Arch/Hír/Brief-2018

Vagy kávé, vagy busz!

(2018.január 6.)

„Vagy a kávé, vagy a buszozás” – e két lehetőség közül választhatnak január 4-től a szöuli utasok. Szöul önkormányzata tudniillik egy elég rég óta tartó ügyre tett végleg pontot, amikor is rendeletben tiltotta meg, hogy elvitelre készített kávéspoharakkal, s egyebekkel ugorjanak fel – a jobbára fiatal álmos utasok – a menetrendszerinti városi járatok fedélzetére.

Indoklásul a buszon nem kávézó és nem reggeliző utazók nagyszámú panasza, a balesetveszély, és más utazók kényelemhez való jogának megsértése áll. A rendelet értelmében a busz vezetőjének, (aki Dél-Koreában teljhatalmú felelőse az utazás és az utazásban való résztvevők kényelmének és biztonságának) abszolút joga, hogy a kávéspohárral, hamburgerrel, stb. felnyomuló utas jelöltet 2018.január 4-től kitiltsa a közlekedésből. Az indoklásban szerepel továbbá, hogy senkinek sincs joga többi utastársát veszélyeztetni, vagy arra kényszeríteni, hogy szagolja a számára nem kívánatos ital vagy étel „illatát”.   

A javaslat Yoo Kwang-sang, a szöuli Önkormányzati Testület tagjától származik és többségi támogatást szerzett a képviselők körében. „Drámai módon megugrott azon beadványok száma, amelyekben ruhákra kilöttyintett kávékra, üdítőkre, egyéb italokra, valamint „gyors étel illatfelhők” terjengésére panaszkodnak az utasok. Ezt tovább már nem lehetett tolerálni, figyelembe kellett vennünk a többség akaratát” – nyilatkozta Yoo képviselő a sajtó munkatársainak                  

Forrás: The Korea Times