Dongju

Egy költő portréja

KANG Ha-neul tehetségét immár senki sem vitathatja. Ahogyan a „Misaeng”c . sikersorozat elit-újonc alkalmazottját alakította, az már önmagában elég volt, hogy felfigyeljünk tehetségére és igen vonzó, de nem átlagos fizimiskájára.  Az előbb említett mozifilm egyik párosában is szerepel, méghozzá egy  zeneszerző szerepébe bújik, és nagyszerűen komédiázik.

Ez a film azonban más, ez egy ízig-vérig komoly dráma és minden koreai szeretettel gondol a költőre, akit ez alkalommal KANG megformál.  YUN Dong-ju nem élt sokáig,  az égiek úgy rendelkeztek, hogy mindössze 27 nyarat lásson meg. De ez alatt az idő alatt – a japán megszállás éveiben -  olyan verseket hagyott maga után, ami a mai napig kíséri a koreai emberek életét. Japánban folytatott tanulmányokat, majd hazatérve Koreába pont a japánok vádolták meg őt azzal, hogy egyre növekvő uralmuk ellen szervezkedik a földalatti mozgalomban.

A film a fiatal költő életének utolsó két évét dolgozza fel, s azokat a börtönben töltött napokat, amikor legszebb verseit ítra. Nincs bizonyíték rá, de úgy tartják, hogy azért kellett olyan korán meghalnia, mert fiatal,egészséges testén a japánok gyógyszerkísérleteket végeztek.

A főszerep megformálása nem mindennapi kihívás volt KANG Ha-neul számára,  s hogy jól csinálta, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy két nagyfilmje is a közönség kedvence volt a hétvégén.