Operation Chromite

 

A film a híres Inchoni partraszállás történetét eleveníti fel, amely a koreai háború elején, 1950. szeptember 10-19-e között zajlott. Az „Opreation Chromite” fedőnevű hadműveletet az egyesített ENSZ csapatok indították, hogy a koreai félszigetet meghódító kommunista Észak-Koreát kicselezve visszafoglalják Incheon kikötőjét és Szöult. Douglas MacArthur tábornok (Liam Neesen) 75 ezer katonát, szárazföldi és tengeri alakulatokat irányított a hadművelet alatt, és ekkor még sikeresen kiűzték Dél-Koreából az északiakat. Azonban később Kína is beavatkozott a konfliktusba Észak oldalán, így a háború 1953-ig elhúzódott, s mint közismert, békeszerződés azóta sincs a két Korea között.

A híres amerikai tábornok szerepét John H.Lee rendező nem kisebb szuper sztárra bízta, mint Liam Neesen, aki minden tekintetben telitalálat, és kétségkívül a film húzóneve. Tódultak is rá a nézők, alig mutatták be (július 27.), máris az élre ugrott a nézettsége.  A rendező egyébként maga inkább amerikai, mintsem koreai, 12 éves kora óta él az USÁ-ban, de számos koreai rendezés is fűződik a nevéhez.

Hazai (koreai) pályán szintén „nagy” nevekkel találkozhatunk, mert pl. a dél-koreai tengerészflotta parancsnokának szerepében ott látjuk LEE Jung-jae-t. Az a kérdés, hogy miben játszott? Nos, inkább kérdezzük azt: miben NEM játszott??? ^-^

Az észak- koreai ezredes szerepébe sem kisebb nevet bújtatott LEE rendező, mint egy harmadik LEE-t, mégpedig LEE Beom-seot.

Aki abban reménykedik, hogy két órán keresztül szakadatlanul kemény csatajelenetekkel teli filmet fog látni, az ne üljön be. No persze, van azokból is bőven, de fokozatosan egy kémfilmbe megy át a sztori fonala, ami a maga módján nagyon izgalmas. Nos, igen.A maga koreai módján…Persze, van néhány kritikus, aki fanyalog ezen, sőt az ellenzéki (baloldali) média is ekézi rendesen a filmet, mert már megint gonosz ördögnek ábrázolja az északiakat. De könyörgöm, mit várjunk egy Amerikában nevelkedett filmrendezőtől, ahol Liam Neesen a ’lead’, és amikor hamarosan (augusztus 12-én) Amerikában is bemutatják a filmet? -_^