The Silenced (Elnémítva)

A június 18-án bemutatott film egyből a második helyre ugrott a koreai mozikban – a hazai gyártású alkotások között - amin nem lehet csodálkozni, hiszen igencsak izgalmasnak ígérkezik.

A forgatókönyvíró-rendező LEE Hae-young az 1930-as évekbe helyezte történetét, amely lenyűgöző látványban kicsit sem szenved hiányt. Csodálatos, buja erdőben és vadregényes környezetben egy előkelő bentlakásos leányiskolában élnek a csinos egyenruhába öltözött hamvas növendékek és makulátlan, elegáns megjelenésű, gyönyörű igazgatónő gondoskodik az iskola rendjéről.

Ide érkezik meg Ju-ran, aki krónikus betegségben szenved, és szigorú mostohaanyja azt látja a legjobb megoldásnak, ha a lányt ide küldi a család. Barátnője is akad és úgy tűnik a környezeti változás, a közösségi élet és a barátság jótékony hatással van rá, lassan gyógyulásnak indul.

Ám ekkor furcsa, gyanús és ijesztő dolgok történnek, némelyik lánynak titokzatos módon nyoma vész és ő is szokatlan dolgokat tapasztal magán és a testén. 

Barátnőjével összefogva nagy titokban nyomozni kezdenek és az egyre szövevényesebbé váló történetben az a szörnyű gyanúja támad, hogy a háttérben valamilyen módon az iskola áll...

„Egy misztikus filmet akartam készíteni, amely a 30-as években játszódik egy lányiskolában. Egy ilyen hely persze, hogy tele van lányos fantáziálásokkal, vihogásokkal és borzongásokkal. De én most máshonnan szerettem volna megközelíteni a dolgot. Több műfajt is ötvöz a film, alapjában thriller, horror és misztérium elemeket elegyít."  – nyilatkozta filmjéről LEE.

A kritikusok itt sincsenek mindennel megelégedve. Legfőbb kifogás, hogy zavaros a történet. Ami tenyérizzasztó thrillerként, izgalmas misztériumként indul, olyan meredek, irrealisztikus fordulatokat vesz a japán kolonizációt háttérként behelyezve, olyan túlkapások lesznek benne, hogy a kibontakozás és a megoldás szinte tragikomikussá válik - így a nehéztollú kritikusi vélemény. Kiemelik viszont a két női főszereplőt, a diáklányt alakító PARK Bo-youngot és a gyönyörű, elegáns igazgatónő figuráját hozó UHM Ji-wont.

Nos, megint csak az lenne a legjobb megoldás, ha most azonnal megnéznénk a filmet, de egyelőre csak az előzetesekkel tudunk szolgálni.