Archív /HÍREK/BRIEFS/ 2016/1-3

---------------------------------------

A pénz az utcán hever

(2016. március 23.)

Hihetetlen, de ilyen sem sok nagyvárosban történhet meg, hacsak nem Szöulban…

A rendőrség azt jelentette a központnak, hogy a metropolisz egyik legnagyobb, legforgalmasabb közterületén, a Seoul téren hétfőn délután 5 óra körül egy nő 22 millió won készpénzt szórt szét, ami több, mint 5 millió forintnak felel meg.

Ám itt történt olyasmi, amire a legkevésbé sem számítana az átlag nyugati állampolgár: a szöuli járókelők rá sem hederítettek a földön heverő, repkedő 1000, 5000 és 10.000 címletű bankjegyekre, legfeljebb kicsit bámészkodtak, vagy akadt, aki fényképezett (*lehet, hogy az japán turista volt?* a szerk. megj.) Az viszont senkinek eszébe sem jutott egy pillanatig sem, hogy odarohanjon, és észvesztve kapkodja a teljesen gazdátlannak látszó bankókat.

A rendőrség tájékoztatása szerint egyébként a felügyelet nélküli pénz elvitelét megbüntethetik, mégpedig akkor, ha bebizonyosodik a tolvajlás vádja. Ebben az esetben azonban ilyesmiről szó sem volt. Az 56 éves hölgy direkt szórta el a pénzt és teljes egészében lemondott a tulajdonlási jogáról. Így aztán a rengeteg pénz begyűjtése az egyenruhásokra maradt…

Amikor kikérdezték a teljesen józan és normális hölgyet, elmondta, hogy attól tartott, hogy ex-férje és fia ráteszik a kezüket az ő pénzére, ezért úgy döntött, hogy inkább eladományozza annak egy részét, rábízva a véletlenre a továbbiakat.

A rendőrségi ellenőrzés megerősítette, hogy az illető hölgy napokkal korábban valóban kivette a bankjából az összes pénzét (42 millió won). A pénzzel megtömött táskával taxival érkezett a Seoul térre, sőt, az útjára még egy privát biztonsági őrt is felfogadott…

(*nekem erről egy régi Dire Straits szám, a „Money For Nothing” – pénz a Semmire – jutott eszembe. Remek zene!* :-)))    

---------------------------------------

Nő, szűz és katona...

(2016. március 21.)

Meghökkentő riportműsorral keltette fel a napokban a nézők figyelmét a dél-koreai TV Chosun. A műsor vendége néhány olyan disszidens nő volt, akik korábban az észak-koreai néphadseregben szolgáltak.

A műsorban elhangzott, hogy a katonalányokat számtalan megaláztatás éri a militarista országban, ezek közül is legmegdöbbentőbb az a szüzességi teszt, aminek a lányokat alávetik.

Ahn Hye-kyung, az észak-koreai hadsereg volt tisztje a televíziós csatorna havonta jelentkező „Moranbong” nevű magazinműsorában mondta el, hogy ezt a vizsgálatot férfi katonatisztek végzik.

(illusztráció)

„A céljuk ezzel, hogy kiderítsék, vajon a regrutalánynak volt-e korábban szexuális érintkezése. A seregbe jelentkező lányoknak 17 éven felülieknek kell lenniük,s ha már nem szüzek, akkor nem veszik be őket.” – mesélte a volt észak-koreai katonanő.

A műsor házigazdája kérdésére, hogy miképp van a nő szüzességnek köze katonai szolgálatához, Ahn elmondta, hogy Észak-Koreában ez az egyik legfontosabb társadalmi elvárás egy katonanőtől. „Ha már nem vagy szűz, nem vagy kész és alkalmas a haza szolgálatára és megvédésére.”

Elmondta azt is, hogy az ilyen vizsgálat alkalmával a lányoknak egy szál alsóban kell sorban állni és így várakozni. Ha valaki megpróbálja takargatni magát a kezével, arra azonnal rárivallnak és kizárják a jelentkezők közül.

A legtöbb nő megélhetési gondok miatt választja a katonaságot, kap ruhát, élelmet és minimális szinten hátrahagyott családjáról is tud gondoskodni, leszerelés után pedig számos kiváltságot és anyagi előnyt élvezhet.

2016-ban új szabályzatot is bevezettek: a katonai szolgálatra jelentkező nőnek érettségi vizsgával kell rendelkeznie, 17 évnél idősebbnek, legalább 142 cm-nek és 42 kilónak kell lennie. No, és persze szűznek. S hogy az marad-e vajon a leszerelés után is? Nos, arra már senki sem kíváncsi…   

---------------------------------------

Konfucius tiszteletére

(2016. március 15.)

Holnap, március 16-án a koreai konfucianisták országszerte hagyományos ünnepi rendezvényekkel emlékeznek meg a nagy gondolkodó és bölcselő halálának évfordulója alkalmával.  

A „sokjeon daeje” (szokdzson dédzse) nevű ceremónia helyszínei a hyanggyo-k, azaz konfuciánus iskolák, illetve akadémiák lesznek, a központi rendezvényt pedig a Munmyo szentélyben tartják majd. A Munmyo egyébként a Sungkyunkwan Egyetem (SKKU) ma már modernkori épülete tőszomszédságában található, amelynek oktatási hagyományai 1398-ra vezethetők vissza. Az akkor még konfuciánus tanokat hallgató diákok helyét ma már a köztisztviselői vizsgákra készülő egyetemisták foglalták el.  

A munmyo ilmu tánc

A munmyo ilmu nevű tömegtáncot 64 vörös köpönyeges táncos mutatja be gondosan összeállított ősi koreográfia szerint, s őket szintén 64 zenész kíséri majd, akik húros, ütős és fafúvós hangszeren játszanak. A megszámlálhatatlan mély meghajlással kísért ceremónia keretén belül, az oltár előtt celebrált áldozati bemutató leginkább arra a mai napig őrzött hagyományra emlékeztet, amelyet a koreai emberek az eltávozott elődök síremlékei előtt rónak le.

Jelenet a "Confucius" c. filmből

Dél-Koreában töretlenül és folyamatosan őrzik a Sungkyunkwan hagyományát, és mint ilyen egyedülálló a világon. A ceremónia során megelevenítik Kelet-Ázsia 39 történelmi konfuciánus alakját, akik között ott van az Öt bölcs (köztük Konfucius), az ő tíz tanítványa és még 24 tudós tanító.  Köztük 18 koreait is találunk, többek között Yi Hwangot és Yi I-t.   

"Az élet valójában egyszerű, csak mi emberek megszállottan bonyolulttá tesszük"
(Konfucius) 

Konfucius 2 567 évvel ezelőtt született (i.e. 551- 479) és Kelet-Ázsia kétségtelenül legnagyobb hatású bölcselője és tanítómestere volt. 

--------------------------------------

Ékszer helyett csokit a nőnek!

(2016. március 14.)

Március 14-e Koreában a szerelmesek igazi, ünnepe, bár ez is csak „jövevény” akár a valentin-napozás. A szerelemnek tehát két ünnepe is van, s míg az egyiknek leginkább a vörös, a márciusinak a rózsaszín az uralkodó színe, bár White day-nak, azaz „Fehér napnak” hívják, koreaiul pedig: 화이트데이.

De nem csak ez a különbség, hanem az is, hogy míg Koreában februárban, a Valentin-napon inkább a nők ajándékozzák meg a férfiakat, a Fehér-napon a fiúkon van a sor! Ám az egyik legnépszerűbb üzlethálózat felmérése szerint az utóbbi időkben jelentős változáson mennek át a férfiak fehér-napi vásárlási szokásai. Az derült ki ugyanis, hogy sóherebbek lettek az urak, bizony! Míg korábban nem sajnálták a pénzt egy-egy jó táskára, parfümre, drágább ékszerre, ma már leginkább csak édességet vesznek szívük hölgyének. Tévedés ne essék, az édességek ajándékozása korábban is jellemző volt, de leginkább csak kísérőként adták át a nagyobb értékű ajándék mellé.

Nos, uraim, tessék magukat kicsit jobban összekapni!   :-) :-) 

---------------------------------------

Életveszélyes sebész

(2016. március 10.)

(illusztráció)

A dél-koreai Egészségügyi és Jóléti Minisztérium felfüggesztett egy orvost, mivel olyan súlyos vád alatt áll, ami alól a mai napig nem tudta tisztázni magát . Eszerint a sebész doktort felelősség terheli –többek között – az immár elhunyt énekes és popsztár, Shin Hae-chul halálával kapcsolatban. A hatályos törvény értelmében az az egészségügyi dolgozó, vagy intézmény akivel, illetve amellyel kapcsolatban komoly aggályok merülnek fel, hogy veszélyeztetik a rájuk bízott emberi életeket, a tevékenységtől való eltiltással sújthatók.

A Kang vezetéknevű orvost most ilyen, gondatlanságból elkövetett életet és egészséget veszélyeztető tevékenységgel vádolják, és vádak eddig nagyon is megalapozottnak bizonyulnak.

Ez év januárjában egy ausztrál páciens meghalt azt követően, hogy Kang doktor egy hasüregi műtétet végzett el nála még előző év novemberében. Egy kanadai beteg ugyan szerencsésebb volt, mert ő „csak” komplikációkat és súlyos szövődményeket szedett össze Kang beavatkozása után nem sokkal, de a tavaly októberi műtét óta nem gyógyul ezekből.

Shin Hae-chul (1968-2014)

Noha a híres énekes 2014-ben hunyt el, a pert most az ő családja élesztette fel. SHIN 2014. októberében az akkori kórházi jegyzőkönyv szerint szívinfarktus gyanújával került a műtőbe, ám kiderült, hogy végül egy alhasi műtétet kellett rajta végrehajtani vékonybél-összetapadás miatt. Ez pedig a legújabb vizsgálatok szerint azért léphetett fel, mert öt évvel korábban fogyókúrázás céljából gyomorszűkítési gyűrűzésen esett át – s mindegyik műtétet Kang sebész végezte. Az elhunyt zenész-énekes családja 2.3 milliárd won (kb. 1.9 millió USD) kártérítést követel.

---------------------------------------

Észak-koreai hacker támadás

(2016. március 8)

A dél-koreai hírszerző szolgálat (NIS) tegnap, március 7-én közzétett sajtónyilatkozatában közölte, hogy Észak dél-koreai magasrangú kormányhivatalnokok okos telefonjait törte fel. Ezen kívül olyan hacker kísérletekre is fény derült, amely során megpróbáltak olyan, a civil lakosságot is érintő szolgáltatások hálózataiba is behatolni, mint a KORAIL vasúttársaság és egyéb nemzetbiztonsági szervek.

A NIS közleményét követően a Kormány figyelmeztetést adott ki a jövőbeni lehetséges kiber-támadások elhárítása érdekében, amelyek eddig is általában akkor jelentek meg, amikor Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg az imperialista USÁ-t, illetve az azzal szövetséges Dél-Koreát és Japánt.

A kormány figyelmeztetését követően megerősítették és védelem alá helyezték a koreai metróhálózat teljes IT rendszerét, amit számos intézkedés követ majd egyéb területeken is.   

A NIS továbbá arra is figyelmeztet, hogy Észak-Korea részéről az eddigieknél sokkal intenzívebb és  fokozottabb hacker támadások várhatók a kommunista országot sújtó rendkívül kemény nemzetközi embargó miatt. Ismeretes, hogy az észak-koreai rakétakísérletek és atomtámadási fenyegetések miatt az ENSZ súlyosan szigorított gazdasági szankciókat rótt ki Kim Jong-un (kim dzsongun) országára.               

---------------------------------------

Song Joong-ki valódi hős

(2016. március 4)

SONG Joong-ki, a „Descendants of the Sun” eddig igen nagysikerű sorozat sztárja még mindig rehabilitációra kényszerül, bár a napokban már levették a gipszkötést a jobb csuklójáról. SONG a sérülését a forgatás alatt szerezte, sőt egy másik sportbalesete is volt, ami szintén a filmmel kapcsolatos „munkabalesetnek” számít. Ez utóbbit,  - a jobb térdében történő keresztszalag-szakadást - még a novemberi kaszkadőri mutatvány próbafelvételekor szedte össze, - egy szóval, nem egy ijedős fajta színésszel találkozhatunk a képernyőn :-)

Aki nézi új sorozatát , bizonyára tudja (aki nem, annak melegen ajánljuk), hogy a történet egy képzeletbeli balkáni országban játszódik, és egy ENSZ békefenntartó különleges alakulat tisztje, valamint egy önkéntes orvoscsoport női tagja között szövődő szerelemről szól.

Sok más sorozattól eltérően a „Descendants” képsorait már előre rögzítette a stáb, így nekik már nem kell küszködni az „epizódról epizódra” való forgatással. „Joong-ki vasakaratára óriási szükségünk volt, nem volt 100%-os egészségi állapotban, mégis 150%-on teljesített. Csak köszönettel tartozunk neki” – nyilatkozott elismeréssel a sorozat rendezője. Mostmár SONG is regenerálódhat és gyűjtheti az erőt következő nagy munkájához, ami a RYU Seung-wan rendezésében készülő „Gunhamdo” c. nagyfilm lesz, ennek forgatását júniusra tervezik.   

---------------------------------------

Lee Byung-hun az Oscar-díjon volt!

(2016. február 29)

És de jó, hogy elment! Ő és Sofia Vergara színésznő adhatta át az Oscar-díjat Nemes Jeles Lászlónak a "Saul fia" c. immár világhírű film rendezőjének!!!

Korábbi hírünk volt (02.24.):

LEE Byung-hun az első koreai színész, akit meghívtak a filmes világ legrangosabb eseményére. Nos, egyelőre nem jelöltként, hanem ő lesz azon kiemelt hírességek egyike, aki a kis szobrocskát átadhatja valamelyik kollégájának február 28-án.

A díjátadó után azonnal továbbrepül Japánba, ahol egy újabb elsőalkalmas eseményen vesz részt, hiszen most lesz első közönségtalálkozója, ahol több, mint 20 ezer rajongója várja majd.

LEE színészként is jól ismeri Hollywoodot, hiszen itteni debütálása 2009-re datálódik, amikor is a „G.I. Joe: The Rise of Cobra”c. filmben mutatkozott be az amerikai közönségnek, tavaly pedig Arnold Schwarzenegger oldalán szerepelt a „Terminator Genesy” c. film „rosszfiú robotja” szerepében. Legutóbbi koreai gyártású filmje, az „Inside Men” igazi kassza-és közönségsikeres „R-kategóriás” film lett, hónapokig vezette a hazai filmek listáját.

LEE Byung-hunról itt olvadhatsz még weboldalunkon:

www.erzeki-korea.hu/blog/inside-men/

www.erzeki-korea.hu/archiv-hirek-briefs/

---------------------------------------

"Szellemek" tüntettek Szöulban

(2016. február 25)

A Koreai Amnesty International látványos tiltakozási akciót szervezett a fővárosban szerdán (február 24-én sötétedés után). Először jelent meg az éjszakai tüntetés ilyen formája, amelyhez különleges holografikus fény effekteket használtak fel.A tüntetők azért vonultak fel és tiltakoztak, mert úgy vélik, a Kormány túlszabályozza a gyülekezési- és a szólásszabadságról szóló törvényt. 

 A tüntetést a Gwanghamun térre hirdették meg , oda, ahol nem régiben két nagyszabású polgári megmozdulás is történt, amelyek közül az első komoly erőszakba torkollott mind a résztvevők egy csoportja, mind pedig a velük szemben fellépő karhatalmi erők részéről.

A különleges éjszakai felvonulásról készült fotógyűjteményt az alábbi linkre kattintva lehet megnézni:

www.erzeki-korea.hu/fotosarok/szellemek-tuntetese-szoulban/#!

---------------------------------------

Az orosz kapcsolat

(2016. február 18)

A koreai kultúra lelkes orosz rajongói immár hivatalos szervezetbe tömörültek. Céljuk, hogy még inkább népszerűsítsék a távol-keleti ország kultúráját a hallyutól kezdve egészen a komoly zenéig és bővítsék Dél-Korea és Oroszország e területen való együttműködését.

A napokban megalakított a „K-culture supporters” (a „K-kultúra támogatói) nevű csoport teljes erőbedobással fog működni a kulturális kapcsolatok elmélyítése, valamint a kultúra valamennyi szegmensének széles körben való elterjesztése érdekében. Előzetes felméréseik azt mutatták, hogy Oroszország-szerte van igény erre, már csak össze kellett fogni és hivatalos mederbe terelni a szervezkedést.

Anatolij Levin

A jelenleg 17 főből álló csoport nem kispályás tagokból áll, hiszen olyan neveket találunk az alapítók között, mint Yuri Kolosov, aki az Orosz Filmszövetség Nemzetközi Kapcsolatainak koordinátora, vagy éppen Anatolij Levinét, aki a Moszkvai Csajkovszkij Zeneművészeti Konzervatórium főzeneigazgatója.  

A tagok között ugyanúgy megtaláljuk a koreai kultúrával foglalkozó legjobb orosz blogok szerzőit, az e témában jártas magazinok és ifjúsági újságok szerkesztőit, mint a koreai nyelvet tanulók diákképviselőit, valamint a filmeseket.  A két ország közötti kulturális együttműködés területei tehát a film- és dráma, a zene, az irodalom és a nyelvtanulás lesznek.  Mivel Oroszországban jelenleg még nincs koreai kulturális központ, ezért a rendezvényeknek kezdetben a moszkvai koreai nagykövetség ad majd otthont, illetve egy leszerződött moszkvai mozi.

A már jó előre összeállított program megnyitójára a moziban kerül majd sor március 22-én hagyományos koreai tánc- és zenei műsorral, valamint filmvetítéssel, k-pop bemutatóval. 

---------------------------------------

Hazai pályán

(2016. február 15)

Talán csak a téli sportok vérbeli rajongói tudják, hogy a Nemzetközi Síszövetség (FIS) aktuális Világkupa sorozatának legutóbbi állomása Dél-Korea volt. Közelebbről: a Jeongseon Alpesi Síközpont, ami egyébként központi helyszíne lesz a 2018-as Téli Olimpiai Játékok síversenyeinek is.

KIM Hyeon-tae super műlesikló

Alighogy befejeződött a február 6-7 között megtartott nemzetközi verseny, némi pályarendezés után a hazai profi síelők csapata máris megkezdte tréningjét – méghozzá a két év múlva megtartandó olimpiai játékokra való felkészülés jegyében.

HAN Sang-min paralimpikon

A sportért is felelős minisztérium 10 fiatal profi síelő felkészülését támogatja, akik közt két paralimpiai versenyző is van, és ők alkotják a lesiklás, valamint a szuper műlesiklás (Super-G) kategóriákban indulók csapatát.  

KIM Seol-kyung edzésen

„Még nagyon sokat kell dolgoznunk, nagyon-nagyon meg kell ismerni a pályánk minden négyzet milliméterét, hogy megfelelő eredményeket tudjunk elérni és érmet, vagy inkább érmeket szerezhessünk. Ki kell használnunk a hazai pálya előnyeit” – tette hozzá mosolyogva a hazaiak nagy reménysége Kim Seol-kyung.

Reméljük, a koreai síelők csapata beváltja a hozzá fűzött reményeket, és eredményes felkészülést kívánunk nekik! Minden esetre, a legutóbbi, 2014-es Szocsiban megtartott téli olimpián Ted Ligety számára „nem lejtett a pálya”, mert hihetetlen „pimasz” síeléssel akkor ő nyerte a gyilkos Super-G futamot. Érdekességként mutatunk egy videót Tedről és a Super-G szépségéről és nem mindennapi nehézségeiről.  

---------------------------------------

A hidegháború szele

(2016. február 11)

A két Korea közötti Kaesongban (Észak-Korea területén) található egyetlen közösen fenntartott ipari parkban Phenjan csütörtökön lefoglalta Dél-Korea eszközeit, bezártatta a teljes üzemet, de még ennél is tovább ment, vagyis katonailag tiltott területnek nyilvánította azt.

Észak-Korea arra szólította fel az ipari parkban dolgozó dél-koreai munkásokat, hogy néhány órán belül (helyi idő szerint 17.30-ig, magyar idő: - 8 óra) mindannyian hagyják el a közös ipari park létesítményét, egyedül személyes holmijaikat vihették magukkal.  A kiutasítás dühös válasz volt arra, hogy előzőleg Dél-Korea kilátásba helyezett bizonyos korlátozásokat válaszul az északiak nagy hatótávolságú rakétájának kilövésére. Az északiak minden dél-koreai eszközt lefoglaltak és minden tárgyalást befagyasztottak. 

Helyi idő szerint csütörtök este 10-kor (magyar idő du. 2 óra) az ipari parkban dolgozó mind a 280 dél-koreai munkás és mérnök épségben elhagyta a területet és hazatért Dél-Koreába.    

---------------------------------------

Harc az ünnepi utazásért

(2016. január 29)

Dél-Korea sok tekintetben a legszervezettebb országok egyike, de a nagy nemzeti ünnepek tömegközlekedési jegyeinek értékesítésénél a mai napig egyáltalán nincs a helyzet magaslatán.

Az idei évben február 7–én beköszöntő Holdújév (Seollal) a két legnagyobb, többnapos hagyományos nemzeti ünnepek egyike. Ilyenkor családok százezrei indulnak el az ország minden pontjából egy másik „minden” pontba, hogy szeretteikkel együtt ünnepeljék a koreai újévet.

De ilyenkor senkinek sincs egyszerű dolga hogy utazzon, sem a félnapokat dugókban ülő autósoknak, sem pedig azoknak, akik pl. vonattal kívánnának közlekedni.

Seoul Station 2016. 02.26

Az ország legmodernebb pályaudvara, a Szöul Station elővételi jegypénztárában január 26-tól kezdik a jegyeket árustását 9 és 11 óra között. Ennek következtében az ide kilátogatót már előtte való éjszaka évről évre a következő látvány fogadja: több száz ember vackolja be magát hálózsákkal és élelmiszeres dobozkákákkal felszerelve, hogy a reggeli pénztárnyitásra jó pozícióban legyen. Ez azonban még így sem sokat segít, mert hiába az előző éjjel akár 11 órakor való „sorbanfekvés”, sokan még így sem jutnak jegyhez.

Ennek többek között az is az oka, hogy az online, és offline jegyvásárlások arányát 70-30%-ban határozták meg az illetékesek, vagyis mire a sorban állók nagy része a jegypénztárhoz jut, addigra a jegyek zöme online már elkelt...  

---------------------------------------

Támadják a Tigrist

(2016. január 28)

KIM Jun-ki, animációs filmrendező beperelte a nemrégiben CHOI Min-sik főszereplésével készült nagyszabású izgalmas történelmi filmet,  a „The Tiger-t”, illetve annak alkotóit. A vád: plagizálás.

KIM azt állítja, hogy a film az ő forgatókönyve alapján 2006-ban készített animációs film-ből, a „The White King”-ből lopta el az ötletet és a sztorit. A „The Last King” az 1910-es évek Joseon-korában játszódik, középpontjában az utolsó hatalmas fehér tigris áll, amely a Baekdu hegyen, élt, illetve a vadászról, aki a nyomába eredt. Az animációs film rendezője mintegy 250 milliónyi Won (kb.200 ezer USD) kártérítést követel, valamint azt, hogy a mozifilmet kereszteljék át „The White King”-re, s őt ismerjék el szerzőnek.

PARK Hoon-jeong, a „The Tiger” rendezője azonban arra hivatkozik, hogy filmje egy történelmi tényen alapul, ami végeredményben közkincs, és azt is állítja, hogy életében nem olvasta a „The White King” forgatókönyvét.

A plagizálási vádaskodások amúgy mostanában nem mennek ritkaság számba a filmek világában Koreában, ezt megelőzően a nagy sikerű „Assassination”c. filmet is plagizálás vádjával támadták.  

---------------------------------------

JO Sumi dala Oscar-jelölt!

(2016. január 18)

Mi magyarok mindannyian büszkék vagyunk a „Saul fia” eddigi filmtörténeti sikerére, a Golden Globe-ra és az Akadémia megtisztelő jelölésére 2016-ban, noha „mi” már nyertünk Oscart. Dél-Korea azonban ilyesmivel még nem büszkélkedhetett, sőt azzal sem, hogy a legjobb 5-be kerüljön bármely kategóriában.

Nos, Jo Sumi az operajátszás világhírű koreai klasszisa most ezt a trendet megtörte, hiszen a dalt, amit ő énekel a „Youth”. c. filmben (főszerepben Michael Cain) az Akadémia beválasztotta a legjobb 5 betétdal közé. A filmben lenyűgöző képi megjelenítésben maga a művésznő adja elő a rövidített változatot, amelynek címe :” Simple Song #3”  

JO Sumi úgy nyilatkozott, hogy őt magát tényleg meglepte ez a jelölés, mert eddig klasszikus zeneszámokat nem sűrűn jelöltek Oscar-díjra a filmek betétdalai közül. Az alábbi linken hallhatod az Oscar-ra jelölt dalt és láthatsz néhány filmkockát is a filmből, de előre szólok, hogy ez egy komolyzenei alkotás, s ha ezt a műfajt nem is kedveled, azért hallgass bele a zenébe, nézz bele ezekbe a képekbe.

Olvasd tovább ...

Könnyedén is elegánsan

Ha az a képzeted lett volna, hogy az operaénekesek mind guruló, nagy hangon sivító, kiabáló lények, mindenképp nézd meg Sumi egyik felvételét, ami a világhírű, orosz származású baritonnal, Dmitri Hvorostovsky-val készült. A mai operajátszás két szuper klasszisa itt egy kis kirándulást tesz a könnyedebb műfaj világába, és egy Lehár Ferenc darabból énekel – és bárkit elbűvöl. Kicsit kár, hogy nem magyarul… De azt ismerd el, hogy az a bizonyos kémia MINDEN MŰFAJBAN működik, de még hogy! Csak szépen... elegánsan... :-)     

(tipp. nagyobb képért indítsd el a videót és kattints a Youtube gombr-ra) 

 

---------------------------------------

Új LOTTE luxusszálló

(2016. január 15)

Szöul szívében, a Myeong-dong bevásáró negyedben a Lotte megnyitotta hetedik prémium kategóriás fővárosi szállodáját. A tulajdonosok nem titkolt szándéka, hogy „két legyet is üssenek egy csapásra”,vagyis az új luxus szálloda megfeleljen mind a magasszintű üzleti, mind pedig a turisztikai vendéglátás elvárásainak.

A vendégek számára 430 szoba áll rendelkezésre, s a szokásosnál sokkal szélesebb a különböző stílusú és berendezésű szobák választéka. A jó néhány étterem a hazai és a nemzetközi konyha gazdag kínálatával várja a vendégeket, akik számára természetesen számtalan edzési, sportolási lehetőség is rendelkezésre áll, nem beszélve a Lotte duty-free üzleteinek luxuscikk választékáról.

Ha ez még mindig nem győzte volna meg a tehetős üzletembert, vagy turistát, akkor érdemes a következő, legmodernebb szolgáltatásra is felfigyelnie:

A 27 emeletes hotel Dél-Korea első olyan szállodája, amelynek minden négyzetméterét „smart system”-mel, azaz okos rendszerekkel látta el a partner létesítő LG Electronics. Az természetes, hogy minden szobában LG smart TV, sőt több TV található, de ezeken keresztül bármilyen szolgáltatás is pillanatok alatt megrendelhető, a szobaszervíztől kezdve a repülőjegy módosításáig.

 A vendégek mobil applikáció segítségével intézhetik be- illetve kijelentkezésüket, s ha már megtörtént a check-out, akkor az okosrendszer minden addigi adatát automatikusan törli.

Végül egy humoros, sőt kicsit pikánssá fajult sztori a sajtófogadásról:

Hong Sung-jon, a szálloda igazgatója ezekkel a szavakkal nyitotta meg az új luxus hotelt:

„ Teljes erőnkkel és figyelmünkkel azon leszünk, hogy vendégeink kényelmét és minden igényét kiszolgáljuk. Szállodánk előtt láthatják Yoo Young-ho szobrászművész hatméteres szobrát, amely az udvarias meghajlással a legnagyobb tiszteletünket fejezi ki, és szimbóluma az általunk nyújtott magasszintű szolgáltatásoknak.”

Erre érkezett egy újságírói kérdés egy hölgytől:

„Pontosabban milyen szolgáltatásokra gondoljunk?”  A kérdést általános derültség követte…

(*ha jól megnézed a szobrot, ezen egy cseppet sem csodálkozol :-)…* a szerk. megj.*)

A képet nagyobb méretben, a képgalériát és egy videót az alábbi linkre kattintva találod)   

www.erzeki-korea.hu/fotosarok/lotte-hotel-myeong-dong/

---------------------------------------

A koreai szuper-gazdagok csak örökösök

(2016. január 13)

Érdekes statisztikai adatok jelentek meg nemrégiben a szakmai körökben mérvadó Bloomberg-listán a világ 400 leggazdagabb emberéről. Eszerint Dél-Korea legvagyonosabbjai közül egy sem a saját maga indította vállalkozásával szerezte javait, hanem annak egyenesági öröklésével. Érdemes megjegyezni, hogy pl. Kína 29 leggazdagabb emberéből 28 saját cégével tört fel, továbbá, hogy Japán mindössze  öt fővel szerepel a listán, ám közülük mindenki „self-made man”, azaz saját maga kovácsolta a szerencséjét, s túrta össze mérhetetlen vagyonát.  

   

Bill Gates

Világviszonylatban 65% (259 fő) „self-made man”, és csupán 35% (141 fő), aki csak örökölte elődei gazdagságát. A világ 10 leggazdagabb embere alapítója volt egy-egy újonnan induló vállalkozásnak, akik forradalmasították azt a területet, ahol végül sikerereiket aratták. Itt találhatjuk Bill Gatest (Microsoft alapító), Amancio Ortegát (aki a Zara üzlethálózat tulajdonos cégbirodalmát az Inditextet alapította), de természetesen itt szerepel Marc Zuckerberg is, a Facebook társalapítóját.

a Samsung Torony Szöulban (a cégbirodalom központja)

Ezzel szemben a mostani listán szereplő koreai kőgazdagok mindannyian fiai, vagy unokái a legnagyobb vagyonokat felhalmozó chaebol-alapítóknak. (a chaebol meghatározása: www.autoszektor.hu/hu/content/mi-az-csebol )    

Lee Jae-yong, Samsung örökös és a család

Köztük van a Samsung (alapítva 1938) cégcsoport jelenlegi elnöke Lee Kun-hee, az alapító fia, valamint a birodalom következő örököse Lee Jae-yong (kép). A listán szerepel még az Amore Pacific elnöke, Suh kyung-bae, vagy éppen Chung Mong-koo, a Hyundai Motor elnöke. Mindannyian örökösök.  

Sok elemző szerint a koreai modell minden előnye mellett bizonyos aggodalomra ad okot, hiszen a távközlési elektronikai ipar néhány szereplője kivételével más nagyobb, új vállalkozás egy idő után eddig csődöt volt kénytelen jelenteni. Sokan úgy vélik, hogy a nagyok egyszerűen megfojtják az újonnan feltörekvőket, bár ez alól kivételt képez pl. a Naver, vagy a Kakao, amelyek igen ígéretesen teljesítenek, és határozott előretörést mutatnak Dél-Korea gazdaságában.

---------------------------------------

A legjobb filmszínészek

(2016. január 10)

2015 végén a Filmszínész Akadémia is meghozta a döntését. Nézzük,hogy a koreai filmszínészek kiket választottak kollégáik közül a „THE BEST”-nek, azaz a mozivászon legjobbjainak.

Ha valaki, hát ők nyilván értenek hozzá :-)

LEE Byung-hyun a „Top Star” díját nyerte el a kollégák szavazatai alapján, köszönhetően elsősorban a mindenkit meglepő „Inside Men” óriási sikerének. Ebben persze LEE színészi teljesítménye vívta ki a többiek abszolút tetszését, és az ikonikus színész kvalitásait, valamint a „férfias játékokban” nyújtott teljesítményét figyelembe véve ezen nincs is mit csodálkozni.

YOO Ah-in sem véletlenül érdemelte ki kollégái szavazatát. 2015-ben feledhetetlen alakítást nyújtott a szerencsétlen sorsú Sado herceg szerepében a szintén közönségdíjas „The Throne” c. filmben. S ha ez nem lett volna elég, a „Veteran” tenyérbemászó chaebol-örököse szerepében ismét bizonyította nem mindennapi tehetségét.

A  filmszínészek egy kolléganőjüket szavazták be harmadiknak, mégpedig az áttetsző szépségű HAN Hyo-joot. „Dong-yi” alakítója ezúttal a „Beauty Inside” c. nagysikerű filmben nyújtott alakításával vívta ki a többiek csodálatát és szavazatát. S valóban. Ha teheted, nézd meg ezt a filmet, nem bánod meg. S persze, nézd meg a többit is, mert a nagyszerű filmekben elképesztően jó színészi és művészi teljesítményéket láthatsz! 

---------------------------------------

"Pretty" elkelt ! :-)

(2016. január 7)

A tavalyi év nagy siker-sorozatának sztárja, Hwang Jeong-eum (31) februárban férjhez megy. Az ifjú párról szóló hírek decemberben röppentek fel, és Hwang nem is titkolta, elmondta, hogy ő és Lee Young-don egy pár.

Lee (34) profi golfozó, aki 2006-ban debütált, de a sportoláson kívül az üzlethez is ért, ugyanis van egy Japánban működő golf-menedzsment cége, sőt otthon tulajdonosa egy acéltermelő üzemnek is.

Hwang művésznő anno a „Sugar” elnevezésű lánybanda tagjaként kezdte karrierjét a Hallyu világában, később olyan sorozatokban tette le kézjegyét kiváló színészi játékkal, mint az „Endless love”(2014), a „Kill me, Heal me”, vagy éppen az előbb említett „She was pretty”.

---------------------------------------

A "Himalaya" Hollywoodba ment

(2016. január 3)

Jól végződött a 2015-ös, és nagyon jól kezdődött a 2016-os év LEE Suk-hoon rendező (The Pirates) és legújabb órási kasszasikere, a „Himalaja” számára.

A mindössze december 16-án bemutatott kalandfilm év végéig máris több mint 4 millió nézők vonzott a koreai mozikba és kezdettől fogva beelőzte a legújabb Star Wars-t, ami nem kis fegyvertény!  Karácsony napján pl. 750 ezren voltak kíváncsiak a szupersztár HWANG Jung-min főszereplésével készült, igaz történeten alapuló drámai kalandra.  

A siker a tengerentúlra is átnyúlik, január 1-je óta ugyanis a világ filmgyártásának fellegvárában, Los Angelesben vetítik, nem is akárhol, hanem a CGV Screen X filmszínházban!   A screenX egy különleges multiplikált vetítési technológiát jelent, amelyet a CGV és koreai KAIST Tudományegyetem közösen fejlesztett ki.

A fantasztikus panoráma-látvány a középső és a két oldalra mélyen kihúzódó vetítővásznon jelenik meg egyidejűleg, nem mindennapi élményt nyújtva a nézőnek, s akkor a különleges hangtechnikát még nem is említettük. A „Himalája” 124 percéből a mintegy 25-30 perces leglátványosabb képsor jelenik meg ilyen módon és bizonyára lenyűgöz gyereket, felnőttet egyaránt.

LEE filmje azonban nem éri be Los Angeles-szel, mert a californiai Fullertonban, s ezen kívül még az USA 45 mozijában vetítik január 1-je óta.