Choi Min-shik polgármester lesz

(2017. május 1.)

Alig pár napja, április 26-án mutatták be a hazai mozikban Choi Min-shik új filmjét, máris a nézettségi lista élére ugrott, már az első napon közel 200 ezer nézője akadt! A „The Mayor” bemutatóját a lehető legjobban időzítették, hiszen május 9-én Dél-Korea elnököt választ, ahol igen nagy a tét.

 A filmben a szupersztár Choi (Old Boy, Roaring Currents, Tiger) Szöul polgármesterének szerepét alakítja, aki harmadszorra is elindul a posztért, közben feltárul a politikai választások körüli manőverek és pénzügyi manipulációk tisztának és tisztességesnek nem igazán mondható világa.

A film finanszírozója és hazai forgalmazója a Showbox, rendezője pedig Park In-jae (Moby Dick Hwang Jung-minnel a főszerepben,2011) , és Choi mellett olyan sztárok szerepelnek még  benne, mint Kwak Do-won (The Wailing), vagy Shim Eun-kyung (Miss Granny).

Április 28-tól az USA és Kanada legnagyobb városaiban is vetítik a filmet, úgymint New York, Los Angeles, Atlanta, Boston, Chicago, Washington DC, Toronto, Vancouver és Calgary.

Metróval moziba olcsóbban

(2017. február 11.)

Dél-Korea legnagyobb mozihálózata a CGV elmés ötlettel állt elő és szövetkezett a szöuli, illetve elővárosi metró társaságokkal. Az összefogás nem titkolt célja, hogy mindenki fellendítse az üzletet. Ezzel persze a mozinéző is jól jár.

A lényeg, hogy azok, akik a CGV 48 filmszínházába metróval érkeznek, jelentős árengedményt kapnak a mozijegyek árából minden kedden egészen december 26-ig. Ehhez nem kell mást tenni, mint felmutatni a pontos dátummal ellátott, metrón készült fényképedet.

A diszkont kampány az „Eco Day” fantázianevet viseli, és a megállapodás a szöuli 1-4-es vonalakat üzemeltető Seoul Metro, Valamint az 5-8-as vonalakat kezelő Seoul Metropolitan Rapid Transit társaságokkal való összefogással jött létre, de a Bundang, az Incheon és a 9-es vonalon utazók is jól járnak.

Az érvényes fotókkal rendelkező mozinézők minden 2D filmre engedményt kapnak, nekik a szokásos 9-11 ezer von helyett mindössze csak 7 ezer vont kell fizetni egy mozijegyért. A kedvezményezettek még a büfékben is 1000 vonos diszkontot élvezhetnek. Az árengedmények azonban nem vonatkoznak azokra a filmekre, amik reggel 10 óra, illetve éjjel 12 óra után kezdődnek.

A "King" rögtön a trónra ült

(2017. január 19.)

Tegnap, január 18-án  két izgalmas filmet is bemutattak a hazai mozikban Koreában: egyik a Jo In-sung és Jung Woo-sung főszereplésével készült  „The King”, a másik pedig az olyan sztárokat felvonultató „Confidential Assignment”, mint Hyun Bin és Yoo Hae-jin.

Nos, nagyon úgy tűnik, hogy a „The King” eléggé megverte a vetélytársat, közel 300 ezer néző volt rá kíváncsi, míg a második helyezett 150 ezer embert vonzott.

A Jo In-sung (2008-ban láttuk utoljára a mozivásznon) által alakított Tee-soo ügyész nem kispályázik, egyetlen álma, hogy abszolút hatalmat szerezzen, bármi áron. Jó sorsa összehozza egy tapasztalt és ördögien ravasz ügyésszel, Han Kang-sikkal ( Jung Woo-sung), akiről azt is megtudjuk, hogy igen ügyes bábmester, a bábfigurák, amiket fondorlatosan mozgat a háttérből, nem mások, mint az éppen aktuális politikai élet éppen aktuális szereplői.

Han Jae-rim rendező

A filmet Han Jae-rim rendezte, akire a 2013-ban készült nagysikerű filmjéről , a „Face Reader”-ről is emlékezhetünk. A bemutatón résztvevő kritikusok és újságírók egyébként a film átütő erejű szatíráját emelik ki leginkább, úgy fogalmaztak „ez a mozi egyszerre mar, körbenevet, miközben jól szórakozik”.

 

Hyun Bin a "Confidential Assignment"-ben

 

Pedig a második helyezett „Confidential Assignment” is a koreai emberek egyik közkedvelt témáját veti fel, nevezetesen: Észak- és Dél-Korea  közötti állapotot, illetve azt, hogy vajon lehetséges-e a két ország közötti pl. rendőrségi, bizalmi viszonyon alapuló együttműködés. Hyun Bin a filmben egy észak-koreai  rendőrnyomozót alakít, akinek az ügyében a szálak Dél-Koreába vezetnek. És ekkor elkezdődik a két, dél- és az észak-koreai rendőr hivatalos közös nyomozása a bűnügyben.    

Filmes hírek 2017

Filmszínészek szavaztak

(2017.január 3.)

Az év vége mindig a nagy díjkiosztások ideje Koreában, ezeknek se szeri, se száma. Ezeket meg sem kíséreljük számba venni. De mit gondolnak a valóban „szakmabeliek” kollégáik teljesítményeiről? Természetesen szavazott a Koreai Filmszínészek Szövetsége is (KFAA). Az ő véleményük szerint a következő filmszínészek voltak a legjobbak 2016-ban, és érdemelték ki a „Top Star” díjat:

Gong Hyo-jin a „Missing” című filmben nyújtott alakításáért

Cho Jin-woong  a szinte sátáni Kouzuki nagybácsi szerepének megformálásáért a „Handmaiden”-ben

Jo Jung-suk a „My Annoying Brotherben” bizonyított tehetségéért

Gwak Do-won-t pedig a „The Wailing” címszerepének alakításáért

 

Idén először két új, nem éppen filmmel kapcsolatos kategóriában is kiosztották a „Top Star” díjat, így a legjobb énekes

Lee Mon-se lett

2016 sztár sportolója pedig Park Tae-hwan úszó lett a színészek szerint.