The Piper (A dudás)

Ami sokáig hiányzott a dobogósok palettájáról, az a horror. Nos, két hete ez a műfaj is megérkezett és mindjárt a második helyre is ugrott, s tartja magát szilárdan alig 12 nappal a július 9-i bemutatója után. A film alapja egy középkori szász legenda, a „Hamelini dudás”, ami később aztán olyan nagy neveket is megihletett, hogy műveiket megalkossák, mint pl. Goethe, a Grimm fivérek, vagy Robert Browning. A szász monda szerint Hamelin városát elözönlik a patkányok és a megriadt embereket súlyos járvány is fenyegeti. Ekkor érkezik a városba egy titokzatos férfi, aki dudájának csodahangjával képes kiűzni az undorító állatokat a városból.

"Mese a hemelini dudásról"

KIM Gwang-tae rendező ezt a régi mesét helyezi a háború utáni Koreába, az 50-es évekbe. A történetben egy vándorzenész, Woo-ryong ( RYU Seong-ryung alakíkásában) és beteg fia egy isten háta mögötti, hegyek közt eldugott kis faluba érkezik, ami még a térképen sem szerepel. Munkát keres, mert elég pénzt akar gyűjteni ahhoz, hogy Szöulba jusson, ahol reményei szerint meggyógyítják a fiát. Érkezésével különös dolgok történnek a faluban, még a patkányok is egyre agresszívabbakká válnak. 

A falu elöljárója (LEE Sung-min, legutóbb a ’Misaeng’-ben nyújtott alakításáért kapta meg a ’legjobb férfi színésznek’ járó díjat) azt kéri tőle, segítsen a patkányoktól megszabadítani faluját. Woo-ryong elvégzi a rá bízott feladatot, ámde az elöljáró a kialkudott bért nem fizeti ki neki, és innentől a falu élete kezd rémálommá válni.

És a patkányok is visszatérnek, egyre többen….    

Érdemes kiemelni, hogy az elöljáró fiának szerepét a K-pop idolként híressé vált LEE Joon alakítja, néhány kritikus véleménye szerint telitalálat a beválogatása.