmsikerekbe is, az nem szívesen tér vissza a „kis” képernyőre, azaz a „nagyképernyős televíziók” sorozatainak hadába, hogy ott is csillogtassa képességeit!  Bizony, ez történt Jeon Doyeonnal is, aki a mai napig az egyetlen igazán nemzetközi díjazással is elismert színésznő, s aki egyszerűen kortalan.

"Lovers in Prague"

A méltán hatalmas hazai sikert aratott, 2005-ös SBS sorozat, a „Lovers in Prague” után a hatalmas filmszínész karriert bejárt színésznő most először tér vissza televíziós sorozatba, aki tizenegy éven át azóta a filmvászon nemzetközi sztárja.

Alain Delon-nal az "Aranypálma" díj átadásakor (2007)

Legnagyobb sikere kétségkívül a 2007-ben készült „Secret Sunshine”, amelyért még abban az évben meg is kapta a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját, az Aranypálma díjat (a képen Alain Delon társaságában a díjkiosztón). Azóta persze zsűritagként is megfordult az európai filmgyártás fővárosában, legutóbb pedig ugyanitt Kim Nam Gil oldalán aratott igen nagy elismerést a „Shameless” c. produkcióban.

Ismét Cannes-ban, Kim Nam Gillel (2015)

Filmsikereinek se szeri se száma, de most a sorozatrajongók nagy örömére visszatér, mégpedig hamarosan!

A "The Good Wife" -ban, 2016

„Good Wife” címen mutatja be a tvN az azonos címen már ismerős CBS sorozatot, amelyben a férjét börtönbe juttatók ellen ismét ügyvédként veszi fel a harcot a hivatásától visszavonult, családjának élő feleség. Mivel az eredeti amerikai sorozat ("A férjem védelmében" címmel) számtalan díjat (köztük 5 Emmy-t) már bezsebelt, így érthetően nagy a várakozás, hogy a koreai társadalmi viszonyokhoz adaptált változat milyen sikereket fog elérni Dél-Korea egyik legnagyobb színésznője főszereplésével.

Yoo Jitae a "Healer"-ben

A megvádolt ügyész, vagyis a férj szerepét Yoo Jitae alakítja, aki szintén megszámlálhatatlan nagysikerű film sztárja (Attack the Gastation, Oldboy, Hwang YinJi, Split, stb.), akit legutóbb a „Healer”-ben láthattak a sorozatrajongók.   

A sorozatot a tvN csatorna vetíti július 8-tól péntek és szombat esténként 20:30-tól.