Missing:Missing Child

"MISSING"

Nőktől nőkről - nemcsak nőknek

(2016. december 3.)

A hazai közönség a napokban ismerkedhetett meg Lee Eon-hee rendezőnő új filmjével a „Missing”-gel és a jegyeladások alapján máris a kegyeibe fogadta.

A „Missing” számos okból különleges film. Egyrészt azért mert nemcsak a rendezője, de a főszereplői is nők, másrészt a film üzenete is sajátságos. A női lélek mély, sötétebb bugyraiba is betekintést enged, ahol a pozitív és negatív hős közötti választóvonal igencsak elmosódik.

A hősnő (Uhm Ji-won alakításában) kemény munkájával, válással és 13hónapos kislányának felügyeleti jogával is kénytelen küzdeni. Szinte áldásként jön neki a kínai bébi-dada (Gong Hyo-jin nagyszerű alakítása!), akit ráadásul kislánya első pillantásra elfogad és megszeret. Úgy tűnik, életük lassan sínre kerül, amikor az anya egy nap arra ér, haza, hogy otthona üres, a dada és imádott kislánya is eltűnt. A folyamatban lévő bírósági eljárás miatt nem mer a rendőrséghez fordulni, hisz kiderülhet, hogy gondatlan anya. Magányos, kétségbeesett keresésre indul hát..

Gong Hyo-jin a kínai dada szerepében 

A „Missing”azonban nem egyszerűen az anyaság és a vele járó küzdelmek, érzelmek, kétségbeesések problémájáról szól, hiszen ezzel párhuzamosan lassan feltárulnak előttünk a dada keserűségtől egyáltalán nem mentes életének részletei és cselekedeteinek indítóokai is. A film legalább annyira szól a női lét, a női lélek belső világáról, mint az anyaságról.

Uhm Ji-won az anya szerepében

„ A film nem a szokványos ’ az anya elkeseredett küzdelme a gyerekéért” – fogalmazta meg az anyát alakító Uhm Ji-won. „Ez egy olyan mozi, ami az ’anyasággal’ kezdődik és a ’nőiséggel’ végződik: ezért elsősorban a férfiaknak ajánljuk, akik még mindig rendre azt hiszik, hogy egy nő már csak anya lehet, ha gyereke van, és női lényegét el kell temetnie.”