Archív/HÍREK/BRIEFS/2016/4-6

----------------------------------

Koreai "Hollywood"

(2016. június 22)

Közismert, hogy Dél-Korea leghíresebb filmes városa Busan. A Busani Nemzetközi Filmfesztivál (BIFF) mára már előkelő helyen szerepel a világ valamennyi film készítője és filmrajongója szakmai listáján.

Ám ennél is tovább szeretnének lépni, ugyanis éppen a napokban, június 21-én írták alá azt a szerződést, amely szerint a nem titkolt cél, hogy a déli, gyönyörű fekvésű tengerparti városban épüljön fel Ázsia valaha volt legnagyobb filmstúdiója.

A szerződés értéke, melyet a busani városatyák, a Kulturális, Sport- és Turisztikai Minisztérium, a Koreai Filmtanács (KOFIC), valamint Gijang régió képviselői írtak alá, meghaladja az 57 millió USD (pontosabban 66 milliárd Won)-t.

A gigantikus, a lehető legmodernebb technológiákkal felszerelt stúdió építését jövőre kezdik Gijangban, mintegy 249,400 négyzetméternyi területen és a tervek szerint 2020-ra készül el.

A hipermodern látványtechnológiák alkalmazása lehetővé teszi majd, hogy a legbonyolultabb, legnagyobb kihívást jelentő utómunkálatok ideje a negyedére csökkenjen a jelenlegi gyártási folyamatokénak.           

---------------------------------------

"Csak hölgyeknek!"

Metro-teszt Busanban

(2016.június 16)

Busanban, Dél-Korea második legnagyobb városában négy metróvonal létezik, azonban azok jó hosszúak! A legforgalmasabb, 1. vonalon június 22-től tesztelni fognak egy olyan rendszert, amit más városokban korábban már kipróbáltak.

Nevezetesen, ezen a vonalon lesz egy olyan kocsi, amit kifejezetten csak a nők vehetnek igénybe. A Busani Közlekedési Vállalat (BTC) közleménye szerint a szerelvények ötödik kocsija lesz kijelölve az utazó hölgyek számára.

A teszteléssel kapcsolatos döntést azzal indokolták, hogy elszaporodtak a nők ellen irányuló zaklatások, és amikor a nyári idényben amúgy is kevesebb ruha van az embereken, szükséges a hölgyek, különösen a várandós nők védelme és kényelme.

„ A hölgyek megnövekedett panaszai miatt döntöttünk a tesztelés mellett, ami különösen a csúcsforgalom idején tapasztalható” – nyilatkozta Park Jong-hum, a BTC vezérigazgatója.

Minden állomáson reggel 7-9 óra, illetve a délután 6-8 óra között a földalatti dolgozói szakszerű irányítással fogják segíteni az utasforgalmat. A tesztelési idő három hónap, amelynek letelte után a metro vezérkara kiértékeli a tapasztalatokat és az utazóközönség reakcióját, majd dönt az intézkedés esetleges végleges bevezetéséről.

Az első vélemények már most megoszlanak.

„Szerintem ez egy nagyon jó ötlet” – mondta Cheon Eun-hye, egy 25 éves egyetemista lány. Ha a nagy hőság miatt rövid szoknyát viseltem, nagyon gyakran éreztem magam védtelennek. Sokan nem tisztelnek bennünket”

Kim Dong-chun katona (23) azonban máshogy vélekedik:

„Nem lenne fair az ilyen intézkedés, csak azért, mert férfiak vagyunk.”

Egyébként az ilyen jellegű kísérlet, nem az első Dél-Koreában, Szöulban 2007-ben, Daeguban 2011-ben már próbálkoztak hasonlóval. Akkor mindkét nagyvárosban megbukott a teszt, ennek oka pedig a férfiak élénk tiltakozása volt az általuk ’hátrányos megkülönböztetésnek’ titulált intézkedés.  

---------------------------------------

Zavarosban halászó kínaiak

(2016. június 11)

A Dél-Korea és ENSZ által közösen felállított parti őrség szigorú ellenőrzés alá vonta a két Korea között húzódó semleges vizeket a Han folyó torkolatánál pénteken, június 10-én. Az ok pedig, hogy az említett tengeri határon az utóbbi időben rendkívül megnőtt az illegális halászat, mégpedig Kína részéről…

Northern Limit Line (zölddel jelölve)

 

Dél-Koreában tisztában vannak vele a hatóságok, hogy a katonákkal is megerősített közös parti őrség mozgása és tevékenysége ismét felidegesítheti Északot, mivel ezek a műveletek igencsak közel vannak az 1950-53-as háború után felállított híres Északi határhoz (Northern Limit Line, „NLL”). A parti őrségi műveleteket egy nemrégiben létrehozott, speciális, 24 főből álló katonai rendőri egység és négy új, merev vázzal megerősített, modern és rendkívül gyors gumicsónak végzi. 

Már az első napon alig 4 óra leforgása alatt 10 illegálisan halászó kínai hajót csíptek nyakon, azaz riasztottak el. A Védelmi minisztérium illetékese tájékoztatása szerint, miután rádión figyelmeztették a kínai orvhalászokat, azok az észak-koreai vizekre menekültek a semleges zónából. Az újabban rendkívül megszaporodó kínai illegális halászat több szempontból is aggályos, hiszen ez igen gyakran „átcsusszan” a dél-koreai vizekre, erősen megcsappantva ezzel a halállományt és gyakori eset az is, hogy a „túlerőben” lévő kínai halászok erőszakosan lépnek fel a dél-koreai halászokkal szemben. A másik kényes pont az előbb említett és kiszámíthatatlan észak-koreai reakció, hiszen mindez az Északi határvonalon történik.   

  

A kínai illegális halászat az elmúlt év óta jelentősen erősödött és már diplomáciai viták is kirobbantak emiatt. 2014-ig mintegy évi 2-3 esetet jelentettek ( a 2012-es súlyosabb összecsapás után, amiben egy gumilövedékkel eltalált kínai halász életét vesztette). 2015-ben ez a szám 120-ra emelkedett, és idén májusra 520-ra ugrott fel.

A dél-koreai és kínai illetékes hatóságok e hónap végén, vagy a jövő hó elején ismét összeülnek – ezúttal – Szöulban és Szöul kezdeményezésére, hogy íróasztal mellett, lehetőleg békésen rendezzék ezt a kényes kérdést, amit Peking vonakodik saját hibájának elismerni.  

---------------------------------------

A Téli Olimpia kabalái

(2016. június 8.)

Végre megtudhattuk, milyen kedves állatfigurák lesznek a kabalái  majd a 2018-as Téli Olimpiai Játékoknak, amelynek köztudottan a dél-koreai Pyeongchang ad otthont.   

A két kiválasztott figura a fehér tigrist, illetve az ázsiai fekete medvét szimbolizálja és szemmel láthatóan nagyon kedvesek, szerethetőek.

Persze, a tigris már szerepelt kabalaállatként az 1988-ban rendezett Szöuli Olimpiai Játékokon, de most a fehér tigris lesz a sztár, tekintettel, hogy téli játékokról van szó.

A Paralimpiai Játékok kabalája az ázsiai feketemedve az akaraterőt és a bátorságot testesíti meg, másfelől egyébként is ez a rendező Gangwon tartomány emblematikus állata.    

A kabalafigurák promóciójához Dél-Korea korcsolya-csillaga, Kim Yuna adta az arcát. A rendezők úgy tervezik, hogy a további népszerűsítést a jövő hónapban kezdik meg Pyeongchangban és Szöulban egyaránt, és tigris, meg a mackót elviszik az augusztusi  Riói Olimpiára is. 

---------------------------------------

Brüsszeli arany a koreai rizsbornak

(2016. május 23)

Gyeongju ( a régi Silla) híres, zamatos szeszesitala, a „Gyeongju Beopju” nyerte el a ma, május 23-án Brüsszelben megtartott „Monde Selection” versenyen az aranyérmet a szeszesital kategóriában.   

A belga fővárosban évente megrendezésre kerülő alkoholos italok versengése, a Monde Selection a világ egyik legrangosabb ilyen jellegű versenye, ahol a világ minden részéről érkező szeszesitalok mérik össze minőségüket és zamatukat. 

Idén 80 ország több, mint 300 itala küzdött meg egymással az elismerésekért, és Korea rizsborának, a „Gyeongju Beopju”-nak – úgy tűnik - nem akadt párja. Ez az ital egyébként kb. 20% hántolt rizs feldolgozásával (erjesztésével) készül, szigorúan ősi, kézműves (és titkos) receptúra alapján.  

Az ital egyébként már bezsebelt egy aranyérmet a nagyvilágban, ez 2013-ban a San Franciscóban megrendezett Nemzetközi szesz- és borversenyen történt. Nos, úgy tűnik, hogy Silla folyékony kincse immár Európát is meghódította. 

---------------------------------------

Oh, azok a csodálatos lánglovagok!

(2016. május 20)

Egy legutóbbi országos felmérés szerint Dél-Koreában a legnagyobb tisztelet a tűzoltókat illeti.

Az Inha egyetem professzora, dr. Kim Heung-ki vezette kutatási csoport – amely 1996 óta kíséri figyelemmel az emberek preferenciáját -,azt állapította meg, hogy a „legtiszteletreméltóbb foglalkozás” nem más, mint a tűzoltó.   

A megkérdezetteket (akik mindenféle társadalmi réteget képviseltek) arra kérték, hogy 44 foglakozást 5 szempont alapján értékeljenek. Az 5 szempont a következő volt: 1. az emberek és a társadalom biztonsági érzetének erősítése 2. feddhetetlenség 3. tisztelet és elismerés 4. törvénytisztelet 5. megbízhatóság

Nos a maximálisan 10-es skálán a tűzoltók szerezték meg a legnagyobb pontarányt, azaz 8.41 pontot.

Hihetetlen (?) , de igaz, hogy az utcák tisztítói és karbantartói végeztek a második helyen 7.45 ponttal az orvosok előtt, akik 7.15 pontot kaptak.

„Úgy tűnik, hogy a bátorság és a sokszor életmentő önfeláldozás tisztelete a mai napig nem halt ki hazánkban” – kommentálta a felmérést Kim professzor.

A győztesek tegnap, május 19-én nagyszabású bemutatót tartottak, ahol aztán le is dobták magukról a nehéz tűzoltófelszerelést, és megmutatták a lángokkal folytatott harcban  (és fitnessztermekben) edzett testüket és bizony hogy nem mindennapi izmaikat a nézősereg óriási üdvrivalgása kíséretében.   

Bemutatójuk olyan hangos ovációkat váltott ki, amihez hasonlót talán csak egy kisebbfajta gáztartály felrobbanásakor szoktak hallani a harc-és tűzedzett lánglovagok.

A bemutató egyébként a „2016 Safe Seoul” (Biztonságos Szöul, 2016) évente megrendezett és a Yeoido Parkban megtartott fővárosi esemény részét képezte és óriási sikert aratott.

Hogy miért is ez hatalmas siker? Katt a fotósarokra a lenyűgöző képekért  :-)

www.erzeki-korea.hu/fotosarok/azok-a-langlovagok-oh-those-firefighter-guys/#!

---------------------------------------

Pedagógusnap Koreában 

Stresszelnek a szülők

(2016. május 13.)

Dél-Koreában május 15-e ünnepnap (idén vasárnapra esik), mégpedig a tanárok napja, a pedagógusoké, akiket ilyenkor ünnepel az ország.

Ám a legtöbb szülő kicsit kínosan érzi magát ilyenkor. Hogy mért is? Sokan azért feszengnek, mert szeretnék hálájukat kifejezni mind azért a sok erőfeszítésért és munkáért, amit a nevelők, a tanárok, sőt az egyetemi professzorok csemetéik okosítására fordítanak sokszor éjszakákba nyúló áldozatos munkájuk során és átvállalják tőlük a néha keménynek titulált módszereket is.   

Ám e hála kifejezése ma már nem olyan „egyszerű”, mint akár pár évtizeddel ezelőtt is, amikor ajándékokkal halmozták el őket, sőt a készpénz (nevezzük ’hálapénznek’?) adományozása is elterjedt és társadalmilag teljesen elfogadott volt.

Azonban az utóbbi években az ajándékozgatásokat, a nagy köszöntéseket, rajongásokat avittnak és korruptnak mondta ki a törvénykezés, s maguk a tanítómesterek is szerényen, visszafogottan, sokszor visszautasítóan  reagálnának az ilyen gesztusra. Így aztán mostanság leginkább a kisebb figyelmességek divatja van napirenden. Ám azonban nem mindenkinek ilyen egyszerű ez, mert – talán – minden hátsó gondolat nélkül is hálás, és köszönetet szeretne mondani.

Hogyan vélekedik erről a szülő? S hogyan a tanár?  A koreai Pedagógusnapon (május 15.) erről is olvashatsz egy érdekes cikket oldalunkon. 

---------------------------------------

Megemlékezés

(2016. április 28.)

 

 

Ma van a születésnapja Korea talán legnagyobb háborús hősének, Yi Sun-shin admirálisnak. A híres myeongryangi csatában (1597) az ő parancsnoksága alatt győzött a mintegy 13 hadihajóból álló maroknyi koreai flotta a közel 130 hajót felvonultató japán egység ellen. Az ádáz ütközetben aratott győzelem az admirális rendkívüli stratégiájának ( a hadihajók híres „daru” formációban való felvonultatása), a maga korában forradalminak számító „teknősbéka” –alakú koreai naszádoknak és nem utolsó sorban a hazájuk partjait tigrisként védő hősöknek köszönhető. 
Az admirális születésnapja alkalmából „Yi SunShin admirális története” címmel kiállítás nyílt Szöulban a Gwanghamun téren, amelyet a Sejong király szobra mögötti aluljárón át lehet megközelíteni. 

www.erzeki-korea.hu/blog/az-admiralis-1/

www.erzeki-korea.hu/blog/az-admiralis-2/

---------------------------------------

Dél-Korea választott

(2016. április 14.)

A 2016-os parlamenti választás bizony tartogatott meglepetéseket. Park elnökasszony pártja, az eddig is kormányzó konzervatív Saenuri párt elveszítette parlamenti többségét, és a Parlamentben 20 év után először át kell hogy adja helyét a hárompárti országvezetésnek.

A Saenuri párt kiábrándító szereplése nemcsak mandátum- és presztízsvesztést jelent, hanem jelentősen megnehezíti Park elnökasszony dolgát mostantól, hiszen nem lesz mögötte pártja megbízható többségi támogatói bázisa.

A 300 fős Nemzetgyűlésben az eddig uralkodó Saenuri mindössze 122 helyet szerzett meg, eggyel lemaradva az ellenzéki Minjoo mögött, és ha ehhez hozzátesszük a harmadik, a Néppárt 38 mandátumát, akkor a vereség még inkább szembeszökő.

A három nagy TV csatorna, az MBC, a KBS és az SBS már hetek óta figyelte a közvélemény kutatók előrejelzéseit, s nagyjából ezek az eredmények voltak megjósolhatók.

A magasnak mondható, 58%-os részvételi szándék mellett megtartott szavazási eredmények (2012-ben a szavazásra jogosultak 54.2%-a vett részt) földrajzilag is megosztódtak. Busan és a konzervatívnak tartott déli tartományok többségében a kormányzó Saenuri pártra szavazott, míg a főváros, Szöul és az északi tartományok az eddigi ellenzékieket emelte be elsősorban a Parlamentbe. 

---------------------------------------

A vegyes házasságok alkonya?

(2016. április 8)

11 éve folyamatosan csökken a koreaiak külföldiekkel kötött házasságának száma – mutatják a legutóbb közzétett statisztikai adatok.

Az elmúlt évben közel 21 300 koreai kötött házasságot külföldi illetőségű nővel/férfival, ami 8.8%-os visszaesést mutat az azt megelőző, 2014-es évhez képest. Ez bizony nagyon jelentős csökkenés, ami pl. a 2005-ös évhez viszonyítva mindössze a fele a külföldiekkel kötött házasságoknak.

Ami a nemek megoszlását illeti: 2015-ben 14 700 férfi lépett házasságra más állampolgárságú nővel, s ez 9.1%-os visszaesést mutat a 2014-es adatokhoz képest. 6 600 koreai nő ment férjhez külföldihez, és itt is jelentős visszaesés mutatkozik az azt megelőző évhez képest, mégpedig 8%.

Ez – az immár tartósnak mondható - folyamat nem kevésbé a kormány vonatkozó rendelkezéseinek is köszönhető. A legújabb idők törvénykezése jelentősen bekeményített a külföldiekkel kötendő/kötött házasságokat illetőleg, pl. a szigorított vízum- és letelepedési szabályokkal, és az állami engedély nélkül működő házasságközvetítő cégek betiltásával.

---------------------------------------

Piacozás by night

(2016. április 4)

Szöul Városi Tanácsa („SMG”) izgalmasnak ígérkező tavasz-nyári projektet bocsátott útjára március 31-én, amitől további gazdasági és turisztikai felpezsdülést vár, tegyük hozzá: igencsak jó eséllyel.  Ez pedig nem más, mint hogy éjszakai piacok egész sorát nyitják meg Szöul-szerte.

Az próbaüzemre még tavaly októberben sor került és óriási sikere volt, egy hét alatt majd negyedmillió látogatója volt.  Az eredmények fellelkesítették az illetékeseket, akik ennek alapján úgy döntöttek, hogy „Seoul Bamdokkaebi” néven négy piacot nyitnak meg, amelyek egészen októberig minden pénteken és szombaton éjjel működnek majd. 

  

Az első éjszakai piac a Hangang parkban nyílt meg. Ami az utcai ételkínálatot illeti, nem csak koreai specialitásokat lehet kapni, hanem a világ minden tájának étkei kaphatóak a mintegy 30 kamionból álló ételsoron és ezen kívül 70 vállalkozó kapott további áruk (úgy, mint kézművestermékek, ruházati cikkek, bőr- és fa alapanyagú  egyéb használati cikkek) értékesítésére.

Májusban nyílik további két piac a Dongdaemum Design Plaza (DDP) és a Cheonggye Plaza területén, előbbi egyértelműen a 20-as éveikben járó fiatalokat célozza meg és számtalan  utcai showműsor is várja az ide látogatókat. Már nagy érdeklődés várja a csak júliusban nyitó  piacot is, amelynek majd a Mokdong stadion ad otthont és máris van egy fantázianeve : „LEPORTS”, amellyel a piac jellegére utalnak, azaz itt elsősorban sport- és szabadidős (leisure and sports) árucikkeket lehet majd kapni