The Unfair (Minority Opinion)

Vajon elgondolkodott-e rajta valaki, hogy mi lehet az oka, hogy június-júliusban két hete mind a három első helyezett hazai gyártású film kivétel nélkül egy-egy, a közelmúltban megesett igaz történetet dolgoz fel? Bizton nem a feladatunk ezt a kérdést megválaszolni, de ez bizony tény.

A harmadik helyet szintén egy június 24-én bemutatott film foglalja el, bár a bemutatása igen sokat váratott magára, hiszen már 2013-ban elkészült. Hogy ennek a komoly csúszásnak mi lehet az oka, szintén nem tudjuk, de gyaníthatóan van köze ahhoz, hogy egy kényes témát dolgoz fel.

A cselekmény Son A-Ram „Minority Opinion” (Kisebbségi véleméy) c. regényét adoptálja, amelyben az író a 2009-es, „Yongsan tragédia” néven elhíresült eseményeket örökíti meg.

A szöuli kerületben folyó építkezési munkálatok miatt kitelepítenék a lakosság egy nagy részét, akik viszont nagyon elégtelennek és nagyon igazságtalannak érzik a számukra felajánlott ilyen-olyan kompenzációt.

Demonstrációt szerveznek és hevesen tiltakoznak, mert úgy vélik, hogy az illetékes hatóságok az építési vállalkozók üzleti érdekeit védik, ahol nyilván óriási pénzek forognak.

A hatóságok rendőri erőket vezényelnek a helyszínre, akiknek a kb. 40 főből álló tüntetői csoportot fel kellene oszlatni. A békés oszlatás azonban összecsapásba torkollik, nagyon eldurvul és egy húszéves rendőr, valamint egy tizenhat éves fiú meghal. A rendőr haláláért a fiú apját teszik felelőssé, aki azzal védekezik, hogy csak a fiát akarta megvédeni attól, hogy a rendőri erőszak áldozata legyen.

A történet innen egy oknyomozó riport és a bírósági tárgyalás keretein belül zajlik, drámai feszültséget teremtve a különböző szereplők között. A valóságban egyébként összesen öt tüntető vesztette életét, a film azonban elsősorban az emberi sorsokra és egyéni drámákra koncentrál, KIM Sung-je, a rendező nem dokumentumfilmet kívánt alkotni.

Az ügyvéd szerepében YOON Kye-sang ( Who are you 2008, The Greatest Love) látható, míg a fiát védő, gyilkossággal vádolt édesapa szerepét a kiváló színészre, LEE Geung-youngra bízta a rendező. LEE nagy szerepeinek se szeri se száma, csak ebben az évben 5 mozifilmjét láthatja a koreai mozik közönsége. 

   

LEE Geung-young - az apa szerepét alakítja