The Last Princess

3. The Last Princess

A film Kwon Bi-young 2009-ben kiadott regényéből készült és Korea utolsó hercegnőjének küzdelmes és szomorú életéről szól. A japán megszállás alatt Gojong császár legkisebb lányát Deokhyé-t Japánba küldik, hivatalosan „tanulni”, a valóságban azonban túsznak, noha egy japán magasrangú, idősödő katonatiszt felesége lesz. A film üdítő kivétel a japán okkupációval foglalkozó alkotások sorában, amennyiben nem a hazafias, hősies, vagy éppen a szinte már-már terrorista japán-ellenes mozgalmakat kívánja bemutatni.

A film rendezője HUR Jin-ho, aki különleges érzékenységgel ábrázolja a szerencsétlen sorsú hercegnő belső rezdüléseit, annak lelki küzdelmét és emberi nagyságát állítja a középpontba. A címszerepre azt a SON Ye-jint választotta, akivel már 2005-ben dolgozott az „April Snow”c. romantikus melodrámában. Nagyszerű választás volt, hiszen a színésznő, akit legutóbb a „Bad Guys Always Die” c. vígjátékban és a „The Pirates”-ben láthattunk, minden kritikát felülmúlóan formálja meg a honvággyal gyötrődő, egyre inkább politikai célokra felhasznált hercegnő szerepét.

Azért hogy a romantikus szál sem maradjon ki teljesen, felbukkan benne Kim Jang-han ( PARK Hae-Il alakításában), aki gyerekkorától fogva pártfogója és titkos imádója Deokhye-nek. Besoroztatja magát a japán hadseregbe, de tulajdonképpen kémkedik, és azt tartja - egyébként halálra ítélt küldetésének, hogy hazahozza a hercegnőt.