Veteran

Immár másfél hónapja az élen, a komikus elemekkel is megspékelt krimi még mindig vezeti a hétvégi leglátogatottabb koreai filmek listáját. S ha ez nem lenne elég a dicsőséghez, most már a "Veteran" is átlépte a bűvös 10 milliós nézőszámot, sőt a 12 és fél milliónál jár! :-) 

Az augusztusi filmfelhozatal igencsak gazdag és az új hazai játékfilm gyártók mellett persze Hollywood sem tétlenkedik. Ilyen nehéz körülmények között került RYOO Seung-wan rendező (korábban: „The Berlin File”-2013, amit Budapesten is láthatott az, aki a tavaly ellátogatott a Koreai filmhétre)  új alkotása egyből a képzeletbeli dobogó harmadik fokára alig pár nappal a bemutatója után, és immár be is előzött minden mást, Hollywoodot is beleértve. (a sorrendbe, mint mindig, most is csak a koreai filmeket számítjuk bele)

A "Veteran" is egy zsarutörténet, amelyben a veterán nyomozó szívós szimatolásba, sőt mániákus üldözésbe fog, hogy elkapja egy igencsak gazdag és hatalmas cégóriás befolyásos örökösét. Noha a vagyonos, cinikus és nagyképű örökös, valamint az alázatos, talpnyaló és nyomozást akadályozó rendőrfőnök megjelenítése kedvenc kelléke a koreai zsarufilmeknek, RYOO rendező alkotása mégis más, mint a kategóriába tartozó többi bűnügyi film.

Nincs benne – a szintén kedvenc koreai motívum-  a „megtévesztés” eleme, nem bonyolódik ezer szálon a cselekmény, nincs benne félrevezető „nőügy”, hanem egyszerű, kristálytiszta történetet mesél el, és az alapvető instrukciók után hagyja a színészeit szabadon játszani, sőt! Komédiázni is!

Ők ezt persze hálásan meg is teszik és így a sztori felépítése mellett kitűnő karakteralakítások születnek.

HWANG Jung-min

A rendező remek szemmel válogatta össze a szereplőgárdát. A veterán zsaru (Do-chul) szerepére az ország egyik legnagyobb színészalakját, HWANG Jung-mint (44) nyerte meg. Ő játszotta minden idők eddig második legsikeresebb filmjének főszerepét az „Ode To My Father”-ben és sokan azt mondják, most van élete legjobb formájában.

(Egyébként az Ode To My Father”-ről remek ismertetőt találhattok itt:

koreainhungary.blog.hu/2015/07/09/kimcsi_forrest_gump

Ha még esetleg nem néztétek meg a filmet, pótoljátok, mert egy igazi klasszikus filmtörténeti mű, amely nélkül talán sohasem érthető meg Korea arca és történelme).

HWANG Jung-mint, ezt a kiváló színészt már mi is bemutattuk, weboldalunkon, emlékeztetőül ajánljuk ezt a 2 linket:

www.erzeki-korea.hu/blog/egy-filmszinesz-credo-ja-/

www.erzeki-korea.hu/ujdonsagok/szineszkedvencek/

YOO Ah-in

A gazdag rosszfiú szerepében YOO Ah-int (29) találjuk, aki ebben az évben még egy nagy dobásra készül, mégpedig a „The Throne” vagy: „Prince Sado”, c történelmi film címszerepében.

YOO Hae-jin

Természetesen nem maradhat ki a sorból az egyik legnagyobb, komikus színészként is ismert művész, YOO Hae-jin sem (legutóbb: „The Pirates”, emblematikus figurája) aki ezúttal a gazdagoknak behódoló, gerinctelen rendőrfőnököt alakítja, aki próbálja megakasztani a nyomozást.   

Reméljük, egyszer ez a film is eljut hozzánk, ahol a hírek szerint egy letisztult rendezői munkát és fergeteges színészi teljesítményeket lehet látni.