Northern Limit Line (Északi határ)

Több mint egy hónapja, június 24-én mutatták be, és azóta is sokáig az első helyen uralkodott a hazai gyártású filmek között, sőt úgy vélik, hogy 2015 egyik legnagyobb közönségsikere lehet, eddig több, mint 6 millió nézője volt. Ez a siker biztos, hogy nem véletlen, mint ahogy az sem, hogy június 25-e, vagyis a Koreai háború kitörésének 65. évfordulója környékére időzítették KIM Hak-soon filmjének bemutatóját. Ez a film is megtörtént eseményt dolgoz fel: 2002 június 29- én, miközben a dél-koreaik nagy része felhőtlen mámorban szurkolt a fociválogatottnak, néhány tucat fiatal tengerész élethalál-harcát vívta a tengeren az északiakkal. Szomorú emléket idéz ez a nap, pedig akár lehetett volna csak a sportizgalmakra emlékezni. Dél-Korea a Japánnal közösen rendezett foci VB-n éppen a bronzéremért mérkőzött meg Törökországgal (az más kérdés, hogy nem sikerült, de nem sok híja volt, mert a meccset 3:2-vel a törökök nyerték)

Amikor a dél-koreai férfiak (és nők) milliói kimentek a stadionba, vagy leültek a TV elé, akkor ezt még nyilván nem tudták és szinte mindenki egy emberként szorított a nemzeti tizenegynek.

Ezt tette a szolgálatban lévő dél-koreai „Chamsuri 357” nevű őrnaszád legénységének nagy része is, amikor a két Korea felségvizeinek határát áttörve, egy észak-koreai hadihajó meglepetésszerűen és figyelmeztetés nélkül rátámadt a gyanútlan, későn eszmélő dél-koreai egységre. Elkeseredett, vad tengeri harc után végül hat dél-koreai tengerész, 18 sebesült és egy elsüllyesztett dél-koreai őrnaszád lett az áldozat. A másik oldalon kb. 30 sebesültet jelentettek.

A film technikai érdekessége, hogy 3D-ben vették fel, így a néző szinte teljes egészében részese lehet a filmváasznon kerek 30 percig egyfolytában tartó tengeri csatának, ami nem mindennapi élményt jelent. A csúcstechnikai alkalmazáshoz a producereknek sikerült még 1 milliónyi USD támogatást szerezni a Koreai Filmtanácstól, de figyelemre méltó, hogy kb. 7000 magánszemély is beszállt adományaival, köztük a 2002-es fociválogatott tagjai is.

A szereplők között ott találjuk a kiváló színészt KIM Moo-Yult, aki a Yoon kapitányt alakítja,

és a fiatal tehetséget, LEE Hyun-woot, aki az orvostiszt szerepét vállalta (Emlékeztek még a Silla királyság siheder Yushinjára ?     :-))

 

KIM Hak-soon, forgatókönyvíró és rendező

„Én azok közé tartozom, akik a két Korea egyesítéséért imádkoznak." - nyilatkozta a rendező. - "Igyekeztem kerülni a politikai vetületet, és nem volt célom a két ország közti feszültség élezése, de az igazság az, hogy a támadást az észak-koreai hajó indította, ez a tény. Korea története tele van iróniával, a sors gúnyos fintoraival. Amikor ünnepelhettünk volna, akkor is árnyékot vetett a foci VB-re ez a tragikus eset. És amikor a megbékélésről, az újraegyesítésről beszélünk, akkor is ellenséges státuszban vagyunk. Korea az egyetlen ország, ami így szét van szakítva. És miért???.... "   

Kattints:

www.viki.com/videos/1070708v-northern-limit-line-film-digest