The Himalayas

A koreai filmvilág nagyjait hozta össze ez a film, amikor a legújabb kasszasikert megalkották. LEE Seok-hoont, rendezőt korábban a „Dancing Queen” rendezőjeként, JK Youn-t, a film producerét az ikonikus „Ode to My Father” rendezőjeként ismerhettük meg. A koreai mozik szupersztárját, HWANG Jung-mint az utóbbi időben is számtalan sikerfilm főszereplőjét ( Ode to My Father, Veteran) gondolom, nem kell különösebben bemutatni, oldalunkon is több helyen találkozhattatok nevével, pl itt:www.erzeki-korea.hu/blog/egy-filmszinesz-credo-ja-/

Nemrégiben arról számoltunk be, hogy 2016. január 1-től az USA 45 városában – köztük Los Angelesben, Hollywoodban is – vetítik a kalandfilmekkel ugyancsak elkényeztetett amerikai közönségnek.

Ne csodálkozz, nem tévedésből került ide a 2015 szeptemberében bemutatott brit szuper-kalandfilm, az „Everest” posztere. A koreai hegymászós film mindössze három hónap múlva követte ezt, és néhány kritikus szerint talán túl korán, mert a nemzetközi mozinéző-sereg fantáziájában még élénken él az angolok filmje. A kihívó fél, a brit alkotás bizony nagyon ütős versenytársnak bizonyul, nemcsak azért, mert parádés sztárszereposztással kényeztetett bennünket (Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Keira Knightly)  hanem rendkívül drámai módon dolgozta fel az 1996-os tragikus eseményeket, amelyek nyolc hegymászó életét követelték annak idején.Nézzünk csak bele a brit filmbe!

 

Nos, a koreai hegymászós film nem egészen erről a végéről fogja meg a világ legveszélyesebb helyén zajló, a természet legvadabb elemeivel, a faggyal, a kegyetlen hóviharokkal és magassági légszomjjal küszködő hegymászók halálosan veszedelmes történetét.

LEE filmje sokkal inkább a bajtársiasságról, a kíméletlen természeti körülmények között feltörő érzelmekről, és az egymás iránti felelősségről szól. Persze, nem nélkülözi a rendkívül látványos, a kegyetlen természeti erőkkel vívott küzdelemmel teli jeleneteket sem  Ez is megtörtént eseményen alapul.

Központjában az a (kb. a film felénél kezdődő) nem mindennapi vállalkozás áll, amikor 2004-ben a legharcedzettebb koreai hegymászó, Um Hong-gil a baljós időjárási előrejelzések ellenére maroknyi csapatával és néhány serpával elindul, hogy régi tanítványának, Park Moo-taeknek a holttestét lehozza a hegymászók körében  „ Halálzónának” nevezett csúcsközeli magasságból. Izgalmakban, kedves, sőt humoros jelenetekben és könnyes érzelmekben gazdag film ez, remélhetőleg Magyarországon is hamarosan elérhető lesz ! :-)