Archív/HÍR/BRIEF/ szept-től /from Sept.

---------------------------------------

Az "Inside Men" felpörgeti a kemény műfajt

(2015.december 22)

Az „Inside Men” (Férfitermészet) a maga kategóriájában az örök ranglista első három helyezettje közé verekedte be magát (szó szerint!) Ennek bizonyítéka, hogy november 19-i bemutatója óta egészen a hét végéig az első helyen tanyázott, és az eladott jegyek száma immár elérte a 6.5 milliót.  

Az a bizonyos kategória az „R”-jelzésű filmekre vonatkozik, 18 éven felüliek nézhetik meg, és vagy kötélidegzetet, vagy nagyon erős gyomrot kíván, avagy a néző kicsit sem lehet szégyenlős, szóval tombol az erőszak, vagy így, vagy úgy. 

  

Amint arról már külön cikkünkben beszámoltunk, ( www.erzeki-korea.hu/blog/inside-men/ ) a film három férfi különböző motivációtól hajtott, egymás elleni véres küzdelméről szól. Adott ugye egy gazember magasrangú politikus, egy ügyész, aki azt akarja elhitetni magával és mindenkivel, hogy az igazságért küzd, holott csak gátlástalan karrierista, és ott van egy konzervatív lap pöffeteg főszerkesztője, aki politikai hatalmat akar.

A történet még nem lenne annyira veszélyes, de a film nagyon kegyetlen. Most úgy látszik, a már-már kevés népszerűségnek örvendő műfaj, az erőszak műfaja, feléledni látszik.  (Hogy ennek a feltámadó népszerűségnek mi lehet az oka, azt társadalom szociológusok és pszichológusok elemzésére bízzuk). Nézzük, mely filmek voltak a nagy elődök:

Friend

A koreai „R” filmek listáját a 2001-ben készített „Friend” vezeti 8.1 millió nézőszámmal, ami négy régi, iskolai barátról szól, akik később véres gengszterharcba keverednek.

 Tazza

A második helyen a „Tazza: The High Rollers”c. film (2006) áll, amely 6.8 millió erősgyomrú érdeklődőt vonzott. A tiltott szerencsejáték kegyetlen világába vezető filmből egyébként Jang Hyuk főszereplésével sorozat is készült 2008-ban, női nézők számára is sokkal szelídebb formában.:-)

---------------------------------------

Kórház a sziget partján

(2015.december 21)

Ez önmagában még nem lenne hír, de ez a sziget Jeju. Még ez sem lenne nagy hír (amúgy is természetesen vannak már kórházak a festői szépségű szigeten), de ilyen még nincs, nemcsak hogy Jejun, de egész Dél-Koreában. Az épülő kórház ugyanis az ország első profitorientált kórháza lesz, sőt a befektető nem is hazai, hanem a Sanghajban székelő kínai Greenland Group. A kínai tőke tehát tovább töri az utat Koreában. (a profitorientált kórházak a befektetők 100%-os tulajdonában állnak és így természetesen a tőkebefektetés megtérülését, továbbá az ezen felüli hasznot várják el). Dél-Koreában eddig ilyen egészségügyi intézmény létesítését nem engedélyezték.

A kínai befektetői csoport 2017-re tervezi a kórház megnyitását, ami egyébként nem lesz nagy, mindössze 47 ággyal fog rendelkezni és 137 fős egészségügyi gárda látja majd el a feladatokat (ez azt jelenti, hogyha minden ágy foglalt, akkor 1 betegre kb. 3 főnyi ápolószemélyzet figyelme fog koncentrálódni!) Ennek az árát nyilván nagyon meg kell fizetni... A létesítmény mintegy 28,163 négyzetméternyi területen a következő osztályokkal fog üzemelni: plasztikai sebészet, belgyógyászat, bőrgyógyászat és családterápia.

„ Az intézmény elsősorban a kínai páciensek számára nyújt majd kozmetikai sebészeti megoldásokat, és egyáltalán nem befolyásolja majd a hazai egészségügyet” – magyarázta a dél-koreai Egészségügyi- és Jóléti Minisztérium illetékese. „Ezen a kórházon keresztül tesztelhetjük majd, hogy hogyan működik egy profitérdekelt egészségügyi intézmény, s így rendkívül tanulságos lesz számunkra a jövőre nézve.”

Nem mindenki örül azonban ennek. Az ellenzők szerint a haszonelv alapon működtetett egészségügyi szolgáltatás fellazíthatja, sőt konfliktusba kerül majd a jelenlegi stabil társadalombiztosításon alapuló rendszerrel, felveri a szolgáltatások árát, és jóval magasabb bérezési rendszerével elszívja a legjobb orvosokat, ápolókat Dél-Korea más kórházaitól.

(*a képek illusztrációs célt szolgálnak csupán* a szerk. megj.*)

---------------------------------------

A nagysikerű kutyasztori

How to steal a dog?

(2015. december 18)

Igazán szerencsésnek mondhatja magát, aki az idei Koreai Filmfesztiválon láthatta a „Hogy lopjunk kutyát?”c. nagyon kedves filmet. A KIM Sung-ho rendezte megkapó történet nemcsak a közönségnek tetszik, de az év végén nemzetközi filmfesztiválokon is sikert sikerre halmozott.

Elsőnek az Indiában, novemberben rendezett 19. Nemzetközi Gyermekfilm-fesztiválon hozta el a nagydíjat az ún. Panoráma szekcióban. Nem sokkal ezután az európai zsűrizők szívét is megdobogtatta, mert legutóbb három díjat is bezsebelt a lengyelországi Poznanban rendezett 33. „Ale Kino” Nemzetközi Családi- és Ifjúsági Filmfesztiválon, ezek pedig a következők voltak: „Golden Goats” (Ifjúsági játékfilm kategória), a „Marcinek” (ezt Játékfilm kategóriában nyerte), harmadiknak pedig elhozta a „Tanárok Díját” is. Ez igen!

A film Barbara O’Connor azonos című regényéből készült és egy kislány megható története. Egy kicsi, kopott minibuszban laknak édesanyjával, és mindenképpen segíteni szeretne a mamájának, hogy ebből a helyzetből kikerüljenek. naivan úgy hiszi, hogy mintegy 5 ezer USD-nyi pénzért tisztességes fedél kerülhet a fejük fölé és haditervet dolgoznak ki a pénzszerzésre. Tervbe veszik, hogy ellopják egy gazdag restaurátor kutyáját és szép váltságdíjért cserébe szolgáltatják csak vissza…

(*Ha még nem láttad ezt a kedves, szívet melengető filmet, mindenképpen pótold, nem fogsz unatkozni és lehet, hogy még jobb leszel :-) * a szerk.megj.*)

---------------------------------------

Kim Namgil és az Angyal

(2015. december 9)

Kim Nam-gil az egyik legfoglalkoztatottabb filmszínész mostanában (ez evidens!), bár a rajongóknak nyilván semmi nem elég :-)

Újabb felkérés elfogadásán töri a fejét, az ajánlattevő rendező pedig nem akárki, hanem LEE Yoon-ki („My Dear Enemy”, „Come Rain, Come Shine”)

 Lee Yoon-ki rendező

Leendő produkciója egyelőre „My Angel” címen fut, a témája pedig teljes egészében megfelel a LEE-től megszokottaknak. Furcsa, megdöbbentő helyzetek, elgondolkodtató kérdések és megoldások, tömörített idő, de mindenkor a legkiválóbb színészek. Rájuk pedig azért van szüksége LEE-nek, mert a hosszú kameraállások, a ritka vágások és a késleltetett váltások nem teszik lehetővé az elnagyolt karakterábrázolást.  

A „My Angel” egy extrém, fájdalmas helyzetben született szerelemről szól. A KIM Namgil-nek szánt szerep egy férfi története, aki szemtanúja volt felesége öngyilkosságának, majd később találkozik egy olyan nővel, aki halálos beteg és élete a végstádiumba jutott.

Mit tud adni egymásnak két ember egy ilyen reménytelennek látszó helyzetben? Hol írja felül a józan megfontolásokat a vágy, hogy szeressünk még és szeressenek még bennünket még ha csak egy órára is? Vagy egyszerűen csak sodródunk a karmánk által?

Akik szeretnek elgondolkodni a filmeken – és szeretik KIM Nam-gil játékát, bizonyára nagy élményre találnak ebben a filmben. Remélhetőleg KIM elfogadja az ajánlatot. A „The Sound of a Flower” jelenleg már megy a mozikban, hamarosan kijön az új katasztrófafilmje is, a „Pandora” és már dolgozik a „Murderer’s Guide to Memory”c. thrilleren is.   

---------------------------------------

YOO sűrű napjai

(2015.december 5)

A nem is olyan régen leszerelt YOO Seung-ho igazán nem panaszkodhat, mert igencsak megszórták őt jobbnál-jobb szerepekkel.

A koreai film- és drámarajongók köreiben ismeretes, hogy YOO még 2002-ben tűnt fel nagyon tehetséges gyerekszereplőként a „The Way Home” (Hazafelé) c. filmben, amit a Koreai Filmklubban is láthattunk.  

Az MBC nem rég indította útjára az „Imaginary Cat” c. sorozatát, ahol egy kedves vörös cica és egy eleinte elég öntörvényű srác barátságának történetében láthatjuk. 

A filmkészítők sem feledkeztek meg róla, hiszen hamarosan (úgy hírlik, hogy december 30-án) a mozikba kerül a „The Joseon Magician” és már dolgozik újabb történelmi filmjén a „Sundal Kim”– en.

Park Min-younggal a Remember sajtótájékoztatóján

Szemmel láthatóan YOO élete igencsak sűrű, hiszen legújabb TV sorozata a jövő héten kerül képernyőre. A „Remember”c. thrillerben egy fiatal ügyvédet alakít, aki kétségbeesetten próbálja ártatlanul elítélt édesapját megmenteni. Különlegesen éles memóriával rendelkezik, amire szüksége is van ebben a nehéz küzdelemben, de egy napon az Alzheimer kór igen korai tünetei jelentkeznek rajta, és megkezdődik az idővel való versenyfutás…

(* a magam részéről alig várom* a szerk. megj.*

---------------------------------------

Song Seung-heon büszke

(2015. december 1)

A lassan veterán, ámde ma is igen népszerű Hallyu sztár, Song Seung-heon azt állítja, hogy még soha nem volt olyan büszke, mint amikor megjelenhetett a messzeföldön híres és nagyra becsült ikonnal, LEE Young-ae művésznővel. Az apropót természetesen a jövő év egyik kiemelkedő csemegéjének ígérkező sorozata, a „Saimdang, the Herstory” sajtótájékozatója jelentette.

Aki szereti a korai sorozatokat, az természetesen tudja – mert illik tudni -, hogy a koreai doramákat bizony LEE művésznő tette világszerte híressé, mégpedig a nagy klasszikussal, a 2003-ban piacra dobott és világsikert aratott sorozatával, a „  Jewel in the Palace”-szel.(A Palota ékköve címen futott a magyar TV-ben.)

"A Palota ékköve"

LEE Young-ae természetes szépsége és kivételes tehetsége számos férfiszínész csodált példaképe és női ideálja, köztük van SONG Seung-heon, CHOI Jin-hyuk, sőt KIM Nam-gil is !

„Nem is mertem álmodni róla, hogy egyszer vele játszhatok. Olyan izgatott voltam emiatt, hogy rengeteget bakiztam” – mondta SONG a Gangeung Hotelben megtartott sajtótájékoztatón. A keleti partok szépséges vidéke egyébként rengeteg helyszínt biztosít a forgatáshoz. 

LEE egyébként  érdekes kettős szerepet játszik majd a drámában, mivel ő alakítja a Joseon-kor híres női   festőjét Sin Saimdangot (1504-1551) , aki legalább annyira ismert volt arról, hogy ő volt az édesanyja a kor leghíresebb konfuciánus tudósának, Lee Yul-goknak – abban a korban. Ámde ugrunk egy jó nagyot az időben és LEE művésznő egy történelemprofesszor szerepét is eljátssza majd – ugyanebben a történetben.

„Azért döntöttem úgy, hogy vállalom ezt a szerepet, mert úgy éreztem, az igazán elhivatott nőknek még a Joseon-kor rigorózus idején is volt küldetésük” – nyilatkozta a színésznő.   

SONG Seung-heon egy kitalált karaktert alakít majd, akit Lee Gyeom-nak hívnak, és aki gyerekkorától fogva őszinte szerelemmel szereti Saimdagnot.

„Mivel egy képzeletbeli figurát játszom, ez sok szabadságot ad. Csak remélni szeretném, hogy  megfelelek a kihívásnak és méltó partnere lehetek példaképemnek, LEE Young-ae-nek”  - nyilatkozta megilletődötten Song Seung-heon :-) 

(* A sorozatra sajna még várnunk kell, csak 2016 nyarán kerül a képernyőre... hhhjjjj** a szerk. megjegyzése :-))

---------------------------------------

A koreai Orient Express

(2015. november 28)

Nagyon izgalmas és szép vonatos utazást ajánl a Korail (Koreai Vasúttársaság) azok számára, akik jól spóroltak és megengedhetik maguknak.

A „Keleti Orient Express” elnevezésű vonatjárat legendás európai elődje nyomán itt Ázsia nemzetközi tájait szeli át mintegy 1945 km hosszúságban.

Érinti Bangkokot, Penangot és Singaport, miközben az utazó szeme előtt feltárul a délkelet-ázsiai táj minden szépsége.

 

A koreai Orient Express december 25-én, január 3-án és 26-án, valamint február 7-én, 16-án és 25-én induló kombinált járataira már megkezdődött a jegyek elővétele. Hogy mitől kombinált? Nos, attól lesz kombinált – és így még izgalmasabb az utazás -, hogy az utasok a szöuli Incheon reptérről repülnek Bangkokba, ott városnézés és egyéb programok után átszállnak a luxusvonatra, amelynek célállomása Szöul, Seoul Station.

Az utasok természetes Singapore látnivalóival is megismerkedhetnek, többek közt a Singapore Flyer-rel és a híres tengerparti kertekkel.

A vonat fedélzetén a patinás étkezőkocsiban élő zongorazene mellett fogyaszthatják többfogásos vacsorájukat, ahol kötelező dress kód is van, még pedig: „Elegáns”! Hogy mibe is kerül ez az ötéjszakás, háromnapos luxusvonatozás?

Nos, „mindössze” 5,847,000 wont (kb. 5,100 USD) kell fizetni egy jegyért.

(* ha esetleg megütötted az ötös lottót, vagy véletlenül rád szakadt egy bank, akkor igyekezz, fogynak a jegyek! Elérhetőség ( 02) 1544-7755 * a szerk. megjgy*) 

Gólyahír a sztárpárnál

(2015. november 23.)

A népszerű színészházaspár, HAN Ga-in (33) és férje, YEON Jung-hoon (37) bejelentették, hogy első gyermeküket várják. A hír annál is nagyobb öröm, mert immár tíz éve házasok és tavaly Ga-innek volt egy megszakadt terhessége.

A színésznő a várandóság hátralévő 6 hónapja alatt otthon marad, vigyáz magára és taegyo-t is gyakorol majd ( erről az ősi módszerről itt olvashatsz oldalunkon: www.erzeki-korea.hu/tradicio/kis-hercegek-es-hercegnok/ )

A "Bad Guy"-ban Kim Nam-gillel

A bájos arcú színésznő 2002-ben debütált a népszerű televíziós drámában, a „Sunshine Huntingban” és kiváló alakítást nyújtott KIM Nam-gil oldalán a 2010-es „Bad Guy”-ban. Férjével, a sármos YEON-nal 2004-ben találkozott, amikor együtt forgatták a „Yellow Handkerchief”-et, majd alig egy év múlva össze is házasodtak.

A színész többek között nagyszerű alakítására emlékezhetünk vissza a „Sad Love Song”-ban, amelyben elénekelte a koreai drámairodalom egyik valaha volt legszebb, szomorú szerelmes dalát.

Íme:

---------------------------------------

Állampolgárság - európaiaknak

(2015. november 21.)

A Koreai Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma „Tiszteletbeli Koreai Állampolgár” címet adományozott egy francia akadémikusnak, Martine Prostnak és egy olasz katolikus papnak, Bordo Vincenzo atyának.

Martine Prost (64) múlhatatlan érdemeket szerzett azzal, hogy Korea visszakaphatta azokat a régi, értékes krónikáit és könyveit Franciaországtól, amelyeket francia katonák az 1866-os Ganghwa szigeti megszállást követően zsákmányoltak és vittek magukkal. A nyugati vizeken fekvő Ganghwa szigetén volt ugyanis található a királyi könyvtár. Prost asszony kitartóan ostromolta cikkeivel a francia közvéleményt, értelmiségi köröket és szakhatóságokat, végül kitartása eredményre vezetett és Korea visszakaphatta értékes relikviáit.

Vincenzo atya a szegények és rászorulók megsegítésében tevékenykedik immár 17 éve. Jótékonysági konyháját „Anna házának” nevezte el, meleg levessel és étellel, valamint hajlékkal segíti azokat, akik főleg az 1998-as nagy ázsiai gazdasági válság idején váltak reményvesztett földönfutókká. Az „Anna konyhája”, vagyis Vincenzo atya konyhája a Gyeonggi tartománybeli Seongnamban található és évente több, mint másfél millió embert lát el.    

                          Boldog új évet kívánunk!

                           새해 복 많이 받으세요 !

                              Happy New Year !

                                 Bonne Année !

                         Glückliches Neues Jahr !

                               С Новым годом !

---------------------------------------

Jön a koreai Vénusz !

(2015. november 13.)

Nos, nem kell sokat várni már a So Ji-sub rajongóknak, mert a KBS2 csatornán november 16-án indul végre a nemes egyszerűséggel „dögös-nek” nevezett sztár új sorozata, az „Oh, My Venus”.  

A romantikus vígjáték sztorija – szokás szerint – egyszerű, és ugyanakkor persze, bonyolult is.

SO egy igencsak erős egóval és hollywoodi sztár ex-barátnővel rendelkező személyi edzőt alakít, míg a partnere, SHIN Min-a egy kissé formáját vesztő ügyvédnő szerepébe bújik, aki keményen küzd a szép alakért – és éppen So-val hozza össze őt ez a nemes küzdelem.  A tréner lassan belehabarodik az általa formált, egyre vonzóbb alakú tanítványba, ám természetesen összekuszálódnak kissé a szálak, hogy aztán legyen mit kibogozni.

SO a szerep kedvéért nem kevesebb, mint hét kilót fogyott (úgy, hogy közben megőrizte ragyogó, izmos testét!), de időről-időre SHIN is megküzdött a sikerért, ugyanis háromórás tortúrán kellett átesnie, hogy a sminkesek plusz 30 kilót varázsoljanak a színésznő karcsú párductestére és csinos, keskeny arcára. A rendező, KIM Hyung-suk erről azt nyilatkozta, hogy próbáltak egy nagyon hihető produkciót összehozni, így a túlsúlynak is nagyon realisztikusnak kellett maradnia, nehogy nevetséges és hiteltelen legyen a néző számára.

Mellékelünk egy kis ízelítőt, és igen valószínű, hogy ezt megtekintve mindenkinek kedve szottyan egy kis testedzéshez... De legalábbis a sorozat megtekintéséhez :-)           

---------------------------------------

Súlyos baleset

(2015.november 10.)

Kedd (november 10) reggelén robbanás történt a dél-koreai Geoje szigetén található kikötő területén egy hatalmas gáztartály építése közben annak belsejében.

A Daewoo Hajó-és Gépgyár szerelőcsarnokában kb. 130 munkás tartózkodott, amikor a tartály helyi idő szerint 10:40-kor berobbant és egy hegesztő munkás (más hírforrás szerint kettő) életét követelte, valamint hét súlyos sérülést okozott. A többi embert a tűzoltóknak sikerült időben kimenekíteni, bár a mérgező gázok belélegzése miatt a későbbiekben még további megbetegedésekre lehet számítani.    

Az előzetes feltételezések szerint a robbanást egy hegesztőpisztolyból kipattanó szikra okozhatta és nem zárható ki az emberi mulasztás sem.

(*Upstream- Intl.Oil&Gas Online) 

---------------------------------------

"Ó tél, ne szűnj hát"

(2015. október 29)

Még ezerszínben pompázik a természet, még van melege a napnak, de ki tagadhatná, hogy a itt lopakodik a kertek alatt ismét a tél. 

A „DUO” koreai házasságközvetítő cég nemrégiben közzétett felmérésében igen érdekes tapasztalatait osztotta meg. Eszerint a koreai hölgyek elsöprő többsége akkor vágyik egy romantikus kapcsolatra a legjobban, amikor hűvösre fordul az idő és kintről legjobb behúzódni a puha melegbe. Kint esik az egyre hidegebb eső, csapkodja a kopasz gallyakat a szél, és a cipőnk is átázik lassan...

A felmérésben résztvevő férfiak nem tudták ennyire pontosan megfogalmazni, mikor is vágynak romantikára, ők inkább úgy nyilatkoztak, hogy amikor látnak egy-egy romantikus filmjelenetet, olyankor ők is valami ilyesmire vágynak leginkább. Az ezt követő konkrét kérdésre, hogy ezt leginkább melyik évszakban tudják elképzelni, már könnyebben válaszoltak, és ez egyértelműen a tél volt. 

Fura a világ nem? Hiszen a szerelem ébredése a természet ébredésével, vagyis a tavasszal van összekötve legtöbbünk képzeletében. De ha belegondolunk, valóban: mi is lehet romantikusabb, mint összebújni egy jó meleg tea, egy pohár bor, a pattogó tűz és egy szál gyertya fénye mellett?  

Jelenet Puccini 'Bohémélet' c. operájából

 

„Árván és tétlen ne maradjunk a télben,

ha fáj a szívünk, tavasszal kevésbé fáj.

Ó, tél ne szűnj hát, te tavasz ne ébredj még…

Tavasszal vidámabb minden, és könnyebb válni is"

---------------------------------------

Betiltották

(2015. november 7.)

A koreai televízió betiltotta Jay PARK új nótáját és ennek videóját, a „You Know”-t. Ennek oka pedig az, hogy a cenzorok erősen szexuális tartalmúnak vélték, noha a video előtt megjelenik a figyelmeztetés, hogy 19 éven aluliak csak felnőttek társaságában nézhetik meg.

HyunA és Jay Park

PARK, aki a 2PM fiúcsapatban debütált 2008-ban a JYP Entertainment égisze alatt, november 5-én adta ki a 18 számot tartalmazó albumát, a „You Know”-t, ráadásul ez az új album címe is. PARK hivatalos Facebook oldalán egy nappal korábban megjelentette a video beharangozóját, amelyen a sztár HyunA-val a 4Minute lánybanda énekesével táncol. Nos, ez volt az a részlet, ami kiverte a TV-nél a biztosítékot.

---------------------------------------

Tarol az új okosóra

(2015. október 21)

A Samsung Electronics Co. legújabban piacra dobott kerek számlapos okosórája óriási siker, néhány szaküzlet máris kifogyott a kínálatból a hatalmas vásárlói érdeklődés miatt.

Pedig ezek a típusok még csak szeptember elején jelentek meg, és természetesen férfi és női karórákat is érthetünk ez alatt. A Samsung Gear S2 névre hallgató okosjószág a koreai világcég hetedik generációs terméke, és nagy sikerét többek között kerek formájának és a hagyományos, elegáns órák számlapelrendezésének és vonalvezetésének köszönheti.

A Gear S2- ből naponta kétezer darabot adnak el, s ez pontosan duplája elődje, a Gear S eredményeinek, ami azért ugye szintén nem elhanyagolható mennyiség.

Különösen a retro-stílusú Gear S2 Classic-ért vannak megőrülve a koreai férfiak, ebből a készlet egyelőre máris teljesen elfogyott. Amióta csak debütált a piacon, ez az elegáns, klasszikus dizájn első sorban a régi „iskolás-órákra” emlékeztető kerek számlapjával és decens, finom kivitelezésű fekete bőrszíjával teljesen meghódított a koreai vásárlókat. 

Az új Gear S2 olcsóbb, mint amerikai vetélytársa, az Apple Watch, és az USÁ-ban is nagy elismerést szerzett, elsősorban a dizájn és a könnyű súlya miatt. Mivel az is hírlik, hogy a következő generáció már az iOS-t is tudja támogatni, az előzetes érdeklődés máris fokozódik iránta a Tengerentúlon. 

 2015. november 13. Emlékezz  /  Remember...

 

---------------------------------------

Évadnyitó a Szöuli Operában

(2015. október 13)

Távol-Keleten játszódó, francia zeneszerző tollából származó operával nyit október 15-én a Koreai Állami Operaház. Az operarajongók már ennyiből is rájöhettek, hogy Bizet Gyöngyhalászok c. operájáról van szó. A zeneszerző első műve ez, és a Francia Operatársulat koreai baritonistája, Paul Gong, aki az egyik főszerepet énekeli, a következőt nyilatkozta róla:

 „11 éve énekelek Párizsban és még nem láttam színpadon ezt az operát, de csak most értettem meg, hogy miért. Bizet nem kímélte az énekeseket és igazán hangot próbára tévő szólamokat írt, különösen a tenor és szoprán hangokra. De a bariton sem panaszkodhat…” – tette hozzá a saját szólamára utalva.

Bizet művét 1863-ban mutatták be Párizsban. Az egzotikus Ceylon szigetén játszódó történet két jó barátról és egy gyönyörű nőről szól. A barátság azonban csak addig tart, amíg rá nem jönnek, hogy riválisok, hiszen mindketten Leilát szeretik, akinek azonban az a küldetése, hogy papnő legyen.

Az operaelőadás produkciós vezetője a Monte Carlo Operaház zenei igazgatója Jean-Louis  Grinda a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagy kihívás volt Ázsiában színre vinni a művet és igyekezett a lehető legautentikusabb hangulatot teremteni. A „Gyöngyhalászokat” október 15-től négy egymást követő estén láthatják a koreai operarajongók.

Akinek van kedve, hallgasson meg egy híres részletet, egy igazi operacsemegét, mégpedig a két cimbora Nadir és Zurga kettősét. A videón a jelenkori operavilág két férficsillaga énekel, a tenor szerepet (Nadir) Jonas Kaufmann, a baritont (Zurga) pedig Dmitri Hvorosztovszky szólaltatja meg. Aki nem annyira kedveli az operát, az is bírja ki a 2. percig (legalább), mert csodálatos hangzásban gyönyörködhet :-) :-)   

---------------------------------------

Történelemtanítás

(2015.október 12)

Dél-Korea Oktatási Minisztériuma ma, október 12-én bejelentette, hogy 2017-től egységesített, központilag összeállított és szerkesztett történelem tankönyvek kiadását vezeti be. A bejelentés szerint a történelemkönyveket a kormány által megbízott tudósok és szakértők írják majd a középiskolások számára.

Nincs azonban mindenki megelégedve ezzel a tervvel, mondván, ezzel a kormány monopolizálni kívánja a történelem tankönyvek szerkesztését és kiadását. Az Új Szövetség a Demokráciáért nevű legnagyobb ellenzéki párt egyenesen azzal fenyegette meg az oktatási minisztert, hogy, bírósági eljárást indít ellene és lemondatását kezdeményezi a demokrácia alapelveinek megsértése miatt.

Tüntetés az Oktatási Minisztérium épülete előtt a történelemkönyvek liberalizációja mellett  

A jelenlegi tankönyveket Dél-Korea, Kína és Japán által delegált szakértők bevonásával írták és így természetesen nem egységesek. A tankönyvek a kormány korábbi engedélye alapján most nyolc különféle könyvkiadó adja ki, és az iskolák ezek közül azt használják, amelyiket akarják.

A minisztérium és kormány úgy látja, ez túlságosan megosztja a középiskolások történelemszemléletét (pl. Dokdo, vagy Észak-Korea ügyében) és egy nemzetnek szüksége van arra, hogy a történelmének értése és értelmezése egységesebb legyen.  

------------------------------------------------------

Párizs, 2015.november 13...

PARK Geun-hye Dél-Korea elnökasszonya mély döbbenetét fejezte ki a péntek éjszakai párizsi terrortámadás-sorozat kapcsán, amely már eddig 120 áldozatot követelt.

PARK részvéttáviratot küldött Francois Hollande francia elnöknek, amelyben együttérzését és megrendülését fejezte ki a hozzátartozók és az egész francia nép iránt. Biztosította francia kollégáját, hogy számíthat Dél-Korea együttműködésére a terrorizmus elleni harcban.

---------------------------------------

KIM lesz LEE

(2015. október 8)

KIM Beom-ot (26)  nagy megtiszteltetés érte, mert egy vadonatúj kínai sorozatban nem mást alakíthat, mint a tragikus hirtelenséggel elhunyt legendás színész-harcművészt, Bruce LEE-t. (1940-73).

KIM Beom

A hongkongi-amerikai színészről szóló sorozat munkacíme egyelőre „Yip Man and Bruce Lee”, és KIM Beom az egyetlen koreai színész a szereposztásban. KIM hamarosan útrakel a forgatásra, ahol élete első kínai sorozatában mindjárt a nem akármilyen címszerepet alakíthatja.

Kínai filmekben viszont már szerepelt, az első a „Lovers and Movies”, ahol felfigyeltek tehetségére (fenti kép), illetve az idén óriási sikert aratott „The Beloved”-ban, amelyben egy erőszakos detektívet alakított.

KIM a "Hidden Identity"-ben (2015)

A koreai sorozatok rajongói jól ismerhetik, hiszen, nem kisebb sikerekben játszott, mint pl. „Boys Over Flowers” (2009), „Still, Marry Me” (2010), „That Winter, The Wind Blows” (2013), „Goddess of Fire” (2013),  valamint a tvN csatornán az idén sugárzott „ Hidden Identity”

(*A teasert elnézve… hát ért valamit a harcművészetekhez :-) * a szerk. megj.) 

Koreai Filmfesztivál 2015, képekben 

1. nap: Budapest

2. nap: Budapest + Pécs 

 
 

3. nap: Budapest + Pécs + Debrecen

 

4. nap: Budapest + Debrecen + Szeged 

 
 

5. nap Budapest + Szeged 

-----------------------------------------------------

Wow! Milliók a szemétben! :)

(2015.október 4)

Szombaton (október 3-án) egy biztonsági őr egy vastag borítékra bukkant a szemeteskukában, ami nem kevesebb. mint 100 milliót érő won-csekket tartalmazott. Ráadásul nem akárhol lelte a nem mindennapi fogást, hanem a Szöul déli részén elterülő kuxusnegyed egyik legflancosabb épületének a Dogok-dong negyedben található híres TowerPalace-hez tartozó szemétgyűjtő területén. 

A TowerPalace a Dogok-dongban

A becsületes megtaláló azonnal értesítette a rendőrséget, akik megállapították, hogy a csekkeket tíz különböző bank bocsátotta ki. A további részletek kiderítésére az érintett bankok hétfői kinyitásáig várni kell, ekkor lehet ugyanis azonosítani, hogy ki, vagy kik köthetők a won-csekkek aláírásához. A TowerPalace-ben nem akárkik laknak, és itt egy appartmanért bizony 16 milliárd (!!!) wont is elkérnek.  

---------------------------------------

Chuseoki zarándokok

( 2015. szeptember 26)

Idén a koreaiak legnagyobb ünnepe a Chuseok négynapos lesz, ezért már pénteken délután milliók keltek útra, hogy a távolban lévő családtagokat meglátogassák, és együtt tölthessék az ünnepeket.  A legforgalmasabb napnak a szombat néz ki, csak ezen a napon a Közlekedési Minisztérium mintegy 7millió emberre számít a közutakon, autópályákon és a tömegközlekedési eszközökön. Az eddigi felmérések szerint 10-ből 8 ember gépkocsival utazik, amivel jelentősen próbára teszik a közúti forgalmat, nem beszélve saját és a többi autóstárs türelméről. Ilyenkor például a Szöul-Busan közötti 400 kilométeres távolságot 7 és fél óra alatt autózzák meg a szokásos átlag 3-4 óra helyett.

A közlekedési hatóságok sűrítették az autóbusz,-, vonat, repülőgép, valamint a kompjáratok számát is, és szigorúan fogják ellenőrizni a gépjárműközlekedés szabályainak betartását is. 2011 óta a hátsó ülésen ülők számára is kötelező a biztonsági öv használata, ennek elmulasztását azonban a máskor elnézőbb rendőrök most szigorúan büntetni fogják, 25-30 USD bírság jár a szabály megsértéséért.

A legnehezebb napnak a kedd ígérkezik. Ilyenkor térnek haza a nagyvárosokba a családok, idén mintegy 34 milliónyi autós mozdul meg otthonuk felé tartva, pl. a szöuli bevezető 10-12 sávos utakon hosszú órákra teljesen megbénul a forgalom.

Vidámabb dolgokról is beszélve: a négynapos ünnep alatt Szöulban és mindenütt az országban a műemlékek, a királyi paloták,  a múzeumok ingyenesen látogathatók, és országszerte rengeteg kulturális szórakozási lehetőség várja a kikapcsolódni vágyó gyerekeket, felnőtteket, családokat.

Ráadásul remek időjárást jósolnak a meteorológusok is, úgyhogy a Chuseok teliholdja teljes szépségében megjelenik – és milliók gyönyörködhetnek benne.  Sőt, a lányok és asszonyok eltáncolhatják fénye alatt a ganggansullae-t, azaz a bő termésért és asszonyi termékenységért felajánlott éjjeli körtáncot.

Ha még nem olvastál erről a táncról, erre a linkre kattintva bepótolhatod:  

www.erzeki-korea.hu/tradicio/holdtanc-moon-dance/  

---------------------------------------

Gyerekmentes kávézók

(2015.szeptember 18)

Éles viták lobbantak fel a Szöulban és más nagyvárosokban egyre gyakrabban megjelenő kávézókról és éttermekről, ahová „gyerekekkel belépni tilos”. Hogy miért? Itt egy példa:

Egy nyári délutánon történt, hogy Kim Min-jin (24), hogy kicsit elmeneküljön a metropolisz zaja és nyüzsgése elől, belépett az egyik Szöul belvárosában található menő kávézóba. Alighogy csevegésbe merült a barátnőivel a kávéja mellett, belépett egy anyuka három csemetéjével, és helyet foglalt a mellettük lévő asztalnál. A gyerekek persze nem üldögéltek csendesen, kacagtak, visítoztak, ide-oda cikáztak az asztalok között, estek, keltek, még össze is pofozkodtak időnként.

„Nem lett volna semmi probléma, ha az anyukájuk kordában tudta volna őket tartani, de nem tudta és nem is igen állt szándékában. Szemmel láthatóan nem is törődött velük, mi meg egymás szavát sem értettük. Felmentünk az emeletre, de a visítás, meg sírás odáig is elhallatszott. Ez egy drága hely, ahol az ember szép pénzért nyugalmat keresne és szeretne kicsit beszélgetni a barátaival.”

Újabban egyre gyakrabban látni olyan éttermeket, kávézókat a fővárosban és a többi nagyvárosban, amelyek ajtaján ez olvasható: „Vendégeink 7 éven aluli gyerekkel nem látogathatják a helyiséget”. A jelenség először pár éve Szöul olyan luxus-negyedeiben kezdte felütni a fejét, mint a Hongdae, vagy a Gangnam, főleg a hangos gyerkőcök okozta egyre gyakoribb panaszok miatt.  

„Néhány anyuka itt pelenkázta a babát, a gyerekek gyakran kiöntötték az üdítőjüket a földre, nekirohantak a vendégeknek, bőgtek, stb.” – mondta egy dagui „gyerekmentes kávézó” tulajdonosa. Nagyon sok panaszt kaptam, sokan kezdtek elszokni innen. Döntenem kellett”

Egy másik tulajdonos Szöul egyik gazdag negyedében azt mondta, azért kellett a gyerekeket kitiltani, mert törzsvendégei jelentős pénzösszegeket fizetnek a nyugodt, romantikus hangulat megteremtéséért.

Másfelől, egyre erősödnek azok a hangok, amelyek aggódnak, hogy az amúgy is demográfiai gondokkal küzdő országban a vendéglátósok ilyen hozzáállása egyáltalán nem tesz jót a gyerekvállalási kedvnek.

---------------------------------------

     Legjobb minisorozat:

         a MISAENG!

(2015. szeptember 12)

 

A 10. Nemzetközi Drámafesztiválon a minisorozat kategóriában (20 részig tartó sorozatok) 

a fesztivál legjobbja a tavaly készült "Misaeng" (Incomplete) lett.

-------------------------------------------

Több nő lesz "Mester"

(2015. szeptember 11)

A Családügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint idén április végéig megfordult a mesterképzéseken résztvevő nemek aránya, vagyis több nő folytat ilyen jellegű tanulmányokat, mint férfi. Ez az arányeltolódás ugyan egyelőre nem jelentős – 51% a nő és 49% a férfi -, de mégis figyelemreméltó. Szintén érdekes jelenség, hogy inkább a nőiesebb szakok felé tolódik el a lányok érdeklődése, míg korábban a férfiasabb szakokat favorizálták, mint pl. a közigazgatási vagy gazdasági. Az diáklányok körében most az ápolási, egészségügyi tudományok a legnépszerűbbek, ezt követi a háztartási tudományok, harmadik helyen állnak a nyelv- és irodalom szakok.

Ezzel párhuzamosan viszont csökkent a női tanulók aránya a négyéves egyetemeken, ahol a női diákok aránya 33.5% az állami-, és 41.4% a magánegyetemeken.                

 

---------------------------------------

Sminkelnek a férfiak

(2015.szeptember 8)

 A Koreai Élelmiszer- és gyógyszeripari Hivatal legutóbbi, 500 férfival készült felmérése alapján  az erősebbik nem 10%-a rendszeresen sminkel, vagy használ szépítészeti eszközöket.

Szépségbalzsamok, nappali- és éjszakai maszkok,a szemöldökceruzák, sőt az alapozók és a púderek a legelterjedtebb kellékek ahhoz, hogy küllemüket, s főleg arcukat, bőrüket csinosabbá varázsolják. Érdekes, hogy a megkérdezetteknek mindössze csak 20%-a mondta azt, hogy soha nem használt még semmilyen kozmetikumot. A felmérésben résztvevők átlagéletkora 32 év.

Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a férfiak arcfestésének régi hagyományai voltak a Távol-keleten, s korántsem kapcsolódik hozzá olyan pejoratív értelmezés, mint a nyugati kultúrákban.       

---------------------------------------

MBC témapark

(2015.szeptember 2)

Dél-Korea egyik legnagyobb televíziós társasága az MBC egy vadonatúj hallyu témaparkot hozott létre, amelyet szeptember 5-én bocsát a népes rajongótábor rendelkezésére. A rendkívüli látvány- és audio élményekkel kecsegtető szórakozóhely kínálatában többek között hologram K-pop koncertek és a valószínűleg hatalmas sikerre számító virtuális, „reality” drámák szerepelnek.

Felépítettek egy teljesen élethű királyi palotarészletet is (képen), így téve lehetővé, hogy a kíváncsi látogató szinte maga is szereplője lehessen egy-egy híres történelmi drámának. „Arra számítunk, hogy ez az ’ időutazás’ nagy sikert arat a közönségünk köreiben és még több rajongót szerzünk műsorainknak.” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón a televíziós társaság szóvivője.   

Az élménypark, amely az „MBC World” nevet viseli, a TV társaság székhelyén, a szöuli Sangam-dongban található.

„Turisták ezrei jönnek, hogy felleljék a híres sorozatok forgatási helyeit, relikviákat keresgélnek, de végül is kevés hallyuval kapcsolatos helyet találhatnak. Ezen szeretnénk lendíteni új szolgáltatásunkkal, igen, a rajongó kerüljön még sokkal közelebb az általa kedvelt témákhoz.”

A K-pop színpad fő attrakciója a hologramos vetítés, amelyben pl. G-Dragon vagy Psy, vagy éppen az EXO, stb. hologramos alakja jelenik meg az adott zeneszám quadrofon hangzású előadása mellett.

A 360 fokos virtuális reality színház berendezésének segítségével (képen) a látogatónak nem mindennapi élményben lehet majd része. Olyan siker-showműsorokat élvezhetnek, mint az „Infinite Challenge”, a „Real Men”, vagy a „Radio Star” és olyan híres sorozatokban vehessenek részt, mint a „Jewel in the Palace” (A palota ékköve), a „Moon Embracing the Sun), vagy a „Queen Seondeok” (Silla királyság ékköve).

Az MBC arra számít, hogy a témapark legalább évi 150 ezer látogatót vonz majd, ahová egyébként előfoglalás szükséges.